V Sýrii byl letecky vybombardován uprchlický tábor

5. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta



Vláda Bašara al Asada je obviňována, že vybombardovala syrský uprchlický tábor nedaleko turecké hranice. Zahynuly a zraněny byly desítky civilistů.

K leteckým úderům došlo ve čtvrtek odpoledne nedaleko Sarmady, města v provincii Idlib. Uprchlický tábor byl zničen. Svědci hovořili o hrůzných scénách: stany uprchlíků hořely a po táboře byly rozesety roztrhané části těl.

"Nevíme zatím, zda to bylo syrské nebo ruské letadlo, ale bombardovalo centrum tábora a mnoho stanů bylo spáleno," řekl Alaa Fatraoui, novinář z oblasti, který scénu navštívil.

Dodal: "Je tam mnoho mrtvých a mnoho roztrhaných těl. Na vlastní oči jsem viděl nejméně třicet mrtvých. Je to velmi krvavá scéna. Je to útok proti civilistům. V tom táboře nebyli absolutně žádní ozbrojenci, byli to civilní uprchlíci, bezdomovci, kteří žijí na ulici."

Usmrceno bylo i sedm dětí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Hlídky se samopaly v ulicích nehájí bezpečnost, ale legitimitu politického populismu

Partyzánský samopal 2016

5. 5. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut



Je to tragikomický pohled. Na mnoha místech v Praze pochodují armádně-policejní jednotky s automatickými zbraněmi v pohotovostní poloze, jako by každou chvíli mohlo dojít k teroristickému útoku. Neexistuje žádná prokazatelná informace o tom, že by taková situace mohla nastat. Neexistuje prokazatelná informace o tom, že by byl teroristický útok v Praze (v ČR) pravděpodobnější než kdykoliv dříve. Existuje pouze politickým populismem a postototalitní nedůvěrou dobře hnojený narativ o "nebezpečí islámu". Hlídky logicky nezajišťují vyšší bezpečnost, ale zabezpečují potvrzení tohoto narativu a jeho proměnu ve hmatatelnou sociální realitu.

PŘEČETLI JSME:

Mladík, terorizovaný policií na Florenci, čekal s jízdenkou na autobus

5. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Dvacátník z Jihlavy šel ráno v sobotu 23. dubna na pražské autobusové nádraží Florenc. Do Prahy přijel den předtím, s přáteli navštívil hudební akci. Chtěl se svou známou stihnout autobusový spoj Student Agency do Jihlavy, který odjížděl v 9:30. V autobuse ale zbývalo už poslední volné místo, které ženě přenechal. Sám šel do vestibulu nádraží, kde chtěl dvě hodiny počkat na následující autobus. Během čekání usnul a půl hodiny před odjezdem ho probudila smíšená protiteroristická hlídka a bez udání důvodu žádala, aby se legitimoval. Mladému muži navíc policista tykal a jednal s ním pohrdavým a agresivním tónem.

Mladík z Jihlavy policistům musel vysvětlovat, že nežije na ulici a je zaměstnaný ve firmě pracující se sádrokartony. Prohlášení policejního mluvčího Tomáše Hulana o tom, že svého činu litoval, glosoval tím, že jenom prosil policisty, ať už ho konečně propustí, aby mohl vyrazit na cestu domů.

Z vyjádření zadrženého tedy vyplývá, že policie neměla k legitimování – krom „zanedbaného zevnějšku“ – žádný důvod.

Celý článek ZDE

Make Love, not War: Šílené nasazování mladých policistek, policistů a vojáků

5. 5. 2016 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Tohleto je opravdu strašně nebezpečné. Stařeny a starci, ať fyzicky či mentálně, posílají mladé muže a ženy za sebe do války za dávno vyčpělé ideály a kanály Odra Nisa. Ti mladí se v tom neorientují a jsou zneužiti. Vzpomeňme si na vystoupení mladého esenbáka na Letné v listopadu 1989!!! Režim přiměl mladé muže, aby mlátili hezké dívky, které jim podávaly kytku. Já jsem tohle viděl v roce 2012 na Šumavě u Ptačího potoka. Mluvil jsem s policisty a ptal se jich, proč to dělají. Styděli se. Báli se říci pravdu, aby nebyli seřváni a vyhozeni nadřízenými. Místo, aby se kamarádili a milovali, museli se prát se svými vrstevníky, mlátit je a kroutit jim ruce. Všechna následná soudní jednání je obvinila z nepřiměřeného náslilí, ale kde byli ty báby a dědkové, kteří je tam poslali?

Nemám rád patos. Ale mám rád román Na západní frontě klid - Im Westen nichts Neues. Profesor posílá své žáky umírat za dávno vyčpělé nacionální ideály. Pane prezidente Zemane, víte, co děláte? Přelétl jste Šumavu v helikoptéře a měl jste jasno, jako ti blbí novináři z MFD. Ale Šumava už není tak suchá a hnědá, jak jste to z té helikoptéry viděl Vy.

Zelená se, zelená. A Evropa je barevná. Možná by stálo za to, se zase prolétnout, nejen nad Šumavou. A zavzpomínat si na ona krásná léta našeho mládí, která nám z Ameriky přiblížil Miloš Forman. Tenkrát byl ten film zakázán, dnes ho komerční kina nehrají. Do you remember? Let the sunshine in, please, Mr. President!



Or, do you want this?

Rozhovor Britských listů 55:

Romové jsou tak strašně různí, jako jsou Češi

29. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta





Published on 27 Apr 2016 O Romech žijících v České republice a o rasismu většinové populace vůči nim hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s romistkou Sašou Uhlovou. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 29. dubna 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

100 000 dětských uprchlíků přišlo loni do EU bez rodičů

5. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Loni požádalo o azyl v Evropě 368 000 nezletilých osob. Většina byla ze Sýrie, z Afgánistánu a z Iráku

Více než čtvrtina všech dětských uprchlíků, kteří loni přišli do Evropy - téměř 100 000 osob mladších 18 let - cestovalo bez rodičů či jiných dospělých ochránců a jsou nyní "zeměpisnými sirotky". To vyvolalo obrovské problémy úřadům v zemích, do nichž tyto děti přišly.

