29871

Všem blízkým, kteří chtějí volit Miloše Zemana

25. 1. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 11 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Setkávám se s lidmi, kteří se ptají "a kde jsou vlastně ti Zemanovi voliči". Říkám si, že žijí ve skutečné sociální izolaci. Znám spoustu lidí, kteří chtějí volit Miloše Zemana, ostatně podle výsledků prvního kola voleb je to skoro 40 % voličů. Pokud bychom udělali průzkum mezi těmi, kdo nevolili, asi bychom došli k názoru, že s Milošem Zemanem souzní polovina této společnosti. Miloše Zemana chtějí volit i lidé mně blízcí. Rozumím dobře proč a respektuju to. Zkuste prosím jen ještě jednou uvažovat o tom, zda taková volba skutečně dává smysl, který do ní vkládáte. Zde se snažím rekapitulovat, jak je Miloš Zeman svými voliči vnímán, co z toho je skutečnost a co iluze.

Pokud Jiří Drahoš přesvědčivě porazí Miloše Zemana, bude to malý zázrak

25. 1. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Prezidentská debata na TV Prima nezaujatému pozorovateli sugerovala, že nejvyšší patra české politiky jsou především o toxických emocích, mazaném marketingu, agresivně pojaté show, a nikoliv o konkrétních programech kandidátů na Hrad nebo chronických problémech české společnosti - a už vůbec ne o věcných faktech. Ono by taky bylo naivní očekávat smysluplnou debatu od bulvární televize, jejíž vedení od svých zaměstnanců vyžadovalo, aby uprchlíky vykreslovali jako bezpečnostní hrozbu. Jenže prezidentský diskusní kabaret je primárně zacílen na nerozhodnuté voliče, a ty Jiří Drahoš v úterý večer s velkou pravděpodobností přesvědčit nedokázal.         

   

Buď alkoholika, nebo toho druhého

25. 1. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Je naprosto pochopitelné, že snad všichni lidé, kteří podrobně sledují veřejné dění, tím spíše ti, kteří jsou placeni za analýzy a komentáře tohoto dění, upínají dnes všechny své znalosti, zkušenosti, sofistikované a originální přístupy k prezidentským volbám. Podle mého názoru je ale celá debata přeintelektualizovaná a zaobírá se otázkami, které jsou na hranici dadaistické poezie, například: „Namazal si Miloš Zeman Jiřího Drahoše na chleba?“

29872

Česko opět na terapeutickém gauči mezi Západem a Východem

25. 1. 2018 / Kryštof Kozák

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Ať už výsledek dopadne v sobotu jakkoliv, je dobré si uvědomit, že zde podobně jako v USA zůstane přibližně polovina voličů, kteří “prohráli”. Nový prezident by si měl být dobře vědom tohoto rozdělení, a pokusit se je alespoň částečně překlenout.

Blížící se prezidentská volba má hodně důležitých symbolických rovin, z geopolitického hlediska se jedná jasně o volbu mezi západnější a východnější orientací země. Úzké vazby Miloše Zemana na Rusko i Čínu snad nejsou žádným tajemstvím ani pro jeho skalní příznivce. Je s podivem, že mu to na popularitě zjevně neubírá, a to ani v roce, kdy se bude připomínat jubilejní 50. výročí sovětské okupace. Pro všechny, kteří si od prozápadního směřování země hodně slibovali, je Zemanova popularita u velké části voličů vážným signálem toho, že i po téměř 30 letech liberální demokracie v části české společnosti zůstávají hluboce zakořeněné postoje, které lze označit za “východní”. To je pojem, který má více významů, nicméně v kontextu prezidentské volby je potřeba ho chápat především jako inspiraci současným putinovským Ruskem, které je autoritářské, hierarchické, machistické i xenofobní, a navíc pronásleduje občanskou společnost. Proč je pro řadu lidí symbolicky přijatelnějším vzorem než státy EU či USA?

Rozhovor Britských listů 146. Proč by Češi měli podporovat cizáky z Ruska?

19. 1. 2018

čas čtení 1 minuta



Jak vnímají Českou republiku i Rusko ruští studenti studující v Praze? O tom mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s Annou Skladčikovou, studentkou mezinárodních vztahů na VŠE. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 19. ledna 2018.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Dopis hradní kanceláři k přípravě pana prezidenta na veřejné debaty

Slovíčko sem, slovíčko tam...

