Středa v podvečer: "Zabraňte tomuto puči!" Velká demonstrace u londýnského parlamentu. Lidé zuří

28. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Nemělo by tohle být v televizi? Před parlamentem v Londýně, 22. 30 českého času:

Vy nám zavřete parlament, my vám zavřeme ulice! Johnson by se měl bát:

 


A skandují: "Hej hou, Boris musí vypadnout!" Britové dělají hluk: Musí to být vážné...



Lidé dnes považují porušování civilizačních norem za "autentičnost"

28. 8. 2019

čas čtení 3 minuty


Proč bude veřejnost Johnsonovi věřit? Tajemstvím úspěchu populistů, od Donalda Trumpa až po Mattea Salviniho, je,  že lidé si začali plést sprostotu s autentičností. (Přesně totéž platí o populistovi Miloši Zemanovi, pozn. red.)


Účelem rozhodnutí Borise Johnsona suspendovat parlament je vyprovokovat poslance k tomu, aby zablokovali divoký brexit anebo vyvolali předčasné volby hlasováním o nedůvěře v Borise Johnsona. Obojí je v daném čase možné, píše Tom Kibasi, šéf britského Institutu for Public Policy Research.

Johnson záměrně nechal parlamentu dost času, aby poslanci odebrali moc vládě. Je to proto, že skutečným cílem Borise Johnsona je použít brexitu k vítězství ve všeobecných volbách. Tím, že donutí své oponenty v parlamentě, aby ostře proti němu zasáhli, vytvoří terén pro volby pod heslem "lid proti parlamentu". Bude dělat předvolební kampaň pod heslem "Hlasujte pro Borise, převezměte zpět moc nad Británií!" Řekne, že jedinou možností jak zajistit, že Británie z EU skutečně 31. října odejde, bude poskytnout jemu, Johnsonovi,  předtím parlamentní většinu. Muž ze soukromé školy v Etonu, z elitní univerzity v Oxfordu a z konzervativního deníku Daily Telegraph se stylizuje do postavení "lidového předáka" proti "nenáviděnému establishmentu" a "proevropské elitě".

Rozhovor Britských listů 234. Petr Pithart: Normalizace. Byla to éra bezčasí

23. 8. 2019

čas čtení 2 minuty



(For English, scroll below. This interview is in Czech with English subtitles)

Při příležitostí třicátého výročí pádu komunismu přinášíme tři exkluzivní rozhovory s Petrem Pithartem, prvním postkomunistickým premiérem České republiky. V tomto třetím rozhovoru s Janem Čulíkem mluví Petr Pithart o drastickém dopadu normalizace, která začala celostátními prověrkami, v nichž se všichni občané museli obrovským způsobem ponížit. Toto trauma, děsivý úprk do soukromí a k sobeckému individualismu, který trvale ovlivnil české povahy a české charaktery, česká společnost nezpracovala dodneška, přestože dodnes je normalizace určující charakteristikou i dnešní české společnosti. "Atomizace společnosti je to nejhorší, co se mohlo stát. Ztratili jsme důvěru vůči sobě navzájem."  Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 23. srpna 2019.

On the occasion of the thirty years' anniversary of the fall of communism, we broadcast three exclusive interviews with Petr Pithart, the first Prime Minister of the post-communist Czech Republic and a close collaborator of Czechoslovak President Václav Havel. In this, third, interview, Petr Pithart talks about the drastic impact of the so called "normalisation period" - the two post-invasion decades from 1969 to 1989. At the beginning of this period, all adult citizens of Czechoslovakia were subjected to political interviews during which they were forced to approve of the invasion and renounce all their previous liberal or democratic statements, otherwise they lost their jobs. These interviews were extremely humiliating. The Czechoslovaks retreated into the privacy of their families and homes and started distrusting their fellow citizens. The deep trauma of normalisation has not been exorcised to this very day and it still deeply influences life in contemporary Czech Republic, argues Pithart. The interview is being broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Friday 23rd August, 2019.




