Greta Thunbergová v Davosu: Jednejte, sakra!

21. 1. 2020

čas čtení 4 minuty



Před rokem jsem přijela do Davosu a upozornila jsem vás, že náš dům hoří. Řekla jsem, že chci, abyste zpanikařili. Byla jsem varována, že říkat lidem, aby panikařili ohledně klimatické krize je velmi nebezpečné. Nemějte ale obavy, je to v pořádku. Věřte mi, už jsem to udělala několikrát a ujišťuju vás, že to nevede k ničemu. 

Neříkáme vám, abyste dál hovořili o tom, jak dosáhnout nulových emisí či uhlíkové neutrality podváděním a zkreslováním čísel. Neříkáme vám, abyste řešili své emise tím, že prostě někomu zaplatíte, aby zasazoval stromy někde v Africe, zatímco v tutéž dobu jsou masakrovány lesy jako v Amazonii v nekonečně větší míře. 

A řekněme to jasně, my nepotřebujeme "nízkouhlíkovou ekonomiku". Nepotřebujeme snížit emise. Naše emise musejí skončit, pokud máme mít šanci zůstat pod cílem 1,5 stupňů Celsia. 

A dokud nebudeme mít technologie, které ve velkém měřítku budou umět učinit naše emise mínusovými, musíme  na "celkové" nulové emise zapomenout. My potřebujeme opravdovou nulu. Protože vzdálené cíle "celkových nulových emisí" nebudou znamenat absolutně nic, pokud budeme dál ignorovat rozpočet CO2, který platí pro dnešek, ne pro nějaké budoucí vzdálené datum. 

Skutečnost, že USA odchází z Pařížské dohody jak se zdá všechny šokovala a znepokojila. A taky by měla. 

Ale skutečnost, že nikdo z nás nedodrží přísliby, k nimž jste se zavázali v Pařížské dohodě, jak se zdá, lidem u moci vůbec nevadí. 

Každý váš plán, který neobsahuje radikální škrty emisí u zdroje, realizovaný dnes, je naprosto nedostatečný, máme-li dosáhnout cíle 1,5 stupně Celsia nebo méně než dva stupně Celsia, jak se zavázala Pařížská dohoda. 

Vaše stranické politikaření nás absolutně nezajímá. Z perspektivy udržitelnosti, pravice, levice i střed -  všichni selhali. Žádná politická ideologie či politická struktura nebyla dosud schopna řešit klimatickou a ekologickou krizi a vytvořit soudržný a udržitelný svět. 

Protože ten svět, pokud jste si toho nevšimli, v současnosti hoří.

Říkáte: "Děti by se neměly starat." Říkáte: "Jen to nechte na nás. My to napravíme. Slibujeme, že vás nenecháme na holičkách. Nebuďte tak pesimističtí." A pak: Nic. Mlčení. Nebo něco ještě horšího než mlčení. Prázdná slova a sliby, které dělají dojem, že se podnikají dostatečné akce. 

Požadujeme, na tomto letošním Světovém ekonomickém fóru, účast od všech firem, bank, institucí a vlád, aby okamžitě zastavily veškeré investice do hledání fosilních paliv a jejich těžby. Aby okamžitě zastavily všechny dotace pro fosilní paliva a aby se okamžitě a plně od fosilních paliv odklonily.

Nepotřebujeme aby k těmto věcem došlo v roce 2050, 2030, nebo i jen 2021. Chceme, abyste to udělali teď. 

Na rozdíl od vás, má generace se nevzdá bez boje. 

Fakta jsou jasná, ale jsou stále ještě příliš nepříjemná pro to, abyste se jimi byli ochotni zabývat. 

Nic neděláte, protože si myslíte, že je to příliš deprimující a že se lidi vzdají. 

Ale lidi se nevzdají. Vy jste ti, kdo se vzdávají. 

Ráda bych věděla, co řeknete svým dětem, co že bylo příčinou vašeho selhání. A proč jste je zanechali v situaci, kdy čelí klimatickému chaosu, který jste jim vědomě způsobili? Že se zdálo, že je to příliš špatné pro ekonomiku, a tak jsme se rozhodli vzdát se myšlenky, že je nutno zajistit budoucí životní podmínky, a vůbec jsme se o to ani nepokusili? 

Náš dům stále hoří. Vaše nečinnost přilévá oleje do ohně každou hodinu. A my vám říkáme: Jednejte, jako kdybyste milovali své děti nade všechno ostatní. 

Rozhovor Britských listů 256. Proč se Strana zelených dostala do nebytí a nevědomí?

17. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta



Příští týden se v Ústí nad Labem koná celostátní sjezd Strany zelených. O tom, proč navzdory drastickým problémům s globálním oteplováním zmizela Strana zelených z povědomí české veřejnosti a co se proti tomu snad dá dělat, hovoří Jan Čulík s členem Strany zelených Danielem Řezníčkem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. ledna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Greta Thunberg a aktivisté požadují v Davosu skutečné a rychlé akce proti globálnímu oteplování

21. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

Dnes začíná v Davosu kontroverzní Světové hospodářské fórum, za přítomnosti bohužel i Donalda Trumpa. Greta Thunbergová a dav občanů požadují razantní a rychlé akce proti globálnímu oteplování. To má být hlavním tématem setkání papalášů, kteří většinou přiletěli do Davosu svými soukromými letadly, a přidali tak množství CO2 uhlíkové stopě.



