Španělsko: Katalánští separatisté zadrženi kvůli podezření z přípravy teroristického útoku

25. 9. 2019

čas čtení 2 minuty
Devět údajných členů protestního uskupení CDR bylo zadrženo v předvečer výročí ilegálního referenda o katalánské nezávislosti, informují Óscar López-Fonseca, Fernando J. Pérez a Jesús García.


Nejméně devět lidí bylo zatčeno v provincii Barcelona při policejní operaci týkající se radikálních katalánských separatistů, kteří údajně plánovali násilné akty před druhým výročím nepovoleného referenda o nezávislosti Katalánska, které se konalo 1. října 2017.

Policejní operace se týkala násilnického křídla organizace Výbory na obranu republiky (CDR), což je síť aktivistů organizovaná zdola, kteří se v minulých letech stali známými veřejnými protesty.

Zadržení patří k takzvanému Technickému reakčnímu týmu, který je považován za nejnásilnější frakci CDR. Podezřelí nakupovali materiál využitelný k výrobě výbušnin a zkoušeli podomácku vyrobené bomby na izolovaném místě, uvedly zdroje blízké vyšetřování. Nikdo ze zatčených nemá kriminální záznam.

Příslušníci Guardia Civil prohledali domy a komerční prostory v Barceloně, Sabadellu a Santa Perpètua de Mogoda, kde zabavili materiál využitelný k výrobě výbušnin, počítačové vybavení a dokumenty. Jeden z podezřelých vlastnil plány několika veřejných budov, uvedly zdroje v justici.

Uvnitř domu v Sabadellu policisté nalezli kyselinu sírovou, parafín, hliníkový prášek, ředidlo a benzín, stejně jako poznámky týkající se toho, jak využít tyto ingredience k výrobě bomb. Existují dále poznámky týkající se chemických komponent průmyslové trhaviny Goma-2, kterou pravidelně využívala teroristická skupina ETA v 80. a 90. letech.

Vyšetřovatelé tvrdí, že zasáhli proti možnému vzniku nové teroristické skupiny ve Španělsku.

Zatýkání v Barceloně přišlo krátce předtím, než španělský nejvyšší soud vynese dlouho očekávaný verdikt ohledně osudu katalánských separatistických lídrů, kteří byli počátkem roku souzeni za povstání, odtržení a zneužití veřejných fondů ve spojitosti s jednostranným pokusem o odtržení v roce 2017.

Operace začala v pondělí v 5:00 a zahrnovala asi 500 policistů. Inicioval ji vyšetřující soudce soudu Audiencia Nacional. Vyšetřovatelé označují podezřelé za "teroristickou skupinu" a tvrdí, že je "jisté", že plánovali násilné akce.

Zadržení čelí obvinění z povstání, terorismu a držení výbušnin.

Podrobnosti ve španělštině: ZDE

0
Vytisknout
6818

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2019