Kdo říká, že věří v Boha, musí prosazovat mír

1. 12. 2015

čas čtení 3 minuty

Promluva papeže v mešitě, Bangui - Středoafrická republika

Drazí přátelé a věřící muslimové,

jsem velice rád, že se s vámi setkávám a děkuji vám za vaše vřelé přijetí. Děkuji zvláště imámovi Tidianimu Moussa Naibi za jeho laskavá slova na uvítanou. Moje pastorační návštěva ve Středoafrické republice by nebyla úplná, kdyby nezahrnovala také toto setkání s muslimskou obcí.

Křesťané a muslimové jsou bratři. Musíme se proto za bratry považovat a jako takoví se k sobě také chovat. Víme dobře, že poslední události a násilí, které otřáslo vaší zemí, nebylo založeno na primárně náboženských důvodech. Kdo říká, že věří v Boha, musí být také mužem či ženou pokoje. Křesťané, muslimové i vyznavači tradičních náboženství žili společně v pokoji po mnoho let. Musíme tedy zůstat sjednocení, aby ustaly všechny činy, které z jedné či druhé strany znetvořují Boží tvář a jejichž cílem je prosazovat všemi možnými prostředky partikulární zájmy na úkor obecného dobra. Vyslovme společně „ne“ nenávisti, „ne“ pomstě, „ne“ násilí, zejména tomu, které je pácháno ve jménu náboženství nebo Boha, Bůh je pokoj.

Rozhovor Britských listů 33:

Jsou Syřané a Kurdové "negramoti s holou prdelí"?

27. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta



S kurdsko-syrským podnikatelem Rachidem Khalilem o životě v Sýrii, o syrské demokratické revoluci, o Syřanech v České republice, a o postoji lidí k syrským uprchlíkům hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 27. listopadu 2015.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Britský premiér nazval šéfa Labouristické strany "sympatizantem teroristů"

1. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

V britské Dolní sněmovně se bude ve středu večer hlasovat o relativně nesmyslném kroku, zda totiž několik britských stihaček, které bombardují údajné cíle Islámského státu v Iráku, mají dělat totéž i v Sýrii. Všichni vědí, že kromě usmrcování civilistů toto bombardování nebude mít na Islámský stát žádný vliv, neboť jeho bojovníci se nepohybují v lehce poznatelných formacích, nesetrvávají ve vojenských objektech a rozptylují se jako jednotlivci mezi civilní obyvatelstvo.

Jenže o meritu věci se v britské politice nediskutuje. Podobně jako v české politice se tam nyní kmenově politikaří a lidé reagují podle to, jak se kdo hlásí ke které místní smečce - věcné argumenty jdou stranou. Přesto však četní komentátoři - a tentokrát i dokonce pravicový Daily Mail, zdůraznili, že premiér Cameron nepředložil přesvědčivý argument pro zahájení bombardování Sýrie.

Amnesty International:

Turecko jedná ve spiknutí s Evropskou unií vůči uprchlíkům protizákonně

1. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta

Zprávy o tom, že Turecko zatklo a uvěznilo více než tisíc uprchlíků na západě země jsou znepokojující, nikoliv však překvapivé. Od září jsme svědky toho, že Turecko vězní desítky uprchlíků, často v naprosté izolaci a násilně je nutí k návratu do Sýrie a do Iráku. To je protizákonné a nespravedlivé. Po jednání Turecka s Evropskou unií o minulém víkendu je to skvrna na pověsti i Evropské unie."

Zdroj v angličtině ZDE

"Western Europe is dangerous, don't travel there, children!"

Due to the "terrorist threat in Western Europe", a Prague secondary school cancels all school trips abroad

1. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta

Dr. Věra Ježková, Headmistress of the Českolipská Secondary School in Prague 9 has issued an order cancelling all trips abroad which her school had organised for the 2015-2016 session.

In a statement, published on the school website, Ježková says that all the school trips abroad have been cancelled "in connection with the current developments in Europe in the interest of the safety of our students".

