Bolívie: Morales pod tlakem kvůli požárům

28. 8. 2019

čas čtení 1 minuta
Stejně jako ultrapravicový rival Jair Bolsonaro v sousední Brazílii, i levicový lídr Evo Morales v Bolívii čelí rostoucímu hněvu environmentálních skupin kvůli požárům.


Zatímco požáry v Amazonii si získaly pozornost celého světa, požáry bolivijských lesů a travnatých plání řádí z velké části bez zásahu a zdevastovaly již více než 9 500 čtverečních kilometrů.

Morales, jehož kritici obviňují z politiky podporující odlesňování, v neděli přerušil kampaň za znovuzvolení, aby řídil vládní reakci na katastrofu, která nyní ohrožuje největší světový mokřad.

Morales tvrdí, že zastaví kampaň k volbám 20. října "přinejmenším na týden, aby se staral o Chiquitanii," region tropických prérií - a "celou bolivijskou Amazonii" ohrožovanou požáry.

Bolívie patří k devíti jihoamerickým státům, které se dělí o amazonský deštný prales.

ERnvironmentalisté viní z neštěstí vládní politiku mýcení určenou k rozšiřování zemědělské půdy.

"Hovoříme o státní politice, která byla dohodnuta s byznysmeny z východní Bolívie za účelem rozšíření oblasti pro intenzívní zemědělství, geneticky modifikovanou sóju, plantáže cukrové třtiny a pastvin pro dobytek," říká Leonardo Tamburini, šéf Centra pro právní studia a sociální výzkum (CEJIS), bolivijské nevládní organizace.

Environmentalisté jsou rozhněváni dekretem vydaným v červenci, který umožňuje zemědělcům rozšiřovat oblast zalesněné země, kterou smějí vypálit, z 5 na 20 hektarů. Podle nich právě tato politika zapříčinila probíhající požáry.

Bolivijští katoličtí biskupové v pondělí dekret odsoudili jako "bezohledný" a vyzvali k jeho zrušení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7193

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2019