K tomu:




See also:




Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Předsedkyně skotských konzervativců kvůli Johnsonovi odstupuje ze své funkce

28. 8. 2019

čas čtení 1 minuta


Ruth Davidson, schopná, centristická šéfka Konzervativní strany ve Skotsku, se chystá rezignovat na svou funkci. Důvodem jsou "nepřekonatelné neshody" s novým šéfem Konzervativní strany Borisem Johnsonem a "požadavky mateřství". Davidsonová je lesbička a nedávno porodila dítě, o něž se starají s manželkou.

Davidsonová mnohokrát zdůraznila, že se podle jejího názoru Boris Johnson absolutně nehodí na funkci šéfa Konzervativní strany. Jedním z prvních rozhodnutí Borise Johnsona jako premiéra bylo vyhodit z funkce ministra pro Skotsko Davida Mundella, blízkého spolupracovníka Davidsonové.

Bývalý premiér John Major chce soudně zabránit suspendování parlamentu

28. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

 

V Británii se chystají celonárodní protesty


Bývalý britský premiér John Major oznámil, že konzultuje právníky, zda může požádat soudy, aby zrušili Johnsonovo rozhodnutí suspendovat parlament.

V prohlášení, přečteném v rozhlase BBC, John Major konstatoval:

"Nemám pochyb, že motivem pana premiéra při suspendování parlamentu je vyloučit z fungování suverénní parlament, který je proti jeho politické strategii."

Minulý měsíc konstatoval John Major, že je ochoten jít k soudu a požadovat soudní revizi Johnsonova rozhodnutí suspendovat parlament:


Sir John Major: Nedovedu si představit pana Disraeliho, pana Gladstonea, pana Churchilla či paní Thatcherovou, ani v jejich nejobtížnějších chvílích, že by řekli, pozastavme fungování parlamentu, zatímco já budu realizovat tuto kontroverzní strategii, s níž část mé strany nesouhlasí."




V Británii se ve středu chystají po celé zemi protestní demonstrace:






Británie: Královna na žádost Borise Johnsona suspendovala parlament!

28. 8. 2019

čas čtení 4 minuty

Aktualizace: Britská královna Alžběta, v současnosti ve skotském zámku Balmoral,  suspendovala Dolní sněmovnu na dobu pěti týdnů


Rychlý průzkum veřejného mínění: Pro 47 procent Britů je nepřijatelné, aby vláda suspendovala před brexitem parlament, pro 27 procent Britů je to přijatelné. 



Komentátor a aktivista Paul Mason: Dnes budu stát před parlamentem s touto zprávou: demokracie je krásná, ale lze ji velmi lehce zlikvidovat. Abychom uhájili parlament před pučem Borise Johnsona, potřebujeme pokojné, ale rozhodné protestní hnutí. U sochy krále Jiřího V., dnes v 17.30.




Jeremy Corbyn poslal dopis královně, v němž vyjádřil znepokojení nad rozhodnutím Borise Johnsona suspendovat parlament, a požádal ji o schůzku:




Andrew Streohlein, HRW: Likvidace demokracie... s cílem vnutit voličům katastrofu:



Johnsonova vláda požádá královnu, aby po návratu Dolní sněmovny z prázdnin začátkem září suspendovala parlament. To má umožnit Johnsonově vládě připravit nový vládní program - tzv. Queen's Speech, královnin projev (vládní program čte v parlamentě královna) dne 14. října.

K takové proceduře dochází po všeobecných volbách. Johnsonova vláda však nevznikla v důsledku všeobecných voleb, jeho samotného zvolili premiérem důchodci z Konzervativní strany - méně než 0,5 procenta britských voličů.

Suspendování parlamentu má zabránit poslancům v blokaci divokého brexitu.

Čelní představitelé Dolní sněmovny reagují na tento Johnsonův plán zuřivě.

Britská libra poklesla.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Produkce televize Channel 4 News: Boris Johnson a členové jeho vlády nebudou poskytovat ve středu žádné rozhovory:




Prohlášení Jeremyho Corbyna:

"Jsem zděšen nezodpovědností Johnsonovy vlády, která hovoří o suverenitě, a přesto chce suspendovat parlament a vyhnout se analýze a kritice jejích plánů na nezodpovědný divoký brexit. Je to ohavnost a hrozba naší demokracii."

