V červnu to začalo...

28. 10. 2013 / Radek Mikula

čas čtení 7 minut

Ano, začalo to v polovině roku výbuchem levicové euforie. Konečně! Ledy se hnuly! Nečas padl, konec Kalouskových reforem! Ne že by to byl až takový úspěch levicové protivládní politiky či občanských protestů, ale proč to pro jednou nenechat na policii a státních zástupcích, když běžné politické cesty jsou tak nějak neprůchodné? I na Britských listech šiky zapřisáhlých odpůrců pravicové vlády usoudily, že hodnoty parlamentní demokracie a ústavní zvyklosti jsou jen mlhou, kterou vypouštějí dodělávající korupčníci, aby tak kryli svůj ústup z vlády.

Priority zahraniční veřejnosti

28. 10. 2013

čas čtení < 1 minuta

Z mých tří posledních reportáží na anglickém serveru BBC 'Czech floating finger sends president message' ("Český prst na pontónu v řece posílá prezidentovi zprávu") byla sdílena 10,000krát, reportáž 'Czech election: Social Democrats lead but no clear winner' ("Volby v ČR: sociální demokrati vedou, ale není jasný vítěz") byla sdílena méně než 1000krát a zpráva 'Czech election: Social Democrats leader refuses to resign' ("České volby: Šéf sociální demokracie odmítá odstoupit") byla sdílena 96krát.

Tato informace obsahuje všechno, co jste potřebovali vědět o zájmu světa o politiku v ČR, píše na Facebooku Rob Cameron, pracovník Českého rozhlasu v Praze, který také pracuje jako stringer pro BBC.

ČSSD jsou dvě strany. Ale vyhodit šéfa den po vítězství ve volbách je sebevražda

28. 10. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Jak se ukazuje nyní otevřeně ze zuřivého boje, který vznikl v ČSSD po parlamentních volbách, sociální demokracie jsou dvě neslučitelné a navzájem se nenávidějící strany. Štěpán Kotrba se ve svém komentáři v Parlamentních listech plně ztotožnil s jejím haškovským a zemanovským křídlem. Má plné právo na svůj názor, i když se spíš zdá, že vinu za nekompetentně vedenou kampaň má celé vedení ČSSD, nikoliv jen Sobotka. Kotrba obviňuje sobotkovské křídlo, že se spojuje "se zahraničními i domácími pravicovými centrálami" :) a pomíjí skutečnost, že haškovské křídlo se zase spojuje s Milošem Zemanem. Zda to bude dlouhodobě ku prospěchu ČSSD, je velká otázka.

Ať je tomu jakkoliv a haškovští či sobotkovští stoupenci na to mohou mít opačné názory, nespornou zůstává jedna zásadní věc: Pokus o puč proti předsedovi strany den poté, co strana zvítězila ve volbách je neuvěřitelně destruktivní a nekompetentní. Natolik, že se to zdá být sebevraždou ČSSD. Neznám žádnou stranu nikde na světě, která by toto den po volebním vítězství učinila. Hašteří se při tom úporně příslušníci obou křídel. Je to naprosto neprofesionální.

Nejenže nemají čeští politikové žádnou dlouhodobější zahraničněpolitickou ani domácí strategii kromě prosazování svých osobních zájmů, ale ještě se - o ty osobní ješitné zájmy - do krve hašteří. Je to tristní pohled.

V důsledku voleb se ČSSD zjevně rozkládá stejně rychle jako ODS. Takže všechno zůstane zřejmě už jen na "spasiteli Babišovi". Dobrá perspektiva.

Politické strany jako výtah k moci

28. 10. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 1 minuta

Z popisu I. Švihlíkové o poměrech ve straně SPOZ ale i soc.dem. vyplývá snad jediné. Ty strany si jedou ve svojí izolované bublině a jednotliví členové a skupiny myslí převážně na to, aby se dostali k mocenským funkcím a aby je v tom nikdo neohrozil.

Funkce by měla být prostředkem k nějakému účelu, kterým by mělo být zastupování zájmů, které se generují ze společnosti (ne, které si určí na schůzích). Neměla by být jediným účelem, který politiku redukuje na osobní zájem o lukrativní post. K této redukci ale zřejmě došlo už dávno a ta je důvodem celkového vyprázdnění politických stran. Nejde už o levicovou agendu, ale o to, jak se skrze slova a sliby dostat k mocenské pozici. Vztah k mocenské pozici je ale zase zřejmě individualizovaný a zdá se, že ztratil vztah k veřejnému zájmu.

Jak ale takové "strany" mohou očekávat, že je budou voliči opakovaně volit? A jak takové strany mohou provozovat opravdu kvalitní, smysluplnou a demokratickou politiku, to opravdu nevím.

Chceme mluvit do dějin

28. 10. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

"Česká republika se ztrácí z politické a kulturní mapy světa. Jako první krok jejího návratu je třeba zakládat a podporovat česká studia na zahraničních univerzitách a vytvářet si tak v cizině strategické přátele." Prosíme, šiřte informace o nové facebookové stránce "Chceme mluvit do dějin".

Obecná situace v českých zemích je už od roku 1526 určována ze zahraničí. Česká republika přitom dnes nemá vůbec žádné nástroje ani strategii, jak zahraničněpolitickou situaci se spojenci ovlivňovat ve svůj prospěch. Nemá ani žádné zahraniční spojence, s nimiž by koordinovaně pracovala ku prospěchu svých zájmů. (Pojmem "zahraniční spojenec" není lezení Spojeným státům kamsi - ty se samozřejmě na Českou republiku naprosto vykašlou.)

Proč levice nikdy nevyhraje

27. 10. 2013 / Ilona Švihlíková

čas čtení 11 minut

Levice je zoufale nejednotná. Starý bonmot, že pravici spojují peníze, zatímco levici rozdělují ideje, je stále velmi platný. Např. v reakcích na volby se můžeme dočíst, že jediné možné řešení je, aby se všichni spojili v jeden jediný subjekt. To lze těžko očekávat, ona by úplně stačila koordinovaná spolupráce, při které by si subjekty a členové alespoň neokopávali kotníky. Druhé návrhy jsou ještě pozoruhodnější, říkají, že by se levice (už nyní roztříštěná jak rozbitá mozaika), měla dále rozdělit! Konkrétně by měla vzniknout čisťounká ČSSD v čele s Dienstbierem a Špidlou (kdo by tam byl dál, mi poněkud uniká), zatímco ti ostatní oškliví (např. Hašek) by měli odejít nějak úplně jinam, pokud možno mimo tuto zeměkouli. Vynikající nápad, jak se rozštěpit na ty "hodné" a pak ty "nehodné" a vytvořit pěkný běloskvoucí subjekt, jehož členstvo by se mohlo scházet ve výtahu.

Příznivci pravice pravidelně před jakýmikoliv volbami straší možností spojení levice. U některých to vypadá, že snad skutečně věří nesmyslům o novém Únoru, putinovském směřování (což by bylo směřování státního kapitalismu, ale určitě ne komunismu) atd. Mohu je všechny uklidnit -- v ČR levice nikdy nevyhraje, maximálně se jí podaří tzv. nevýhra. Nebude mít ovšem síly na to, aby mohla prosadit to, co říká (říkat tomu program je příliš velká nadsázka). Jaké jsou důvody tohoto tristního stavu levice, do které nyní zahrnu nejen politické strany, ale také občanské iniciativy a sdružení a odbory?

Jak to bylo se SPOZ

28. 10. 2013 / Ilona Švihlíková

čas čtení 9 minut

Při vyhlášení předčasných voleb jsem měla zájem kandidovat za ČSSD. Neměla jsem žádné požadavky "celebritky", jak mě nyní někteří oslovují, aby si zchladili žáhu, jasně jsem deklarovala, že klidně půjdu z posledního místa. V úvahu přicházely dva kraje: Praha a Vysočina, ke které mám osobní a rodinný vztah a z krajů ji znám nejlépe. Nečekala jsem žádné výbuchy nadšení, ale odpor, jaký má kandidatura vyvolala, mě upřímně překvapil. Byla bych akceptovala to, že jsem na ČSSD moc levicová, že mám v některých bodech poněkud jiné představy (např. k investičním pobídkám), ale jediný argument, který se ke mně dostal (a to i od předsedy strany) byl: nedovolí, abyste kandidovala z jakéhokoliv místa, neboť se obávají, že byste je přeskočila. Můj kamarád, který pomáhal s vyjednáváním mi později řekl, že takovou míru hysterie a paniky ve straně nepamatuje.

Nemám rozhodně zájem rozpoutávat zde na Britských listech svou osobní exhibici. Protože se nicméně dotazy "proč jste kandidovala za SPOZ" (byť jako nezávislá kandidátka) neustále opakují a množí, rozhodla jsem se uvést vše do kontextu a zároveň čtenáři ozřejmit to, co z mediálních výstupů nebylo jasné. Zároveň má osobní zkušenost ukazuje na fungování politických subjektů, priorit vedení kampaně apod.

Jako první je třeba podotknout, že v předchozí analýze "Proč levice nikdy nevyhraje" si nehraji na "generále po bitvě." Řadu upozornění na negativní tendence vývoje a možné problémy jsem ČSSD předložila již před tím, než byly vypsány předčasné volby. Bohužel se řada bodů, na které jsem upozorňovala, splnila a o to víc mě mrzí, že můj dopis/analýzu v ČSSD, jak jsem později zjistila, nikdo ani nečetl.

28614

Sobotka: "Nebudu ustupovat nátlaku, špinavé kampani a nedemokratickým praktikám"

28. 10. 2013 / Bohuslav Sobotka

čas čtení 6 minut

prohlášení předsedy ČSSD k výsledkům jednání předsednictva sociální demokracie, které většinou 20 hlasů doporučilo jeho odchod z čela strany

ČSSD by se jako vítěz voleb do Poslanecké sněmovny, které navzdory oslabení potvrdily její pozici nejsilnější české politické strany, měla soustředit na vyjednávání o sestavení vlády tak, aby v ní prosadila co nejvíce ze svého volebního programu. Místo toho čelí bezprecedentnímu útoku na změnu poměrů ve vedení strany, které dostávají ČSSD do vážné vnitřní krize právě v okamžiku, kdy by měla projevit odpovědnost vůči voličům, jednat seriozně a státotvorně. Místo toho páchá v přímém přenosu pokus o politickou sebevraždu a hazarduje s důvěrou více než jednoho milionu svých voličů.

26363

Hašek: Sobotka převzal přímé řízení volební kampaně, Sobotkou byla tolerována kroužkovací kampaň pánů Patočky a Dienstbiera

28. 10. 2013 / Michal Hašek

čas čtení 5 minut

Otevřený dopis statutárního místopředsedy ČSSD členům strany

Vážené přítelkyně, vážení přátelé, dovolte mi začít několika čísly - 26.4, 32.3, 30.2, 32.3, 22.08. To jsou volební výsledky ČSSD v letech 1996, 1998, 2002, 2006 a 2010. Volební výsledek 20.45 je tak nejhorším výsledkem ČSSD v historii samostatné České republiky. Oproti minulým neúspěšným volbám jsme přišli o dalších více než 130 tisíc voličů. Odmítám se tvářit, že tento výsledek je úspěchem pro naši stranu. Zvláště pak v situaci, kdy jsme kandidovali z opozice a naši hlavní soupeři byli těžce poznamenáni výsledky svého děsivého vládnutí a rozvratem celé země.