25. 1. 2018 / Jaroslav Polák

čas čtení < 1 minuta

Dobrý den, 

 poslední (dlouhou) dobu mám dojem, že pan president nedokáže rozlišit termíny uprchlík a imigrant

Tedy ho prosím poučte, když za nás Ženevské úmluvy podepsal dokonce i komunistický režim! 


Já chápu, že to ho má pan president "moc na práci", ale alespoň na debatu by se mohl připravit.

S pozdravem

Jaroslav Polák

29766

Vosí hnízda

25. 1. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Čapími hnízdy k trvalému masivnímu rozvoji regionů, vosími hnízdy k růžové budoucnosti, sršní hnízda prozatím v očekáváni před odletem spasení do vesmíru. Neškaredit se po volbách, občané, nic netrvá věčně. Prezidentství není výhrou, nemáš-li hroší kůži, spláčeš nad výdělkem.

Opravdový rekord: První otevřeně fašistický český román, jehož přečtení ve vás vyvolá pocit špíny a studu

24. 1. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 18 minut

Kresba na titulní straně fašistického románu Davida Zábranského Za Alpami.


Kdosi mi v minulých dnech právě svěřoval své překvapení při letu Lufthansou z Prahy do Německa, jak už jen vstupem do západoevropského letadla se  člověk octne v úplně jiné atmosféře, než jaká vládne v ČR. Už při nahlédnutí do palubního časopisu letecké společnosti v něm čtete o celé řadě rozumných, inteligentních, do světa otevřených multikulturních tématech a opustí vás pocit špíny, který vnímáte v českém prostředí zejména v důsledku posledních volebních kampaní. Jiný kolega, novinář, Čech, který trvale žije v Londýně, byl v Praze shodou okolností krátce před říjnovými všeobecnými volbami a svěřil se mi, že byl ohromen sprostotou a špinavostí rasistických předvolebních plakátů, vylepených na tramvajích a v metru. Všichni pořád pevně doufáme, že špinavý a sprostý narativ, který ovládl veřejný prostor v České republice, není reprezentativní pro většinu obyvatelstva země a že lidé budou proti němu nakonec schopni se vzepřít.

Teď ale tady máme možná historický rekord: první otevřeně fašistický román, napsaný v češtině, jímž se jeho autor, David Zábranský, snaží chlístnout špínu na jednu z těch slušnějších zemí v Evropě, na Německo. Román, který právě vydává nakladatelství Větrné mlýny, dosud považované za seriozní podnik, mi doporučil jeden pražský odborník na českou literaturu, který mi k tomu vyjádřil svůj názor: "Je to blbě napsaný a je to trochu adorace fašounkovství – německého i českého". Tak jsem tu knížku začal číst s určitým váháním.

Mezitím v Absurdistánu 54:

"Za Adolfa Hitlera a naší zemi třikrát Sieg Heil!"

24. 1. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Zbigniew M. Dowgiałło, katastrofa ve Smolensku

"Za Adolfa Hitlera a naší zemi  třikrát Sieg Heil!"

Tato slova se nedávno vyskytla v televizním pořadu, který se v Polsku vysílal v hlavním vysílacím čase. A nebyl to historický ilm. Byl to nedávno natočený dokumentární film, v němž utajení reportéři sledovali polské neonacistické hnutí https://www.tvn24.pl/superwizjer-w-tvn24,149,m/superwizjer-tvn-z-kamera-w-srodowisku-polskich-neonazistow,807953.html  Byli pozváni na oslavu 128. výročí nacistického Vůdce Třetí říše "polskými nacionálními socialisty z Wodzisławu Śląského". Tedy lidmi, spojenými s jednou z četných pravicových organizací, které se nedávno vyrojily po celém Polsku jako narcisy na jaře. Upřímně řečeno, je mi těchto idiotů tak trochu líto, protože jejich setkání asi deseti lidí, kteří se tajně sešli kdesi v lese, kde podpálili hákový kříž vyrobený ze starých planěk a hadrů a snědli dort upečený ve tvaru hákového kříže bylo v nejlepším případě jen ubohou parodií jejich snu připojit se k hrdým občanům slavné Třetí říše.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Foreign Policy: Zeman umírá, ale v prezidentské kampani se o tom nehovoří

24. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta

Na to upozorňuje na serveru Foreign Policy Michael Colborne. Poukazuje na to, že pokud Zeman prezidentské volby vyhraje, je v takovém zdravotním stavu, že nebude moci dělat nic a za něho budou rozhodovat jeho pochybní poradci Mynář a Nejedlý.
 