John McDonnell, stínový labouristický ministr financí:




Mluvčí Dolní sněmovny John Bercow: Johnson se pokouší o znásilnění ústavy:




Poslankyně skotských nacionalistů a právnička Joanna Cherry potvrzuje, že jednala se svým právnickým týmem s cílem zrychlit jednání u skotských soudů, které má zabránit Johnsonovi uzavřít parlament. Soudní jednání mělo původně proběhnout 6. září. Ian Murray, další poslanec z nadstranické skupiny více než 70 poslanců Dolní a Horní sněmovny uvažuje o předběžném soudním příkazu, který by zablokoval suspendování parlamentu.

Cherryová sdělila reportérům v úterý, že její tým je připraven "vytáhnout soudce z postele uprostřed noci", aby zablokoval suspendování parlamentu.

Šéf poslaneckého klubu skotských nacionalistů v Dolní sněmovně Ian Blackford charakterizoval Johnsona jako "diktátora". Konstatoval: "Šéf Konzervativní strany nemá mandát, nemá většinu a jedná jako diktátor ve snaze suspendovat parlament aby  prosadil to, co chce. Skotští nacionalisté udělají vše, co je v jejich silách, aby zabránili brexitu a zabránili katastrofě divokého odchodu Británie z EU. Je životně důležité, aby se naléhavě sjednotili všichni poslanci ze všech stran, aby zabránili Borisi Johnsonovi svrhnout Skotsko i celou Británii z útesu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Greta Thunbergová přistála v New Yorku

28. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta

Teď plujeme Hudson River do maríny North Cove. Díky všem, kdo nás pozdravili na moři!





Plavba byla o dost delší v důsledku bouřlivého počasí na moři.

 


Evropský soud pro lidská práva v kauze Magnickij rozhodl proti Rusku

28. 8. 2019

čas čtení 2 minuty

Evropský soud pro lidská práva (ECHR) rozhodl, že Rusko porušilo řadu práv Sergeje Magnického - auditora, který před deseti lety zemřel v zadržovací vazbě. Soud prohlásil, že špatná lékařská péče, kterou obdržel, vedla k jeho smrti.


Evropané na baterky

28. 8. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Premiér Babiš - donedávna sám masový příjemce evropských dotací - seškrtal prostředky vyhrazené pro nadcházející české předsednictví EU v roce 2022 na minimum. V porovnání s ostatními předsednickými státy vydá ČR mnohem méně peněz a odborníků vyčlení méně než Malta s necelým půlmiliónem obyvatel ZDE.

Věc Babiš: Jak se populisté navzájem milují

28. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta

 


YouTube pozměňuje svůj algoritmus pro Británii ve snaze odstranit lživé a extremistické materiály

28. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

 

YouTube v Británii experimentuje se změnou algoritmu s cílem omezit šíření toho, co charakterizuje jako "materiály na hranici" poté, co podobné experimenty v USA vedly k podstatnému poklesu jejich sledovanosti.

Tato strategie má poskytnout větší šanci se zvýraznit kvalitnímu materiálu a má dopad na omezení sledovanosti založené na doporučeních až o 50 procent.

Současným vážným problémem pro YouTube jsou videomateriály, které jsou na hraně přípustnosti spolu s algoritmem, který vede k jejich doporučování, což podle odborníků manipuluje veřejnost k sledování radikálních videí.

Součástí "materiálu na hraně" jsou podle YouTube videa, která dezinformují uživatele škodlivými způsoby - například podporují falešné zázračné léky pro vážné nemoce, tvrdí, že Zeměkoule je placka, anebo tvrdí otevřené lži o historických událostech, jako byly útoky z 11. září.

Po zkoušení upraveného algoritmu poklesla v USA sledovanost takovýchto videí o 50 procent. YouTube jej nyní bude zkoušet na dalších anglicky mluvících trzích, v Británii, v Irsku a v Jihoafrické republice.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

V Británii vážně hrozí vznik pravicové diktatury. Pokud se lidi nevzpamatují a nevyjdou do ulic

28. 8. 2019

čas čtení 3 minuty

V Británii jde opravdu do tuhého. Nadáli bychom se ještě nedávno, že hrozí, že tam bude zrušena demokracie a nastolena ultrapravicová diktatura?

