Sandersův „projekt Manhattan“ mění pravidla hry

29. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

Uchazeč o křeslo v Oválné pracovně Bernie Sanders podporuje Zelený nový úděl, který má přijít na 16,3 bilionu dolarů. Nicméně tento ambiciózní plán nemá za cíl nic menšího než ochránit planetu před nejhoršími dopady globálního oteplování, píše Juan Cole.

Zelený nový úděl počítá s vytvořením 20 milionů dobře placených pracovních míst. Rapidní přesun na obnovitelné zdroje energie by mohl hrát důležitou roli při oživení upadajícího amerického průmyslu. Jestliže je částka, na kterou má přijít Zelený nový úděl, závratná, škody způsobené klimatickou lhostejností vyjdou podle Sanderse na astronomických 34 bilionů dolarů do konce tohoto století.

Zelený nový úděl v podání Bernie Sanderse se přirozeně stal terčem mnohých kritiků: řada zlých jazyků ho považuje za nerealistický.

Nicméně tento plán by si na sebe mohl vydělat během 15 let kupříkladu takto:

Fosilní průmysl by měl škody, které napáchá, zaplatit prostřednictvím soudních procesů, poplatků a daní a eliminací federálních dotací.

Vytvoření zisků z prodeje energie vyprodukované regionálními federálními agenturami Power Marketing Administration v letech 2023 až 2035. Elektřina by po roce 2035 měla být prakticky zadarmo.

Je třeba, aby se snižovaly výdaje na zbrojení, které udržují v chodu globální závislost na ropě.

Efektivní využití daní získaných z 20 milionů pracovních míst, jež má Zelený nový úděl vygenerovat.

Je zapotřebí přinutit bohaté a velké korporace, aby řádně platily daně.

Sobecké a hamižné americké elity se pokusí Zelený nový úděl zničit, podobně jako ničí planetu. Tento plán uspěje jedině v tom případě, že získá širokou podporu veřejnosti.

Bližší informace v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7452

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2019