Earlier, the Brno-based Regional Council of South Moravia, headed by the Social Democratic governor Michal Hašek issued a recommendation to all its schools to cancel school trips to Western Europe, especially to France, Belgium and Germany "as a result of a problematic security situation there after the Paris terrorist attacks".

Source in Czech HERE

Stane se ultrapravicové autoritářství nové polské vlády v Evropě nyní normou?

30. 11. 2015

čas čtení 4 minuty

Je tomu pouze čtrnáct dní, co se stala Beata Szydlo polskou premiérkou ve vládě ultrapravicové strany Právo a spravedlnost. Během těchto čtrnácti dnů jmenovala její vláda nového šéfa bezpečnostních služeb, který byl v minulosti odsouzen za zneužívání svých pravomocí stíháním svých politických oponentů, nahradila pět soudců u Ústavního soudu, aby nemohli toto kontroverzní jmenování zrušit, a jmenovala ministrem obrany otevřeného antisemitu, píše Washington Post.

Nový polský ministr kultuy se pokusil zakázat státem financovanou divadelní inscenaci od držitelky Nobelovy cenu Elfriede Jelinek, že prý je to pornografie. Když se televizní reportér otázal, zda je jeho rozhodnutí legální, ministr kultury se zapřísáhl, že provede kádrové čistky v reportérově televizní stanici stejně jako ve všech ostatních státem dotovaných médiích. Nová mluvčí polské vlády se mezitím vyjádřila, že by bylo správné postavit bývalého premiéra Donalda Tuska - nynějšího prezidenta Rady Evropy - před soud.

Britský konzervativní Daily Telegraph:

Když jste viděli to, co jsem viděl já, nic už vás nemůže poděsit

1. 12. 2015

čas čtení 4 minuty

Přichází zima. A na Balkáně to bude znamenat smrt. Avšak tisíce lidí dál utíkají před hrůzami války v jejich domovech nebezpečnou cestou do Evropy.

Jedinou konstantou je, že je stále větší zima. Obavou mezi humanitárními experty - a prezidenta Evropské komise Jeana-Claude Junckera je - že "tisíce lidí letos na Balkáně zahyne". Mrtví se tak přidají k těm 3500 mrtvým, kteří z viny Evropské unie už letos zahynuli při pokusu přeplavit se přes Středozemní moře.

Dopoledne v tranzitním uprchlickém táboře Slavonski Brod a od úsvitu padá déšť se sněhem. V těžkých armádních stanech se skrývají policisté v modrých uniformách, dupají nohama, aby se zahřáli a chrání si cigarety rukama. Na této pusté chorvatské hranici je teplota blízká bodu mrazu a očekává se příchod další vlny zoufalých lidí.

Česká společnost se rychle zbarvuje do intenzivní hnědé. Není to hezký pohled

1. 12. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Přicházejí alarmující zprávy, jako když se dovídáme, že česká veřejnost hlasovala pro neofašistickou, nepříliš kvalitní hudební skupinu Ortel a při Českém slavíku tomu všichni přítomní tleskali, jako by se nechumelilo, anebo když CVVM zjistí, že až 88 procent českého národa zastává šílený názor, že zoufalí a pokojní uprchlíci, kteří prchají před vražděním a válkou, jsou pro Evropu "toutéž hrozbou jako Islámský stát".

A pak nám píšou zcela bezelstně lidi z ČR, kteří se domnívají, že když je něco většinový názor, jakkoliv blbý a iracionální, tak skutečnost, že ho zastává většina obyvatelstva, ho prý legitimuje.

Aha, takže když většina obyvatelstva v hitlerovském Německu zastávala názor, že židi a Slované mají být vyvražděni v koncentračních táborech, protože to byl většinový názor, tak to byl názor legitimní?

A názory, iracionálně šířící nenávist vůči muslimům stejně tak, jako se v třicátých letech šířila iracionální nenávist vůči židům, mají být také tolerovány, přestože porušují zákon, protože "to je demokracie"? No to snad ne!

A když někdo věří, že Amerika neexistuje, anebo že náš život řídí malí zelení mužíčci z Marsu, mají mít takoví lidé přístup do maistreamových sdělovacích prostředků? V ČR tomu tak je. Dennodenně vám nějaký Robejšek, Keller, Tomský, Zeman či Klaus mladší šíří v médiích naprosté nesmysly.