V naší straně se často hovoří o existenci dvou křídel a realisticky to nelze zpochybnit.

28573

Sobotka nemá koule. Prohrál volby a odhání skutečné levičáky

28. 10. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 5 minut

Sobotka nemá koule. Bohužel. Dvojvládí v sociální demokracii je nesmysl. Dělená odpovědnost také. Předseda chtěl být předsedou, stal se předsedou a určoval strategii. Výsledkem je utrpěné vítězství, které jen náhodou nebylo prohrou. Sobotkovy postoje formovaly sebevědomí "idealistické frakce" Jiřího Dienstbiera a "masarykovské frakce" Vladimíra Špidly. Tato "kavárenská" levice, nabalující na sebe některé novináře (Mitrofanov, Hekrdla), ideology (Patočka) a politology (Jelínek), posouvala více než dva roky ČSSD do mediální polohy "moderní" středové liberální strany, vhodné i pro koalici s Kalouskovou TOP 09. Volte Karla, nabádali sociální demokraty uhlazeně pražští frikulíni. Volit na levici knížete mělo být free, cool a in.

O volební kampani a povolebním vyjednávání

28. 10. 2013 / Viktor Vereš

čas čtení 4 minuty

Odpovědi poslance MUDr. Jiřího Koskuby (ČSSD) na volební kampaň ČSSD a povolební vyjednávání.

1) Myslíte, že kampaň postavená na fotce B. Sobotky a fungujícím státu byla úspěšná?

Po bitvě je každý kaprál generálem. Ve vší úctě -- nyní Vám zřejmě odpoví negativně i ti, co ji, na rozdíl ode mne, schvalovali.

PŘEČETLI JSME:

Oskar Krejčí: Vážné problémy má ČSSD, ODS i Babiš

28. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

"Ta dvě křídla jsou vyprofilovaná, tedy Sobotkovo křídlo a řekněme Haškovo křídlo. Oni nejsou vyprofilovaní nějak hodnotově, to je třeba rozlišit, ale styl práce těch dvou ambiciózních chlapíků je odlišný. Ten rozpor se ovšem měl vyřešit před volbami. To, že si ho nechali na období po volbách, že nedokázali najít sílu to vyřešit, je riziko pro jakoukoliv budoucí koalici.

To, že jsou politici ambiciózní, to je součást jejich povolání. Neambiciózní politik, to je kulatý čtverec. Chcete-li něco udělat v politice, tak musíte mít ambici. Říkat tedy, že je Hašek ambiciózní a Dienstbier ne, je nesmysl, oba jsou ambiciózní, je to součást jejich osobnostního profilu. Na tom není nic špatného. Špatným se to stává tehdy, když ta ambice překryje programy. Ani Dienstbier ale není schopný definovat programový rozdíl mezi Haškem a Sobotkou, maximálně je v tom ten rozdíl, že jeden je kamarád se Zemanem a druhý není.

Zdroj: ZDE

Šéf americké NSA požaduje, aby vláda umlčela tisk

28. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Důvěryhodnost USA a Británie jako strážců svobody projevu byla zdiskreditována

Šéf americké NSA generál Keith Alexander ve čtvrtek požadoval, aby americká vláda zabránila pokračujícímu vydávání článků ve světovém tisku o americkém špehování všech: "Je nesprávné, že reportéři mají přístup k všem těmto dokumentům [zpřístupněným Edwardem Snowdenem] a prodávají a rozdávají je. To prostě nedává smysl. Měli bychom si vymyslet způsob, jak tomu zabránit. Nevím, jak to udělat. Je to spíš úkol soudů a politiků, ale z mé perspektivy je nesprávné dovolit, aby to pokračovalo."

Španělsko povolalo na kobereček amerického velvyslance:

NSA sledovala během měsíce 60 milionů telefonních hovorů Španělů

28. 10. 2013

čas čtení < 1 minuta

Španělský premiér Mariano Rajoy si povolal na kobereček amerického velvyslance, aby vysvětlil nejnovější odhalení z dokumentace zveřejněné Edwardem Snowdenem, z níž vyplývá, že americká National Security Agency monitorovala více než 60 milionů telefonních hovorů bvěhem jednoho měsíce, od 10. prosince 2012 do 8. ledna 2013. Spojené státy mají problémy s tím, jak neutralizovat rostoucí mezinárodní diplomatickou krizi, spojenou s obviněními, že americká NSA odposlouchávala telefony desítek česlných politiků ze spojeneckých zemí, včetně německé kancléřky Angely Merkelové.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britské listy in Jihlava 3:

Dál nic

28. 10. 2013 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 4 minuty

On the surface, some of the documentaries in this year's Czech Joy section of the Jihlava Film Festival are very strong indeed. The inclusion of Ivo Bystřičan's exploration of the controversial D8 highway in Northern Bohemia in Dál nic (it's worth noticing the play on words here) gives us a creative spin on the form of political and activist-led documentary films. A sixteen kilometre long part of the highway between Řehlovice and Lovosice has been ongoing for years, constantly delayed by deviations from the agreed plan and pressure from environmental group Děti země which has seen numerous court injunctions and spiralling costs at the expense of both the taxpayer and local residents in the region.

Britské listy v Jihlavě 3:

Dál nic

28. 10. 2013 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 4 minuty

Na první pohled jsou některé dokumentární filmy v letošní sekci Česká radost na jihlavském filmovém festivalu velmi silné. Promítání filmu Ivo Bystřičana Dál nic o kontroverzní dálnici D8 v severních Čechách (stojí za to si povšimnout slovní hříčky) ukazuje tvůrčí přístup k formě politických a aktivistických dokumentů. Šestnáctikilometrová část dálnice mezi Řehlovicemi a Lovosicemi se připravuje léta, neustále je zdržována odchylkami od schváleného plánu a nátlakem ekologické organizace Děti země, která podala množství soudních stížností. Náklady na dálnici rostou na úkor daňových poplatníků i místních obyvatel v regionu.

An English version of this article is in CLICK HERE

Sněmovna spolupráce

28. 10. 2013 / Michal Klodner

čas čtení 8 minut

Ze sčítání hlasů vyšla sněmovna, kde je zastoupeno 7 politických stran. Není jasná žádná většinová koalice a hned se mluví o pokračování politické krize a o tom, že volby situaci nijak nevyřešily. Pozornost se obrátila na Andreje Babiše, druhého za Bohuslavem Sobotkou s 50 poslanci. Babiš totiž prohlásil, že do vlády nepůjde, což je pro mnohé šokující a nepochopitelné. Chce ve sněmovně normálně pracovat, předkládat zákony a na funkce a lákavá korýtka se nevrhá. Jak chce však z opozice ovlivňovat zákony, jak se mu podaří je prohlasovat? Vypadá to skoro jako že tento nováček o fungování politiky nic neví, ale zdání klame. Stačí si uvědomit, že Babiš není žádný naivka, že vlastní mediální vydavatelství a průmyslové impérium a zejména to, jak volby dopadly.

Že je Švihlíková hrobař levice?

28. 10. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

Vyčítat Iloně Švihlíkové, že kandidovala ve volbách za SPOZ je vůči ní krajně nespravedlivé. Není to sichr ona, kdo prohlubuje hrob levice, je to naopak ona, kdo se ji snaží vzkřísit. Každý, kdo sleduje její vystoupení, články a další aktivity ví, že je to snad nejautentičtější levicová politička. Protože cítí svou odpovědnost za to co říká a prosazuje natolik, že je připravena jít se svou kůží na trh v každém okamžiku, měla přirozeně zájem ve volbách kandidovat.

ČSSD, pro kterou by bývala mohla znamenat i pár procentních bodů navíc, ji ale nechtěla.

Bod zvratu

28. 10. 2013 / Lenka Procházková

čas čtení 3 minuty

Kdy začal odliv voličů sociální demokracie? Domnívám se, že v té chvíli, kdy politici ČSSD přestali trvat na referendu o tzv. církevních restitucích.

K prvnímu viditelnému selhání sociálně demokratických poslanců při schvalování tohoto nemravného zákona došlo mnohem dřív, když 13 členů klubu ČSSD umožnilo, aby návrh zákona prošel do třetího čtení. Mnohým občanům však tento "detail" unikl, jiní jej už tenkrát pochopili jako předznamenání.

Kdo prohlubuje hrob levice

27. 10. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení < 1 minuta

Paní Švihlíková zapomněla na jeden důležitý faktor, a to jsou lidé, kteří tzv. levici reprezentují. Zejména je to masa nomenklaturních kádrů, jejichž důvěryhodnost koreluje s jejich neschopností a omezeností. A pak jsou tu jedinci profilující se jako levicová intelektualita, kteří jsou naopak ochotní kandidovat za tak zprofanované a skrz na skrz nevěrohodné spolky typu SPOZ, čímž úspěšně prohlubují hrob levice, místo aby se ji snažili reinkarnovat. Bylo by trestuhodné na to neupozornit, když už to paní Švihlíková ze skromnosti neučinila, píše Bob Kartous.

O skutečném "ledví" sociální demokracie

28. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Obávám se, že otevřeně rozjetý puč proti Bohuslavu Sobotkovi (latentně přítomný již dávno neustálým haškovským mydlením schodů uvnitř strany a dosti šmízovým předstíráním jednoty navenek) lépe koresponduje s "ledvím" (nemám to slovo rád) reálné sociální demokracie i s "vyladěním" jádra jejích voličů (neplést s rozhořčenými antizemanovskými facebookáři, prosím!), napsal na Facebooku Martin Hekrdla.

Levice má holt v Česku svého jediného patriarchu (Miloše Zemana), za nímž se táhnou Urbanové, ostatně jako pravice toho svého (Karla Schwarzenberga), v jehož stínu vegetují Kalouskové a Hávové. Mase "nespokojených občanů" (doopravdy a právem nespokojených) v téže roli "neúplatného" patriarchy nejnověji slouží Andrej Babiš, agromiliardář a mediální magnát.

Krajní antisystémové postoje jsou v Česku zahazovány do sterilního prostředí zvenku i zevnitř opouzdřené KSČM, jejíž nejprogresivnější složky se spíše blíží k sociální demokracii (Jiří Dolejš).

V tomhle začarovaném kruhu evidentně něco chybí: levice, prostě levice jakákoli, levice bez přívlastku (nikoli "autentická, progresivní, moderní" atd. apod). Bude muset být teprve vytvořena. S vědomím toho, že už ve dvacátém století "sociální demokraté a komunisté zničili dělnické hnutí" (François Chesnais).

Volby: Jak to dopadlo

28. 10. 2013 / Pavel Posolda

čas čtení 9 minut

Vítěz voleb. Nepochybně jeden z nejbohatších Slováků Andrej Babiš. Navzdory obvinění ze spolupráce s STB, navzdory mediálnímu naříkání o propojování byznysu, politiky a médií, navzdory přirovnávání k Věcem veřejným, dosáhl pozice, kdy ON bude rozhodovat o tom, koho podpoří v křesle premiéra a koho odkáže do opozičních lavic. Otázkou je, zda o přesně takové vítězství stál. ODS i Kalousek mu otevřeně vzkazují NE s odůvodněním, že jedna zkušenost s podnikatelským projektem pana Bárty jim stačila. Pravda je ovšem trochu barvitější. Špičky ODS se potřebují nadechnout před vnitrostranickým bojem o pozici předsedy a Miroslav Kalousek ví, že Andrej Babiš nebude hrát roli kdysi nejsměšnější ministryně.

