Teplotní rekordy padly v Německu, Belgii i Nizozemsku

26. 7. 2019

čas čtení 1 minuta
Už je to tu zase, píše Mark Kaufman. Poté co červnová vedra ztrhala rekordy ve Francii a historické červnové rekordy po celé Evropě, masa horkého vzduchu se na kontinent vrátila.


Ve středu Nizozemský meteorologický institut oznámil, že historický teplotní rekord starý 75 let, padl, když teplota dosáhla 38,8 stupně Celsia.

V Belgii padl rekord též, když se rtuť vyšplhala na 39,9 stupně, informoval Belgický královský meteorologický institut. A Německá meteorologická služba oznámila nejvyšší teplotu v zaznamenané historii, 40,5 stupně Celsia.

Zároveň německá agentura uvedla, že rekord nemusí vydržet, protože se očekávají ještě větší vedra.

I když k vlnám veder dochází i z přirozených příčin - typicky je způsobují vytrvalé meteorologické podmínky umožňující velké tlakové výše - rostoucí globální teploty je zhoršují. To znamená, že historické teplotní rekordy zřejmě padnou - a budou padat dál.

"Globální teploty se zvyšují kvůli změně klimatu a to znamená, že Evropa může v budoucnu očekávat více rekordních veder," prohlásil ještě v červnu Len Shaffrey, klimatolog univerzity v britském Readingu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7029

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2019