Monitor Jana Paula:

Prima s Voříškem v duelu Zeman – Drahoš, aneb jak být nepřesvědčivý a ztratit se v davu

24. 1. 2018 / Jan Paul

čas čtení 3 minuty



Jen s velkým sebezapřením a nechutí jsem až do konce zhlédl trapnou estrádu pod názvem Česko hledá prezidenta, kterou občanům připravila komerční televize Prima. Bohužel příliš viditelně spatřila v možnosti odvysílat první televizní debatu prezidentských kandidátů svůj byznys, příležitost se ukázat, a to se jí skutečně povedlo, protože něco tak slabého, zabaleného do pozlátka výjimečné události, jsem prostřednictvím údajně jednoho z nejlepších moderátorů a lektora komunikace (sic!) Karla Voříška dlouho nezažil.

Neslýchaná hanba televize Prima

24. 1. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Pokud někdo dosud neví, proč potřebujeme silná a kvalitní veřejnoprávní média, dostal právě odpověď.

Nejde o to že moderátor Primy je prachmizerný; u plytké komerční televize nečekám zázraky. Nejde o to, že debata kandidátů byla pojata jako show Česko hledá superstar, i tohle se ještě dalo přežít.

Ale vrcholnou nestoudností je výběr témat. Byla čtyři: protikuřácký zákon, zákon o držení zbraní, zdanění církevních restitucí a uprchlíci.

Tohle jsou opravdu ta nejdůležitější témata pro občany České republiky? Milión lidí v násobných exekucích nic? Třetinové mzdy za stejný druh práce oproti našim sousedům nic? Zanedbané regiony, ponechané samy sobě a "volnému trhu" nic? Zdravotnictví, kde se čeká na reformu 25 let nic? Životní prostředí, kde dochází k prudké degradaci půd a kontaminaci vod agresivním hospodařením nic? Tereziánské školství, ve kterém nám svět utíká mílovými kroky nic? EET naprostá pohoda? Sociální služby v pohodě?

Ani jedno slovíčko k těmto a mnoha dalším skutečným tématům. Z mého pohledu neslýchaná hanba a ostuda televize Prima.

Vláda Miloše Zemana, 1998: Učiníme ČR společností multikulturní

24. 1. 2018

čas čtení 2 minuty

Nejvíc uprchlíků v historii a „multikulti“ jako vize: Česko za vlády premiéra Miloše Zemana

Migrace se stala jedním z hlavních témat v souboji prezidentských kandidátů - především díky kampani, která znovuzvolení Miloše Zemana prezentuje jako záruku, že zastaví příchod žadatelů o azyl do ČR. Navzdory tomu právě v letech, kdy byl Miloš Zeman předsedou vlády (1998 – 2002), v Česku žádalo o azyl nejvíce lidí v jeho novodobé historii.

Za vlády Miloše Zemana Česko zaznamenalo významnější počty uprchlíků z muslimských zemí. Například v letech 1998, 1999 a 2000 v Česku požádalo o azyl přes 4500 osob z Afghánistánu a skoro 800 Iráčanů. Pro srovnání – v době aktuální uprchlické krize, letech 2015 a 2016, v Česku o azyl žádalo jen celkem 61 Afghánců a 196 Iráčanů. ČR za současné uprchlické krize také ročně udělovala méně azylů než za dob Zemanovy vlády.

(Autorka tohoto článku je redakci známa. Zveřejnění jejího jména by ji mohlo existenčně ohrozit.)

Lula odsouzen na 12 let do vězení

25. 1. 2018 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty


Bývalý brazilský prezident ted' nesmí kandidovat na prezidenta

Panel tří soudců v Brazílii potvrdil odsouzení bývalého brazilského prezidenta Luiza Inacio Luly da Silva. 72letý levicový politik, obyčejně známý jednoduše jako "Lula", byl v červenci odsouzen za  praní špinavých peněz a za přijetí více než 1 milionu dolarů v úplatcích. Lula byl obviněn také z toho, že obdržel třípatrový byt a malou farmu od stavební firmy, která získala většinu z největších veřejných stavebních zakázek  během jeho prezidentského období. Stavěla  stadiony a infrastrukturu pro konání mistrovství světa a olympijských her. Lula  odvolá k vyšším soudům a ještě nebude uvězněn.