O významu preferenčních hlasů

28. 10. 2013

čas čtení 2 minuty

Soustředil jsem se na jeden dle mého názoru také důležitý aspekt letošních parlamentních voleb a tím jsou uplatněné přednostní (preferenční) hlasy, tedy naše pověstné kroužkování kandidátů na volebních lístcích volených stran. Bezprostředním popudem byla dle mého nedotažená práce "volebního týmu" naší veřejné a tedy "české" televize, která ukazovala na obrazovce stále pouze prvních deset nejlepších zvolených kandidátů stran, píše Karel Peka.

Předsednictvo ČSSD vyzvalo Bohuslava Sobotku, aby odstoupil z vedení strany

27. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Návrh schválilo 20 členů předsednictva ČSSD, 13 ho odmítlo. Sobotka byl také vyloučen z vyjednávacího týmu o koaliční vládě. Sobotku však může z vedení strany odvolat až ústřední výkonný výbor v tajném hlasování. Sobotka odstoupit odmítl.

Rozhodnutí čelných činitelů ČSSD namísto toho, aby se k povolebnímu koaličnímu vyjednávání sjednotili, provést stranickou čistku pod vlivem Miloše Zemana, jehož v sobotu navštívili, hrozí fatálním způsobem zlikvidovat důvěryhodnost sociálních demokratů jako politické síly, míní Jan Čulík. Jiní pozorovatelé poznamenávají, že pokud měl někdo rezignovat za chabou předvolební kampaň ČSSD a slabý volební výsledek, mělo to být celé předsednictvo. Pokusy odvolat předsedu strany před koaličním vyjednáváním ČSSD drasticky oslabují.

Andrej Babiš řekl v České televizi, že by odstoupení Bohuslava Sobotky destabilizovalo situaci. Rozdělením na dva tábory by strana podle něho zradila voliče.

Nevkročit do Babišova smrtelného objetí

27. 10. 2013

čas čtení < 1 minuta

Jediným řešením situace pro ČSSD je nevstupovat do žádné koalice. Měli by sestavit menšinovou vládu. Předložit levicový program s nosnými návrhy, kterými jsou na příklad akcie na doručitele, majetková přiznání, pozastavení církevních restituci, obecné referendum, snížení výdajů ministerstev, které utíkají proto, že pracovníkům na ministerstvech se nechce pracovat, a tak zadávají vypracování důležitých materiálu soukromým institucím a tím privatizují řízení státu, skutečná protikorupční opatření a pod. Pokud by to neprošlo sněmovou mají možnost odejít do opozice a nevkročit do smrtelného objetí Babiše. Pokud to neudělají, tak by měli začít psát nekrolog, míní Jindřich Kaštovský.

Korektnost hubitelkou svobody slova

28. 10. 2013 / Štěpán Cháb

čas čtení 8 minut

Setkání s buranem je vždycky těžké, ale očekávat od státu, že zatočí se vším buranstvím je čirý nesmysl, který by po zavedení lidem sebral zbytek zdání svobody, který jim ještě zůstal. Doktorka Mirna Šolić ve svém článku přiznává, že trpí jistou předpojatostí. Předpokládá, že by se nedovolala české policie. Škoda, třeba by paní doktorka narazila na nějakého krále Miroslava, kterých v řadách policie také musíme několik mít, jen to zkusit.

Místní sociální služby: Problematický podnikatelský záměr

28. 10. 2013 / Jiří Plocek

čas čtení 7 minut

Místní sociální služby (MSS) asi nebudou tím pravým způsobem, jak naplňovat potřeby v sociální oblasti.

Se zájmem jsem si přečetl v Britských listech článek Martina Kunšteka o likvidaci dle něj nadějného projektu Místní sociální služby (MSS). Téma je to závažné, chtěl jsem o něm napsat pro naše Kulturní noviny, protože oblast sociálních služeb považuji za podceňovanou a systémově nedostatečně zvládnutou, zvláště pak po působení nedávných pravicových vlád. Také není od věci neustále upozorňovat na aroganci a mafiánské praktiky vládních představitelů a státních úředníků, jak se jevila v onom článku. Po rešerši dostupných zdrojů se mne však zmocnily pochybnosti.

Mobil Angely Merkelové Američané odposlouchávali déle než deset let

27. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Německý magazín Der Spiegel informoval, že telefonní číslo mobilu Angely Merkelové bylo na sběrném seznamu americké špionážní agentury NSA od roku 2002 a bylo zřejmě odposloucháváno déle než deset let. Číslo Merkelové bylo stále ještě na seznamu NSA několik týdnů, než prezident Obama navštívil Merkelovou letos v červnu v Berlíně.

Der Spiegel citoval dokument NSA, z něhož vyplývá, že hovory Merkelové byly odposlouchávány z "americké špionážní pobočky, právně neregistrované, umístěné na americkém velvyslanectví v Berlíně". Toto zjištění vedlo "k vážnému poškození vztahů Spojených států k jiné vládě".

Z amerického velvyslanectví v Berlíně odposlouchávaly CIA a NSA prostřednictvím nejnovější supertechnologie. Podle Der Spiegelu provozovaly Spojené státy taková odposlouchávací centra na 80 místech na světě, včetě Paříže, Madridu, Říma, Prahy, Ženevy a Frankfurtu.

Německo a Brazílie prosazují v OSN kroky na ochranu elektronických komunikací. Požadují, aby Valné shromáždění OSN schválilo rezoluci na ochranu soukromí na internetu. Rezoluce by byla nezávazná, ale byla by dosud nejostřejším odsouzením amerického špehování.

Prezident Obama byl osobně informován o tom, že NSA odposlouchává mobil Merkelové, v roce 2010 a odposlouchávání schválil, uvedl v neděli německý deník Bild.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pravice a levice a "odborníci"

27. 10. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Já sám se nestavím ani napravo, ani nalevo -- patří k té skupině voličů, která tím, že jednou volí pravici, jednou levici umožňuje změnu vlády a trestání politiků za to, že vládli špatně. Myslím, že i v takovém Bavorsku CSU vládne tak dlouho proto, že vládne dobře a že ví, že by při velkých chybách mohla skončit. Kdyby všichni volili stále stejnou stranu bez ohledu na její chování, demokracie je nemožná. Pravo-levé schéma umožňuje systém střídání u moci a také střídání různých důrazů, geneze nových myšlenek a debat, jak je vyžaduje měnící se doba. Strany se musí měnit a obnovovat, vyrůstat ze široké členské základny a na škále od místní politiky po politiku státní naslouchat společnosti.

Staré strany v těchto volbách voliči potrestali, musejí se zreformovat

27. 10. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Tato země potřebovala po 7 letech vlády pravice nutně výměnu u moci, tedy silnou vládu levice s jasnou zodpovědností. Levice přitom získala ve Sněmovně i po 7 letech v opozici (komunisté dokonce po více než 20 letech v opozici) pouze 83 křesel. Propadla také ODS a TOP09. Všechny tyto politické strany by potřebovaly zůstat mimo vládnutí a obnovit se. Pokud k jejich obnově nedojde, včetně ČSSD, mohou v příštích volbách zmizet z politické mapy. Případné znechucení novými hnutími a stranami totiž nemusí vůbec vést k návratu voličů ke stranám standardním, nýbrž ke vzniku nových nových hnutí -- stejně jako postupný totální kolaps VV během celého minulého volebního období nevedl k návratu k tradičním stranám.

Sušová-Salminen: Politika se dále izoluje od společnosti

27. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Všechny nové strany představují typ strany, která se mnohem více podobá podnikatelskému projektu a která má minimální členské sítě. Jinými slovy, jsou mnohem méně zakotveny v české společnosti. Potvrzuje se tu trend, kdy se stranická politika izoluje od zbytku společnosti a voliči si v podstatě "najímají" malé stranické týmy k tomu, aby udělaly konkrétní "práci". Tím se ale vytrácí demokratický étos.

Zároveň se ukazuje, že v české společnosti není poptávka po jasně vymezených stranách, které by potom zaručovaly výměnu u moci na základě tradičního střídání pravice-levice. Český volič spíš dává přednost něčemu "mezi". U ANO zřejmě imponovala "středová nevymezenost", která sbírala hlasy zprava ale i od sociální demokracie. Zdá se mi, že je i možné, že někteří voliči pochopili výměnu u moci jako výměnu personálii, ale ne jako výměnu politických strategií a receptů, jak řídit zemi. Teď je ale otázka jestli bude taková situace opravdu vést k politice středového kompromisu a nebo zda ANO bude prosazovat ve skutečnosti pravicovou politiku identickou s tou, jakou dělala minulá Nečasova vláda.

Dalším výsledkem je opět snížená volební účast, která nepřesáhla 60%. Je nutné si uvědomit, že 40% voličů, a to je velké číslo, z nějakých důvodů nevolilo. To je něco, o čem by se mělo začít hovořit a analyzovat příčiny dalšího poklesu ve voličské účasti.

Kompletní rozhovor ZDE

Dojde k odklonu od ideologizace politiky?

27. 10. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Za hlavní problém Nečasovy vlády považuju její ideologičnost. Lidé z ODS a TOP 09 neustále opakovali jako mantru základní neoliberální ideologické poučky a podle nich naprosto neústrojně bez schopnosti vnímat, co se ve společnosti děje, realizovali v zemi radikální ideologická řešení, přestože v tom neměli podporu občanů. Podobně jako za komunismu, ale zřejmě v daleko větším množství, používali mantru ideologických hesel jako zástěnu, za níž stát v obrovském měřítku rozkrádali.

Britské listy in Jihlava 2:

Our Nixon

27. 10. 2013 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 5 minut

On Saturday night I can count myself as one of the unlucky festival-goers to turn up too late to get into Bohdan Bláhovec's Show!, but fortunate enough instead to see the alternative picture at DKO II, Our Nixon. It was fitting after a turbulent day of elections in the Czech Republic to finish on a political documentary, and director Penny Lane has been extremely successful in crafting a full-length feature comprised entirely of archival footage that maintains both structure and the audience's interest.

Britské listy v Jihlavě 2:

Náš Nixon

27. 10. 2013 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 6 minut

V sobotu večer jsem bohužel byl jedním z oněch návštěvníků festivalu, kteří přišli příliš pozdě, aby se mohli dostat na promítání filmu Show Bohdana Bláhovce, ale naštěstí jsem měl možnost zhlédnout jiný film v DKO II, Our Nixon. Bylo vhodné uzavřít dramatický volební den v České republice politickým dokumentem a režisérce Penny Lee se velmi úspěšně podařilo vytvořit celovečerní dokument, který se skládal čistě z archivních záběrů, které udržovaly jak strukturu, tak zájem diváků.