Neobviňuju prosté lidi, kteří nemohou za to, že je nesmysly straší z komerčních důvodů šílenci, a vyvolávají mezi nimi iracionální nenávist.

Kdy začnou tzv. seriozní média v ČR šířit skutečné informace ze zahraničí a přestanou interviewovat Kurasy, Hamply a Konvičky, kteří zpitomělé české veřejnosti tvrdí ekvivalenty toho, že "Amerika neexistuje" a "nejsou klobouky".

Obviňuju však politiky a sdělovací prostředky, že dostaly českou společnost do této katastrofální, sebeničivé situace. Nikdo s nimi v Evropě už nebude mluvit, jednat, ani obchodovat.

A těžko bude dál Česko dostávat miliardové dotace z Bruselu.

PS: "Právě jste dokázal, že demokracie nefunguje," píše jeden čtenář.

Ale to je omyl. Demokracie funguje, k jejímu fungování musejí být ovšem splněny určité podmínky. Politikové se musejí chovat odpovědně, média nesmějí šířit nesmyslné, poplašné zprávy a musí fungovat soudnictví. Mantinely demokracie jsou přesně dány jejím systémem zákonů. Kdo je porušuje, musí být trestán. Stejně jako není možné v demokracii, aby se lidi beztrestně vraždili či aby se znásilňovaly malé děti, je z dobrých důvodů trestným činem i vyvolávání poplašných zpráv a šíření nenávisti. Systémy, které tyto mantinely demokracie nedodržují, jsou vážně ohroženy.

Po více než čtvrt století od pádu komunismu je zjevné, jak neuvěřitelně křehké a nefunkční jsou systémy v postkomunistických zemích středovýchodní Evropy, protože se začnou rozkládat i při náznaku sebemenší krize.

Přitom je komické, že tato - uprchlická - krize střední Evropu vůbec ani nezasáhla.

Navštivte v Brně Ekofilm 2015

1. 12. 2015

čas čtení 2 minuty



Vážení přátelé,

zveme vás na 41. ročník Mezinárodního festivalu EKOFILM 2015 - festival filmů o životním prostředí (3.-5.prosince 2015).

Program najdete na webu festivalu ZDE vstup na všechny filmy a akce je zdarma.

Kromě zajímavých filmů s tématikou životního prostředí bychom Vás rádi pozvali na akce doprovodného programu, např.:

Británie dosahuje hospodářského růstu jen v důsledku zvýšeného počtu imigrantů

1. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta

Britský ministr financí spoléhá na rostoucí počet imigrantů, přícházejících do Británie, pro dosažení rozpočtového přebytku. Bez příchodu imigrantů do Británie by musela britská vláda zavést vyšší daně nebo drastičtější škrty.

Z analýzy nezávislého Office for Budget Responsibility (Úřadu pro rozpočtovou odpovědnost) vyplývá, že bez současné imigrační vlny by Británie nedosáhla v letech 2019-2020 rozpočtového přebytku, jak plánuje současná konzervativní vláda.

Vzhledem k tomu, že do Británie přišlo letos až 185 000 imigrantů, OBR měl možnost zvýšit míru potenciálního růstu britské ekonomiky o 0,9 procent. Kdyby k zvýšení počtu příchozích imigrantů letos nedošlo, růst ekonomiky by byl nulový a Británie by k dosažení rozpočtového přebytku musela zavést další vládní škrty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rusko usmrtilo v Sýrii 500 civilistů

1. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta



Od začátku ruské bombardovací kampaně v Sýrii dne 30. září zabila ruská letadla 1500 osob, z toho téměř třetinu civilistů, uvádí Syrská observatoř pro lidská práva.