Babišistán a lekce z brazilské demokracie

24. 1. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Brazílie i Česká republika jsou od loňského dubna investory shodně označovány za rozvojové země. Shodují se i ale i v další důležité věci, totiž ve velmi nízké úrovni generalizované důvěry ve společnosti (tzn. důvěry, kterou náhodně vybraný respondent prokáže člověku, jehož osobně nezná). Jinak se ale samozřejmě obě země také v mnohém velmi liší. Například velká většina Brazilců si opravdu nelibuje v rasismu a xenofobii. A také se jim daří pomalu posouvat politickou kulturu kupředu, od diktatury ke korupčnickému levicovému populismu a nyní k ústavní demokracii - zatímco česká politická kultura se snad až na rytířská gesta vyřazených kandidátů prvního kola prezidentských voleb pomalu propadá do bezedného močálu.

Politik z ultrapravicové AfD konvertoval k islámu

24. 1. 2018

čas čtení 1 minuta



Artur Wagner, politik z ultrapravicové německé politické strany Alternative für Deutschland, která vede islamofobní kampaně, konvertoval k islámu a odešel z této politické strany, oznámil její mluvčí.

Wagner byl čelným představitelem AfD ve východoněmeckém státě Braniborsko. Odmítl se vyjádřit, proč konvertoval k islámu, ale ze strany AfD odešel k 11. lednu 2018.

Mluvčí strany AfD konstatoval, že není Wagnerovou konverzí znepokojen a potvrdil, že Wagner nebyl donucen ze strany odejít. "Strana s jeho konverzí k islámu nemá problém," dodal Daniel Friese, mluvčí braniborské pobočky AfD. Být muslimem není překážkou členství ve straně AfD, dodal, přestože před zářijovými všeobecnými volbami strana vedla kampaň pod heslem "Islám nemá místo v Německu" a "Proti islamizaci Německa".

Wagner byl původně členem Křesťansko-demokratické strany CDU a vstoupil do AfD v roce 2015. Je aktivním členem německo-ruské komunity a místopředsedou regionálního rusko-německého výboru. Pracuje i jako překladatel pro uprchlíky z Čečenska.

Wagner je zřejmě prvním členem AfD, který po vstupu do této strany konvertoval k islámu, i když mluvčí strany tvrdí, že v AfD jsou i další muslimové.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zážitek se stavební spořitelnou

24. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

Posílám zkušenost s Českomoravskou stavební spořitelnou (ČMSS), píše Michal Kolář.
 

ČMSS strhává poplatky za vedení účtu k 1. 1. na celý rok dopředu. V
roce 2017 k 1. 4. zvýšila zmíněný poplatek a okamžitě jeho poměrnou část
strhla z účtu, ačkoli jsem měl již předplaceno.

Argumentoval jsem všeobecnými obchodními podmínkami, kde stojí, že poplatek se strhává
podle sazebníku platného k datu stržení poplatku. Korespondoval jsem
elektronicky, ale ČMSS moji argumentaci zamítla.

Zaslal jsem tedy podnět  k Finančnímu arbitrovi a - ČMSS mi sporný poplatek vrátila v souvislosti
s řízením, které zahájil Finanční arbitr. Šlo mi spíš o princip, protože
sporný poplatek činil 22,50, ale pak jsem si uvědomil, že ČMSS měla ke
konci r. 2016 1,41 milionu uzavřených smluv , a když jsem si ty dva údaje vynásobil, tak mi vyšlo 31,7 milionu Kč.

ČMSS nyní rozesílá výpisy z účtu, a pokud se do 14 dnů nereklamuje,
považuje se výpis a tím i poplatek za schválený. Takže nevím, jestli má
cenu toto ještě zveřejňovat, když už to moc lidem nepomůže.

 

 

Jak se íránská a ruská propagandistická média navzájem podporují

24. 1. 2018

čas čtení 2 minuty

Vloni v září se v Moskvě setkali zástupci íránských a ruských médií, aby diskutovali o spolupráci a o tom, jak "čelit šíření falešných zpráv proti Íránu a Rusku v západních médiích". Jednání proběhlo na íránském velvyslanectví v Moskvě a zúčastnili se jej státní média ITAR-TASS, Russia 24 a íránská státní agentura IRNA.

Rusko zakázalo komedii Stalinova smrt

24. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

Ruská premiéra britské komedie Stalinova smrt byla po promítání pro VIP v pondělí večer zrušena. Ruští diváci si stěžovali, že satira obsahuje "ideologický boj" a "extrémismus".

Five US Congressmen will meet the leader of a Czech party whose secretary has called for the gassing of Jews, gays and Roma

23. 1. 2018

čas čtení 2 minuty

Update: The visit was cancelled at the last minute due to ongoing budgetary problems in the US Congress.