An English version of this article is in CLICK HERE

Rekonstrukce státu vyhrála volby

27. 10. 2013

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Rekonstrukce státu a kampaně Bla bla nevolím

Praha 27. 10. 2013 - Přes 140 poslanců, kteří zasednou v nové sněmovně, se zavázalo k podpoře konkrétních protikorupčních zákonů (jejich seznam je v příloze). Rekonstrukce státu bylo hlavní téma vítězné ČSSD z úst Bohuslava Sobotky a Andreje Babiše za ANO. Rekonstrukce státu nabízí všem stranám, které zasednou v parlamentu, maximální možnou spolupráci na rychlém prosazení potřebných zákonů.

Navrhujeme, aby se začalo se zákony, které byly již v minulé sněmovně důkladně prodebatovány: Nejkrásnější zákon o zveřejňování smluv, rozšíření pravomocí NKÚ, zákon o státní službě. Na všech těchto zákonech je shoda napříč sněmovnou.

Povedlo se i to, že "hříšníci" z minulé sněmovny, Bárta a Lukša, nebyli zvoleni (Úsvit v Plzni neuspěl, Lukša v Moravskoslezském kraji byl vykroužkován).

Ježíši, co jsme to provedli...

27. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Vykládá se, že sociální demokraté v těchto volbách utrpěli vítězství. Dalo se to čekat a také jsem toto předpokládal. Po sledování první debaty v TV pořadu "Debata vítězů", jsem získal pocit, že to utrpěné vítězství se nebude týkat jen sociálních demokratů. Pří pohledu na Babiše, Okamuru a konečně i na Bělobrádka jsem dospěl k závěru, že i tito pánové se svými stranami, hnutími a úsvity utrpěli vítězství, píše Vojtěch Kladný.

Ani jeden z nich nemá páru o tom, jak fungují základní pravidla parlamentní demokracie a jejích procesů. Babiš by chtěl makat a prosazovat zákony, ale ty zákony musí také někdo předkládat ve Sněmovně, kde jsou nějak rozděleny funkce.

Mám takový pocit, že Babiš nemá ani nejmenší páru o tom, koho všeho měl na kandidátce. Teď získalo ANO obrovský podíl odpovědnosti. Poradí si s tím?

Je to největší pytel blech letošních voleb. Menší pytel blech představuje Okamurův Úsvit. No. Měl jsem možnost Okamuru slyšet. Kampaň skončila a Okamura je vedle.

Ať se ho zeptali na cokoli, vedl stále tytéž stejné věty. Že jsou pro přímou demokracii a je třeba analyzovat.

Bělobrádek také neví, jak fungují jednání ve Sněmovně, jak fungují ta základní pravidla parlamentní demokracie. Jak říká, napřed budou muset ve Sněmovně najít záchody.

Jo, občané český, zvolil jsi to celé sám. Dostali se k moci lidé, kteří si dnes v noci budou říkat. "Ježíši! Co jsme to provedli." Nelze totiž zítra říci něco ve smyslu "Mě to neba...". A jít pryč.

"Parazité" profackovali ČSSD

27. 10. 2013 / Jiří Kadeřávek

čas čtení 1 minuta

Ač to nemám samozřejmě nijak podložené, tak jsem přesvědčen, že ponižující vítězství ČSSD nakonec způsobili statisíce "parazitů", kteří se nikdy nesmířili s urážkou živnostníků stínovým ministrem ČSSD Janem Mládkem., píše Jan Kadeřávek

Počítejte se mnou a s rezervou. V této zemi je 1 milión živnostníků (OSVČ), kteří se živí pouze podnikáním. Pomineme tedy další více než milión těch, kteří si podnikáním jen přivydělávají, a kteří se také mohli cítit ponížení.

JIný pohled na volby

27. 10. 2013

čas čtení 2 minuty

Dovoluji si, jako v případě prezidentské volby, nabídnout čtenářům BL trochu jiný pohled na průběh voleb do Poslanecké sněmovny, píše Pavel Kučera.

Z průběžných dat poskytovaných ČSÚ jsem během sčítání hlasů sestavil graf vývoje procentuálního zisku stran, které nakonec překročily 5% hranici.

Graf je k dispozici online ZDE. Na horizontální ose je procento již sečtených volebních okrsků a na vertikální ose procentní zisky stran.

Střet zájmů

27. 10. 2013

čas čtení < 1 minuta

Babiš je zvolen, je poslancem, významným poslancem, může být ve vládě. Je vlastníkem Mladé fronty Dnes a Lidových novin. Takto významný politik nemůže vlastnit "hlídacího psa demokracie". Je to střet zájmu. Okamžitě by se měl odstřihnout od těchto deníků, předat je někomu, píše Milan Chytka.

VOLBY 2013:

Sečteno 100 procent hlasů

26. 10. 2013

čas čtení 4 minuty

ČSSD

ANO

KSČM

TOP 09

ODS

ÚSVIT

KDU-ČSL

SZ

PIRÁTI

SVOBODNÍ

20,45

18,65

14,91

11,99

7,72

6,88

6,78

3,19

2,66

2,46

Poznamenává Jan Čulík: Sociální demokraté vedli neúčinnou a nekompetentní kampaň. Nedokáží oslovit podstatnější část české veřejnosti. Částečně je to jistě proto, že patří k doposud "etablovaným" stranám, jimž české voličstvo nedůvěřuje, což ukazují i katastrofálně špatné výsledky TOP 09 a ODS. KDU-ČSL se zřejmě do sněmovny dostala znovu právě proto, že v minulém funkčním období v ní nebyla.

Pozoruhodné je vítězství Babišova podnikatelského projektu ANO, zejména proto, že zjevně nemá žádný konkrétní program. Babiš v televizi uspokojeně prohlásil, že "se mu podařilo zabránit vládě levice" a že nepůjde do koalice s nikým, kdo by chtěl zvyšovat daně, protože "podporuje podnikání". Velkým problémem je hrozba berlusconizace, spojení ekonomické, politické a mediální moci, které zosobňuje Babiš. Bude zajímavé, jak bude řídit český stát jako firmu... :) V médiích ovšem Babiš vystupuje relativně charismaticky, když ho srovnáme třeba se spícím Schwarzenbergem, nebo s ideologem Kalouskem.

ANO, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL může vytvořit vládu se 103 křesly! Takže se Kalousek vrací? Zatím ODS i TOP 09 koalici s Babišem vylučují.

Dobrou zprávou asi je konečný (?) propad stran, vázaných na Václava Klause a Miloše Zemana. Zjevně nejsou takovými stratégy, jak to o sobě předpokládali.

Celkově lze samozřejmě konstatovat, že "lid promluvil" - a nepřeje si pokračování v dosavadních politických schématech. Výsledky voleb lze interpretovat jako políček dosavadní politické praxi v České republice. Velkou otázkou však je, zda debakl současných politických stran nepovede k situaci ještě horší.

Kdykoliv v minulosti národ hlasoval pro nového příchozího na politickou scénu, vždycky to velmi rychle dopadlo špatně. Přesto to voliči dělají znovu a znovu. Babiš je penězi i osobním vystupováním zjevně přesvědčil, že on bude jiný. Budoucnost bude zajímavá.

PS: Sledování Moravcova sobotního večerního povolebního speciálu s šéfy sedmi politických stran a seskupení, které se dostaly nyní do sněmovny, mě naplňuje jestliže ne snad mírným optimismem, tak v každém případě zvědavostí. Ta diskuse totiž byla vedena v úplně jiné atmosféře, než v jaké se konávaly české politické televizní diskuse dosud. Byla do značné míry odideologizována. Občas (velmi málo) sice pronesli spící Schwarzenberg a zhrzená Němcová nějakou zoufalou ideolgoickou poznámku, ale celkově se diskuse nesla atmosférou kompromisu a tolerance. Bylo zjevné, že Okamura a Babiš nemají z práce v parlamentě žádné zkušenosti, a zdá se, že docela naslouchali zkušeným parlamentním harcovníkům, jako byl Sobotka za ČSSD a Filip za KSČM. Zejména Vojtěch Filip, ale i Sobotka se projevili jako silní znalci parlamentního systému a jeho praktik a procedur. Měl jsem dojem, že Babiš vůbec netuší, co by měl v tom parlamentě dělat. Při zkusmých sondách ohledně toho, zda by nová parlamentní seskupení mohla najít srozumění s KSČM, s ČSSD a s KDU-ČSL se objevily různé potenciálně zajímavé shody, možná dokonce i o církevních restitucích. Vypadalo to, že doba, kdy Nečasova koalice převálcovávala všechny ostatní parlamentní strany svou minimální většinou a odmítala diskutovat o čemkoliv, může být za námi. Otázka ovšem je, jak dlouho všem stranám vydrží v sobotu večer v České televizi deklarovaná vůle ke spolupráci. Babiš řekl něco jako: "Nejsem debil. I byznys je uměním kompromisu." Myslí to vážně?

PPS. Zdá se, že je zcela vyšachována pražská (mediální) kavárna... Ti lidé musejí šílet... :)

A vítězem voleb jsou: monarchisté

26. 10. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Všichni, kdo fandí návratu monarchie, mohou slavit příchod nového krále. Kovaní monarchisté si sice přáli zbytečně zahálejícího prince Walesu, ale měli by se spokojit s tím, co je. Ti, kterým nejde o původ, se mohou radovat naplno. Král Andrej, vládce v komoditách zemědělských a lesnických, pán nad veřejným míněním mediálního dominia Mafra a konečně i Velký zákonodárce, vložil třetí, chybějící démant do rukojeti svého vladařského žezla.

Psal jsem včera jinde, že český volič trpí nenaplněnou potřebou otcovské autority, kterou opakovaně zoufale hledá. Nyní máme svého novodobého, echt plebejského krále ukovaného z vlastního těsta, patriarchu se všemi atributy moci v ruce. Společenská neuróza ukojila svou potřebu. Fakt, že se to stalo, je hmatatelným defektem demokracie. Mnoho lidí v této zemi si prostě přeje, aby jeden člověk koncentroval velkou moc napříč sférami, čímž vychylují kyvadlo demokracie (s dovolením odkazuju na Petra Pitharta) mimo její bezpečné hranice. Paradoxně, mnoho lidí se nyní bude, nějakou chvíli, cítit bezpečněji. Král je zvolen, ať žije král.

Volby lépe dopadnout nemohly

26. 10. 2013

čas čtení < 1 minuta

Sám píšete, že socialisté byli ve volební kampani neschopní, ale očekáváte asi, že budou schopní pří řízení státu, píše Zdeněk Maštalíř.

Koalice za účasti Kalouska nehrozí. Babiš moc dobře ví, že po spolupráci s Kalouskem by dopadl naprosto stejně jako ODS. Zrovna tak lidovci nevstali z mrtvých, aby obratem spáchali sebevraždu.

Socialisté budou vládnout s podporou Babiše a výměnou za to budou odhlasovávat zákony dle Babišových požadavků. Zda Babišovy potřeby budou shodné s potřebami ČR, nedokážu v této chvíli odhadnout.

Nové volby žádnou z nových stran lákat nebudou. Jsem přesvědčen, že za dané situace volby lépe dopadnout nemohly.

Tak opět nebudou vládnout komunisté

27. 10. 2013

čas čtení < 1 minuta

Tak nebudou opět vládnout komunisté. Doufám že všem "umělcům" spadl kámen ze srdce, píše Lukáš Fruth.