 

Mezitím v Absurdistánu 115:

Vládní nenávistné útoky proti předsedovi Senátu, snahy zničit nezávislé soudnictví a pedofilní kněží

21. 1. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Foto: Lednová demonstrace polských a mezinárodních soudců proti úsilí polské vlády podřídit si polské soudnictví

Vládní útoky proti předsedovi parlamentního Senátu pokračují. Podílí se na tom celá propagandistická mašinérie: internetoví trollové ruku v ruce s médii, které ovládá strana Právo a spravedlnoste. Gazeta Polska došla tak daleko, že otiskla obálky a falešné peníze a naléhala na své čtenáře, aby je odeslali tomu předsedovi. Centrální protikorupční úřad (CBA) apeluje na Twitteru na lidi, kteří "se podíleli na korupčních praktikách v nemocnici ve Štětíně (kde v minulosti pracoval předseda parlamentu, lékař Tomasz Grodzki) aby se přihlásili".  Je velmi pravděpodobné, že obvinění proti Grodzkému jsou vymyšlená - například jistý "pan Romuald" údajně tvrdí, že Grodzkého podplatil před 26 lety!

Čína potvrdila, že nový záhadný koronavirus se přenáší mezi lidmi

21. 1. 2020

čas čtení 3 minuty



Zaznamenala už 139 případů nakažených lidí

Čínská Státní zdravotnická komise potvrdila, že záhadný nový virus, který se v zemi objevil, se přenáší po lidech. Vládnou obavy, že dojde k velké epidemii, protože miliony Číňanů se vydávají v zemi na cestu v rámci oslav nového lunárního roku. Očekává se, že se během oslav vydá na cestu po Číně 400 milionů lidí.

Zhong Nanshan, odborník na dýchání a šéf zdravotní komise, která epidemii vyšetřuje, potvrdil, že dvě osoby v provincii Guangdong se nakazily přenosem viru mezi lidmi. Postiženi byli i zdravotníci, uvedla v pondělí čínská tisková kancelář Xinhua.

Bezpečnostní riziko je Hamáček

20. 1. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Jan Hamáček, ministr vnitra a současně předseda České strany sociálně demokratické, jen pokračuje v dědictví svého předchůdce Milana Chovance, tehdy ministra vnitra a statutárního místopředsedy téže strany, když odmítá přijmout z Řecka byť jednoho jediného uprchlíka. Zdůvodňuje to tím, že osmnáctiletí Afghánci či Pákistánci jsou bezpečnostní riziko.

Jestli je ovšem něco bezpečnostní riziko, tak to, že máme ministerstvo vnitra, které neumí rozlišit mezi konkrétními lidmi, konkrétními Afghánci a Pákistánci, a naopak vysílá do společnosti rasistická moudra mimo jakoukoli bezpečnostní realitu. Od této chvíle může kdejaký nácek v ČR tvrdit, že studenti na českých univerzitách, kteří jsou mužského pohlaví a jsou původem z Pákistánu nebo Afghánistánu, jsou bezpečnostním rizikem.

ODS na smetišti dějin

21. 1. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Skončil sjezd ODS a objevují se komentáře o volebním potenciálu této klasické pravicové strany, klasické v českých poměrech (na západní poměry je to strana dost bizarní). Kdysi to byla strana s třicetiprocentními volebními zisky. Kde se těch třicet procent ztratilo? Sečtěte si dnešní ODS s TOP09 a STAN: 15% + 6% + 6%. Těch zbylých 5-10% je u pirátů, něco u Babiše.

Nepříčetnost v České republice

21. 1. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Nikdy bych nevěřil, že mezi lidmi, kteří ještě zůstali čtenáři Britských listů (většina jich odešla k Parlamentním listům) a dokonce si zaplatili předplatné mohou být takoví hlupáci, jak se ukazuje v diskuzích pod články.

Jeden zastánce "konzervativních hodnot", který ještě před pár lety psal celkem rozumné články, se zbláznil kvůli "muslimskému nebezpečí", věří v "no-go zóny" a před pár dny pod článek o Rogeru Scrutonovi napsal, že je lépe myslet jako člověk, který se podbízí tabákovým firmám, aby od nich měl obrovské peníze, než nemyslet vůbec.

Dnes zase čtu o tom, že IQ mezi obyvateli různých zemí se liší - a že kromě toho může být ještě problém v kultuře.

Co jiného je IQ než kulturní konstrukt?

Jak někdo příčetný může byť jen vteřinu tahat do problematicky uprchlictví IQ? Máme problém s integrací Čechů s nízkým IQ? Ona v Česku celkem rozšířená posedlost nějakou biologickou nebo sociální nebo jakoukoli signifikancí vysokého nebo nízkého IQ mne vždy fascinuje.

Většinou je k vidění ovšem u rasistů, kteří se považují za a dokonce i mohou být inteligentní. To, že jste inteligentní, vás nijak nechrání před tím, abyste zastávali úplné nesmysly. Inteligentní a vzdělaný jsou dvě různé věci. Kupodivu mnoho inteligentních lidí tohle nechápe. A ještě jiná věc je to, když je člověk slušný.

