Polská vládní strana "nemůže stát po boku těch, kdo zpochybňují jednotu EU"

10. 6. 2019

čas čtení 1 minuta
"Vyzývám mainstreamové komunity v EU, aby volby členů Evropské komise, včetně návrhu polské vlády, pokračovaly nekonfrontačním způsobem," prohlásil prezidentský poradce Krzysztof Szczerski na kongresu "Polska-Wielki Projekt".


Debata se soustředila na úkoly polské a evropské zahraniční politiky v nové perspektivě. Szczerski poukázal na to, že ačkoliv evropské volby nepřinesly velkou změnu, dvě hlavní evropské strany (Evropská lidová a Socialisté a demokraté) musejí hledat koaličního partnera, aby dosáhli rozhodující většiny v Evropském parlamentu.

"S ohledem na to tyto strany mají na výběr: Buď inklinovat k liberální levici, nebo mohou inklinovat k [životnímu] prostředí, jako ta, co nyní vládne v Polsku (sic!!! - KD), k umírněnému, evropskému pravému středu," řekl poradce.

Szczerski se také dotkl hrozeb představovaných ultrapravicovými uskupeními podporovanými Ruskem.

"Osobně si myslím, že naše strana [PiS] se nepřikloní k možnosti z našeho politického prostředí..., ale i v takovém případě se nemůžeme sblížit s ultrapravicovými stranami, které zpochybňují evropskou jednotu," prohlásil Szczerski, podle jehož názoru takové možnosti mají "jasně patrný ruský zápach".

Sczerski prohlásil, že polská vládní strana PiS vylučuje z potenciálních kandidátů na alianci v Evropském parlamentu Národní shromáždění Marine Le Penové a německou AfD.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6826

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2019