Zase na startu

27. 10. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

Při pohledu na výsledky předčasných parlamentních voleb se nabízí hned několik otázek: Mají voliči nějakou vizi, co chtějí? Jsou jim strany (ať již ty zavedené, či poměrně nově vzniklé) schopny podobnou vizi nabídnout? Přejeme si vůbec někam směřovat, nebo nám stačí, když se kyvadlo příliš nevychýlí na tu ani onu stranu -- a nic zásadního se ani nebude moct dít?

Jaká očekávání měl volič levice? Nebo je snad již dělení na "levici" a "pravici" překonáno? Co nás v nejbližších dnech na prknech znamenajících politiku čeká -- a čemu tento stav (ne)prospěje?

Čím se předčasné parlamentní volby vyznačují? Relativně nízkou účastí (pod 60 %), Pyrrhovým vítězstvím ČSSD (která zůstala daleko za svými očekáváními), propadem stran bývalé vládní koalice a drtivou prohrou ODS.

Světové hospodářské fórum: ČR je v rovnosti pohlaví na 83. místě ve světě!

25. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Otřesné výsledky zaznamenala Česká republika v průzkumu Světového ekonomického fóra o rovnosti příležitostí pro obě pohlaví. Zatímco v oblasti školství mají v ČR muži a ženy stejné příležitosti, ve všech ostatních oblastech je nerovnost šokující.

V celkovém pořadí co do rovnosti pohlaví je ČR na 83. místě ze 136 zemí, co do rovnosti hospodářské participace a příležitostí je na 94. místě, ve výsledcích ve školství je na 1. místě, ve zdraví a a v délce života je na 46. místě, v rovném vlivu na politické rozhodování země je na 79. místě.

Už po páté se jako první země na světě, s nejmenší diskriminací podle pohlaví umístil Island. Na druhém místě je Finsko. Norsko, Švédsko a Filipíny jsou na třetím, čtvrtém a pátém místě. Holandsko je na 13. místě, Německo je na 14. místě, Británie je na 18. místě, Rakousko na 19. místě, Kuba je na 15. místě, USA na 23. místě.

Bulharsko je na 43. místě, Slovinsko je na 38. místě, Chorvatsko na 49. místě, Polsko na 54. místě, Slovensko na 74. místě.

Podrobnosti ZDE

K. 28. ŘÍJNU:

Co nám (ne)zbylo z odkazu T. G. Masaryka

25. 10. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 8 minut

Nemá-li se společnost zmítat ode zdi ke zdi, ale dlouhodoběji někam směřovat, potřebuje určitou vizi, soubor konkrétních ideálů a hodnot, o jejichž dosažení bude usilovat a k nimž se bude většinově hlásit.

Kromě předčasných parlamentních voleb jsme se přiblížili i k jednomu poměrně zásadnímu výročí, a to 95 let od vzniku demokratického Československa. To již sice nějakou dobu neexistuje, přesto jak pro Českou republiku, tak pro Slovensko má datum 28. 10. 1918 mimořádný význam (a svůj význam mělo i pro Podkarpatskou Rus). Bez tohoto data by tu dnes ani jeden z těchto dvou států neexistoval.

O zvaní a nezvaní rektorů na Pražský hrad k oslavě 28. října

26. 10. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Prezident by měl mít nadhled a velkomyslnost.

Celé je to ovšem zase mediální bublina, odvádějící pozornost od relevantních věcí (například hysterického výlevu kardinála Duky v pražském rozhlase), až na jednu relevantní věc: Zemana se všichni údajně bojí, jaký je to geniální stratég a manipulátor.

Byl tohle od něho strategický tah? On si neuvědomil, že se mu to vymstí a že všichni rektoři se mu pomstí?

S tím nemá nic společného, že někteří rektoři jsou hrubě politicky zaujatí a někteří jsou pitomci. Prezident tu přece není od toho, aby je umravňoval a vychovával, ať jsou třeba jakkoliv hloupí.

Pro všechny Zemanovy odpůrce je to dobrá zpráva: možná ztrácí své strategické schopnosti.

Tohle byla přece zásadní strategická chyba, a ke všemu naprostá hloupost. Dal tím svým odpůrcům najevo, že není tak dobrý, jaký je mýtus, který o sobě šíří.

Zemanova strategická chyba

26. 10. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 2 minuty

Prezident Zeman není opravdu politik, který chápe politiku i jako otázku image a zdání. Nepozvat na státní ceremoniál zástupce univerzit a shodou okolností těch univerzit, kde se dá dohledat a tedy spekulovat, že v něčem nevyšli prezidentovi vstříc není ani příliš chytré a už vůbec ne strategické. Zvláště, když Hrad dá na důvody odpověď a la "Jde o rozhodnutí prezidenta." (Média a občané myslete si a spekulujte si, jak chcete.)

České volby 2013 - z pohledu člověka zvnějšku

25. 10. 2013 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 19 minut

Autor je postgraduální student v oboru českých studií na Glasgow University ve Skotsku.

Velkou občanovou frustrací z britských médií je jejich nezájem o problémy středovýchodní Evropy a jejich neschopnost se vůbec těmito problémy zabývat. Vyhledáváním článků o volbách v ČR na serverech BBC najdeme jen několik málo článků o současné politické situaci, doplněných pouze základní (a občas nesprávnou) analýzou. Vzhledem k tomu, že jde o snad nejdůležitější volby za posledních mnoho let, a to v situaci zhoršující se hospodářské situace a korupčních skandálů, chtěl jsem zjistit, jak se Češi v ulicích stavějí k těmto volbám a jak se vede před víkendovými volbami politickým stranám, a proto jsem se rozhodl provést hlubší analýzu, než jak to činí lidé zvnějšku - BBC, britský tisk a britská televize. Chci opravdu pochopit, co se děje.

An English version of this article is in CLICK HERE

Britské listy v Jihlavě 1:

FAMU International

25. 10. 2013 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 7 minut

První den Mezinárodního filmového festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě byl svědkem mimořádně zajímavého workshopu zahraničních studentů FAMU, kteří předvedli svou práci z poslední doby. Promítalo se sedm krátkých dokumentárních filmů, každý z nich od jiného režiséra jiné národnosti, a pak následovala diskuse s osobami, odpovědnými za to stát v čele programu.

An English version of this article is in CLICK HERE

Britské listy in Jihlava 1:

FAMU International

25. 10. 2013 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 6 minut

The first day of Jihlava International Documentary Film Festival saw a particularly interesting workshop of FAMU international students presenting their recent work. Seven short documentary works were shown, each from different directors of varying nationalities, and followed by a question-and-answer session with those responsible for leading the programme.

Hledání příběhu na jihlavském filmovém festivalu

25. 10. 2013

čas čtení < 1 minuta

V pondělí 28. října od 10.30-12.30 můžete v rámci pořadu Českého rozhlasu Vltava "Hledání příběhu" na filmovém festivalu v Jihlavě vyslechnout mj. ukázky z radiodokumentu spolupracovnice Britských listů Dominiky Švecové "Každý košík má svůj příběh" (2012), o životě Vincenta McCarrona, košíkáře z Aranu v Irsku. Přítomny budou autorka radiodokumentu Dominika Švecová i kurátor Eva Nachmilnerová.

Podrobnosti ZDE

RASISMUS V ČR

Jak se v olomoucké tramvaji stal tříletý kluk terčem rasistického útoku

25. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Právě dnes jsem zažila velmi nepříjemnou a neočekávanou situaci v tramvaji, píše dr. Mirna Šolić, profesorka českých studií z University of Glasgow, která v současnosti pobývá na výzkumné stáži, financované Evropskou unií, na Palackého univerzitě v Olomouci:

Nějaký opilec začal urážet mého tříletého syna, protože neumí česky - mluvili jsme chorvatsky. Dokonce ho nazval "cikánem" (protože má syn tmavší pleť) a pak na mě křičel, že jsem si to zasloužila, protože mám cikána. Já jsem vůbec nevěděla, co mám dělat, tvářila jsem se, že neumím česky, protože jsem nechtěla odpovídat na jeho otázky. Naštěstí lidé v tramvaji se postavili na moji stranu a když nechtěl přestat, přinutili ho, aby z tramvaje vystoupil.

Já z toho všeho mám hrozný pocit a přemýšlím, zda bych si neměla zabalit věci a vrátit se do Británie. Syn po tom incidentu asi hodinu mlčel. Všechno se trochu uklidilo, když jsme přišli na dětské hřiště a tam se začali normálně bavit s dětmi a rodiči. Na druhé straně vím, že Poláci v Glasgow mají problém s idioty, dokonce mi jeden student říkal, že jeho kamarádům místní idioti málem vypálili byt. Problém je v tom, že vím, co bych udělala v Británii a na koho bych se obrátila (určitě na policii). Tady v ČR nevím, co mám dělat, a cítím (možná se mýlím), že bych žádnou pomoc od policie nedostala.

K tomu: Dopravní podnik města Olomouce: Poděkování cestujícím

S rasismem v České republice se už musí skoncovat

25. 10. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Není možné, aby v ČR docházelo ve veřejných prostorách k útokům na tříleté děti, protože mají tmavší barvu pleti. Ze šokujícího čtvrtečního incidentu v olomoucké tramvaji, popsaného dr. Mirnou Šolić, jasně vyplývá, v jak nepřátelském a kriminálním prostředí žijí v ČR všichni, kdo nemají bílou kůži, bez ohledu na věk a původ, bez ohledu na to, zda to jsou či nejsou Romové. Syn dr. Šolićové samozřejmě vůbec Rom není.

Je do určité míry povzbuzující, že osazenstvo olomoucké tramvaje se tříletého chlapce, na něhož rasisticky útočil místní občan, zastalo a rasistu z tramvaje nakonec vyhodilo. Jenže to nestačí.

Není prostě možné, aby k takovýmto incidentům docházelo. Jak to vysvětlíte tříletému klukovi?

Shodou okolností mám informace od kolegů, kteří se právě účastní festivalu Cinekid festivalu filmů pro děti a mládež v Amsterodamu. Všechny mezinárodní filmy na tomto festivalu bez výjimky respektují a dětským divákům vštěpují povědomí o rovnosti ras a etnické rozrůzněnosti. Však také Amsterodam je skutečně kosmopolitní město. Je to jen pár stovek kilometrů od ČR, ale je tomu, jako by člověk byl v jiném světě.

Situace v ČR je už naprosto neudržitelná. Politikové v České republice mají morální povinnost, aby proti vypjatému rasismu systematicky zasahovali. Musí vzniknout inteligentní veřejná informační kampaň, na bilboardech i v televizi, aby k výše popsaným incidentům nedocházelo.

Budou politikové sedět se složenýma rukama, až někdo nějakého tříletého kluka zabije kvůli barvě jeho kůže?

Sprostý rasismus ve zprávě ČTK, kterou převzaly Novinky

25. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Do Irska za posledních deset let přesídlilo asi 5000 Romů. Někteří si obstarávají obživu nezákonně, drobných deliktů se dopouštějí i romské děti.

Zdroj: ZDE

Poznámka Jana Čulíka: Ano, v každé populaci si "někteří" "obstarávají obživu nezákonně, drobných deliktů se dopouštějí i jejich děti". Je sprostým rasismem to připisovat celkové romské populaci. Jak k tomu přijdou Romové, kteří se toho nedopouštějí? Je známo, že v Británii a v Irsku se většina romské populace ze středovýchodní Evropy, poté, co se osvobodily od tvrdého rasismu ve svých původních domovských zemích, živí poctivou prací a jejich děti ve školách prospívají, atd.