Pozn. JČ: Zavedli jsme placená fóra Britských listů proto, že kolega Bohumil Kartous argumentoval, že kdo si je přece zaplatí, nebude psát nesmysly. No, bohužel se mýlil. Je to vážný problém, společný problému sociálních sítí, protože se šíří naprosté nevěcné pitomosti - je pozoruhodné, s jakým nadšením se tolik lidí v ČR oddává nesmyslům a konspiračním teoriím. Politolog Václav Žák kdysi spekuloval, zda to má něco společného s českou romantickou barokní tradicí. Avšak on to nebude jen český fenomén: stejnou zabedněnost najdete mezi skalními nadšenými stoupenci brexitu v Anglii a v ultrapravici po celé Evropě. Ovšem problém je, že rasismus je v České republice nesmírně zakořeněným jevem, daleko silnějším než v západních zemích.

Těmto lidem je asi zbytečné opakovat, že genetická provázanost lidí v Evropě, na Blízkém východě a v Africe je tak silná, že se Afričan od Čecha geneticky vůbec neliší. Představa, že lidé z jiných kultur jsou hloupější, je naprostý nesmysl. Stejně jako opakované hlouposti o no-go zónách v západní Evropě či nesmysly o muslimském teroristickém nebezpečí. Normální média správně hodnotí teroristické atentátníky jako potrhlé šílence, nemá to nic společného s žádným náboženstvím.

Já pořád jen doufám, že tyto šílené "názory" jsou v ČR okrajové, ale bohužel asi ne. Vinu na tom nesou domácí sdělovací prostředky i samozřejmě škola, která nepěstuje věcné, kritické myšlení.

Problémem je, že tyto postoje působí zcela nevinným lidem problémy a jsou pro ně nebezpečné. Jak obtížné je v ČR žít pro Romy. Jak k tomu přijdou muslimské děti, když musely před posledními volbami jezdit v ČR do školy tramvajemi s protizákonnými Okamurovými nenávistnými předvolebními plakáty? Není to správné.

Upozorňuji jen na okraj, že v české politice uznávaný (!) šílenec Jaroslav Kubera, nadšený stoupenec kouření - zemřel. Proč asi?

Nelítáme „v tom všem“ všichni společně? (Ovšem zbytečně? A umíme to jinak?)

21. 1. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 8 minut

 

Než se dostanu k aktuální inspiraci, která mě navodila, vím, že každý máme „svou hlavu“. Takže všem nechutná stejně maso, anebo „nemaso“. Nebo každý zrovna nemusí toužit po vojenském munduru, žena či „nežena“. A politicky někdo je napravo, anebo nalevo (dokonce někdy úplně na kraji; anebo blíže mlhavému středu, aniž by byl nutně v tom vytčeném středu nějak vstřícně kompromisnější).

Donald Trump vyhraje příští volby za pomoci Facebooku

21. 1. 2020

čas čtení 2 minuty



Předvolební kampaň Donalda Trumpa už je v plném běhu. Zaplňuje sociální sítě cílenými reklamami a shromažďuje obrovské množství dat o voličích

Trumpovi opravdu pomáhá Facebook. Loni v říjnu vyšlo najevo, že firma Marka Zuckerberga tiše osvobodila reklamu politických stran a kandidátů od jakéhokoliv hodnocení pravdivosti či lživosti jejich inzerátů. Ty se mikrozaměřují na individuální voliče, takže je téměř nemožné kontrolovat, co kandidát  voličům sděluje. A Trumpova kampaň už nyní posílá voličům 1000 mikrocílených inzerátů denně, píše John Harris.

Británie: Za Johnsona je nyní ohrožena i společnost BBC

21. 1. 2020

čas čtení 2 minuty



V pondělí oznámil svou brzkou rezignaci generální ředitel společnosti BBC Tony Hall. Společnost BBC tím čelí "nebezpečnému okamžiku", protože extremističtí ultrapravicoví poslanci nové Johnsonovy "konzervativní" strany požadují změnu či likvidaci financování BBC prostřednictvím koncesionářského poplatku a zrušení povinnosti jej platit.

Bývalý konzervativní ministr kultury John Whittingale vyjádřil v pondělí názor, že Hallův nástupce bude muset řešit změny ve financování BBC, vzhledem k tomu, že v éře Neflixu se zcela změnily poměry v oblasti televizního vysílání. "Masivní nárůst streamování pořadů a silné rozšíření televizního vysílání soukromých firem na základě předplatného vyvolává otázky ohledně toho, zda je povinný koncesionářský poplatek za provoz BBC vůbec udržitelný."

Skotsko, Severní Irsko i Wales odmítly Johnsonovu dohodu o odchodu Británie z EU

21. 1. 2020

čas čtení 3 minuty

Foto: Vítejte ve Skotsku! Borisi, ty můžeš jít do prdele!  

Londýn však prosadí brexit navzdory odporu všech ostatních tří zemí Spojeného království


Těsně po znovuotevření severoirského parlamentu v Belfastu jednohlasně tento parlament odmítl Johnsonovu dohodu o ochodu Británie z Evropské unie:

Předtím Johnsonovu dohodu o brexitu odmítlo i velšské národní shromáždění      i skotský parlament v Edinburku.

Ministr skotské vlády Michael Russell pro brexit a ústavní otázky si na Twitteru trpce stěžuje, že se s vládou v Edinburku Londýn vůbec nebaví. Londýnský "ministr pro brexit" Steven Barclay informoval skotskou i velšskou vládu, že brexit prosadí bez ohledu na jejich odpor.   