Ruská letadla usmrtila 419 bojovníků Islámského státu, 598 bojovníků z organizace al Nusra a 485 civilistů, z toho 117 dětí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Za příslib tří miliard euro zatklo Turecko 1300 uprchlíků

1. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Turecko uspořádalo hned po jednání v Bruselu, kde mu EU přislíbila 3 miliardy euro, hon na uprchlíky. Asi 1300 Syřanů, Afghánců, Íránců a Iráčanu a tři pašeráci lidí byli uvězněni v pondělí v krajině nedaleko tureckého města Ayvacık, které leží severmně od řeckého ostrova Lesbos. V neděli EU přislíbila Turecku 3 miliardy euro, pokud zabrání lidem v pokusu přeplout do Evropské unie. c Organizace na obranu lidských práv varují, že snahy Turecka zabránit uprchlíkům dostat se do Evropy povedou k zvýšeným ztrátám na životech, protože uprchlíci budou nuceni použít riskantnějších metod.

Melanie Ward, náměstkyně ředitele organizace International Rescue Committee UK, konstatovala, že dohoda je "hluboce znepokojující, protože je jejím hlavním cílem zabránit uprchlíkům, aby mohli žádat o azyl v EU. To je v rozporu se základními zakládajícími principy Evropské unie. Tato dohoda povede jen k tomu, že pro uprchlíky bude nebezpečnější a dražší dostat se do Evropy."

Pašeráci také varovali, že je nemožné zastavit takto velké vlny uprchlíků. Jeden z nich konstatoval: "O tom, zda uprchlíci půjdou do Evropy nebo ne, rozhodují sami Syřané. Jsou to lidé, kteří riskují své životy už cestou z Damašku. Ti, kdo budou chtít se dostat do Evropy, se o to budou pokoušet."

V Turecku je v současnosti podle odhadů asi 2,2 syrských uprchlíků. Turecko je neuznává jako uprchlíky, nemají právo pracovat, jejich děti nemohou chodit do škol a mezinárodní organizace nemají dostatečné prostředky na potraviny pro ně, takže uprchlíci hladovějí. Mnoho lidí, kteří se snaží v Turecku pracovat ilegálně, je drsně vykořisťováno tureckými zaměstnavateli.

"Pracoval jsem tady tři měsíce a ani jednou jsem nedostal plat," řekl deníku Guardian jeden Syřan. "Proto chci odejít - chci mít možnost vést důstojný život."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Facebook zrušil - a znovu otevřel - rasistickou stránku v angličtině

30. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

Facebook vyřadil z provozu - a pak znovu otevřel - stránku ultrapravicové britské organizace Britain First, která bojuje proti společenské diverzitě. Stránka měla 1,1 milionu stoupenců, a byla tak nejpopulárnější politickou stránkou na sociálních sítích v Británii.

Facebook vydal toto prohlášení: "Vaše stránka není v současnosti na Facebooku viditelná. Zdá se, že výroky zveřejněné na vaší stránce neodpovídají podmínkám a komunitním normám Facebooku, takže vaši stránku nezveřejňujeme."

Facebook přispívá k razantnímu šíření hate speech v evropských společnostech. V České republice k stránkám, které záměrně šíří manipulativní lži a nesmysly a rastistické nenávistné komentáře, patří především stránky IVČRN, které Facebook také toleruje.

V Hamburku bylo zahájeno , evropského ředitele Facebooku, odpovědného i za Facebook ve východní Evropě, za to, že Facebook umožňuje porušování zákonů o šíření rasové a xenofobní nenávisti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Minute cake #64

28. 11. 2015 / Ema Čulík

čas čtení < 1 minuta



Minute cake je projekt který zkoumá život filmu v rámci internetové kultury a sociálních sítí. Jedna minuta se vyložené hodí pro krátkou pozornost, pomíjivý, prchavý filmový zážitek. Každých pár dnů se objeví nový klip. Osobní, demokratické video, s touhou zaznamenávat krásu a smysl.

The Islamic State propaganda has been wildly successful in Central Europe:

An overwhelming majority of Czechs think that the refugees are the same security threat as the Islamic state

30. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

77 per cent of Czechs believe that the refugees escaping war and persecution in the Middle East are the same security threat for the Czech Republic as ISIL; 88 per cent of Czechs are convinced that the refugees are the same threat to European security as ISIL. Only 2 per cent of Czechs think that the refugees and ISIL are not a threat. Both the refugees and ISIL are equally seen by the Czechs as a major global threat.