Úplně stejně lze přece napsat: "Někteří Češi si obstarávají obživu nezákonně, drobných deliktů se dopouštějí i české děti." Nebo "Někteří Irové si obstarávají obživu nezákonně, drobných deliktů se dopouštějí i irské děti."

Je to od ČTK a od Novinek neuvěřitelná sprosťárna. Pak dochází v českých tramvají k útokům na tříleté děti. Nesou za to přímou vinu. Proti lidem, kteří to napsali, by měly být vyvozeny vážné důsledky.

Elections 2013 -- Inside the Outsider's Perspective

25. 10. 2013 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 16 minut

The author is a postgraduate student in Czech Studies at the University of Glasgow.

One of the great frustrations of the British media is both its lack of ability and lack of interest in covering Central and East European issues. A search of the BBC website with regards to the Czech elections reveals only a few articles on the current political situation, supplemented with basic (and occasionally incorrect) analysis. With one of the most important elections in years against a backdrop of worsening economic conditions and corruption scandals, I wanted to get an insight into how Czechs on the street regarded the vote, how parties were faring ahead of the weekend's polls and in doing this go deeper than the outsiders -- the BBC, British newspapers and television news -- in really understanding what was going on.

Americká NSA odposlouchávala telefony 35 čelných světových politiků

25. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Z tajného dokumentu americké vlády, který médiím zprostředkoval Edward Snowden, vyplývá, že americká špionážní agentura NSA odposlouchávala telefonní rozhovory 35 čelných světových politiků. Z dokumentu také vyplývá, že NSA požaduje, aby vysocí činitelé ve vládních úřadech, jako je Bílý dům, ministerstvo zahraničí a Pentagon jí předávali telefonní čísla vysokých zahraničních politiků, když se k nim dostanou, aby je NSA mohla přidat do svého odposlouchávacího programu.

Putin nezosobňuje nebezpečí komunismu,zosobňuje mafiánství ODS

25. 10. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

V Praze na Letné prý velký portrét Putina upozorňuje na nebezpečí komunismu. Velmi mne překvapuje, že někdo může brát Putina jako symbol nebezpečí komunismu. Jednak jediná reálná opozice v Rusku proti putinismu je právě komunistická strana (v Rusku opravdu nevládnou komunisté), jednak Putin je jedna ruka s ultrakonzervativní ruskou církví (tohle opravdu není typické pro komunisty, spíše by se podobný režim dal hledat někde ve Frankově fašistickém Španělsku) a jednak kapitalismus, který Putin garantuje, je kapitalismus mafiánský, s nízkými daněmi a minimální ochranou pracujících před zvůlí oligarchů. Putinovský systém je přesně ten, který tu budovala ODS, systém oligarchů (kmotrů), zlodějských privatizátorů, nízkých daní, nefungující občanské společnosti a ultačování pracujících vrstev. Stejně jako v Rusku tak i v Česku představují komunisté hlavní opoziční sílu proti tomuto mafiánskému kapitalismu.

Velký portrét Putina na Letné upozorňuje na nebezpečí komunismu ZDE

Nezvládnutá rekonstrukce státu

25. 10. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

Tři hodiny před otevřením volebních místností jsem z poštovní schránky v Chrudimi (Pardubický kraj) vyňal "kroužkovací noviny" iniciativy Rekonstrukce státu.

Koukal jsem jako puk -- kandidáti mi sice cosi připomínali, ale velkou většinu jsem neznal. Až Ilona Švihlíková na 1. místě kandidátky SPOZ mne trkla -- to je přece mutace určená pro kraj Vysočina!

Nejsem určitě sám, kdo si od projektu sliboval, že pozitivním způsobem pomůže změnit složení budoucí sněmovny. Jestliže však Rekonstrukce státu prezentuje výsledek své aktivity takovýmto šlendriánským způsobem (a očekávané vodítko tak učiní nepoužitelným), projekt to vysloveně znehodnocuje.

Špehování spojenců od Obamy nepřekvapuje

25. 10. 2013

čas čtení 2 minuty

Diplomaté nejsou překvapeni aktivitami amerických zpravodajských služeb, včetně údajného odposlouchávání telefonu německé kancléřky Merkelové. Konstatují, že prezident Barack Obama, který tyto služby úkoluje, si nedokázal vytvořit blízké vztahy s dalšími hlavami států a že to ve světě vyvolává značnou frustraci.

FBI vyšetřuje ruského diplomata kvůli podezření ze špionáže

25. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) vyšetřuje ruského diplomata, který ve Washingtonu řídí program kulturní výměny. Měl údajně získávat mladé Američany jako agenty.

Současně vyslýchá Američany, kteří prošli programem Rossotrudničestvo vedeným Jurijem Zajcevem. Ten je současně i ředitelem Ruského centra pro vědu a kulturu ve Washingtonu.

Jakýkoliv styk občana s policií může občanovi po letech uškodit, když neplatí presumpce neviny

25. 10. 2013 / Miloš Kaláb

čas čtení 10 minut

K sérii nepříjemných zpráv z poslední doby přibyl i příspěvek pana Chrise Cobba v novinách The Ottawa Citizen pod titulkem A check on background checks. Pojednává o tom, že zcela triviální setkání s policií má pro velký počet občanů i po mnoha letech velice neblahý vliv na jejich život.

Pro ukázku, jak může docela obyčejného, zákonů dbalého občana poškodit náhodné setkání s policií, si vybral reportér novin The Ottawa Citizen případ ze soudních zpráv. Bývalá studentka žurnalistiky I. N., které je nyní kolem 50 roků, si podala žádost o zaměstnání souvisící se sdělovacími prostředky u jedné kanadské školní rady. Ta ji vyzvala, aby předložila policejní zprávu o své bezúhonnosti. Požádala tedy o ni a když ji dostala, byla šokována. Obsahovala totiž podrobnosti o rodinné neshodě v r. 2006, při níž její sourozenci zavolali na policii. Prý napadla svého otce a udeřila ho do nohy. Déle než po roce stáhl státní zástupce žalobu, protože nebyla založena na pravdě.

Britské listy jako levicový Reflex?

23. 10. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Nemám absolutně žádné iluze o ČSSD, avšak po pětatřiceti letech života v "zavedené" britské demokracii vím velmi dobře, že rozhodování koho volit je vždycky kompromis, jehož součástí, nemá-li dojít ḱe katastrofě, musí být strategické uvažování o tom, jaké pravděpodobně vzniknou po volbách koalice.

V žádném případě bych si nedovolil voličům radit ani doporučovat, pro koho by měli v pátek hlasovat. Toto je jen vysvětlení, proč se podle pana Maštalíře "Britské listy chovají jako levicový Reflex". Doufám, mimochodem, že se tak nechovají, neboť se snažíme přinášet škálu názorů.

Sám jako novinář se samozřejmě voleb neúčastním a mohu jen dát k dispozici svůj úsudek, který samozřejmě může být mylný. Níže uvedený názor šéfredaktora je samozřejmě subjektivní, nikoho nezavazuje a v žádném případě neblokuje vydávání názorů jiných v tomto listě.

Nevoliči ponesou za další situaci v ČR plnou zodpovědnost

24. 10. 2013 / Oldřich Průša

čas čtení < 1 minuta

Zvláštní, že skoro polovina potenciálních voličů nechápe, že neúčastí nic nezmění a že se odpovědnosti pasivitou nezbavují. Nevolící volič rozhodně nemá právo si na nic stěžovat. Je stejně zodpovědný, jako ti co svého práva využili, píše Oldřich Průša.

Matematik Uwe Ladwig: Nelze nevolit

24. 10. 2013 / Uwe Ladwig

čas čtení 1 minuta

Původně vyšlo v BL 14. 10. 2008

Že je v dnešní době těžko věřit politikům, to není nic nového. Nové je asi jen to, že někteří lidé jim teď věří přece jen trochu víc než bankéřům, kterým by bývali měli věřit méně, když šlo o povolení úvěru, výšku dosažitelných úroků a jistoty investic. Pokud ale chcete, můžete jim věřit všem stejně a některým z nich asi odůvodněně. Co ale nemůžete, to je nevolit. Tím se vracím k své osmé poznámce, z roku 2006.

POZNÁMKA NA OKRAJ

Matematik Uwe Ladwig: Nevolit, to nejde

24. 10. 2013 / Uwe Ladwig

čas čtení 3 minuty

Původně vyšlo v BL 1. 10. 2006

Je odpoledne, nedělní. V Rakousku dnes lidé volí parlament. Dnes večer budou vyhlášeny výsledky. Ale nechce se mi čekat s psaním, protože o ty v téhle poznámce vlastně nejde. Také se dozvíme, kolik voličů se voleb účastnilo a kolik k urnám ani nešlo. A tady máme to, s čím je spojena otázka, o které chci uvažovat, totiž jestliže je možné nevolit.

Írán končí s obohacováním uranu na 20%. Je průlom v jednáních blízko?

25. 10. 2013

čas čtení 2 minuty

Írán oznámil, že končí s obohacováním uranu na úroveň blízkou materiálu používaného k výrobě jaderných zbraní. Zdá se, že to signalizuje pokrok v mezinárodních jednáních. Avšak řada faktorů stále působí proti dosažení dohody.

Jakkoliv diplomaté nejsou příliš hovorní, signály z Íránu a USA a dalších světových mocností naznačují, že v rámci sporu o íránský jaderný program vzniká společná půda. Teherán trvá na tom, že jeho program slouží k výzkumným účelům a výrobě energie, ale USA a další země, zejména Izrael, zůstávají skeptické.

Souhlasím se Schwarzenbergem ohledně hrozby nástupu fašismu s Babišem -- koho tedy volit?

25. 10. 2013 / Viktor Vereš

čas čtení 15 minut

Nejprve proč byste mi mohli důvěřovat

Mnoho let jsem vedl server Lži politiků, kde jsem zveřejnil tisíce lží a manipulací politiků. Každý týden byly nové příspěvky i na Neviditelném psovi Ondřeje Neffa, pochvalně se o této činnosti vyjádřil ve svém televizním pořadu o dění na webu např. Miloš Čermák. Celou tuto činnost jsem dělal a platil ze svého pro zkultivování české politiky, při riskování, že na mne nějaký lhář podá žalobu.

"K volbám!"

25. 10. 2013 / Cyril Podolský

čas čtení 1 minuta

Zdál se mi sen, že jsem fotbalovým fanouškem. Fanouškem zklamaným z uplácení i jiných afér nehodných českého fotbalu. Zdálo se mi, že jsem přestal docházet na tribuny profesionálních hřišť a hledal jsem čistou hru. Snad mezi amatérskými kluby?, ptal jsem se sám sebe. Snad mezi fanoušky, kteří fandí, ale netuší...

Hledal jsem. A než jsem stačil najít, ozval se hlavní výbor českého fotbalu: "Všichni jsme dělali chyby, ale nejsi-li nesvéprávný idiot, vyber si v ústředním duelu Sparty se Slavií a přijď fandit, jinak se zachováš nezodpovědně! Podkopeš tím nohy našemu fotbalu a ve skutečnosti budeš fandit Bohemii, a to aniž bys vůbec na zápas přišel."