Velmi vážné varování zveřejnil ekonomický novinář, rozumný analytik a nyní labouristický aktivista Paul Mason:



Právě se odehrálo v britské politice něco velkého. Je to tak velké, že musíme všichni přestat dělat to, co děláme, zapomenout na to, co je vedlejší, a soustředit se na okamžik na tohle.

Nigel Farage právě přislíbil volební pakt s Borisem Johnsonem v náhlých, předčasných všeobecných volbách letos na podzim. Pokud k tomu dojde, ty volby nebudou normální. Nebudou o tom, jak často popeláři odvážejí naše popelnice ani o úrovni našich místních škol, ani o délce čekání na místní pohotovosti.

Bude to o tom, zda si dokážeme zachovat liberální, demokratickou Británii se snášenlivostí a férovostí pro všechny, anebo zda předáme moc nad naší ekonomikou, nad naším zdravotnictvím, nad našimi farmami, nad našími kvalitativními normami pro potraviny, nad naší energetickou strategií - Spojeným státům Donalda Trumpa.

Protože to chtějí Farage a Boris Johnson.

Je nutno jim v tom zabránit. A první etapa tohoto zabránění se uskutečnila v úterý 27. srpna. Když se šéfové všech opozičních stran sešli v kanceláři Jeremyho Corbyna, aby se dohodli, co podniknou. Převzít začátkem září kontrolu nad parlamentem, až se vrátí z prázdnin, a schválit zákon, který zabrání Johnsonovi realizovat divoký brexit bez souhlasu parlamentu.

Je pravděpodobné, že se pak Johnson pokusí uzavřít parlament anebo uspořádat náhlé volby.

A jestliže se pokusí uzavřít parlament, obávám se, že v tom případě všechny jistoty britské politiky zmizely.

Vy si myslíte, že žijete v demokracii. Myslíte si, že žijete v konstituční monarchii, kde královna v parlamentu zastupuje vůli lidu. Johnson to zničí za jediný den.

A jestliže to učiní, budeme potřebovat lidi v ulicích. A nemyslím tím klasickou demonstraci za členství Británie v EU či za nové referendum. Míním tím takové demonstrace, jaké se konaly, když se Thatcherová pokusila zavést volební daň. A musíme Johnsona donutit, aby poslechl vůli lidu, která je vyjádřena v parlamentě.

Jestliže dojde k volbám - já jsem členem Labouristické strany - říkám to teď a možná za to budu z té strany vyloučen - já budu hlasovat takticky. Pro nejpravděpodobněji vítězícího dobrého kandidáta - s cílem zabránit brexitu. zastavit Johnsona, zastavit Farageho.

Rozhádaná pokroková Británie - mezi liberální demokraty, nacionalisty, zelené a labouristy - proti sjednocené frontě reakčníků, rasistů, xenofobů a stoupenců Donalda Trumpa - v takovém případě prohrajeme. 

Nepouštějte Rusko dovnitř

28. 8. 2019

čas čtení 3 minuty

Donald Trump v žádném ohledu nesleduje nic, co by připomínalo strategickou iniciativu, když antagonizuje Dánsko, upozorňuje Noah Rothman. "Grónsko bylo jen nápad, jen myšlenka," řekl Trump novinářům v Bílém domě ohledně svého zájmu o koupi Grónska. Neochota Kodaně vzdát se svého území se stala zjevným důvodem, proč prezident odmítl pozvání dánské královny Margrethe II. k návštěvě amerického spojence v NATO. Takže to, co podle Trumpa nebylo ničím jiným než chybným nápadem, vedlo k menšímu mezinárodnímu incidentu.

Rytíř nuceného odborářství

28. 8. 2019

čas čtení 4 minuty

Návrhy prezidentského kandidáta Bernieho Sanderse týkající se odborů by znamenaly zrušení zákonů platných desítky let, napsal Steven Malanga.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Západ se sebelikviduje iracionální, uměle vyvolávanou hrůzou z migrantů

27. 8. 2019

čas čtení 9 minut

Deník Guardian v rubrice The Long Read publikoval rozsáhlou ukázku z nesmírně závažné knihy This Land is Our Land od Suketuho Mehty. Kniha vyšla v britském nakladatatelství Jonathan Cape a je k dispozici ke koupi ZDE: guardianbookshop.co.uk   Měla by URČITĚ vyjít česky.