In comparison to previous months, the attitude of the Czech citizens towards the refugees has hardened in November 2015. 59 per cent of Czechs are now convinced that the Czech Republic should never accept refugees from the countries afflicted by war. Only 4 per cent of Czechs would allow the refugees to settle in the Czech Republic permanently.

74 per cent of Czechs follow the refugee situation actively and hold strong views about it.

The Czech Republic and Slovakia are more hostile to the refugees than Poland and Hungary.

The Czech CVVM polling agency questioned 1054 Czech respondents in the period from 2nd-9th November 2015. The polling was carried out before the Paris attacks.

Sources in Czech HERE HERE

Strach a zima vám pronikají do kostí...

28. 11. 2015

čas čtení 4 minuty

Před třemi dny zahájil britský deník Guardian finanční sbírku pro uprchlíky. Za tři dny se pro ně sebralo 100 000 liber, tedy 3,8 milionu Kč. Jenže pomůže to zoufalým lidem na smetištích v Dunkirku a v Calais? O nich píše v reportáži Susannah Moore:

"Nenarodil jsem se, abych tady žil takhle," říká Ali. "Mluvím třemi jazyky, ale opravdu se chci naučit japonsky. Mám strašně rád japonské filmy." Ali je z Íránu. Říká, že není sám, ale zdá se být naprosto sám. Jsme v uprchlickém táboře v Grande-Synthe, na předměstí Dunkirku, sedíme pod voskovaným plátnem ve frontě lidí na lékaře.

Avšak charakterizovat to jako tábor by byla chyba. Je to bažina. Není tady žádná, ani základní infrastruktura. Vůbec žádná. Je to pole bláta a roztrhaných stanů. Jsem obklopena lidmi, čekajícími na lékaře, s lístečky v rukou, kteří na sebe navzájem pohlížejí s podezřením. Je to ale lepší než tam, kde jsem právě byla, kde jsem nalezla Afghánce, jak spí v příkopě.

Novinky.cz a Václav Klaus mladší zjevně fungují jako agenti Islámského státu

30. 11. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Nedostává se mi slov k tomu, abych vyjádřil své ohromení nad tupostí Václava Klause mladšího, který svými omezenými nesmysly dále výrazně přispívá k propadu České republiky do stále větší globální izolace. Klaus i Novinky jednají nyní vyloženě jako přímí agenti Islámského státu, kterážto teroristická organizace, vraždící především muslimy, se snaží vytvořit dojem, že existuje globální válka mezi muslimy na jedné straně a nemuslimským světem na straně druhé. Klaus mladší tuto ideologii Islámského státu zjevně podporuje a Novinky mu to zveřejňují. Chybí v ČR opravdu už i minimální míra soudnosti? Václav Klaus starší měl dost rozumu na to, aby poukázal, že je rozdíl mezi nevinnými muslimy a islamistickým extremismem a terorismem. Zjevně jeho rozumný postoj nemá dopad na jeho potrhlého a nebezpečného syna.

Nejvýrazněji protestují proti Islámskému státu v mnoha částech světa právě muslimové. Neúnavně poukazují na to, že patologická, vražedná ideologie islamistických extremistů je protiislámská a obětmi vraždění těchto teroristů jsou v první řadě statisíce muslimů, kteří jsou vražděni a přicházejí o domovy, vlast i přístřeší.

Minute cake #65

28. 11. 2015 / Ema Čulík

čas čtení < 1 minuta



Minute cake je projekt který zkoumá život filmu v rámci internetové kultury a sociálních sítí. Jedna minuta se vyložené hodí pro krátkou pozornost, pomíjivý, prchavý filmový zážitek. Každých pár dnů se objeví nový klip. Osobní, demokratické video, s touhou zaznamenávat krásu a smysl.