K čemu je dobré kroužkování

24. 10. 2013

čas čtení 3 minuty

Kampaň za vykroužkování povedených politických ptáčků byla před třemi lety jakýmsi souputníkem do nekonečna jdoucí iluzivní vize, že nové zboží rovná se lepší zboží. Jenom ale tentokráte v politické rovině, kde infantilita přemnoha občanů bohužel potvrdila (a už brzy zase potvrdí) poučky z marketingu, že prací prášek, motorová pila nebo partajní program jsou pouhopouhé zboží. Stejná linka. Trh.

Citigroup: Přichází katastrofa v Řecku, nekontrolovatelný růst dluhu v Itálii a Portugalsku

25. 10. 2013

čas čtení 2 minuty

Pokud má pravdu americká bankovní a finanční společnost Citigroup, lehké hospodářské oživení v Evropě, k němuž došlo během léta, nedokáže zabránit dalšímu propadu středomořských členských zemí, včetně řetězce částečných bankrotů a restrukturalizací dluhu, upozorňuje Ambrose Evans-Pritchard.

Itálie podle této prognózy vyjde z dlouhodobé recese, roce 2014 zaznamená růst 0,1%, v roce 2015 zůstane na nule a v roce 2016 poroste její ekonomika o 0,2%. Dluh se vyšplhá na 140% HDP a stane se pro zemi s nulovým růstem bez vlatní měny neřešitelným problémem.

Českem obchází strašidlo

24. 10. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Na co čekáme, na tržišti shromáždění? Barbaři mají dnes přijít.

Konstantinos Kavafis

Máme-li věřit Dominiku, kardinálu Dukovi, Českem obchází strašidlo. A (světe div se) není to nikdo jiný nežli ten starý známý bubák se srpem a kladivem. Kladivem ovšem v tomto případě není míněno Kladivo na čarodějnice (Malleus maleficarum), sepsané německým dominikánem a inkvizitorem Heinrichem Kramerem, který v Olomouci zasvětil soumrak svého života bojem proti Jednotě bratrské. Suma sumárum, ta příšerná pitomina, která stála životy tolika nevinných žen, není přesně to, co měla jeho eminence na mysli, hřímajíc, že se vracíme pod rudé prapory se srpem a kladivem.

Bývalý konzervativní premiér ohromil britskou vládu požadavkem na zdanění energetických firem

23. 10. 2013

čas čtení 2 minuty

Bývalý konzervativní premiér John Major argumentuje, že je nepřijatelné, aby chudí museli volit mezi vytápěním svých domovů a možností jíst

Bývalý britský konzervativní premiér John Major požaduje, aby byly britské energetické firmy podrobeny jednorázovému radikálnímu zdanění. Z vybraných peněz by se měla financovat sociální pomoc pro miliony lidí, kteří podle Majora čelí v nacházející zimě dilematu, zda platit za vytápění svého domova, anebo za koupi základních potravin.

Major zdůraznil, že Konzervativní strana musí zastupovat "miliony chudých" a poukázal na to, že zisky energetických firem jsou neospravedlnitelné a nepřijatelné.

ODS vyzývá k třídnímu boji

24. 10. 2013

čas čtení 5 minut

Volební kampaň před parlamentními volbami roku 2013 ukazuje myšlenkovou vyprázdněnost ODS. Obsah a forma její komunikace je příznakem úpadku její schopnosti působit na utváření obecného myšlení a představ obyvatelstva o společnosti, jejím fungování a uspořádání. Vlády vedené ODS spolu s TOP09 - jejím systémovým spojencem a současně protivníkem v boji o posty a zdroje příjmů ve veřejných institucích - dovedly erozi ideové hegemonie pravice až na práh rozpadu stranicko-politického systému. Ten by nastal plnou vahou v případě, že by nový prezident Zeman neodstavil ODS a TOP09 od moci a nedal jim tak čas na stabilizaci, píše čtenář Radim Gonda.

Banalita aneb ve volbách jde o hodně

24. 10. 2013 / Radim Hreha

čas čtení 3 minuty

Politologové i mediální analytici se více méně shodují na tom, že výrazných témat v letošní kampani je pomálu. A to i přesto, že kardinál Dominik Duka podle svých slov už dva roky upozorňuje, že v této zemi nás někteří lidé chtějí připravit o všechnu svobodu a demokracii, kterou jsme si vytrpěli a vybojovali.

Byť byla církev jaksi vždy ve skluzu v kategorii vnímání i realizace demokratických principů, o svobodě ducha ani nemluvě, k arcibiskupovi pražskému se přidali mnozí svérázní tuzemští demokraté v čele s Miroslavem Kalouskem a Karlem Schwarzenbergem.

Nepodmíněný základní příjem: Přednosti a rizika

24. 10. 2013 / Jiří Matuszek

čas čtení 14 minut

Vstoupili jsme do 21. století a technický pokrok dosáhl takové úrovně, že je možno bez větších problémů zajistit důstojný život pro všechny lidi.

Přesto jsme stále svědky toho, že velká část lidí žije pod oficiální hranicí chudoby a z nich dosti velká část v nedůstojných, ne-li přímo nelidských podmínkách.

Současně s tím, jak se výše uvedený rozpor zostřuje, zintenzívňují se i diskuse o způsobech jeho řešení. Jednou z možností, jak eliminovat nejpropastnější rozdíly, je Nepodmíněný základní příjem, dále jen NZP. Toto řešení se diskutuje v celé Evropě a v některých zemích (např. Švýcarsko) jsou už činěny praktické pokusy o jeho zavedení.

A po volbách bude konec šaškáren

24. 10. 2013 / Pavel Urban

čas čtení 7 minut

Pro nepamětníky: tohle bylo jedno z hesel předvolební kampaně v prvních svobodných volbách v roce 1990. Doprovázela ho kysele se tvářící loutka šaška, u níž nebylo zřejmé, zda ještě někdo tahá za její drátky.

Cesta k bankrotu: Stavějte polské dálnice

24. 10. 2013

čas čtení 5 minut

Když Polsko před pěti lety dostalo z EU miliardy dolarů na výstavbu dálnic, zdálo se, že to všem prospěje. Polsko posune svůj dopravní systém do 21. století, evropské stavební firmy získají zakázky v době recese, a EU získá reputaci za to, jak velkou pomoc poskytla.

Nakonec Polsko většinu dálnic dostalo. Ale v mnoha ohledech se jeden z největších stavebních projektů v Evropě vyvinul zle. Několik firem žaluje polský stát o miliardy eur. Desítky polských firem bankrotují a mnohonárodní firmy viní za ztráty polské smlouvy, které nevyšly. Šest evropských vlád si v Polsku stěžuje na zacházení se stavebními firmami a Evropská komise vyšetřuje, co se stalo.

Armády a státy v éře překročení mezí

24. 10. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Historik Albert Palazzo z Australian Army's Land Warfare Studies Centre v Canbeře rozvíjí koncepci a MacGregora Knoxe a Williamsona Murraye a konstatuje, že po vzestupu národního státu v 17. století, Francouzské revoluci, průmyslové revoluci, I. světové válce a nástupu jaderných zbraní čeká svět v pořadí již šestá revoluce v moderním válčení. Ta bude vyvolána především rostoucím nedostatkem zdrojů, který sebou přinese ústup od globalizace a konec ekonomického růstu. Státy, které budou nadále chybně vycházet z předpokladu pokračování starých vývojových trendů, nedokážou včas reagovat na výzvy nové éry a hrozí jim riziko oslabení a rozpadu. Armády budou muset v nových podmínkách čelit vlastním výzvám a kromě toho jim hrozí, že budou silně přetíženy.

Změny chování a podstaty politických stran dosažitelné změnou volebního zákona a co může prezident udělat hned

24. 10. 2013 / Josef Mrázek, Zdena Radičová

čas čtení 12 minut

Tento článek pojednává o důležitém úkolu nové politické reprezentace, přípravě nového zákona o volbách do Sněmovny PČR, který by zajistil ozdravění politického systému hned po prvním použití tohoto zákona. Ten, bohužel, nebyl k dispozici již při těchto volbách, protože složení Sněmovny a Senátu jeho přijetí neumožňovalo. Určitého zlepšení správy státu ale lze dosáhnout již po nastávajících volbách tím, že prezident bude dbát, aby předseda a členové vlády nebyli zároveň členy Sněmovny, která je má kontrolovat. Respektování tohoto střetu zájmů by mělo být pro nově zvolenou Sněmovnu PČR samozřejmostí.

Představujeme kandidáty: Ing. Jana Bobošíková předsedkyně volebního bloku Hlavu vzhůru, Eva Poštová, ODS, Václav Votava, ČSSD, MUDr. Tomáš Mrázek, TOP 09

24. 10. 2013 / Viktor Vereš

čas čtení 26 minut

Kandidáti jsou před volbami ochotni odpovídat na velmi pronikavé otázky: Dotazy jsou pro přehlednost postupně kráceny. Do odpovědí zasahováno není. Vhodné jako jeden z podkladů k rozhodování o volebním kroužkování.

Ing. Jana Bobošíková předsedkyně volebního bloku Hlavu vzhůru střední Čechy

1) Jste pro rychlé zavedení referend, přímé volby starostů a odvolatelnosti politiků občany?

Ne, nejsem příznivcem přímé demokracie, ale zastupitelské.

2) Jste pro zrušení anonymních akcií a zveřejnění skutečných vlastníků firem?

Ne, zbytečná iniciativa.

Představujeme kandidáty: Jaromír Hýbner - Změna, Mgr. Václav Horáček - TOP09, Pavel Ambrož - KSČM Praha, Ing. Vladimír Vojáček -- ODS, Daniela Ottová -- ČSSD

24. 10. 2013 / Viktor Vereš

čas čtení 38 minut

Jaromír Hýbner, Změna

1) Jste pro rychlé zavedení referend, přímé volby starostů a odvolatelnosti politiků občany?

Jsem pro jakékoli posílení přímé demokracie, tedy i referend. Přímá volba starostů je dobrá, ale systém je poněkud složitější. Je třeba jej nastavit kompletně jinak. Pokud bude zvolen starosta v přímé volbě a v zastupitelstvu bude většina "jinak smýšlejících" než starosta, tak starosta de facto neprosadí žádný svůj návrh. Odvolatelnost politiků - jistě že ano!

2) Jste pro zrušení anonymních akcií a zveřejnění skutečných vlastníků firem?

Paušálně ne. Jsem pro to, aby firmy, které se ucházení o veřejné zakázky museli povinně zveřejnit svou vlastnickou strukturu. U soukromých firem působících v ryze soukromém byznysu nevidím důvod pro upírání anonymity majitele společnosti. Vidím v tom omezení jeho svobody.

Představujeme kandidáty: Ing. Jan Mládek stínový ministr financí za ČSSD, CSc. David Klíma, TOP09, Pavel Kubů, KSČM, Mgr. Tomáš Kopecký, lídr Změny

24. 10. 2013 / Viktor Vereš

čas čtení 32 minut

Dotazy jsou pro přehlednost postupně kráceny. Do odpovědí zasahováno není.