V roce 2015 požádalo v Evropské unii o azyl celkem 1,2 milionu lidí. 30 procent z nich - téměř 368 000 byly nezletilé osoby. Počet dětí, příchozích loni do Evropy, byl dva a půl krát vyšší než v roce 2014 a téměř pětkrát vyšší než v roce 2012.

Ohromující je však informace, že čtvrtina všech dětí přišla bez doprovodu rodičů. Celkem uskutečnilo nebezpečnou cestu do Evropy 88 695 dětí - každou hodinu v tom roce jich přišlo deset.

60 procent dětských uprchlíků přišlo ze Sýrie, z Afghánistánu a z Iráku.

Podrobnosti a další statistiky ZDE

Problémová situace v Řecku oživila pašerácké cesty do Evropy

5. 5. 2016

čas čtení 7 minut

Tady lidská práva neplatí:



Zpráva organizace Pomáháme lidem na útěku

Praha, Brno, Idomeni, 5.5.2015 - Na řecko-makedonské hranici u vesnice Idomeni stále stojí stanové město pro 10 tisíc lidí, jehož obyvatelé tráví čekáním na vysvobození z bezvýchodné situace už několikátý týden. Hranice mezi Řeckem a Makedonií se zavřela 8. března a od té doby se situace lidí uvízlých v Řecku mění spíše k horšímu. Mluví se o přesouvání lidí z improvizovaného kempu v Idomeni do armádních táborů v okolí. “Podmínky tam zatím nejsou dobré - ale i my se snažíme spolupracovat na tom, aby se zlepšily. Zůstávat v Idomeni není udržitelné, přichází stále více pašeráků a celkově to už není bezpečná a udržitelná situace,” říká koordinátorka Marcela Janáčková ze spolku Pomáháme lidem na útěku.

Bude o Bílý dům usilovat kandidát podezřelý z napojení na organizovaný zločin?

5. 5. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Miliardáře Donalda Trumpa od získání kandidatury na úřad amerického prezidenta za Republikánskou stranu dělí už jen poslední krůčky poté, co jeho stranický soupeř Ted Cruz hodil ručník do ringu. Trumpovi hraje do karet, že u nás nepříliš známý republikánský kandidát John Kasich z klání o křeslo v Oválné pracovně rovněž odstoupil ZDE. Toxická směs antiislámské a antiimigrantské rétoriky a nadstandardní mediální pozornost vynesla Trumpa na politické výslunní, takže není divu, že populistickému magnátovi neuškodí ani vážné obvinění z toho, že měl vazby na organizovaný zločin.

Triumf Donalda Trumpa je poučením pro evropské politiky

5. 5. 2016

čas čtení 3 minuty

Je nebezpečné arogantně zanedbávat zájmy voličů. Lidé totiž pak začnou podporovat silně neatraktivní outsidery

V brilantním varování evropským politikům ukazuje britský konzervativní komentátor Simon Jenkins nepřímo  i to, jak pražský politický a mediální establishment stvořil Miloše Zemana.

To, že se Donald Trump stal republikánským kandidátem na amerického prezidenta, se možná ukáže jako pozitivní záležitost - jenže hodně problematická. Nezodpovědné, agresivní a prolhané chování Donalda Trumpa je ohromující. Nikdy není dobré vidět něco pozitivního v násilníku či v gangsterovi. Trump nebyl nikdy politikem, tak lze jeho minulost posuzovat jen na základě jeho chování jako soukromé osoby, a to je ze všech hledisek politováníhodné.

Bývalí američtí prezidenti George HW a George W Bush nepodpoří Donalda Trumpa

5. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta

Ve středu večer vydali mluvčí obou bývalých amerických prezidentů George H.W. a George W. Bushe prohlášení, že nepodpoří Donalda Trumpa. Freddy Ford, mluvčí George W. Bushe, konstatoval: "Prezident George W. Bush se neplánuje účastnit prezidentské kampaně ani se k jí vyjadřovat." Jim McGrath, mluvčí jeho otce George H.W. Bushe, uvedl: "V 91 letech se už prezident Bush neúčastní politického života. Přirozeně udělal pár věcí na pomoc Jebovi, ale to byly jen výjimky potvrzující pravidlo."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Řada vlivných republikánů bude otevřeně volit Clintonovou

5. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta

-

Nezávislý internetový server Alternet shrnuje ve svém článku otevřené deklarace vlivných republikánů, kteří odmítají podporovat Donalda Trumpa coby sexistického a rasistického lháře. Tzv. Hamiltonovo pravidlo (Alexander Hamilton je jedním z tzv. otců zakladatelů USA) je podle jednoho z konzervativních komentátorů jediným možným řešením, pokud dojde na střet mezi Trumpem a Clintonovou: "Musíme-li mít v čele vlády nepřítele, nechť je to někdo, komu můžeme oponovat a za nějž nejsme odpovědní."

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jediná žena proti třem stovkám neonacistů

5. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta



Tess Apslund je drobná žena, měří zhruba 160 cm a váží 50 kilo. Osamocená se postavila průvodu tří stovek neonacistů z Hnutí nordického odporu ve městě Borlänge. Její fotografie se stala symbolem odporu proti vzrůstající podpoře pravicových extremistů ve Švédsku. Sama hovoří o tom, že šlo o impulz z rozhořčení nad tím, že neonacisté pochodují ulicemi. Snímek je přirovnáván k jiné ikonické fotografie z roku 1985 nazývaný"dáma s taškou", na které je zachycena žena, která se snaží taškou udeřit pochodujícího skinheada. 