Proč levice pořád prohrává

20. 1. 2020

čas čtení 5 minut

Boris Johnson dosáhl významného vítězství, když porazil Labour v jejích starých základnách. Ale jeho dilematem je, jak upevnit alianci s dělnickou třídou, zatímco kulturní establishment zůstává oddán hodnotám progresivismu, napsal John Gray.

John Gray se mýlí

20. 1. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Článek Johna Graye "Proč levice pořád prohrává" pedantsky intelektualizuje přesně tak, jak to činila před prosincovými všeobecnými volbami britská Labouristická strana, zcela odtržená od praktické reality politického provozu.

V prosincových všeobecných volbách hlasovala většina britských voličů pro politické strany, které měly v programu setrvání Británie v Evropské unii, případě druhé referendum o brexitu. Johnson prosazuje brexit proti vůli britských voličů a nyní lze jen čekat jejich obrovský hněv, až začne kolaps britské ekonomiky po uzavření přístupu na trhy Evropské unie. 

Boris Johnson zvítězil ve volbách, protože nesmírně schopným způsobem zneužíval základních, učebnicových principů sociální psychologie. Po debaklu Theresy Mayové ve volbách v červnu 2019 neměli záměrně konzervativci žádný volební program, Johnson se ukrýval před sdělovacími prostředky (jednou do ledničky) a odmítl se podrobit jakémukoliv kritičtějšímu interview. Kdykoliv vystoupil před kamerami, jen do zblbnutí opakoval lživé, avšak jednoduché a úderné heslo "Get Brexit Done".

Labouristická strana měla v čele naprosto nekompetentního a necharismatického Jeremyho Corbyna (nikdy nedokázal řádně oponovat konzervativcům při interpelacích v Dolní sněmovně) a pro všeobecné volby připravila zmatený, složitý a rozsáhlý volební program, jemuž řadoví voliči nemohli porozumět a nemohli ho považovat za přesvědčivý. Je naprosto depresivní, že labouristé stále ještě nic nepochopili a ani teď nejsou schopni jednat prakticky. V Británii proto dnes neexistuje opozice.

Největší nekompetentností protibrexitových politických stran a seskupení však bylo, že se před volbami odmítli sjednotit. 

V Anglii (ve Skotsku už ne!)  existuje zastaralý a neférový většinový volební systém. Jak vysvětlil aktivista Femi v tomto vynikajícím videu, pokud mají konzervativci podporu 35 procent hlasů, labouristi 30 a liberální demokrati 30, podle britského volebního systému, kdy v každém okrsku vítězí ten kandidát, který získá nejvíc hlasů, zvítězí konzervativci  ve všech volebních okrscích a budou mít totální většinu v parlamentě.


Johnsonova vláda tajně znovu zahájila přípravy na vypadnutí Británie z EU bez dohody

20. 1. 2020

čas čtení 2 minuty



"Ministři" Borise Johnsona tajně obnovili jednání o přípravách vypadnutí Británie z EU bez dohody koncem prosince 2020, uprostřed obav, že jednání s Bruselem nebude úspěšné. Toto jednání bylo zahájeno "pro případ, že by Brusel nepochopil, že my opravdu koncem roku odcházíme," řekl jeden člen Johnsonovy "vlády".

Johnsonův šarlatánský poradce Dominic Cummings varoval, že se Brusel dosud "neprobudil" ohledně "vyjednávací pozice" Británie.

Johnsonův "ministr financí" Sajid Javid se vyjádřil, že Británie nebude dodržovat regulační předpisy Evropské unie. Vyvolalo to silné znepokojení u britských podnikatelů i v Bruselu, píše v pondělí list Financial Times. Evropští diplomaté varují, že tento postoj poškodí britskou ekonomiku.

Paradoxní je, že Sajid Javid před časem otevřeně varoval, že zrušení přístupu pro Británii na evropské trhy bude hospodářskou katastrofou. Toto varování je stále k dispozici na jeho stránkách!




O mrtvých jen dobré, ale... Potrhlý a nebezpečný Roger Scruton

20. 1. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

 
Nechtěl jsem o tom psát, ale nedávná smrt Rogera Scrutona vyvolala v českém tisku řadu oslavných článků. Rád bych upozornil, že Roger Scruton byl, navzdory svému vzdělání, hodně potrhlou osobou.

V roce 2002 nabízel tabákovým společnostem, že bude psát za peníze do novin PR články na obranu kouření:

Roger Scruton, kontroverzní filozof a někdejší stoupenec českých disidentů (naučil se kvůli tomu česky) požádal jednu z největších světových tabákových společností o honorář 5500 liber (cca 300 000 Kč) měsíčně, že za něj bude prosazovat do nejvlivnějších britských (a amerických) deníků a týdeníků články zaměřené ve prospěch kouření. V e-mailu firmě Japan Tobacco International požadoval Scruton, aby jeho dosavadní pravidelný měsíční honorář byl zvýšen z 4500 liber na 5500 liber, protože, jak argumentoval Scruton, v této oblasti podnikání, kde operují především fušeři a gauneři, se investice do jeho vlastního vlivu a práce skutečně vyplatí.

"Budeme umisťovat články, zaměřené ve prospěch kouření, pravidelně jednou za dva měsíce v listech Wall Street Journal, the Times, the Daily Telegraph, the Spectator, the Financial Times, the Economist, the Independent and the New Statesman", konstatoval loni v říjnu dopise firmě Japan Tobacco International, který podepsala Scrutonova manželka a zároveň jeho partnerka při podnikání. "Některé tyto články budou podepsané 'Roger Scruton', budeme se však snažit, aby se k této akci připojili i další novináři," praví se v dopise.