Vhodné jako jeden z podkladů k rozhodování o volebním kroužkování. Na útoky proti své osobě nereaguji, věřím, že si čtenář úsudek o někom, kdo se místo argumentace snižuje k osobním útokům, udělá sám.

Ing. Jan Mládek stínový ministr financí za ČSSD Jihočeský kraj

1) Jste pro rychlé zavedení referend, přímé volby starostů a odvolatelnosti politiků občany?

Jsem pro přijetí zákona o obecném referendu, aby se voliči mohli přímo vyjádřit k některým důležitým otázkám, pokud tuto myšlenku podpoří dostatečné množství občanů. Nejsem pro přímou volbu starostů.

"Multipolární svět": Místo bez pravidel

23. 10. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Americké útoky bezpilotními letouny ignorují mezinárodní právo. A totéž platí o Rusku, které hodlá ignorovat soud i mezinárodní arbitráž v souvislosti s údajným "pirátstvím" zadržovaných aktivistů Greenpeace. V Česku najdeme dvě skupiny těch, kteří v konfliktech dvou bývalých supervelmocí studené války mají vždycky jasno: Jedna přísahá na víru, že mezinárodní právo hájí Spojené státy americké - a nikdo jiný; zatímco druhá se dušuje, že mezinárodní právo brání pouze a jedině Ruská federace. Ani jedna z obou zahraničněpolitických sekt ve svém zatvrzelém fanatismu neříká pravdu. Neexistuje ani jediná mocnost s imperiálními nároky, která by důsledně ctila mezinárodní právo. Každá hájí výhradně vlastní zájmy. Pokud jsou náhodou v souladu s mezinárodním právem, jde jen o vítanou, leč nikoliv nezbytnou přidanou hodnotu v podobě globálního PR. Mezinárodní právo důsledně obhajují víceméně bezmocné mezinárodní instituce, malé země a pak nevládní organizace - tedy ti, kdo v mocenských konfliktech vždy tahají za kratší konec.

Představujeme kandidáty: PhDr. Lubomír Zaorálek, ČSSD Moravskoslezský kraj, František Vácha, TOP09, Vladimír Místecký, KSČM, Jana Němečková, STANEZ, Karel Jakobec, ODS, Ing. Esma OPRAVILOVÁ, KSČM

24. 10. 2013 / Viktor Vereš

čas čtení 31 minut

PhDr. Lubomír Zaorálek, lídr, ČSSD, Moravskoslezský kraj

1) Jste pro rychlé zavedení referend, přímé volby starostů a odvolatelnosti politiků občany?

Referenda ano, přímé volby bez hlubší diskuse a legislativní rozvahy nikoli. Odvolatelnost politiků je irelevantní -- občané rozhodují ve volbách.

2) Jste pro zrušení anonymních akcií a zveřejnění skutečných vlastníků firem?

Ano.

Tomio Okamura neví, co říká jeho vlastní strana

24. 10. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Koho volit

Praha, 24. 10. 2013 -- Občanské sdružení KohoVolit.eu, tvůrce populární Volební kalkulačky, požaduje omluvu za včerejší skandální výrok Tomio Okamury. Ten sdružení obvinil ze záměrného uvedení nepravdivých odpovědí strany Úsvit na otázky v této aplikaci. Odpovědi přitom poskytla sama Okamurova strana.

Tomio Okamura včera na svém facebookovém profilu volil na adresu Volební kalkulačky ostrá slova:

"Média o mně začala šířit novou lživou pomluvu, že prý jsem proti kontrole kvality a značení potravin dovážených ze zahraničí a ještě další lež, že prý podporuji stavbu mešit a islamizaci ČR. Chce se mi z některých médií a z těch tzv. volebních kalkulaček zvracet - jak je možné, že média takto beztrestně lžou a podvádí? Jak je možné, že je jakási internetová 'volební kalkulačka` takto zmanipulovaná?", uvedl včera Okamura na svém facebookovém profilu.

Sejdeme se v Letňanech

23. 10. 2013

čas čtení 2 minuty

Banální historka z metra. Vlastně nic podstatného. Bezdomovec, orvaný, nemytý, smrdící. Čte si noviny a něco si do nich píše. Šilhám, co si tak může homeless číst. Je to Le Monde - v něm si ani já moc nepočtu, napsal na Facebooku Patrik Zandl.

Další dvě stanice se ve mně mísí pocity, ale zvědavost vítězí, takže se ho ptám, co si to tam zatrhává. Vysvětluje mi, že si vypisuje postřehy k recenzi knížky nějakého francouzského básníka. Koukám na tu umolousanou tužku a zvědavě se ptám, proč ho to zajímá. Prý překládal francouzskou poesii celý život, tak je to síla zvyku.

CÍRKEVNÍ "RESTITUCE" PRAŽSKÉHO HRADU

Otevřený dopis Svatému Otci ve věci hlupství jeho preláta: křesťanská ryba smrdí od hlavy

23. 10. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 14 minut

Vaše Svatosti, ač vcelku tolerantní bezvěrec, uvítal jsem Vaše zvolení římským biskupem jako člověka, který je schopen tu do sebe zahleděnou, arogantní zatuchlou instituci římskokatolické církve obrodit těmi myšlenkami, kvůli kterým vznikla - z následování Ješuy z Nazaretu: láskou k bližním, pomoci trpícím a všem lidem dobré vůle. Zdůrazňuji všem, včetně bývalých i současných nepřátel a ideologických protivníků. V Jižní Americe má katolicismus výrazně sociální rysy. Chci zde připomenout peruánského teologa Gustavo Gutierreze Merina či brazilského františkánského teologa Leonardo Boffa a jejich teologii osvobození, schopnou "vyvlastnění náboženských výrobních prostředků" a oddanou "cestě spravedlnosti". I té sociální. Nebo zejména té sociální, neboť potřeby duchovní nejsou nadřazeny těm světským, ale jsou integrálně propojeny. Nicméně Boff popsal se značnou znalostí věci, kam vede nadměrná koncentrace moci v rukou církevních elit. Boff věří, že vede k dominanci, centralizaci, marginalizaci věrných, triumfálnosti a institucionální aroganci a nabízí alternativu - model založený na "službě" lidem, k integrálnímu osvobození - ekonomickému i duchovnímu. Svatého Františka pak chápe jako "preferenční volbu pro chudé." To vše jsem vnímal jako naději poté, co jste přijal Františkovo jméno a vaše výroky z Ria i při ostatních příležitostech budily v české katolické církvi, pravicové, elitářské a veřejnosti odcizené, rozpaky a skrývaný hněv. Kritizovaly totiž asociálnost a modlozlužebnictví, kritizovaly povýšenost a lenost kněží.

To vše dobré a svým skromným a pokorným humanismem inspirující, co spojuje Ješuu, sv. Františka, Vaši Svatost a Leonardo Boffa, se nedá říci o vašem prelátovi, kardinálu Dominiku Dukovi, metropolitovi a primasi českém.

29113

O svobodě projevu v katolické církvi

23. 10. 2013 / Ivan Větvička

čas čtení 1 minuta

Kardinál Dominik Duka kázal 21. října redaktorce Českého rozhlasu o svobodě slova a nařkl ji z cenzury (BL 22. 10.). Než začne Jeho Eminence poučovat okolí o svobodě projevu, měla by věnovat větší pozornost této problematice uvnitř vlastní církve. Názorný příklad toho, že je co napravovat, bylo možné pozorovat na symposiu Umění života, nad nímž převzali záštitu kardinálové Dominik Duka a Miloslav Vlk.

Nedivme se, že kardinál zuří

23. 10. 2013 / Josef Nerušil

čas čtení 6 minut

Autor pracuje na Odboru vnějších vztahů Arcibiskupství pražského. Článek vyjadřuje jeho osobní názory, nikoliv názory jeho zaměstnavatele.

Církevní restituce se staly jedním z nejvýraznějších štěpících linií v minulém roce. Je proto docela s podivem, že jak málo se toto téma objevilo v letošním předvolebním boji. Komunistická strana sice přišla s nápadem referenda k již platnému zákonu, ale celou otázku nakonec nechala spíše vyšumět do ztracena, spíše to vypadalo na "iniciativu z povinnosti", aby voliči KSČM neřekli, že strana proti nepopulárnímu zákonu nic nedělá. Stejně tak opoziční ČSSD, která před loňskými krajskými volbami přišla s kontroverzním billboardem a ostrou proticírkevní rétorikou se držela spíše v oblasti unylých stranických prohlášení. Nakonec i plamenný odpůrce restitucí -- Lubomír Zaorálek -- před několika dny myšlenku církevního referenda odmítl, čímž dal symbolicky najevo, že se vztah sociální demokracie k církvi vydal cestou normalizace.

SPOZ:

Jak ministr Koníček rozkopal Místní sociální služby,

23. 10. 2013 / Martin Kunštek

čas čtení 17 minut

V těchto dnech končí perspektivní projekt Místních sociálních služeb (MSS). Jde o obecně prospěšnou společnost, která v Jihomoravském kraji v rámci pilotního projektu rekvalifikovala znevýhodněné dlouhodobě nezaměstnané na těžce nedostatkové pečovatele poskytující sociální péči tělesně postiženým, starým a nesoběstačným spoluobčanům u nich doma. Místo nutnosti přesunout je do ústavní péče, kde je trvalý nedostatek míst pro klienty a která je navíc drahá, tato organizace poskytuje levnější a přitom stejně kvalitní péči v domácím prostředí, která zaručuje lepší kvalitu života znevýhodněných.

Navíc v odlehlých venkovských oblastech, kde tradiční terénní organizace jako Katolická charita nepůsobí. Tato služba skončí z důvodu obstrukce ministra práce a sociálních věcí v demisi Františka Koníčka.

Škola pro klienty prostitutek

23. 10. 2013 / Miloš Kaláb

čas čtení 5 minut

Zrušení vízové povinnosti pro české občany znamená více českých návštěvníků v Kanadě. Mohou mezi nimi být muži dobrodružné povahy hledající sexuální vzrušení. V Kanadě se jim může dostat takového překvapení, že se z něho budou někteří těžce zotavovat a jiní o něm budou vyprávět kamarádům, ale nikoliv svým manželkám. Někteří se budou cítit trapně i po mnoha letech.

Při čtení článku paní Michelle Nashové v týdeníku Ottawa South News EMS (17. října 2013) jsem si bezděčně vzpomněl na dávnou pohádku o princi, který putoval až na kraj světa za svou princeznou. Na své cestě přišel ke krásným zeleným lučinám až radost pohledět a lákajícím ke spočinutí v hebké trávě. Jenže lučina nebyla tím, čím se jevila, nýbrž zrádnou bažinou, která pohlcovala své oběti.

Dvořáková: Koalice TOP 09, ODS, Babiš, Okamura?

23. 10. 2013

čas čtení < 1 minuta

Jedna z alternativ, která vychází z předvolebních průzkumů, naznačuje možnost pravicové koalice a menšinu levice ve sněmovně. Profesorka Vladimíra Dvořáková pravicovou koalici připouští, byť míní, že je "dost neuvěřitelná".

Zdroj: ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2013

15. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 242 osob bankovním příkazem celkovou částkou 69 619,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2013 částkou 1144,60 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna 2013 412 732,19 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

149107