<i>Prestižní deník Parlamentní listy: "Není divu, že hejtman kolonu motorkářů náležitě přivítal."</i>

Michal Hašek oslaví Den nezávislosti s členy Ku-klux-klanu

5. 5. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Poté, co hejtman Michal Hašek uctil památku padlých vojáků Rudé armády společně s členy motorkářského gangu Noční vlci, oznámil další významné setkání se zástupci světové velmoci. V červenci oslaví společně s členy Ku-klux-klanu Den nezávislosti a připomene si vznik největší současné demokracie, USA. "Jsem sice ještě malý, ale až vyrostu, bude ze mě státník. A státník nemůže ignorovat zástupce světové velmoci, pokud oficiálně zavítají na území kraje, který mi patří, teda skoro. Kluci z Nočních vlků jsou oficiální návštěva, dali mi fotku prezidenta Putina s autogramem. Víte, my na Moravě tady máme ty babičky, co chodí v neděli do kostela a kluci říkali, že oni mají taky v Rusku babičky, co chodí do kostela. A že náš prezident nemůže být špatný člověk, když pije vodku. Že to říkal i prezident Putin, když prý jim pro mě posílal tu fotku." Podle Michala Haška je ale dobré a státnické udržovat přátelské vztahy s různými světovými velmocemi. "Učili nás to na univerzitě ve Sládkovičovu. Prý se máme kamarádit s různými partami, protože člověk nikdy neví. Udělali tam ze mě doktora, takže jim moc věřím a fandím," vysvětluje hejtman Jihomoravského kraje svou zahraniční politiku a důvod, proč se chce u příležitosti Dne nezávislosti setkat s členy rasistického militantního hnutí. "Někdo se fotí s tuneláři, já se fotím s motorkáři a kapucáři. Dovezou mi prý fotku podepsanou od Donalda Trumpa. Až vyrostu, budu chtít být takový frajer, jako je Donald," uzavírá Hašek. Exkluzivní reportáž z náležitého uvítání přinese prestižní deník Parlamentní listy. 

Až zase bude mluvit o Skandinávii...

Údajně levicový prezident Zeman otevřeně odporuje levicovým ideám

5. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta

Prezident Miloš Zeman odmítl podepsat novelu školského zákona, postupný nárok na předškolní vzdělávání od nižšího věku dítěte než je tomu v současnosti. Prezident, údajně na základě žádosti Svazu měst a obcí, aby zákon vetoval. Města údajně nejsou schopna zákonné požadavky naplnit a zajistit z finančních důvodů kapacitu všem, kterým nárok vznikne. Je zvláštní, když údajně levicový prezident činí kroky, které nejvíce postihují právě ty, kdo by mohli z takového opatření těžit. Levicový prezident, který se příležitostně ohání Skandinávií (kde je všeobecně podpora mateřských škol velmi vysoká) by se spíše snažil donutit stát a samosprávy, aby v této oblasti zvýšili financování...

Nevyužitý inteligenční potenciál

5. 5. 2016 / Ivo Barteček

čas čtení 6 minut

Jistě jste si někdy všimli nějakého smutně postávajícího člověka, jehož práci by bez valných problémů zvládl věšák. Možná, že jste si pomysleli - proč tohle vlastně dělá? Vždyť je to práce ale úplně k ničemu! - jako kdyby si mohl vybírat. Společnost je postavena na práci a na výdělku z práce vyplývající. Pracujeme, i kdybychom dělali i úplnou kravinu jen pro tu práci, nikoliv pro výsledek. Zaměstnanost holt musí být, bez toho se prostě nedá existovat.

Bodláky Václava Duška

Ztracené životy

5. 5. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

V OKD řádila škodná a následky se dostavily. Šafářovat v lacino získaném, paráda. Utrácet prachy, holedbat se, podporovat jakési nutné kulturní složky - budiž, ale proč nenechali v bance dostatek peněz, aby se vyrovnali s těmi, co pro mameluky dřeli a riskovali životy. Budeme si muset poopravit názory; čistí mudrci, mezinárodní hejkalové tiše zalezli a vykuk z vykuků praví: nemám oprávnění udávat cokoli k odměnám. Nu vida, jak lehko se zbavíte odpovědnosti za švindly. Ovšem, na druhou stranu musíme setrvat v opovržení k praktikovi schopnému se vymotat z páchnoucích kanálů - a proslýchá se, že tento marxvěrouk může vést ministerstvo zahraničních připomínek.

Vnitřní dialog generace Y

#Strach

5. 5. 2016 / Aneta Adámková

čas čtení 4 minuty

On: Jak říkal Rexík ve Čtyřlístku: “Kde je láska a přátelství, tam nejsou strašidla”. 

Ona: Přesně tak! Jen toho strašidla na Hradě se asi jen tak nezbavíme.

Británie: Židovští uprchlíci z kindertransportů třicátých let donutili britskou vládu, aby přijala dětské uprchlíky z Evropy

4. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Židovské děti z Německa, Rakouska a Československa zachránila ve třicátých letech Velká Británie, když 10 000 z nich jako uprchlíkům poskytla útočiště. Přijely do Británie v takzvaných "kindertransportech".

O sedmdesát let později chtějí tito židé, aby britský premiér projevil stejnou míru soucitu dětským uprchlíkům, kteří se dostali do Evropy.

"Ozvěny minulosti pronásledují mnoho z mých spoluobčanů z kindertransportů i mě, jejichž osud také závisel na rozhodnutí poslanců britského parlamentu... Je naší povinností znovu projevit svůj soucit." - Sir Erich Roch, Kindertransport Association

Čtyři z trvalých pěti členů Rady bezpečnosti OSN jsou zapleteni do bombardování nemocnic

4. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Joanne Liu, prezidentka francouzské lékařské humanitární organizace Lékaři bez hranic v úterý obvinila několik vlád, včetně americké, ruské, saúdsko-arabské a syrské, že buď přímo útočí nebo útočily na zdravotnický personál, anebo jsou součástí koalic, které to činí.

Obrat o 180 stupňů: Británie přijme dětské uprchlíky z Evropy

4. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta

Britský premiér David Cameron ustoupil požadavku, aby Británie přijala dětské uprchlíky bez rodičů z Řecka, z Itálie a z Francie. Učinil to proto, aby se vyhnul v této věci porážce v Dolní sněmovně.

Cameron udělal tento náhlý obrat o 180 stupňů tváří v tvář rostoucímu vzbouření konzervativních poslanců, kteří se rozhodli podpořit dodatek zákona, který v této věci navrhl labouristický lord Dubs.