Deset nepříjemných pravd o terorismu

30. 11. 2015

čas čtení 6 minut

1. Příchodu teroristů zvnější nelze zabránit

Hranice jsou propustné. USA mají asi 150 000 kilometrů pobřeží. Řecko má 6000 ostrovů a 15 000 kilometrů pobřeží. Z Iráku a ze Sýrie je možno dojít pěšky do Turecka a z Turecka do Bulharska. Na amerických letištích ročně přistává 800 milionů lidí, na evropských 1,7 miliardy lidí. Žádná zeď nikdy teroristovi nezabrání v příchodu a žádné pohraniční stráže nebudou nikdy schopny hranice hermeticky uzavřít, píše americký list Foreign Policy.

2. Kromě toho, teroristé jsou už v USA i v Evropě

Útoky v Londýně z roku 2005 spáchali britští občané. Atentát na bostonský maraton spáchal americký občan a držitel trvalého pobytu v USA a útoky v Paříži spáchali drtivou většinou Francouzi. Všechny země na světě mají rozhněvané mladé muže a internet nabízí množství užitečných ideologií, které ospravedlní jednání na základě jakékoliv frustrace.

V roce 2015 přišlo do Evropy přes moře do Řecka 726 949 osob

27. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

41 procent z nich byly ženy a děti

Nesmysly v českých médiích o uprchlících lehce vyvrátí autoritativní statistika na stránkách Úřadu OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Do Evropy na vratkých člunech v zoufalém pokusu se zachránit přišlo během roku 2015 726 949 osob. Z nich 92 procent pochází z 10 zemí světa, které produkují největší množství uprchlíků, 41 procent příchozích byly ženy a děti, 59 procent byli muži. 60 procent uprchlíků přichází ze Sýrie, 24 procent z Afghánistánu, 8 procent z Iráku, 3 procenta z Pákistánu, 1 procento ze Somálska, 5 procent z ostatních zemí.

Podrobnosti ZDE

Podle celkového regionálního přehledu UNHCR přišlo do Evropy všemi cestami přes Středozemní moře v roce 2015 874 646 lidí. V důsledku toho, že Evropa stále neumožňuje uprchlíkům, aby přišli do Evropy legálním a bezpečným způsobem, poté, co by byly jejich žádosti o azyl férově zhodnoceny, zahynulo při této cestě 3510 lidí. Za tato úmrtí nesou přímou odpovědnost činitelé Evropské unie.

Pozoruhodné je, že úmrtí tři a půl tisíce lidských bytostí v Evropě nikoho nevzrušuje. Je to bezprecedentní situace. Takové postoje jsme v Evropě nikdy dosud nezaznamenávali. Holt mrtví nebyli běloši.

Poměr příchozích je 48 procent žen a dětí a 62 procent mužů. Mužů je podle odborníků více, protože se snaží nejprve zakotvit v Evropě po nebezpečné cestě, a teprve pak povolat své rodiny. (JČ)

Očekávatelný bumerang v podobě Paříže aneb Naše přetrvávající neschopnost sebereflexe

30. 11. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut


O teroristickém útoku v Paříži jsem se dozvěděl v průběhu své expediční cesty po Íránu. Následující den jsem při prohlídce historicky cenné citadely ve městě Rayen, jejíž stáří se odhaduje na tisíc let, potkal skupinu francouzských turistů. Vyjádřil jsem jim hlubokou účast, načež jsem se jich možná neomaleně zeptal, jak chápou současnou situaci ve své vlasti, co se týče muslimů a jejich „invaze“.

Prezidentské úvahy

30. 11. 2015 / Štěpán Steiger

čas čtení 5 minut

Nejde o úvahy prezidentovy, nýbrž o úvahy o prezidentovi. O tom současném českém – inženýru Miloši Zemanovi. Případně tom budoucím, jenž může být týž. Proč týž - to řeknu dále.

V sobotu 28. tm. totiž známý komentátor Práva Alexandr Mitrofanov napsal pod titulem Jiná parta také toto: „Je tématem pro diskusi, zda Zeman skutečně někdy byl levicový, anebo zda šlo jen o masku, kterou potřeboval pro uskutečnění svých plánů. Důležité je, že této tezi uvěřilo velké množství členů a příznivců ČSSD. Jsou-li vnímaví, museli postupně docházet k názoru, že nemusí být pravdivá, byla-li někdy dřív.“

Po přečtení těchto slov jsem se zaradoval hned ze dvou důvodů. Zaprvé, přiznám, mne sobecky potěšilo, že názor, který také sdílím a to už léta – jak dosvědčí moji přátelé – zastává i známý novinář. A za druhé, že je názor vyslovován otevřeně a veřejně.