Five US Congressmen representing the Republican Party have requested a meeting in Prague with Tomio Okamura,  the leader of an extreme right wing party, the Movement of Freedom and Direct Democracy (SPD). The following five US Congressmen, Steve King (R-IA), Andy Harris (R-MD), Dana Rohrabacher (R-CA), Louie Gohmert (R-Texas) and Paul Gosar  (R-AZ) will meet Tomio Okamura in Prague on Thursday 25th January at 4.30 pm. According to Okamura's press release, "they will discuss topics of bi-lateral and global importance, including European policy which concerns demographic changes, migration and immigration".

Tomio Okamura is the leader of the most extreme political party which is currently represented in the Czech Parliament. His SPD party  won 22 seats in the 200-seat Czech parliament in the Czech general election which took place in October 2017.

Andrew Stroehlein, the European Media Director of Human Rights Watch, says:

"These US Congressmen have chosen to meet with Tomio Okamura, leader of the Movement of Freedom and Direct Democracy (SPD), who is well known for calling for the banning of Islam and 'external manifestations of Islam.' The SPD's parliamentary party secretary has called for the gassing of Jews, gays and Roma.

I would wonder if the Congressmen know who they're meeting with, but then, I see Steve King is part of this US delegation. King is known for his own racist statements and open opposition to religious freedom - and he's also a fan of other infamous xenophobes in Europe, like Geert Wilders and Marine Le Pen, so this is just par for the course with him, sadly.

It's a trans-Atlantic hatemonger hoedown for unscrupulous politicians trying to boost their careers by driving people to fear and despise others."


Okamura´s views are summed up in this video of his:
 


More reading:


Neonazi Tomio Okamura has been elected Deputy Head of the Czech Parliament


"Muslims, uninvited intruders from an enemy culture will destroy our democracy and our freedoms"


"Jews, homosexuals and Roma should be gassed," said an influential extreme right wing politician in Czech parliament


Czech MP Tomio Okamura: The EU approval of refugee quotas is a new Nazi occupation


Tomio Okamura: "Jean-Claude Juncker has attacked the sovereignty of the Czech Republic"


Přečetli jsme:

Arkadij Babčenko: Západ nechápe, co se na něj z Ruska plíží

24. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

Svoboda slova je dobrá tam, kde je se hraje podle pravidel. Svoboda slova je nástroj demokraticky vytvořené společnosti. Funguje jen v demokratických společnostech. Jako důležitý nástroj vlivu společnosti na státní moc. Ale v autoritativních společnostech se mění na nástroj propagandy. Společnost tímto nástrojem neovlivňuje moc, ale státní moc ovlivňuje společnost. Zotročuje ji. A, a to je je ještě horší, rozvrací. V Berlíně se nedávno odehrála podivná akce komunistů – ulicí Friedrichstrasse projeli na tahačích sovětské tanky a křižník Aurora s hesly “Lepší revoluce než válka”. Jakápak revoluce v Německu? K čemu Německo potřebuje revoluci? Jakou souvislost s tím mají ruské tanky a křižník Aurora, který se stal symbolem jednoho z nejstrašnějších státních převratů, který vedl k milionům mrtvých? Kdo tuhle přehlídku platí? Na první pohled vypadá taková akce nepatřičně, na druhý směšně. Ale když budete bušit do stejného cíle rok za rokem, věřte, že tato taktika přinese ovoce. Demokracie je znakem dospělé, svobodné společnosti. Příznakem autoritativní, nedozrálé společnosti je infantilismus. Neschopnost logického úsudku a pochopení, že určité akce vedou k určitým výsledkům.

Celý článek: ZDE

Osada Evropa

24. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta


Ladibor Danda


Sudetský punkfolker. Žije střídavě v Praze a v jesenických horách. Ve své písňové tvorbě reflektuje osobní, společenská i politická témata. V roce 2012 natočil píseň o ministru Drábkovi nazvanou Úřad práce. Vydal Dandemo (2012), split kazetu s uskupením CHKO Luisenthal (2017), v prosinci 2017 mu vyšlo CD pod názvem Sudetský punkfolk.

Sudety versus imigranti

23. 1. 2018 / Jaroslav Polák

čas čtení 5 minut

Nedávno si pan Hlavenka povšiml zajímavého fenoménu preferencí-volbou voličů v závislosti na místě bydliště. Nejvíce hlasů a největší procentní zastoupení získal inženýr Zeman v oblastech tzv. Sudet, tj. tam kde žilo před rokem 1945 padesát a více procent německy mluvících obyvatel. To je velmi zajímavé a opět se jako bumerang vrací záležitost stará již přes půl století a zase znovu pociťujeme následky poválečného etnického čištění. Ještě zajímavější je ovšem souvislost s dalším velmi „živým“ fenoménem, jímž je hysterická reakce většiny (etnicky čistého) českého národa vzhledem k tzv. imigrační – lépe řečeno humanitární krizi v souvislosti s exodem válečných uprchlíků z oblastí postižených válkou (Sýrie, Afganistán atd.).