David Cameron nyní pochválil lorda Dubse, který přišel ve třicátých letech do Británie jako uprchlík prostřednictvím tzv. "kindertransportů" z Německa a který stojí v čele kampaně, aby Británie přijala z táborů v Evropě 3000 dětí bez doprovodu rodičů.

V Evropě žijí za strašlivých podmínek desetitisíce uprchlických dětí bez rodičů, některým je teprve šest let.

Kdy udělá podobné humanitární gesto Česká republika?

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bývalí židovští uprchlíci naléhají na Davida Camerona, aby přijal muslimské uprchlické děti

4. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta

Skupina bývalých židovských uprchlíků, kteří přijeli do Británie v třicátých letech z nacistického Německa v rámci tzv. "kindertransportů", naléhá na britskou vládu, aby přijala 3000 uprchlických dětí bez rodičů, kteří jsou v Evropě. Tito židovští uprchlíci požadují, aby premiér David Cameron "projevil soucit".

Sir Erich Reich, předseda Kindertransportové asociace židovských uprchlíků, apeluje na britského premiéra, aby učinil víc na pomoc "nejzranitelnějším obětem" syrského konfliktu. Sir Erich byl jedním z tisíců židovských dětí, zachráněných z nacistického Německa.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Francie pohrozila, že zablokuje dohodu TTIP

4. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Předtím se vyjádřil hlavní obchodní vyjednavač Francie, že zastavení vyjednávání o dohodě TTIP "je nepravděpodobnější alternativa". Z toho, že se rozhovory dostaly do slepé uličky, obvinil Matthias Fekl, ministr odpovědný za zastoupení Francie na rozhovorech TTIP, Spojené státy. Uvedl, že Evropa nabídla mnoho, ale oplátkou za to nedostala skoro nic. Dodal: "Nemůže vzniknout dohoda bez Francie a ještě méně může vzniknout proti Francii."

TTIP musí ratifikovat všech 28 členských zemí EU, než dohoda vejde v platnost. Avšak ten den se neustále vzdaluje. Odehrálo se už 13 kol vyjednávání a trvají už téměř tři roky. V pondělí vyšlo najevo, jak obrovské rozdíly existují mezi oběma stranami, když bylo zveřejněno 248 stran interních vyjednávacích dokumentů. Vyplynulo z nich, že existují vážné neshody mezi oběma stranami v otázkách ochrany zákazníka a ochrany životního prostředí.

Evropská unie zveřejnění dokumentů bagatelizovala jako "bouři ve sklenici vody", avšak pak začali vyjadřovat pochybnosti francouzští státní činitelé. Francie měla vždy o dohodě TTIP největší pochybnosti. V roce 2013 si francouzská vláda zajistila výjimku, že se dohoda TTIP nebude týkat francouzského filmového průmyslu, aby ho ochránila před dominancí Hollywoodu.

V úterý Hollande uvedl, že nikdy nedovolí "ochromení základních principů našeho zemědělství, naší kultury, vzájemného přístupu k veřejným trhům".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Mohou uniklé informace o TTIP ohrozit její konečnou realizaci?

4. 5. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Nizozemská pobočka Greenpeace zveřejnila zhruba tři čtvrtiny textu týkající se aktuálního jednání o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP) mezi Evropskou unií a Spojenými státy ZDE, proti jehož realizaci podepsalo petici téměř 3,5 milionu osob. Těchto podpisů by bylo patrně daleko více, kdyby se o podrobnostech navrhované dohody hovořilo mnohem otevřeněji, což se z celkem pochopitelných důvodů neděje. Uniklý text v několika ohledech poprvé zaznamenává pozici Spojených států k zásadním otázkám.

Ačkoliv značná část české společnosti trne strachy z uprchlíků, migrantů a islámu, reálné nebezpečí podle řady kritických hlasů přichází od možné realizace Transatlantického obchodního a investičního partnerství (TTIP), o kterém jednají představitelé USA a EU v podstatě za zavřenými dveřmi. Toto nejnověji potvrzuje i nizozemská pobočka Greenpeace, která zveřejnila 248 stran textu o posledních jednáních. Můžeme se zde dočíst, v čem se pozice obou zainteresovaných stran liší a v čem naopak shodují.

Greenpeace ve spolupráci s německými investigativci z Rechercheverbund NDR, WDR a Süddeutsche Zeitung vypichují čtyři aspekty probíhajících rozhovorů, jež z environmentálního a spotřebitelského hlediska vnímají jako velice rizikové.

Multikulturní oslavy fotbalového vítězství v Leicesteru. A pak, že multikulturalismus na Západě selhal... :)

4. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta

"Leicester. Město, kde muslimové tvoří 18.6% populace. Kde včera všichni obyvatelé různých barev a vyznání oslavovali spolu, v hospodách a v barech. Ale hlavně, že multikulturalismus na Západě selhal, že?" píše na Facebooku pražský zpravodaj BBC Rob Cameron.

Leicesterský fotbalový klub nečekaně vyhrál v první lize, poté, co mu ještě před nedávnem hrozilo, že z ligy kvůli nekompetenci vypadne.

Takto lidé všech barev a vyznání oslavovali. Divné pro české rasisty, že?



Břeclav: Kontrolují se pouze pasy lidí s tmavší pletí

4. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta

Když jsme přejížděli hranici u Břeclavi, dvojice po mé levici vypadala trochu romsky. Bdělá česká pohraniční policie okamžitě vyžadovala jejich pasy. Ostatní cestující ve vagónu (japonští turisté) si omylem připravili ke kontrole i své pasy, ale samozřejmě, nikdo je nekontroloval. V ČR se kontrolují jenom Romové, nebo ti, kdo tak vypadají, píše Muriel Blaive.

BBC: Sugestivními otázkami a výroky lze lehce vyvolat falešné vzpomínky

3. 5. 2016

čas čtení 2 minuty



Naše vzpomínky jsou nespolehlivé a v žádném případě jich není možno používat jako důkazů, například v soudním řízení. Z ohromujících výsledků nového výzkumu psychologů vyplývá, že cílenými sugestivními otázkami a výroky lze přesvědčit kohokoliv, že v minulosti zažil něco, co nezažil, a v důsledku toho radikálně pozměnit jeho chování, informoval v úterý ve speciálním pořadu rozhlas BBC.

