Stovky německých poslanců podporují památník polským obětem 2. světové války

28. 8. 2019

čas čtení 1 minuta
Předseda německé dolní parlamentní komory (Bundestagu) Wolfgang a 240 poslanců podpořilo výstavbu památníku polským obětem 2. světové války v Berlíně.


"Tatový památník podpoří hlubší reflexi utrpení Poláků za německé okupace a národně socialistického teroru," řekl Schäuble deníku Süddeutsche Zeitung.

Šéf Bundestagu trvá na tom, že památník přispěje k lepšímu porozumění polským názorům na dnešní evropské výzvy - názoru, který je ovlivněn zkušeností 2. světové války. Podle Schäubleho má památník přitáhnout pozornost ke společné budoucnosti obou národů.

V Bundestagu návrh podporuje 240 z 709 poslanců všech stran - s výjimkou národně konzervativní Aliance pro Německo (AfD).

Avšak navzdory viditelné podpoře některých politiků se nápad setkal s dávkou skepse. Například politik SPD Marcus Meckel se vyslovil proti navrhované výstavbě památníku polským obětem války a doporučil místo toho vzdělávací centrum.

Komentátor listu Die Welt Sven Felix Kellerhoff poukázal na to, že Berlín už má památník polským obětem války od roku 1972. Památník známý jako "památník polských vojáků a německých antifašistů" byl dekomunizován v roce 1995.

Vzhledem k existenci starého památníku Kellerhoff zásadně oponuje výstavbě nového - také proto, že podle něj polská vláda strany PiS "šíří propagandu protiněmeckého resentimentu" a požaduje reparace za 2. světovou válku navzdory faktu, že "pohledu mezinárodního práva byla tato záležitost dávno vyřešena".

Proces výstavby nového památníku zahájil Florian Mausbach, bývalý šéf Německého spolkového úřadu pro výstavbu a rozvoj prostoru, v roce 2017. Navrhl umístit památník na náměstí Askanischer Platz v centru Berlína.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5683

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2019