Moderování Facebooku má na jeho zaměstnance katastrofální dopady

17. 9. 2019

čas čtení 1 minuta
Úkol moderovat Facebook vážně psychicky poškozuje zaměstnance Facebooku. Skupina současných a bývalých zaměstnanců Facebooku, kteří pracovali celou řadu let v moderovacích centrech Facebooku v Berlíně svědčila o tom, že kolegové si vytvořili "závislost" na děsivém vizuálním materiálu a začali sbírat stále extremnější videa pro své osobní sbírky.  Jiní moderátoři přešli v důsledku návalu hate speech a fake news, které museli číst každý den, k ultrapravici.

 
Zaměstnanci Facebooku líčí, jak je množství práce naprosto ničí, jsou otupěni otevřeným násilím, nahotou a zastrašováním v materiálech, na něž se musejí dívat osm hodin denně, ve dne v noci, za "prakticky minimální plat".

Zvlášť traumatizující pro moderátory Facebooku jsou konverzace mezi dospělými lidmi a dětmi, na něž je upozornily algoritmy, protože hrozí nebezpečí sexuálního vykořisťování.

Takové soukromé rozhovory, z nich "90 procent je sexuálních", jsou "násilné a odporné", řekl jeden moderátor. "Pochopíte mnohé o této dystopické společnosti, kterou každým dnem budujeme," dodal. "Máme tu bohaté bělochy z Evropy, z USA, kteří píší dětem na Filipínách, aby jim poslaly sexuální fotografie za 10 nebo 20 dolarů".

Jeden moderátor Facebooku se rozhodl koupit si na internetu taser, protože se začal bát druhých lidí. Přiznal se, že se opravdu už bojí vyjít večer na ulici a být obklopen lidmi, které nezná.

Konspirační videa a materiály, které moderátoři vidí každý den, je vedou k přijímání extremistických názorů. Jeden bývalý moderátor nyní spí s pistolí u postele, protože ho ztraumatizovalo video, na němž byl nějaký člověk ubodán. Mnozí moderátoři Facebooku propadají drogám a alkoholu. Firma jim neposkytuje řádnou psychologickou podporu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8777

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2019