Příkladem byl například muž středních let, který v předběžném dotazníku připraveném psychology uvedl, že mj. jí docela rád krocana. Během následného rozhovoru ho cílenými otázkami a dalším materiálem psychologové přiměli, aby nabyl přesvědčení, že jako dítě se vždycky při konzumaci krocana pozvracel. V důsledku toho se nyní začal vyhýbat krocanímu masu.

Na univerzitě ve Warwicku dokázala profesorka Kimberley Wade, že lze lidem lehce vštěpit "autentické" vzpomínky na zážitky z dětství, které se nikdy nestaly, jako například let balónem.

Psychologové poukazují na to, že by se tyto techniky mohly používat při boji proti kouření nebo obezitě - stačí občana přesvědčit, že cigarety od dětství nesnáší nebo že je mu špatně z jídel, která vyvolávají obezitu.

Nebezpečí ovšem spočívá v tom, že manipulace s pamětí mohou lehce zneužívat totalitní či autoritářské režimy. Jednoduše lze přesvědčit například rotu vojáků, že na ni agresivně střílel někdo, kdo na ně vůbec nestřílel.

Manipulace se vzpomínkami lidí může také výhodně zneužívat reklamní průmysl a vytvořit u spotřebitelů dojem, že "vžydycky měli rádi" určitý výrobek.

Zcela zjevně lze také sugestivními výroky vyvolat u lidí "autentické" skálopevné přesvědčení, například že "uprchlíci jsou zločinci".

Audio v angličtině ZDE

...a nejhorší smrt je z vyděšení

4. 5. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Velmi mnoho lidí přinejmenším intuitivně chápe, že se právě kolem nich „láme doba“; ale třebaže přitom mnohé zahlédají, velká většina nedokáže vůbec odhadnout, kam se proud dějin vlastně vydá. V atmosféře všeobecného podráždění a bezradnosti, uprostřed rostoucích neurčitých obav ze změn náhle obrovsky narůstá význam těch, kdo „vždycky věděli, co přijde“ - politických sekt hlásajících válku civilizací, světovou revoluci, druhý příchod Ježíše Krista či slovanské vzájemnosti, a činí tak nejpozději už od zavedení gregoriánského kalendáře.

Evropské země, které nepřijmou uprchlíky, budou zřejmě muset platit čtvrt milionu euro za každého odmítnutého

4. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Evropská komise navrhuje "solidární platby" od států, které odmítají přijmout uprchlíky, ve prospěch států, které je přijímají

Evropské země, které odmítají poskytnout útočiště uprchlíkům, mají být donuceny, aby platily do státního rozpočtu těm zemím, které uprchlíky přijímají. To je součástí plánů, které zveřejnila ve středu Evropská komise.

Merkelová: CDU nepotřebuje kvůli vzestupu AfD žádnou změnu kursu

4. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta


Německá vládní strana CDU nemá zapotřebí kvůli rostoucí podpoře extremistické AfD, která již předstihla Zelené a je třetí nejsilnější stranou, jakkoliv měnit svůj kurs, prohlásila kancléřka Angela Merkelová během návštěvy jedné z berlínských škol. (K přehrání jejích výroků klikněte na obrázek)

Srovnávat různé situace bez zohlednění rozdílů je nejlepší recept jak nic nepochopit

4. 5. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Mechanických a neadekvátních srovnání současné situace s minulostí lze předložit vždy celou řadu. Německá extrémistická strana AfD již dosáhla mnohem větší celostátní podpory (více než dvojnásobné), než k jaké se kdy propracovala neonacistická NPD před rokem 1968, a také se alespoň ve svých prezentacích snaží cíleně oddělit od neonacistických vazeb. Srovnávat ji tedy s NPD bez vysvětlení zmíněného rozdílu a něco z toho vyvozovat ZDE je velmi zavádějící.

Zajímavé jsou však důvody někdejšího vzestupu NPD, zčásti podobné příčinám současného růstu podpory AfD. Také koncem 60. let existovala v Německu široká levo-pravá koalice, i když nepůsobila zdaleka tak dlouho, jako v posledních letech. To výrazně přispělo k nespokojenosti voličů a k jejich pocitu, že neexistují žádné reálné alternativy k politickému establishmentu. Další zdroje růstu pro NPD představovaly studentské nepokoje a ekonomické potíže. Když se široká koalice rozpadla a i další příčiny vymizely, růst podpory NPD se vyčerpal.

Zatímco široká koalice kolem středu se koncem 60. let rozpadla a také další faktory nárůstu podpory extrémistů přestaly náhle působit, v současnosti nic takového, co by směřovalo k oslabení trendů vzestupu německých politických extrémistů, nevidíme. Široká koalice trvá, AfD se vymezuje proti EU, která trvá, proti NATO, které trvá, a proti levici a Zeleným. Muslimové, proti nimž se AfD vymezuje, v Německu zůstávají a uprchlíci do Evropy budou přicházet dál, přes problematickou dohodu s Tureckem. Zatímco NPD se nepodařilo těžit z ultralevicového terorismu 70. let a německé úřady proti němu tvrdě a úspěšně bojovaly, islamistický terorismus v Evropě, proti němuž se dosud nedaří úspěšně zasahovat, představuje klíčový faktor podpory AfD. Kromě toho na konci 60. let žádná cizí mocnost nepodporovala cíleně nárůst extrémistických nálad v Německu, jako to teď dělá Putinovo Rusko asistencí AfD. A kancléřka Merkelová neplánuje změnit nic z toho, co umožnilo pravicovým extrémistům získat zatím podporu sedminy německé populace. 

Mnozí lidé mají například pocit, že jeden francouzský Le Pen je stejný, jako jeho dcera, neexistuje mezi nimi rozdíl. Jenže zatímco Le Pen otec mobilizoval okrajové tradicionalistické elementy francouzské společnosti, jeho dcera oslovila městskou dělnickou třídu. 

