Neuvěřitelné: Ivan Golunov byl propuštěn

11. 6. 2019

čas čtení 3 minuty
Aktualizace: Ivan Golunov, investigativní novinář vyšetřující korupci ruských komunálních politiků, falešně obviněný z držení drog, byl v úterý odpoledne zcele bezprecedentně propuštěn a veškerá obvinění proti němu byla zrušena. Ruský ministr vnitra oznámil, že se případ jeho falešného obvinění bude vyšetřovat. Na Golunovou obranu se sjednotili občané, ruské celebrity i novináři. Vznikl takový tlak, že mu nemohl odolat ani Putin.  ZDE


Tři čelné ruské listy učinily ve své pondělním vydání neobvyklý krok a vyšly s totožnými titulními stranami,  na nichž zdůrazňují velkým písmem
"MY JSME IVAN GOLUNOV!"

Ivan Golunov, 36, ruský investigativní novinář, který je známý odhalováním korupce moskevských městských politiků, byl minulý čtvrtek zatčen a obviněn z prodeje drog, což popírá.


Avšak neohrabaný způsob, jímž policie "našla" drogy v Golunovově ruksaku, vyvolal všeobecné zhnusení a protesty mezi ruskou kulturní elitou. Ta podezřívá, že je to pokus zkorumpovaných politiků novináře umlčet. Golunovův právník uvádí, že zatčeného novináře zbila policie, což policisté popírají.

Golunovovo zatčení vyvolalo neobvyklé projevy mediální jednoty a necharakteristicky rychlou reakci od ruských úřadů, které se obávají sociálních nepokojů v době, kdy Vladimír Putin už čelí nespokojenosti občanů v důsledku klesající životní úrovně.

Tři ruské deníky - Vedomosti, Kommersant and RBK vyšly v pondělí se stejnou titulní stranou "MY JSME IVAN GOLUNOV!" Ve společném prohlášení zdůrazňují, že důkazy vznesené proti Golunovovi jsou nepřesvědčivé, zpochybňují legalitu jeho zatčení a požadují prověření chování policie.

Novináři v pátek a o víkendu protestovali před policejním ředitelstvím v Moskvě  a požadují zrušení Golunovova obvinění.



Na Golunovovu obranu se postavily ruské celebrity a dokonce i někteří novináři ze státní televize.

Někteří považují za malé vítězství, že soud v sobotu odmítl žádost prokuratury Golunova dát do vazby a namísto nařídil, aby byl po dva měsíce v domácím vězení, dokud nebude případ vyšetřen. Je nezvyklé, že soud souhlasil s domácím vězením.

Státní ruská televize v sobotu odvysílala pořad, v níž činitelé ruské policie hájili své důkazy proti Golunovovi, avšak pořad uzavřel, že akce policie je nutno nezávisle vyšetřit.

Kreml se v pondělí vyjádřil, že způsob, jímž úřady v Golunovově případě jednají, vyvolává mnoho otázek.

"Bedlivě sledujeme ve všech nuancích, jak se  tento případ vyvíjí," řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9694

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2019