"Tisíce ruských vojáků se rozmisťují na arménsko-turecké hranici"

30. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta


Na 7 000 vojáků 58. armády se rozmisťuje v Arménii na hranici s Tureckem. Prezident Putin údajně v sobotu 28. listopadu vydal příkaz neprodleně rozmístit pluky a brigády určené k vedení radioelektronického boje, protiletadlové obraně, dále několik raketometů a protitankové, motostřelecké a dělostřelecké útvary na arménské hranici s Tureckem a uvést je do bojové pohotovosti.

Území Arménie je součástí společného systému protivzdušné obrany. Rusko zde má 102. vojenskou základnu ve městě Gjumri.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Americká a ruská armáda se v Sýrii téměř na ničem neshodnou

30. 11. 2015

čas čtení 3 minuty


Během dvou dnů počátkem minulého týdne USA hlásily, že koaliční letouny provedly v Sýrii 23 náletů, při nichž zničily zhruba 40 vozidel, budov a taktických jednotek "islámského státu". Za tytéž dva dny Rusko hlásilo, že jeho letouny zasáhly 472 "teroristických cílů", včetně skladu ropy, "těžního zařízení" a 80 cisteren.

Reakce českých dobrovolníků na výsledky summitu EU-Turecko

29. 11. 2015

čas čtení 4 minuty

Praha, Brno, Šid, Lesbos - 29. 11. 2015 - Na dnešním společném summitu oznámila EU ve spolupráci s Tureckem novou strategii, jak omezit počty migrantů v Evropě. Co to znamená pro práci dobrovolníků, kteří pomáhají zajistit humánní a bezpečný průchod uprchlíků tzv. Balkánskou trasou?

Výsledkem dohody je částka 3 miliardy EUR pro Turecko, které by mimo jiné mělo vybudovat tzv. hotspoty - registrační centra, kde budou uprchlíci moci zažádat o azyl. V Turecku by mělo vzniknout šest nových hotspotů pro cca 2 miliony lidí.

Objevily se první známky rozkladu Evropské unie v důsledku uprchlické krize

Merkelová jedná výlučně se západními partnery v EU

29. 11. 2015

čas čtení 5 minut

Angela Merkelová uspořádala překvapivě výlučný minisummit v Bruselu s pouze devíti členskými zeměmi EU

Německo se postavilo v rámci uprchlické krize do čela "koalice ochotných" devíti členských zemí EU, které přijímají největší počet uprchlíků z Blízkého východu. Došlo k rozštěpu Evropské unie v otázkách povinného rozdělování uprchlíků a financování uprchlické krize.

Vzhledem k tomu, že východní Evropa, která dosud byla největším příjemcem obrovských finančních dotací z EU, se odmítá podílet na systému rozdělování uprchlíků podle kvót, Brusel se zřejmě pokusí přerozdělit peníze z velkých strukturních fondů a fondů soudržnosti, které dosud dostávala východní Evropa, Turecku na uprchlíky.

Bezprecedentní celkový summit EU s Tureckem schválil křehkou dohodu, jejímž cílem má být ukončení vlny uprchlíků, kteří přicházejí přes Turecko do Evropy.

Avšak německá kancléřka Angela Merkelová, frustrována odporem východoevropských zemí vůči její politice, také uspořádala v neděli samostatný minisummit se sedmi členskými zeměmi EU s cílem uzavřít s Tureckem rychlou dohodu a prosadit novou politiku přijetí statisiců uprchlíků ročně přímo z Turecka.

Z překvapivého minisummitu vyplývá, že se Merkelová vzdala pokusů přesvědčit své oponenty, především ve východní Evropě, aby se připojili k povinnému rozdělování uprchlíků po celé Evropské unii, i když se očekává, že využije koalice států podporujících uprchlické kvóty, aby vzdorné Východoevropany přesvědčila o nutnosti přijetí kvót později.