Pocit, že se desítky let stále jen opakuje totéž a nic nového se nemůže stát, už v dějinách často přispěl k falešné bezstarostnosti, která zavinila, že neřešené problémy lidem přerostly přes hlavu.

Selhání prevence: Ochrana dětí před radikalizací v Británii nefunguje

4. 5. 2016

čas čtení 5 minut


Britská ministryně školství Nicky Morganová aktivně pracuje na vzdělávání rodičů a učitelů ohledně radikalizace a extrémismu v naději, že ochrání děti kampaní nazvanou "educate.against.hate". Ta působí v tandemu s předpisy ministerstva vnitra o "Ochraně dětí před radikalizací" a "Povinnosti prevence" (2015), které obsahují rady pro školy a poskytovatele péče pro děti. Dozvěděl jsem se o těchto kampaních docela náhodou, napsal pro Huffington Post režisér Julian Vigo.

První pomoc

4. 5. 2016 / Lukáš Stříteský

čas čtení < 1 minuta

Dneska ráno spadl na eskalátorech v metru Petřiny starý pán a poranil si hlavu. Naštěstí byl při vědomí a příliš nekrvácel. Přiběhl jsem k němu, zavolal záchranku a zůstal u něj ještě s jedním klukem. Byl jsem pohotový a relativně klidný, protože jsem nedávno musel řešit mnohem horší situace na uprchlických místech v Evropě, píše Lukáš Stříteský.

Většina lidí v metru postávala a netušila moc co dělat. Přál bych si, aby si všichni xenofobové uvědomili, že jednou mohou také potřebovat pomoc. A někdo bude schopný se rychle a rozvážně o ně postarat právě proto, že má zkušenosti se solidaritou s jinými.

Ted Cruz zrušil svou kandidaturu na amerického prezidenta. Cesta k nominaci Donalda Trumpa je volná

4. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Ted Cruz zrušil v úterý svou prezidentskou kampaň po drtivé porážce v primárkách ve státě Indiana. To znamená, že se nejpravděpodobněji stane prezidentským kandidátem Republikánů kontroverzní a nevypočitatelný miliardář Donald Trump.

Rozhlas BBC ve středu ráno sice připustil, že existuje malá možnost, že by nominační výbor Republikánské strany mohl ještě Trumpa nevybrat, pokud by na něho před nominací vyšlo najevo něco skutečně šokujícího. Komentátor deníku Wall Street Journal, interviewovaný rozhlasem BBC ve středu ráno, určil pravděpodobnost, že bude Trump zvolen americkým prezidentem, na 25 procent.

How Czech police brutalise innocent passers-by because of the "threat of terrorism"

2. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

On the orders of the Czech Home Secretary Milan Chovanec, military and police units, armed with sub-machine guns, patrol Czech public spaces, especially bus and railway stations. Since there is no terrorist threat in the Czech Republic, these units have nothing to do and so they tend to terrorise innocent passers-by. A number of videos have emerged recording this.

Here is a video of what one of these units did to an innocent passer-by at the Florenc coach station in Prague. The young man, who is attacked by the armed unit in this video, failed to produce an ID card when requested to do so.

According to Czech law, the police can only demand an ID card from a citizen if they have a reasonable suspicion that he/she has commited an offence.

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Nejen v Drážďanech, ale i v Brně divadelníci vystupují proti xenofobii

3. 5. 2016

čas čtení 1 minuta




„Na historické budově Mahenova divadla, stojící v centru Brna, zavlála vlajka s nápisem: Hrajeme díla uprchlíků z celého světa, těch z minulosti i těch současných.“

Podobně jako v Drážďanech, i v Brně tak projevili umělci z Mahenova divadla podporu uprchlíkům a podpořili racionální debatu namísto xenofobní hysterie a primitivního nacionalismu, píše Jakub Ryppel.

„Právě jako divadlo, které nese v názvu slovo „národní“, považujeme za nutné vymezit se proti vlně hysterického nacionalismu a proti manipulativnímu a populistickému zneužívání tohoto pojmu, jehož vzestup v české společnosti pociťujeme. Za 132 sezon, které má činohra Národního divadla Brno za sebou, uvedla řadu děl umělců – uprchlíků. Dokazuje to, že vlivy odjinud nemusí být zhoubné - naopak dovedou významně obohatit to, co romanticky nazýváme národní kulturou. Tuto skutečnost je třeba neustále připomínat,“ uvedl dramaturg činohry NdB Martin Sládeček.

Zdroj: Brněnská drbna, ZDE

Život v Aleppu: Proč bych se měla bát?

3. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Helena, 10 let: Bála jsem se, že jeden z učitelů mě chytí a zabije mě. Bála jsem se, že mě vezmou do sklepa a usmrtí mě tam. Měla jsem pocit, že mě mohou zabít každou chvíli.

Helenin otec se v době, kdy začaly protesty proti Bašaru al Asadovi, přidal k syrské revoluci.

Helena: Mezi mnou a mými přáteli začalo být velké napětí. Měla jsem je ráda, ale když viděli mého tatínka, jak mluví v televizi, nebo na demonstraci, opustili mě.

Většina škol v městě Aleppo byla uzavřena nebo zničena.

Helena: Chci prostě jen, aby moji sourozenci byli šťastní. Aby vnímali ducha dětství, atmosféru hraní si.

"Podívejte se na mě! Nesmějte se! No tak!"

Otec Heleny: "Tak dělejte, panebože!"

Helena a její rodina zůstali v Aleppu. Její otec stojí v čele brigády umírněných vzbouřeneckých bojovníků.

Helena: "Ostřelovač nám každý den střílel na balḱón. Střílel na maminku, když tam věšela prádlo. Ale my jsme se mu dál protivili. Nebojíme se, že je tatínek pryč. Budeme žít a zemřeme s naším tatínkem. S tatínkem zvítězíme. Budeme jíst a pít s tatínkem. Proč bychom ho měli opustit? Já už se ničeho nebojím. Nebojím se. Je tu se mnou moje rodina. Mí sourozenci, celá Svobodná armáda. Proč bych se měla bát? Proč"

V Maďarsku falšují procesy s uprchlíky

3. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

V procesu se sedmi uprchlíky, obviněnými z toho, že loni v létě údajně házeli na srbsko-maďarském pohraničním přechodu kamením po maďarské policii, požádal soudce o nový překlad svědectví obviněných osob. Bylo totiž zjištěno, že původní oficiální překlad jejich svědectví byl zkreslený a obsahoval četné, často záměrné chyby.