Zdroj v angličtině ZDE

Takto psal Scruton v jedné své filozofické knize o sexu:

"Uvažte o ženě, která si během sexu hraje se svým poštěváčkem. Taková osoba uráží svého milence obscénní prezentací svého těla, a když se na ní milenec takto dívá, vnímá, že je zbytečný. Žena se mu tím stává odpornou a jeho touhu to likviduje. Ženina touha je uspokojena na úkor jejího milence, a mezi nimi nemůže dojít ke skutečnému spojení. Počáteční obscenita masturbace ohrožuje intencionalitu touhy a přivádí nás trvale na hranici zvrácenosti. Proto je naprosto přirozené vnímat své tělo jako "zakázané území", jako tělo své rodiny."

O Scrutonově jedovatém vlivu na anglosaský diskurs psali v posledních dnech někteří akademikové:


Hospodaření OSBL za prosinec 2019

6. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

V prosinci  2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 77 561.50 Kč, výdaje byly 91 481.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Planetární meze a odolnost:

20. 1. 2020 / Miroslav Prokeš

čas čtení 9 minut

Konverze od společnosti konkurence ke kooperaci

Převážně člověkem způsobená změna klimatu v posledních nejméně padesáti letech je dávno vědecky prokázaným faktem. Jak ukázal prof. Johan Rockström ze Stockholmské univerzity se svým týmem1, existuje okolo deseti fyzikálních a chemických charakteristik, jejichž růst (tj. každé z nich!) nějakým způsobem ohrožuje ekosystém planety Země: vymírání živočišných a rostlinných druhů, klimatická změna, okyselování a oteplování oceánů, ubývání ozónu ve stratosféře, dusíkový cyklus, fosforový cyklus, světová spotřeba pitné vody a změny v hospodaření s půdou. Na rozdíl od předindustriální éry, kdy u některých z nich šlo o cyklické změny, jde nyní u většiny charakteristik o exponenciální růst.

Srbsko přijme z Řecka 100 uprchlických dětí bez rodičů

20. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

Nově jmenovaný řecký alternativní ministr pro imigrační politiku George Koumoutsakos a náměstkyně řeckého ministra práce a sociálních věcí Domna Michailidou se v Aténách setkali se srbským velvyslancem Dušanem Spasojevičem. Jednali o přesunu uprchlických dětí z řeckých táborů do Srbska.

Řecko a Srbsko se dohodlo na přesunutí asi jednoho sta dětí bez doprovodu rodičů do Srbska. Výběr provede Národní středisko sociální solidarity a na přesunu dětí do Srbska se budou podílet Vysoké komisařství OSN pro uprchlíky a Mezinárodní organizace pro migraci.

"Účast Srbska - které dosud není členem Evropské unie - v relokačním programu pro uprchlické děti bez rodičů je začátkem aktivace evropských pro tuto pomoc," řekl Koumoutsakos a dodal, že Srbsko "je tradičním spojencem Řecka a jeho pomoc nám přináší mnohonásobný prospěch."

Podrobnosti v angličtině ZDE   

Planetary Boundaries and Resilience

20. 1. 2020 / Miroslav Prokeš

čas čtení 6 minut

 

Conversion from the Competitive to Co-operative Societies, Reducing Military Expenditures in order to Finance the Universal Basic Income

Miroslav PROKEŠ (Prague Spring 2 network, Alliance of Labour and Solidarity)

The anthropogenic climate change is a proven fact. However, as Prof. Johan Rockström from Stockholm University with his colleagues has shown1, there are around ten physical/chemical characteristics the growth of which is threatening the ecosystem of the planet Earth in a similar way.

Hamáček je velký nelida a politik bez odvahy

20. 1. 2020

čas čtení 3 minuty

Hamáček lže. V řeckých táborech jsou i mnohem mladší děti

Tak nám Hamáček řekl v TV Prima v pořadu Partie,  že do ČR nepřiveze osmnáctileté Afghánce a Pákistánce, protože to je obrovské bezpečnostní riziko. "Považuji to za nebezpečné. Řecká strana nespolupracuje. Neposkytla žádný seznam. Já jsem na to předem upozorňoval, že nám nabídnout 16,17, 18leté Afghánce a Pákistánce a byl jsem považován za obrovského nelidu. Stejně by šli do dětských domovů a detečních zařízení, ne do rodin," píše Jaroslav Miko.

Tedy řecká strana samozřejmě spolupracuje. Jasně se vyjádřila a toto vyjádření je v obsahu nedávné interní zprávy českého zastupitelského úřadu v Řecku pro českou vládu.

V této zprávě se jasně uvádí, že v táborech jsou také děti mladší 15 let.

K tomu:

Menopauza, se zpětnou vazbou nejen na „HT“

20. 1. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

 

Případná čtenářka (či taky čtenář?) nechť předem promine. Pisatel se do problémů spojených s menopauzou přímo pouštět nebude. A rozvádět nemíní, jak prezentuje své texty renomovaný britský The Economist, kde – zřejmě překvapivě – bylo toto citlivé téma starostlivě a ne jen letmo (14. prosince 2019) nadhozeno.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Afrika nepotřebuje západní kolonialisty. Vystačí s vlastními

20. 1. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Britská BBC právě získala přístup k 700 000 různých dokumentů věnovaných rozkrádání angolského národního bohatství dcerou bývalého prezidenta Isabel dos Santosovou ("Luanda Leaks") ZDE. Ta nahromadila podvodným způsobem majetek v odhadované výši přinejmenším 2,1 miliardy dolarů a žije nyní ve vlastním luxusním domě v centrálním Londýně.