Glosa

Zemanův povrchní rétorický duch

23. 1. 2018 / Roman Kanda

čas čtení 2 minuty

Viděl jsem kousek Zemanovy samomluvy na Nově. Upřímně, žádná velká sláva to nebyla. To, že Zeman plácl, že ve Švédsku žije 7 mil. lidí, není obyčejný kiks, je to pro mě důležitý symptom. Předpokládám, že Zeman si tento demografický údaj osvojil někdy během studentských let v šedesátých letech 20. století (kdy Švédsko oněch 7 mil. obyvatel skutečně mělo), a od té doby jej nerevidoval. Proč taky? Zemanovi nikdy nešlo o pravdivost či nepravdivost výroku, ale o momentální rétorický efekt. Tomu podřídí vše - i vlastní politickou a morální integritu, což by poukazovalo na narcistickou poruchu osobnosti.

29870

Imigrant je kokain českého politika

Prezidentské volby jako odpad politického populismu

23. 1. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous


Aktualizace: Zatímco píšeme o nesmyslné hysterii vyvolané umělým strachem z islamistických teroristů, v úterý ráno se na vyvolávání prozemanovské hysterie cíleně podílí deník Mladá fronta Dnes se svým  titulní stránkou "Pražský imám ve službách teroristů", poznamenává Bohumil Kartous.


Kampaň před prezidentskými volbami se odehrává tak, že lidé ovládající Hrad nastolili prokazatelně lživou agendu o imigraci, která strhla celou diskusi k tématu, zda skutečně Jiří Drahoš chce přitáhnout muslimské imigranty do ČR. Možná to není tak blbé, jak to na první pohled vypadá. Významně se tím daří odstínit jakékoliv nebezpečné nebo důležité téma, které by mohlo vystavit Miloše Zemana mnohem těžší pozici než je obhajoba bezpečnostních zájmů ČR. Tedy obhajoba obrany před představou o hordách muslimů, kteří chtějí vyplenit český mrazák. Tam je pan prezident jednička na trhu. Plyne z toho zajímavé poučení: populismus vytváří nekontrolovatelný smog, který účinně odklání politiku od podstatných témat. V toxickém prostředí se politika mění v halucinaci. Politici, kteří si s pocitem hrdinství a nevysloveným přesvědčením "vždyť to říkají všichni" taky šňupli trochu imigrace, teď musejí nutně hrát dál. A s nimi celá společnost, jakkoliv to odpovídá vtipu se ztracenými klíči. "Co tu hledáte?" "Klíče?" ... "Ztratil jste je tady?" "Ne. Ale tady je světlo."

Nejhorší věc Trumpova prvního roku v prezidentském úřadě: Fašizace médií

23. 1. 2018

čas čtení 2 minuty

Americký mediální mainstream jde Donaldu Trumpovi tvrdě na ruku navzdory domněnce, že americký prezident nenávidí tisk, domnívá se blízkovýchodní analytik Juan Cole. Američtí novináři každý den píší o tom, co Donald Trump řekl, neboť jeho výroky považují za to nejdůležitější. Avšak daleko lepší a informativnější by bylo, kdyby žurnalisté psali texty o rasových předsudcích vůči imigrantům ve světle dějin rasistických předsudků vůči přistěhovalcům (příkladně Trumpova poznámka o „prdelích světa“ je paralelou k nacistickým postojům vůči většině států, které se zúčastnily olympijských her v Berlíně v roce 1936).  

Britští podnikatelé zahájili kampaň s cílem zvrátit brexit

22. 1. 2018

čas čtení 1 minuta


Nejvýznamnější osobnosti v Konfederaci britského průmyslu naléhají, aby organizace zahájila kampaň proti brexitu - uprostřed obav, že brexit bude znamenat katastrofu pro britský export


V pondělí zahájila Konfederace britského průmyslu svůj dosud nejostřejší útok proti brexitu. Požaduje, aby Británie zůstala plným členem evropské celní unie a jednotného evropského trhu a přestala se snažit vyjednávat samostatné obchodní dohody s jinými zeměmi světa.