Jak pomáhají němečtí učitelé ztraumatizovaným uprchlickým dětem

29. 11. 2015

čas čtení 3 minuty

Letos v létě byl Daniel Wunsch, učitel ve škole v malebném německém městě Baden-Baden, telefonicky požádán, aby pomohl uprchlickému chlapci v jeho třídě, který se pokusil spáchat sebevraždu. "Ahmed" (jeho jméno bylo změněno), pracovitý mladý muž, který se chce stát zdravotníkem, trpěl po mnoho týdnů nespavostí a neměl nikoho než školu, kdo by mu pomohl.

Wunsch vzal chlapce do nemocnice a ubytoval ho u sebe doma, aby mu pomohl se uzdravit. "On strašně dlouho nespal," říká Wunsch. "Měl strach a bál se, že ho zatkne policie. Je to milý chlapec, který dělá své domácí úkoly a dobře pracuje v týmu, ale když nemůže spát, nemůže se ve třídě soustředit, takže mám o něho starosti."

Czech extreme right wing pop group scores a major success in a nationwide TV competition

29. 11. 2015

čas čtení 1 minuta



The Czech extreme right wing pop group Ortel (Verdict) was voted by the public as the second most popular music band in the Czech Republic during the well known TV contest The Czech Nightingale 2015. Ortel became notorious in 2013 due to its anti-islamic song Mešita (The Mosque), which insinuates that all muslims are terrorists and murderers (see the YouTube video above). In a nation of 10,5 million, the Mešita song has been viewed by almost three million people.

The lead singer of the Ortel music band Tomáš Ortel is well known for his activity in the Czech Neo-Nazi group Conflict 88, where he sang a song with the following text: "You the warriors of white Europe, force the Jewish dogs to go down on their knees at last!"

The exceptional popularity of the Ortel band in the Czech Republic now is being ascribed to the strong wave of xenophobia and islamophobia which has seized the Czech Republic.

Accolades were given to the Ortel Rock group during the gala "Czech Nightingale 2015" evening on Saturday night in the Prague Opera as though nothing had happened and the hate speech content of its songs were perfectly acceptable.

The event is sponsored by the Czech mineral water company "Mattoni".

Some commentators have reacted thus:

Source in Czech HERE

Prague gallery bans an exhibition of pictures of Czech politicians for being "anti-state"

28. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta



On 17th November, the day of 26th anniversary of the democratic revolution in Czechoslovakia which brought about the fall of the authoritarian communist regime in that country, a Prague gallery banned an exhibition of "anti-state" caricatures of Czech politicians.

Caricatures of Czech politicians by the graphic artist Petr Jedlička were taken down from the walls of the "Literary Café" in Týnská Street in Prague for being subversive. The caricatures made fun of the vanity of the former Czech prezident Václav Klaus, depicted the oligarch Andrej Babiš who holds the post of Finance Secretary and Deputy PM, as a scarecrow and criticised the nationalism of Czech President Miloš Zeman, pointing out his financial connections to the Russian oil company Lukoil. The Literary Café in Týnská Street is operated by the municipal institution Galerie hlavního města Prahy (Prague Galleries). The manager of The Literary Café Zdeněk Cibulka says that the decision to take down the pictures from the walls of the Literary Café was "correct".

Sources in Czech HERE HERE

Rusko v ČR?

"Státní organizace" nemůže vystavovat "protistátní obrazy"

27. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta



Tak mi zakázali výstavu v Týnské, respektive po týdnu ji sundali s tím, že nemůžou jako "stání organizace" vystavovat "protistátní" obrazy. (Pobavil pan Cibulka z Týnské... Poslal jsem GHMP dotaz, zda to skutečně myslí vážně... K výročí 17. listopadu to je opravdu symbolické, píše Petr Jedlička ZDE

Tyto obrazy Literární kavárna v Týnské jako "státní institce" "nemůže vystavovat".

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za říjen 2015

4. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

V říjnu 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 78 828,31 Kč. Příjem z reklamy byl 10 360 Kč.

Zůstatek byl koncem října  2015 160 865,21 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
28584