Ukázalo se, že oficiální překlad svědectví uprchlíků obsahuje tvrzení, která nejsou obsažena v originální verzi svědectví, a naopak informace, které v původním svědectví obsažena jsou, byly vynechány. Jedna část textu je kompletně smyšlená a vůbec to není překlad. Překlad záměrně pozměňuje kontext určitých výroků.

Jeden z obžalovaných byl naprosto šokován, když zjistil, že jeho oficiální svědectví, přeložené do maďarštiny, se radikálně liší od jeho svědectví, které poskytl ve své rodné arabštině. Vyšetřovatelé ho nutili, aby se přiznal, že házel kamením, a snažili se ho přesvědčit, aby podepsal nepřeložený maďarský "záznam" z výslechu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Byl Hitler sionista?

3. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Bývalý labouristický primátor Londýna Ken Livingstone byl suspendován z Labouristické strany, když se vyjádřil, že "předtím, než Hitler zešílel, podporoval sionismus".

Je to omyl, píše na serveru The Conversation Rainer Schulze, profesor moderní evropské historie na univerzitě v Essexu. Tvrzení, že Hitler byl sionista, než začal židy vyhlazovat, se objevují pravidelně. Většinou citují kontroverzní haavarskou dohodu ze srpna 1933. Byl to jediný oficiální kontrakt, podepsaný mezi nacistickým Německem a Sionistickou federací Německa.

Z totalitního režimu v Eritreji prchají tisíce lidí - EU mu dává 200 milionů euro!

3. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Z Eritreji v současnosti utíká každý měsíc asi 5000 lidí. Navzdory tomu, že uprchlické děti bez doprovodu rodičů jsou největší skupinou osob, která žádá o azyl v Británii a navzdory tomu, že Eritrejci jsou po Syřanech a Afgháncích jednou z největších skupin lidí, kteří přicházejí do Evropy, lidé nevědí, co se v té zemi děje.

Turečtí novináři obviňují Erdoğana z vážného pronásledování médií

3. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Reportéři konstatují, že v Turecku dochází k snad nejvážnějšímu útoku proti svobodě tisku od doby vojenské junty v osmdesátých letech

Can Dündar, editor listu Cumhuriyet, jedné z posledních publikací, která je v opozici proti prezidentu Erdoganovi, čelí obvinění ze "špionáže" a možnému doživotnímu vězení. Je souzen za dokumentární film o korupci ve vldáě. Jiná žaloba, které čelí, ho obviňuje ze "špionáže", protože odhalil, že Turecko posílá zbraně do Sýrie.

"Turecko nebylo nikdy rájem pro novináře, ale také nebylo peklem, jako je tomu dnes," zdůrazňuje. "Dnes tu být novinářem je daleko nebezpečnější a vyžaduje to odvahu a sebedůvěru."

Země východní Evropy se nezbavily své minulosti

2. 5. 2016

čas čtení 5 minut

Zatímco Evropa váhá tváří v tvář autoritářům a rasistům, obyvatelstvo zralých demokracií, které založily EU, musí říci jasně: Naši prarodiče neporazili r. 1945 fašismus jen proto, abychom my nyní byli svědky toho, jak se plíživě vrací na scénu

22. května se v Rakousku bude konat druhé kolo prezidentských voleb, v němž budou proti sobě stát šéf ultrapravicové Strany svobody a aktivista ze Strany zelených, který kandiduje jako nezávislý. I kdyby se sečetly hlasy, které hlavní strany, vládnoucí v Rakousku, dostaly v prvním kole, stále by ještě byly třetí, píše v deníku Guardian Paul Mason.

Rakousko se posunulo doprava navzdory tomu, že tamější centristická koaliční vláda postavila na rakouských hranicích s Maďarskem žiletkový plot, deportovala tisíce uprchlíků a demonstrativně vyloučila Řecko z vrcholné schůzky, která uzavřela balkánskou trasu. Policie v Rakousku informuje, že za poslední rok došlo k šedesátiprocentnímu nárůstu rasistických incidentů. Odborníci, kteří monitorují rasismus na internetu, zaznamenali četné případy glorifikace nacismu, spojeného s protiuprchlickými postoji.

Prozrazené dokumenty TTIP zpochybňují obchodní dohodu mezi USA a EU

2. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta

Greepeace varuje že z interních dokumentů vyplývá, že se Spojené státy snaží rozmělnit či obejít zákony EU chránící životní prostředí a veřejné zdraví

Rozhovory o dohodě o volném obchodu mezi Evropou a Spojenými státy se dostaly do vážných obtíží v důsledku "neslučitelných" rozporů v některých oblastech, Vyplývá to z prozrazených dokumentů, o nichž se vyjednává.

Problematické je například jednání o kosmetice, v důsledku evropského zákazu testování kosmetiky na zvířatech. Problémy jsou i v inženýrství.

Evropská unie údajně robustně hájí právo evropské organizace regulovat navrhovaný soukromý systém, v jehož rámci by nadnárodní společnosti směly žalovat státy pro "snížení zisků" v důsledku regulačních zákonů, avšak v interní dokumentaci žádná taková robustní obhajoba EU ze strany jejich činitelů prý neexistuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Levice, pravice a boj proti fašismu

2. 5. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

V minulých dnech jsem si všiml ve veřejném prostoru diskuse o tom, zda se pravicoví a levicoví odpůrci xenofobů a fašistů mohou mezi sebou shodnout na nějaké společné verzi antifašismu. Napadlo mne, že mnohem snadněji by se tento problém dal řešit při zpětném pohledu do dějin.