Západ je likvidován. Nikoliv migranty, ale strachem z migrantů. V celé řadě zemí se znovu vynořili duchové fašistů a zasedají v parlamentě v Německu, v Rakousku, v Itálii. Úspěšně přesvědčili své občanstvo, že největší hrozbou jejich národům není vládní tyranie, nerovnost či globální oteplování, ale - imigrace. A vlna imigrantů musí být zastavena omezením občanských svobod všech. Všude je nutno instalovat monitorovací kamery. Cestovní pasy musíte předkládat pro každou maličkost, jako je nákup mobilního telefonu.

Jestliže váš soused chce zapálit činžovní dům, je to i váš problém

27. 8. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut



Brazilský prezident Jair Bolsonaro zůstává vzdorný. Nátlak od Emmanuela Macrona, jehož konflikt s Bolsonarem je nyní na osobní úrovni poté, co brazilský "caudillo" urazil francouzskou první dámu (Bolsonaro sdílel fotografii z Facebooku, srovnávající jeho manželku Michelle, která je o dvacet let mladší než on, s Macronovou manželkou, která je daleko starší), tohoto ultrapravicového jihoamerického předáka nepřiměl k ústupkům. 

 

Tento týden v pondělí Bolsonaro znovu zdůraznil, že na požárech v Amazonii není nic nenormálního, a vyslal směrem k Evropě další urážky, zatímco oslavuje podporu, kterou mu poskytují Donald Trump, Benjamin Netanyahu a Boris Johnson. Bolsonaro se také vyjádřil, že jeho podmínkou pro přijetí pomoci, je, aby se Macron oficiálně omluvil za to, že ho nazval lhářem.

Jak efektivně jednat proti ruské hrozbě. Je toho ale ČR vůbec schopna?

27. 8. 2019 / Marek Beneš

čas čtení 4 minuty

Reakce na článek Karla Dolejšího "Na rohu ulice vrah o morálce káže"

S tím popisem Ruska od Vás nemám problém, toto je popsáno přesně. Ano je to revizionistická mocnost a opravdu nejsme pro ně partnery a testují si nás. Potud to sdělujete naprosto přesně.

S čím ale nemohu souhlasit, je že podsouváte, že tady mudruji o tom, jak máme být dospělí, a tím poslechneme ruský diktát a upadneme do pasti. 

Já nepsal, že máme poslechnout ruský diktát, já pod slovem "dospělí" míním, že konáme protiopatření proti Rusku, klidně, rozumně a efektivně se znalostí věci.

Tento postup neznamená upadnutí do ruské pasti. Do pasti se můžeme dostat naopak opačným způsovem. Tím, že formálně a rétoricky se budeme  proti nim angažovat, ale fakticky nic pro svoji obranu neuděláme, a tím způsobíme , že ruskému tlaku snadněji podlehneme.

Pro mne obrana proti Rusku znamená:

Lži jako pilíř ruské moci

28. 8. 2019

čas čtení 4 minuty

Podle politického analytika Adama Przeworského autoritářství spočívá na pilířích ekonomické prosperity, strachu a lži. Ovšemže rostoucí ekonomika může udržet jakýkoliv politický režim (ačkoliv s několika důležitými výjimkami). Pokud jde o spoléhání režimu na strach, lze je snadno ilustrovat reakcí ruských úřadů na události v Moskvě letos v srpnu. Ale zde bychom se měli soustředit na to, jak funguje třetí pilíř autoritativního režimu, napsali Margarita Zavadskaja a Aleksej Giljov.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Konečně známka spolupráce odpůrců divokého brexitu?

27. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Na úterní schůzce s představiteli ostatních britských opozičních stran podpořil šéf britských labouristů Jeremy Corbyn plány britských opozičních stran odložit hlasování o nedůvěře Borisu Johnsonovi a dát prioritu snahám poslanců zabránit divokému brexitu pomocí legislativních opatření.