Americká vláda bude opět plně fungovat, ale bitva mezi demokraty a republikány nekončí

23. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

Částečné zastavení činnosti amerických vládních orgánů se chýlí ke konci poté, co republikánští a demokratičtí senátoři schválili návrh zákona na jejich dočasné financování. Demokraté pro návrh zákona odmítali zvednout ruku, dokud nebude zajištěna ochrana 700 000 recipientů programu DACA (program zajištuje právní ochranu některým osobám, které do Spojených států přišly v dětském věku).

Ideová prázdnota prezidentských voleb

23. 1. 2018 / Dominik Zámec

čas čtení 7 minut


Druhé kolo prezidentských voleb se bezpochyby nese na vlně silných emocí, nekritických pohledů a také zakrývání skutečných problémů této země. Co nám tyto volby říkají o stavu české politiky a společnosti?


Výsledek prvního kola odráží stav a náladu ve společnosti. Do druhého kola postoupil současný prezident Miloš Zeman, avšak ne s velkým náskokem. Odhady, že vyhraje hned v prvním kole, se ukázaly jako přehnané. Jeho vyzyvatelem je akademik Jiří Drahoš, který si během kampaně vedl velmi dobře a hned získal podporu většiny poražených kandidátů. Máme zde úplně jiný model než v roce 2013, s jinou náladou a společenským kontextem, včetně toho, že Miloš Zeman post prezidenta letos obhajuje.

29710

Nechat se v Brně plácat po ramenou pár skalními příznivci, když Zeman mluví ke čtvrtině elektorátu...

Chce Jiří Drahoš skutečně vyhrát volby?

22. 1. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Kampaň Jiřího Drahoše neřídí právě profesionálové. Pokud, tak dělají naprosto nepochopitelné chyby. Jako v okamžiku, kdy odmítli účast v debatě na TV Nova a nechali Miloše Zemana opanovat celý časoprostor před masivní částí voličů. Kdo to Jiřímu Drahošovi poradil? Na základě jaké úvahy? Jaký tohle dává smysl? Nedokážou Drahošovi poradci předpovědět, jak citelně to může ovlivnit obraz kandidáta, kterého mají za úkol představit jako silného lídra? jak fatálně to může předurčit rozhodnutí statisíců nerozhodnutých voličů, o které nyní jde?

Ať tak či onak, česká politika je v zajetí Andreje Babiše

22. 1. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Na policii a státní zastupitelství se po změně na místě nejvyššího státního zástupce nejprve nadávalo z řad bývalé Nečasovy vlády, a to poté, co došlo ke spektakulárnímu zásahu na Úřadu vlády. Myslím, že to nebyla akce, na niž mohou být zmíněné orgány činné v trestním řízení pyšné, nicméně předchozí nicnedělání bylo ještě horší. Dnes zase křičí premiér Babiš. Všichni vrcholní politici chtějí boj proti podvodům s veřejnými penězi, ale jen za podmínky, že je to nebude bolet. Což může být v mnoha případech nemožné.

Důležité předvolební nepravdy v tisku

22. 1. 2018 / Ladislav Nedbal

čas čtení 3 minuty

NEPRAVDY:

Ondřej  Neff napsal (http://neviditelnypes.lidovky.cz/spd-bude-jednat-o-vlade-v-nemecku-dao-/p_cirkus.aspx?c=A180121_212533_p_cirkus_nef ):

Neff 1: SPD “… strana rozhodla, že ..., pokud se Německo vzdá horní hranice pro příjem uprchlíků

Neff 2: „Do klatby dal i Českou republiku, protože tu zvítězilo hnutí ANO, v jeho očích pravicové.“

Novinky napsaly o den dříve k témuž:

Terorista z londýnské čtvrti Finsbury Park "chtěl zavraždit co nejvíce muslimů"

22. 1. 2018

čas čtení 1 minuta


Muž, který najel dodávkou do davu v Londýně nedaleko mešity, chtěl usmrtit co nejvíce muslimů a mozek mu vymyla extremně pravicová organizace

Darren Osborne, 48, popřel před soudem v Británii, že zavraždil Makrama Aliho, 51, a pokusil se usmrtit další osoby, které vycházely z mešity ve Finsbury Park v severním Londýně. K incidentu došlo 19. června 2017.

Prokuratura argumentovala, že Osborne spáchal teroristický čin, motivovaný jeho nenávistí vůči muslimům, která v týdnech před incidentem "výrazně zesílila", čímž se Osborne stal "časovanou bombou".