Byly doby, kdy pravice znamenala odpor k všeobecnému volebnímu právu, odpor k právu, které zajišťuje důstojné podmínky pracujícím, odpor k emancipaci žen, černochů, gayů a leseb atd. Dnešní většinové pravicové strany s tímto nemají problém a pro klerikální pravici z dob Dreyfusovy aféry by představovaly extrémní levici. V tom smyslu měl Masaryk pravdu, když tvrdil, že vývoj jde doleva.

Fašistická Alternative fuer Deutschland má významnější podporu téměř výlučně jen v bývalé NDR

2. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta

Ráda bych reagovala na článek Karla Dolejšího "Hlavní německá média nešíří xenofobii, avšak ultrapravicová AfD je třetí nejsilnější stranou. Co z toho plyne pro Českou republiku?"

Německo je velmi heterogenní a hraje zde roli regionální faktor. AfD není silná ve všech zemích, a celostátní media většinou sleduje vzdělanější vrstva občanů Je příznačné, že čím menší zkušenost s muslimy mají obyvatelé dané země, tím více preferencí má AfD. Data, včetně grafu, jsou v příloze.

Zdroj dat:

Podpora jednotlivých politických stran v německých spolkových zemích

Náboženská příslušnost německých občanů podle jednotlivých spolkových zemí

S pozdravem, Anna Lampei Bucharová

Je po posledních zemských volbách vůbec možno vážně tvrdit, že AfD "je silná téměř výlučně jen bývalých východních spolkových zemích"?

3. 5. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta


Relativně nedávno, 13. března, se v Německu konaly zemské volby, ve kterých všude výrazně uspěla ultrapravicová strana AfD - bez ohledu na to, zda se jednalo o bývalé východní, nebo západní spolkové země. AfD uspěla Nejen v Sasku-Anhaltsku na území bývalé NDR, ale zrovna tak v Porýní-Falci v bývalé francouzské okupační zóně (12,7 % hlasů a třetí místo) a v Bádensku-Württembersku na jihozápadě Spolkové republiky (14,9 % a opět třetí místo).

Současné celostátní preference AfD jsou na 13 %, tzn. oba volební výsledky v bývalých západních spolkových zemích v březnu odpovídají velmi přesně průměrné celostátní podpoře strany. Naprosto není pravda a nelze hájit tvrzení, že celostátní podporu AfD "udělaly" východní spolkové země. Kdyby tomu tak opravdu bylo, zemské volby by nemohly dopadnout, jak dopadly.

Netroufl bych si psát o jakékoliv zemi způsobem, který by popíral základní fakta o ní, kromě jiného výsledky nedávných voleb.

Německo je jiné, než jak ho vidí ukvapení čeští komentátoři

3. 5. 2016 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Dnešní vydání liberálního deníku Süddeutsche Zeitung ukazuje Německo hned v úvodních článcích v jiném světle, než jako nástupiště AfD. Naopak. První tutulek sděluje, že Triumf Zelených je také vítězstvím osmašedesátníků. Na pozadí uzavření vládní koalice v Badensku Würtenbersku mezi Zelenými a CDU se píše o tom, jak Zelení změnili Německo a jak jejich účast na vládní odpovědnosti mění je. Zelenou agendu odporu proti jaderné energii, více svobod a obhajoba lidských práv se staly součástí programů tradičních německých stran. Pro AfD jsou právě osmašedesátníci největším nepřítelem. Tak jako byli po listopadu 1989 pro Klause, Dlouhého a Ježka. Inu, vrána k vráně sedá...

V dalším článku pod nadpisem "Seehofer hraje na plechový bubínek" je oblíbenec některých českých politiků ironizován jako chapeček, který dělá kravál, ale skutek utek (viz román a film podle předlohy Güntera Grasse Die Blechtrommel, který běžel svého času za totáče i v českých kinech, mimochodem, dnes už by ho v ČR nikdo protože by ho označili za údajně "komunistický"). Také staronový ministerský předseda vlády B.-W. za stranu Bündnis 90/ Die Grünen Kretschmann je bývalý komunista...

SZ přirovnává Bavorsko k cirkusu se lvem ve znaku a šaškovským bubnováním v manéži.

"Rozdělil Unii (míněna je CSU) a zhysterizoval zemi (míněno je Bavorsko). Již měsíce hrozí předseda bavorské vlády ústavní žalobou proti uprchlické politice Merkelové. A nepřichází - nic..."

Německo je jiné, než jak ho vidí ukvapení a neinformování komentátoři. Také "Česko" je jiné. Bohužel...

Německo: Pozoruhodné volební výsledky NPD v letech 1966 až 1968

3. 5. 2016 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

V mnoha spolkových zemích dosáhla tato strana, Národně demokratická strana Německa v zemských volbách skoro desíti procent. Tehdejší pokřik Rudého práva to označoval za nástup nacismu ve Spolkové republice. K tomu přistupovala i propaganda proti Sudetským Němcům, kteří byli též označováni za nacisty.

Ovšem vzhledem k tomu, že s NPD nechtěl nikdo do koalice, vyzněly tyto výsledky do prázdna. Jen ten pokřik zůstal až do roku 1989.

KSČM má taky v některých krajích výsledky jako AfD, má dokonce hejtmana a je leckde v krajských (zemských) koalicích. Uvidíme, jak to bude s AfD. Pokud mohu soudit z účasti na protidemonstraci v Schirndingu, o níž jsem psal, a o spontánnosti vystoupení německé občanské společnosti proti hrátkám s "uzavřením hranic", nechává mě i mé německé přátele podobně dočasný vzestup AfD klidnými.

Na druhé straně se z jejich strany setkávám se znepokojenými dotazy, kdo že to u nás vládne. Jeden prezident na Hradě a druhý bývalý na sjezdu AfD. Akční den proti islámu této strany měl letošního 6. dubna největší ohlas v Drážďanech a v Praze. V Drážďanech se konal na louce na pravém břehu Labe daleko od centra, u nás v Praze na Hradčanském náměstí. Loni na tribuně 17. listopadu stáli poslanec Černoch se Zemanem pár dní od své účasti na "uzavření hranic" s AfD u Chebu. Zametejme tedy raději před vlastním prahem...

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2016

2. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

V březnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 66 703.15 Kč

Zůstatek byl koncem března  2016 125 437.72 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
22254