Uteče Melanie do Kanady?

27. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Fotografie Melanie Trumpové na summitu G7 v Biarritzu, jak vítá kanadského premiéra Justina Trudeaua, zaujaly tisíce lidí na sociálních sítích.

Melanie je připravena riskovat všechno, píše Loni Love:


Zdá se, že Melania uvažuje o emigraci do Kanady:


I ruská propagandistická televize RT se přidala:

"Každý by si měl najít někoho, kdo se na něj dívá tak, jak se Melania Trumpová dívá na Justina Trudeaua":


Deník Guardian poznamenává, že se takto Melania Trumpová dívala na Justina Trudeaua už před dvěma lety ZDE

Labouristé: Suspendování Dolní sněmovny by bylo "nesmírně vážným zneužitím moci"

27. 8. 2019

čas čtení 5 minut

Foto: "Jediná žena," poznamenala jedna komentátorka.


Boris Johnson by spáchal "nesmírně vážné zneužití moci a útok na ústavní zásady Velké Británie", kdyby suspendoval parlament ve snaze prosadit divoký brexit, praví se v právní analýze, kterou získala Labouristická strana.

Stínová generální prokurátorka Shami Chakrabarti připravila pro Jeremyho Corbyna šestistránkový dokument, v němž argumentuje, že Johnsonův pokus suspendovat parlament by byl okamžitě řešen britskými soudy.

Takové Johnsonovo rozhodnutí by bylo podrobeno soudní revizi a soudy by "pravděpodobně schválily provizorní soudní příkaz, umožňující oběma komorám parlamentu dále zasedat a dále vykonávat svou primární a suverénní ústavní roli v této současné chvíli celostátní krize".

If your neighbor wants to set the house on fire, it is your problem as well

27. 8. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut


Brazil cannot destroy the Amazon just because it is in its territory

Brazilian President Jair Bolsonaro continues to be defiant. The pressure coming from Emmanuel Macron, whose fight with Bolsonaro is now on a personal level, after the Brazilian "caudillo" offended the French First Lady (he shared a Facebook photo comparing his wife Michelle, who is 20 years younger, with Macron's, who is much older), has not subdued the South American extreme right-wing leader.


This Monday, Bolsonaro reinforced his denials that there is anything abnormal in the fires happening in the Amazon and to offer a few more insults against Europe, while celebrating his support from Donald Trump, Benjamin Netanyahu and Boris Johnson. The Brazilian president also said that the condition to accept Europe's offer of help is for Macron to officially apologize for having called Bolsonaro a liar.

Jak se pan Zaorálek stal ministrem kultury

26. 8. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Zítra jmenuje prezident Zeman Lubomíra Zaorálka ministrem kultury. Zdá se mi, že to jasně odporuje často šířeným představám, že motivem Zemanova jednání v posledních letech je msta těm sociálním demokratům, kteří ho „podrazili“ při volbě prezidenta v roce 2003 (pan Zaorálek rozhodně patřil k tomu křídlu ČSSD, které Zemana prezidentem nechtělo).

Zaorálek a Zeman spolu dokázali vycházet ostatně už za Sobotkovy vlády, kdy byl první jmenovaný ministrem zahraničí, což je nota bene oblast zvláštního zájmu pro prezidenta republiky.

Bolsonaro odmítl "koloniálních" 20 milionů dolarů od skupiny G7 na hašení požárů v Amazonii

27. 8. 2019

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Bolsonaro mírně pozměnil svůj postoj. 20 milionů dolarů na hašení požáru přijme, pokud se mu Macron veřejně omluví, že ho nazval lhářem.

"Nemáme nic proti skupině G7 - naopak. Máme něco proti jednomu prezidentu ze skupiny G7," konstatoval Bolsonaro. Dodal, že je povzbuzen tweetem Donalda Trumpa, že Bolsonaro "pracuje velmi usilovně ohledně amazonských požárů a ve všech ohledech dělá pro lid Brazílie vynikající práci". Bolsonaro reagoval na Twitteru: "Děkuji vám, pane prezidente Trumpe. Bojujeme proti požárům s velkými úspěchy. Kampaň fake news konstruovaná proti naší suverenitě nebude fungovat."