30478

Progresivisté versus korporátní média

20. 1. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Ve Spojených státech se v listopadu rozhodne o tom, zda Trumpova nevypočitatelná demoliční četa povede svět k environmentální katastrofě, anebo se Bílý dům připojí ke zbytku světa v konzervativní snaze odvrátit nejhorší. S kontroverzním, avšak s nejambicióznějším zeleným novým údělem bezesporu přichází vermontský senátor Bernie Sanders. Demokratický socialista, jehož politická agenda by nepřekvapila ani proponenta Nového údělu prezidenta Franklina D. Roosevelta, s nastávajícími primárkami čelí otevřenému nepřátelství amerických sdělovacích prostředků fungujících jako každá jiná obří korporace, jež má Sanders dlouhodobě na mušce. Má v tomto hostilním klimatu vůbec progresivní politická agenda zaměřená na řešení strukturálních problémů americké společnosti včetně toxického trumpismu vůbec šanci na úspěch?

Čím vším se Rusové liší od Evropanů

20. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

Na rozdíl od Evropanů a Američanů považují Rusové skromnost a zdrženlivost za nedostatky - a jsou přesvědčeni, že se musejí vytahovat s tím co mají, aby ukázali druhým, že jsou silnější, bohatší a tvrdší než oni. Odráží se v tom fakt, že se drží na úrovni boje o přežití, místo aby se rozvíjeli, uvádí Andrej Nalgin.

Orbán: Kompenzovat Romy za segregaci ve školách je "nespravedlivé" vůči ostatním členům komunity

20. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

Maďarský premiér Viktor Orbán je nespokojen s rozhodnutím soudu, jenž přiznal odškodnění Romům, kteří utrpěli segregací ve své základní škole v rodném městě Gyöngyöspata. Apelační soud v Debrecénu rozhodl, že studentům, jejichž vzdělání utrpělo rasovou segregací, náleží odškodnění ve výši 100 milionů forintů. Rozhodnutí však ještě není konečné, protože nález ještě přezkoumává nejvyšší odvolací instance, informují Simor Dániel a Bóna Samu.

Maďarský premiér tvrdí, že nález soudu poškozuje "smysl pro spravedlnost" ve společnosti, protože lidé z Gyöngyöspaty vidí, jak romská komunita získává "významnou sumu bez toho, aby kvůli ní museli jakkoliv pracovat".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

"Živoucí fosílie" mohou vyvrátit základní tvrzení evoluční teorie

20. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

Výzkumný tým objevil první přesvědčivé důkazy o průběhu přirozeného výběru také na úrovni epigenomu, který rozhoduje o tom, zda, kdy a do jaké míry dojde k vyjádření geneticky "předprogramovaných" dispozic organismu. K takovému výběru přitom dochází po desítky milionů let, upozorňuje Jason Alvarez.

Babišovo Švýcarsko

20. 1. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Premiér Babiš v novoročním projevu prohlásil, že by si údajně přál, aby se z Česka stalo druhé Švýcarsko ZDE. Švýcarská režisérka Fiona Gelsomina Zieglerová žijící v Praze ovšem Čechy lituje, protože tu politici lžou a kradou, což by v její zemi rozhodně nebylo možné ZDE.

Pozoruhodná proponentka boje proti globálnímu oteplování

19. 1. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty


"Máme dobré důvody si uvědomit, že nám hrozí další záludné nebezpečí. Je svým způsobem tak ohrožující jako všechna běžnější nebezpečí, na něž jsme zvyklí. Jimiž se mezinárodní diplomacie zabývá už celá staletí. Je to nebezpečí nenapravitelného poškození atmosféry, oceánů, a samotné Země. Ve svém  dopadu je to srovnatelné s objevem jak rozštěpit atom. Dopady tohoto problému by mohly být ještě dalekosáhlejší. Důkazy jsou plně k dispozici. K poškozování dochází už teď. Co můžeme my, mezinárodní společenství, proti tomu podniknout?"

Je to možná neuvěřitelné, ale toto jsou slova bývalé konzervativní britské premiérky Margaret Thatcherové přednesená v OSN v listopadu 1989. Bylo to 8. listopadu 1989. Schůze Valného shromáždění OSN. OSN identifikovalo globální oteplování jako závažné téma. Většina světových politiků se mu nechtěla věnovat. Výjimkou byla - Margaret Thatcherová.

Varování Thatcherové před globálním oteplováním začalo už v roce 1988, v jejím projevu před britskou vědeckou Royal Society. Požadovala už tam razantní akce proti globálnímu oteplování:

"Po celé generace jsme předpokládali, že úsilí lidstva povede k tomu, že zásadní rovnováha systémů na této Zemi zůstane stabilní. Avšak je možné, že se všemi těmito obrovskými změnami, k nimž dochází rychle, nárůstem obyvatelstva, intenzivním zemědělstvím, intenzivním užíváním fosilních paliv, toto všechno, soustředěné do tak krátkého období, znamená, že jsme nevědomky zahájili obrovský experiment se samotným systémem této planety."