Trumpem vedená koalice v loňském roce usmrtila tisíce civilistů v Sýrii a Iráku

23. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

Nezávislá organizace Airwars vydala 18. ledna zprávu, v níž sumarizuje dopady mezinárodní letecké kampaně na syrské a irácké civilisty za minulý rok. Aktivní koaliční země – Spojené státy, Velká Británie, Francie, Belgie a patrně i Jordánsko a Saúdská Arábie - provedly mezi 1. lednem a 31. prosincem 2017 více než 11 500 leteckých a dělostřeleckých útoků na pozice Daeše, při nichž svrhly a odpálily téměř 40 tisíc bomb a raketových střel. Jde o podstatný nárůst vojenských aktivit oproti roku 2016.

Erdogan rozehrál velice nebezpečnou hru

23. 1. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Turecká pozemní ofenziva v syrském kantonu Afrín přichází v době, kdy vojenský konflikt sužující Sýrii sedm let pomalu, ale jistě ubýval na vražedné intenzitě. Cílem Erdoganova vojenského avanturismu, který v poli podporují také arabští fundamentalisté, je vykořenění kurdského elementu na severu Sýrie a vytvoření nárazníkové zóny sahající hluboko do syrského území. Chaotická situace na syrském bojišti se nyní stává velice vyhrocenou, protože proti sobě de facto stojí dvě přední členské země Severoatlantické aliance.

Kontroverzní návštěva amerického viceprezidenta v Izraeli

23. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta

Palestinští lídři bojkotují návštěvu amerického prezidenta Mikea Pence v Izraeli. Odmítají se s ním setkat, protože protestují proti rozhodnutí Trumpovy administrativy uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele a proti plánům na přemístění americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Mike Pence se již setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Pence v izraelském parlamentu za velkých ovací prohlásil, že americká ambasáda bude do Jeruzaléma přesunuta na konci příštího roku. Americké velvyslanectví při této příležitosti pozvalo lídry osadnického hnutí, aby si poslechli Penceův projev v Knesetu. 

Více informací v angličtině ZDE a ZDE

USA vyhlásily v Sýrii strategický bankrot

22. 1. 2018

čas čtení 4 minuty

Pokus Trumpovy administrativy napravit americkou strategii v Sýrii vykazuje nedostatek strategické vize. Capitol Hill požadoval jasnost. Místo toho ale ministr zahraničí Rex Tillerson v projevu Hoover Institution 17. ledna nenabídl žádnou novou cestu pro dezorientovanou americkou politiku. Projev se vyznačoval pěti chybnými zdůvodněními a koncepcemi, jež mají zdůvodnit časově neomezené zapojení USA v Sýrii, napsal Joe Macaron.

Erdogan spáchal řadu hříchů. Katastrofální americkou politiku na Blízkém východě však nezavinil

22. 1. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Je zavádějící označovat kurdské oddíly v Afrinu na severozápadě Sýrie, proti nimž nyní v rámci turecké operace nazvané cynicky "Olivová ratolest" bojují převážně syrské opoziční jednotky podporované tureckou těžkou technikou, za americké spojence ZDE. Tato část kurdských jednotek až do intervence masivně spolupracovala s Ruskem - a v debatě s Tureckem USA opět zdůraznily, že Afrin "není operační oblastí" jejich vojenského kontingentu v Sýrii.

Nová fronta v Sýrii

22. 1. 2018 / Dominik Zámec

čas čtení 3 minuty

 

Turecké síly v neděli vstoupily do severní části provincie Afrín v severní Sýrii, informuje o tom server Reuters.

Po dělostřelecké přípravě a sérii leteckých náletů přešly pozemní síly turecké armády do ofenzívy proti Lidovým obranným jednotkám (kurdsky Yekîneyên Parastina Gel, zkráceně YPG).

Přečetli jsme:

Křesťané, naše hodnoty Miloš Zeman nehájí

22. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta

Není možné zastávat naše křesťanské hodnoty a volit přitom Miloše Zemana. Pokud svoji víru myslím vážně, pak v osobním i společenském životě se mám alespoň snažit být laskavý, být pravdivý a usilovat o zdvořilost. Ve všech těchto a ve všech představitelných křesťanských hodnotách je na tom Jiří Drahoš mnohem lépe než Miloš Zeman.

Zdroj v angličtině: ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v prosinci 2017

13. 1. 2018

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 69 643.13.    Výdaje na provoz Britských listů byly 64447.50 Kč. 

Zůstatek byl koncemprosince 2017 166 108.83 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

25952