* * *
V úterý Bolsonaro a jeho stoupenci obvinili Macrona, že zasahuje do vnitřních záležitostí Brazílie. Bolsonaro trval na tom, že přijme finanční pomoc od skupiny G7 jen, pokud se Macron omluví za své "urážky".

Generál Augusto Heleno, Bolsonarův jestřábí šéf pro bezpečnost, zaútočil na "zoufalý Macronův kolonialistický přístup". "Devadesát procent bývalých francouzských kolonií je v zoufalém stavu. Kam se vydali, zanechali za sebou zkázu, chaos a zoufalství. Nikomu by neměli radit. Je to absurdní."  ZDE https://www.theguardian.com/world/2019/aug/27/jair-bolsonaro-demands-emmanuel-macron-withdraw-insults-over-fires

Vysoký činitel brazilské vlády vzkázal Emmanuelu Macronovi, ať se "stará o svůj domov a o své kolonie". Brazílie odmítla nabídku 20 milionů dolarů na hašení požárů v Amazonii.

"Možná jsou tyto zdroje relevantnější pro zalesnění Evropy," řekl Onyx Lorenzoni, šéf štábu prezidenta Jaira Bolsonara.  "Macron nedokáže ani zabránit předpověditelnému požáru v kostele, který je součástí světového dědictví", řekl Lorenzoni v souvislosti s dubnovým požárem v pařížské katedrále Notre Dame. "Čím chce poučovat naši zemi? Brazílie je demokratický, svobodný národ, který nikdy neměl imperialistické a koloniální metody, které jsou zjevně cílem Emmanuela Macrona."

Greta Thunberg: Přistaneme v úterý

26. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta

Greta Thunberg: Silný vítr nás žene na západ. Přistaneme zřejmě na Manhattanu v New Yorku někdy v úterý odpoledne nebo večer.


Další trapná lež Borise Johnsona

26. 8. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty



Na právě skončivším summitu skupiny G7 se nevolený britský premiér bez mandátu Boris Johnson snažil prezentovat britské veřejnosti jako přesvědčivý a agresivní zastánce "britských národních zájmů". Jak psal britský pravicový tisk, Johnson "varoval" (ha, ha) Donalda Trumpa, že pro obchodní dohodu mezi USA a Británii, uzavřenou po brexitu, bude muset Amerika udělat ústupky. (Jako by Donald Trump někdy někoho vůbec poslouchal; po brexitu bude Británie oslabená, zůstane napospas obchodní a politické agresivitě USA.)

Více než 900 000 uprchlíků čeká v Evropě často za děsných okolností na vyřízení své žádosti o azyl

26. 8. 2019

čas čtení 3 minuty



Informoval o tom evropský statistický úřad.

Ženy, muži a děti bez doprovodu rodičů žijí dlouhá léta v nejistotě. Počet žádostí o mezinárodní ochranu těchto uprchlíků v zemích Evropské unie se za poslední dva roky, kdy na Evropském kontinentě uvízlo 1,1 milionu migrantů, se skoro vůbec nesnížil.

"Žít ve vakuu je v současnosti normou pro ty osoby, které hledají ochranu před válkou a pronásledováním," konstatoval Karl Kopp z organizace Pro Asyl, největší německé prouprchlické organizace. "Žít ve vakuu znamená žít v zoufalých řeckých táborech, anebo být chycen a vyháněn ze zemí na hranicích. Znamená to žít v zoufalé snaze nalézt ochranu a lidskou důstojnost."

Británie si "lehce poradí" s divokým brexitem, lhal Boris Johnson v Biarritzu

26. 8. 2019

čas čtení 5 minut

Foto: Johnson rozkládá v Biarritzu

Šéfové EU "ponesou vinu za svou umíněnost a Británie neuhradí celý svůj dluh 39 miliard liber"



Aktualizace: Johnson, jako Trump lže i v maličkostech. V Biarritzu "prosazoval" export anglických pies firmy Melton Mowbray do USA a tvrdil, že se prodávají i na Islandu a v Thajsku. Výrobci potvrdili v rozhlase BBC v pondělí ráno, že je to nesmysl:

Anglické slovo "porkies" znamená nejen "něco vepřového", jako pie, ale i "lži":

)



Británie si "lehce poradí" s odchodem z EU bez dohody, vinu za nějž ponesou šéfové EU za svou "umíněnost", tvrdil Boris Johnson na summitu skupiny G7 ve Francii, aniž by však komukoliv sdělil cokoliv o svých plánech na řešení problému brexitu.