Ekologičtí aktivisté z organizace Greenpeace se zhrozili. Obávali se, že razantní varování Thatcherové před globálním oteplování v době, kdy se skoro ještě žádní politikové k tomuto varování nepřidali, může od kauzy odradit jejich levičáky. Leon Brittain, ministr financí Thatcherové, šílenec, klimaskeptik a euroskeptik, Thatcherové z vládního programu vyškrtal jí navrhované razantní programy cílené na boj proti globálnímu oteplování.

Ohromující informaci přinesl v pátek pořad rozhlasu BBC v sérii "Green Originals". Audio v angličtině je k dispozici ZDE   (je nutná registrace)


 

Putin, kriminální a nekompetentní prezident, je nebezpečím pro své vlastní lidi i pro svět

18. 1. 2020

čas čtení 4 minuty

 

Vladimír Putin manipuluje páky moci tak, aby vládl věčně. To jsou strašlivé vyhlídky pro Západ i pro Rusko, píše Simon Tisdall.

V Sýrii páchají ruské jednotky vražednou katastrofu, masakrují lidi a vyhánějí je  masově  z domovů

Putinovy nynější snahy zůstat u moci navždycky jsou nesmírně znepokojující pro jeho oběti - především pro ruský lid a pro západní demokracie.

Putin, 67, vládne Rusku už 21 let, což délkou své vlády překonal jen Stalin. Podobně jako Stalin, i Putin si udělal mnoho nepřátel a způsobil za celou dobu mnoha lidem obrovské trápení a zoufalství.

Za Putinovy deprimující vlády proslulo Rusko mafiánstvím a korupcí v obrovském měřítku, útlakem domácích oponentů, potlačováním svobody projevu a vojenskou agresí a destabilizací zahraničí.

Podobně jako Stalin, Putin, bývalý špion z KGB, normalizoval vraždění jako moderní nástroj státní politiky.

Veřejná výzva! Naprogramujeme systém prodeje dálničních známek ne za 400 milionů Kč!

18. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta


Brazilský ministr kultury používá slovo od slova citace z Goebbelsova projevu

"Země, ve které sloužíme, má zájem pouze o umění oddané vlastenectví"

17. 1. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty




Jednou z prvních věcí, kterou brazilský prezident Jair Bolsonaro udělal, když nastoupil do funkce, bylo zrušení ministerstva kultury. Ale protože to vzbudilo mnoho protestů,  nakonec  toto ministerstvo obnovil, nicméně s nízkým statusem a nulovým rozpočtem, takže potřebuje přesvědčit ministerstvo cestovního ruchu (!!) aby se s mnistyerstvem kultury podělilo o své finanční prostředky.

Aby toho nebylo málo, Bolsonaro se rozhodl jmenovat do orgánu, který se stará o brazilskou kulturu, radikálního ultrapravicového aktivistu. Roberto Alvim je dramaturg, ale jeho tvorba nebyla nikdy považována za vysokou kvalitu a v uměleckém světě nebyl přijat, což  pravděpodobně způsobilo jeho antipatii vůči umělcům brazilského zeitgeistu. Možná proto Alvim v prvních dnech ve své ministerské roli  urazil největší dámu brazilského divadla, devadesátiletou herečku Fernandu Montenegrovou, která v roce 1999 získala Oscara za nejlepší herečku ve filmu Central do Brasil. Řekl, že je to "šeredná čarodějnice",  a použil o ní další slovo, synonym pro vaginu, které se tu nedá  napsat, neboť nepatří k civilizované debatě.

Jak je tomu se Stranou zelených

17. 1. 2020 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty

Poslední hřebík do rakve SZ zatloukl Matěj Stropnický, který jako předeseda (a politolog!) zcela selhal při volbách v roce 2017 šířením neodůvodněného optimismu. Strana podle průzkumů měla několikrát pod dvě procenta a měla volby vynechat. To jsem mu řekl, ale on byl příliš zahleděn sám do sebe. Tím se ve volební kampani prošustrovaly peníze, které zbyly po krajských volbách a mohly stranu držet v dalších letech, například při volbách obecních.

K tomu:

S Vladimirem Putinem na věčné časy - a nikdy jinak!

17. 1. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Ústavní změny navržené tento týden ruským prezidentem a následná demise vlády vyvolávají ve světě masivní spekulace o tom, co vlastně Putin chystá. Jenže žádná interpretace moderních "kremlinologů" nevyhovuje, pokud nebere v úvahu fakt, že si Vladimir Putin připravuje mocenskou půdu hned pro několik možných variant současně.

Zemřel Ivan Passer

18. 1. 2020

čas čtení 1 minuta



Jeden z nejvýznamnějších režisérů české nové vlny šedesátých let Ivan Passer (Intimní osvětlení) zemřel ve věku 86 let. Deník Guardian k tomu publikoval rozsáhlý nekrolog, v němž rekapituluje, že Passer spolupracoval s Milošem Formanem na Láskách jedné plavovlásky (1965), na filmu Hoří, má panenko (1967) a natočil svůj brilantní debut Intimní osvětlení (1965).

