Korporátní média mají po Trumpovi nový terč: Bernieho Sanderse

30. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

Nyní když popularita vermontského senátora Bernieho Sanderse mezi demokratickými voliči stoupá, zvyšuje se také nepřátelství korporátních médií a politického establishmentu vůči tomuto politikovi. Jak na konkrétních příkladech uvádí Julie Hollarová, současná strategie velkých médií stojí na snaze vylíčit Bernieho Sanderse jako „levicového Trumpa“. Avšak toto srovnání kulhá na obě nohy, píše na webu informedcomment politolog John Buell.

Sloupkaři píšící pro list Washington Post tvrdí, že Sandersova opozice vůči obchodní dohodě mezi USA, Kanadou a Mexikem je ekvivalentem Trumpovy nenávisti vůči imigrantům. Tito novináři ale pohodlně opomíjejí, že Sandersův nesouhlas s podobnými dohodami pramení z jejich jednostranné povahy. Tyto smlouvy chrání především zisky korporací a navíc ignorují zaměstnanecké a environmentální normy.

Nedávno ekonom Paul Krugman obvinil Sanderse z toho, že kritizuje Bidenova politická rozhodnutí týkající se systému sociálního zabezpečení navzdory tomu, že se Joe Biden dlouhá léta snažil sociální programy osekat a oslabit. Další komentátoři si všímají podobné rétoriky Donalda Trumpa a Bernieho Sanderse, kupříkladu když oba politikové verbálně útočí na liberální média.

Buell dále cituje Hollarovou, která uvádí, že existuje celá řada důkazů o předpojatosti liberálních sdělovacích prostředků proti senátorovi Sandersovi. Jenže Sanders si nevymýšlí žádné konspirační teorie ani pomluvy na adresu novinářů; senátor ve shodě s dalšími kritizuje vliv korporátního vlastnictví na média a financování sdělovacích prostředků velkými korporacemi.

Tyto a další zjednodušující útoky proti Berniemu Sandersovi sice ještě nedosáhly úrovně divokých obvinění a pomluv na adresu Jeremyho Corbyna, ale démonizující údery se pravděpodobně budou prohlubovat, zejména proto, že elity nehledě na stranickou příslušnost nenávidějí a bojí se Sanderse do takové míry, že by před ním raději upřednostnily Donalda Trumpa.

I když se se útoky tisku, televize a rádia proti Sandersovi zvýšily, senátorova obliba podle posledních průzkumů stoupá. Podle průzkumu veřejného mínění z konce ledna by v demokratických primárkách v New Hampshire Bernie Sanders získal (statistická odchylka plus minus 4,5 procenta) 22 procent hlasů, Pete Buttigieg 17 procent, Joe Biden by získal pouhých 15 procent hlasů a konečně Elizabeth Warrenová 13 procent hlasů. Další průzkum veřejného mínění (New York Times/Siena College) favorizuje Sanderse v Iowě – o sedm procentních bodů před Petem Buttigiegem.

Sandersova výhoda podle politologa Leeho Miringofa spočívá v silné podpoře mezi progresivními demokraty a mladými voliči, kteří jsou pro svého kandidáta mnohem víc zapálení než přívrženci ostatních uchazečů o demokratickou kandidaturu na prezidenta Spojených států.

Více v angličtině ZDE a ZDE

0
Vytisknout
6758

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2020