"Myslím, že tím projdeme lehce, tohle, tohle, naše země je vynikající,  vynikající, naše Británie, lehce si poradíme s odchodem z EU bez dohody," tvrdil Johnson v Biarritzu.

"Pokud budeme donuceni tvrdohlavostí svých evropských přátel odejít 31. října bez dohody, záležitosti půjdou opravdu hladce," lhal Johnson.

Sky News: Proč Boris Johnson neodpoví, jak bude řešit brexit? Protože prostě neví. Nemá to pod kontrolou.




EU odmítne jakékoliv vyjednávání s Británii o obchodní dohodě, pokud Británie nezaplatí své dluhy

26. 8. 2019

čas čtení 2 minuty






Na summitu v Biarritzu se vyjádřil Boris Johnson, že je "jednoduchou skutečností", že Británie nesplatí většinu svých dluhů Evropské unii ve výši 39 miliard liber, pokud odejde z EU bez dohody.

Brusel v pondělí varoval, že budoucí rozhovory Británie s EU by byly zablokovány, dokud Británie nezaplatí své druhy.

30489

Tisková zpráva Rebelie proti vyhynutí - Extinction Rebellion

Tichý protest při zasedání uhelné komise: Jednejte hned, snižujte emise neprodleně, vzkazují občané i studenti

26. 8. 2019

čas čtení 3 minuty

V pondělí od 10:00 proběhl protest před budovou Úřadu vlády ČR. Přibližně stovka občanů zde upozornila na první zasedání Uhelné komise a její význam pro řešení globální klimatické krize. Za situace, kdy směřujeme ke katastrofickým hodnotám globálního oteplení, chtějí občané klidným protestem vyjádřit nedůvěru v to, že Uhelná komise dokáže navrhnout včasné řešení transformace naší energetiky. Složení komise budí obavy, že spíše než zájmy celé společnosti bude hájit zájmy uhelného byznysu (1). V komisi není zastoupen sektor obnovitelných zdrojů energie a energetických úspor, nejsou zde obce ohrožené těžbou a spalováním uhlí a z celkového počtu 19 míst byly ekologickým organizacím vyhrazena pouze dvě místa (2). 

Trump navrhl, aby se útočilo v Atlantiku proti hurikánům jadernými zbraněmi

26. 8. 2019

čas čtení 1 minuta



Trump se ptal několikrát, proč americká armáda nebombarduje hurikány


Donald Trump prý opakovaně požaduje, aby americká armáda bombardovala  v Atlantiku hurikány, než zasáhnou americké území.

Podle amerického zpravodajského serveru Axios říkal Trump během jednání o hrozbě hurikánů s vysokými činiteli pro bezpečnost amerického státu: "Chápu, chápu. Proč proti nim nepoužijeme jaderných zbraní? Ty hurikány vznikají u pobřeží Afriky, jak se přesunují přes Atlantik, měli bychom bombardovat centrum hurikánu a tím se rozhodí. Proč to neděláme?"

Reakce jednoho přítomného činitele byla: "My se tím budeme zabývat."

V článku: "Bombardovat hurikány jadernými zbraněmi: Překvapující historie opravdu špatného nápadu"    vysvětluje National Geographic, že to opravdu není dobrý nápad. Jednak by bylo území USA postiženo radiací z jaderných explozí, jednak je energie hurikánů tak obrovská, že by jedna jaderná bomba nestačila. Mezinárodní smlouvy zakazují užívání jaderných zbraní v atmosféře.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

30470

Hospodaření OSBL za červenec 2019

1. 8. 2019

čas čtení 2 minuty

V červenci 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 85 598,97 Kč, výdaje byly 106 131,50 Kč. MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, děkujeme také za mnohé vzkazy podpory - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu, situace se trochu zlepšila, avšak trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
21341