Bude o Bílý dům usilovat kandidát podezřelý z napojení na organizovaný zločin?

5. 5. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Miliardáře Donalda Trumpa od získání kandidatury na úřad amerického prezidenta za Republikánskou stranu dělí už jen poslední krůčky poté, co jeho stranický soupeř Ted Cruz hodil ručník do ringu. Trumpovi hraje do karet, že u nás nepříliš známý republikánský kandidát John Kasich z klání o křeslo v Oválné pracovně rovněž odstoupil ZDE. Toxická směs antiislámské a antiimigrantské rétoriky a nadstandardní mediální pozornost vynesla Trumpa na politické výslunní, takže není divu, že populistickému magnátovi neuškodí ani vážné obvinění z toho, že měl vazby na organizovaný zločin.

Snahy republikánských elit včetně proslulých neokonzervativců kolem Dicka Cheneyho zabránit Donaldu Trumpovi v tom, aby byl vyslán do boje o Bílý dům s kandidátem či kandidátkou za Demokratickou stranu, vyšly naprázdno. Jejich favorit – konzervativní evangelikán Ted Cruz, jejž nemálo hlasů označilo za ještě nebezpečnějšího politika než je Trump, boj s mediálně vděčným populistou vzdal. Trump vyhrál s přehledem republikánské primárky v Indianě, a to i přesto, že obvinil Cruzova otce z možného podílu na zavraždění prezidenta Kennedyho ZDE. Ano, groteska jménem americké prezidentské volby dosáhla další absurdní mety, když Donald Trump opět obnažil svou slabost pro konspirační teorie.

Cruzův možná překvapivý krok ovšem vyděsil některé republikánské „starousedlíky“ natolik, že raději podpoří pravděpodobnou nominantku za Demokratickou stranu Hillary Clintonovou, než rasistického a sexistického byznysmana ZDE. Bývalá první dáma v očích těchto republikánských matadorů představuje schůdnější alternativu, protože je prý skutečně konzervativní a v mnoha ohledech realistická. Jinými slovy, Hillary Clintonová podle nich neoplývá lacinými vulgaritami a xenofobní rétorikou, ale její obliba na Wall Street a konfrontační a agresivní postoje, co se zahraničněpolitické agendy týče, by nemusely dělat ostudu ani „velké staré straně“(GOP). Senátor Lindsey Graham dokonce prohlásil, že nominují-li republikáni Trumpa, zničí je to.

Nic na tom, že na fenomén Trump můžeme bez okolků nahlížet jako na logický produkt od reality odtržené Republikánské strany, která dlouhodobě a cíleně hájí zájmy velkého byznysu na úkor atomizovaných a rozčarovaných voličů. Kritickou sebereflexi republikánů lze v tomto ohledu jen těžko očekávat.

Negativní, někdy až strašidelné historky o Donaldu Trumpovi jsou v českém prostředí celkem známé, nicméně nyní přichází investigativní novinář a finalista letošního ročníku Pulitzerovy ceny Tom Robbins s obviněním ZDE, jež by v zemi s kultivovaným politickým klimatem spolehlivě odstřelilo každého uchazeče o nejvyšší politický post.

Kontroverzní miliardář se do dnešních dnů chvástá tím, že vše, co se týká politiky a developerské branže, se naučil od jistého Roye Cohna, který hrál prominentní roli v soudním procesu s Juliem a Ethel Rosenbergovými. Cohn měl jako právník dokonce lví podíl na jejich odsouzení a popravě. Tento muž v éře honu na komunistické čarodějnice ve Spojených státech pracoval také jako pravá ruka nechvalně proslulého senátora McCarthyho. Robbins před několika lety odhalil, že v době, kdy Cohn působil jako právní poradce pro newyorské mafiánské bossy, najal mladého nadějného developera Donalda Trumpa, který pro Cohna pracoval v kanceláři - hned v sousedství těchto mafiánů.

Robbins uvádí, že Trump se v 80. a 90. letech minulého století coby developer pravidelně stýkal s členy podsvětí jak v New Yorku, tak později v Atlantic City, což byla pro tuto branži běžná praxe. Co k tomu dodat? Je opravdu zajímavé, že ačkoliv sám Ted Cruz magnáta nařkl ze spolupráce s organizovaným zločinem, na Trumpově předvolební kampani se toto obvinění nikterak negativně nepodepsalo. Donaldu Trumpovi se tak přes pochybnou pověst v civilní profesi, sexismus, xenofobii a rasismus otevírá cesta do Oválné pracovny, a to o americké politické scéně mnohé vypovídá.

0
Vytisknout
7289

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2016