Zatímco Forman se po těžkých začátcích stal hvězdou Hollywoodu, pro Passera byla jeho americká kariéra složitější. Nicméně Passer v USA natočil dvě "mistrovská díla", Born to Win (1971), citlivý a realistický film o drogách, a film noir Cutter's Way (1981). I když tyto filmy patří k jeho nejlepším, jsou temné, přestože v Passerově díle převažuje komedie a satira.

Passer vyrostl v Praze za nacistické okupace. Když mu bylo osm let, tatínka poslali do koncentračního tábora. Tři měsíce před maturitou ho za komunismu vyhodili ze střední školy jako "nepřítele státu". Poté, co rok cestoval po Československu, byl přijat ke studiu na FAMU na základě dvou scénářů, které napsal během svých cest. V USA natočil několik filmů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

 

30569

Idiocie servírovaná do škol

16. 1. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Progrese mediální demence pod vlivem rozpadu diskurzu v digitálním prostoru je pravděpodobně nekonečná. Jak jinak si vysvětlit, že redakce Učitelských novin, týdeníku, který má sloužit jako servisní médium českým školám, v současnosti publikuje demagogické články popírající vliv člověka na změny klimatu či o hrozící islamizaci českého školství?

Před několika týdny vyšel v Učitelských novinách text plný demagogických opakovaně vyvrácených argumentů, které popírají vliv člověka na klimatické změny. Kolosální poctu klimatické demagogii, proloženou konspiračním blouzněním o vytvoření nového náboženství a představě vlastní “hereze” od něj, kterou v Učitelských novinách publikoval člen redakce, rozebírá v Ekolistu klimatolog Radim Tolasz. Tolasz mimo jiné uvádí: 

Mediální manipulace jako nástroje oligarchického státu

16. 1. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 11 minut

Je podpora kremelské ideologie konzervatismu a tradičních hodnot to jediné, co mají američtí oligarchové společného s těmi českými?

Tento měsíc vyjde v nakladatelství Norton nová kniha americké investigativní novinářky Andrei Bernsteinové „American Oligarchs: The Kushners, The Trumps, and the Marriage of Money and Power“ (Američtí oligarchové: Kushnerovi, Trumpovi, a ženitba peněz a moci). Odkaz ZDE.

Britská policie včlenila organizaci Greenpeace a Extinction Rebellion na seznam teroristických organizací

18. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

Protiteroristický dokument britské policie, rozšiřovaný zdravotníkům a učitelům jako součást instrukcí proti extremismu charakterizoval pokojné organizace jako Greenpeace a Peta jako teroristické skupiny, vedle neonacistických seskupení. Britská policie také zahrnula hnutí Extinction Rebellion mezi extremistické organizace, vedle ultrapravicových extremistů a džihádistů.

Organizaci Greenpeace podporují čelné britské celebrity, jako je herečka Judy Dench, komik Stephen Fry a herci Sean Connery a Pierce Brosnan.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Britský ministr financí: Británie po brexitu nebude dodržovat normy EU

18. 1. 2020

čas čtení 4 minuty



Britský ministr financí Sajid Javid varoval, že po odchodu Británie z EU nebude Británie dodržovat předpisy Evropské unie. Britské ministerstvo financí nepodpoří výrobce, kteří chtějí dodržovat předpisy EU, protože "měli tři roky na to, aby se na odchod připravili".

Tyto výroky vážně znepokojí vedoucí podnikatele v klíčových britských sektorech, včetně automobilového průmyslu a zemědělství, kteří se obávají, že nedodržování předpisů Evropské unie bude znamenat celní bariéry pro vývozce a dovozce z EU. Průmyslové podniky jako automobilky závisejí na dodávce součástek pro výrobu např. automobilů v rámci tzv. systému "just in time", kdy součástky putují několikrát přes hranice různých zemí Evropské unie. Kromě toho existuje předpis, který požaduje, aby automobily, které se smějí bezcelně prodávat na území Evropské unie, měly nejméně 50 procent součástek evropského původu. Součástky vyrobené v Británii se to toho po brexitu nebudou počítat.

V roce 2018 vyvezla Británie do zemí EU 45 procent svého exportu, v hodnotě 291 miliard liber, dovezla z EU 53 procent veškerého svého importu v hodnotě 357 miliard liber. Je zjevné, že celní bariéry po brexitu budou pro Británii katastrofou. 

K tomu: Business Insider: Kapitáni britského průmyslu zaslali Borisu Johnsonovi 31 naléhavých otázek o situaci po brexitu a nedostali žádnou odpověď (v angličtině) ZDE

David Lammy, labouristický poslanec: Toto není jen katastrofa pro byznys. Je to katastrofální i pro zaměstnance a pro veřejné služby, které na nich závisejí. Brexit nejvíce poškodí ty komunity, jimž tvrdil, že pomůže.


Ruské masakry dětí v Sýrii pokračují

17. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Děsivé okamžiky evakuace rodiny poté, co ruská letadla v pátek dopoledne zaútočila na jejich budovu, v níž přežívají v západním Aleppu lidé bez přístřeší. Při útoku ruských letadel byly usmrceny dvě děti, další byly zraněny.

Svět mlčí. Scény zabíjení se přesunuly do nové oblasti. Záchranářské práce poté, co ruská letadla zaútočila na budovu, v níž bydlely rodiny vyhnané ze svých domovů.


Na Praze 1 se ukázalo, kdo je kdo

16. 1. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Může to znít paradoxně, ale mne dění v městské části Praha 1 plní spíše optimismem. A to, chraň Bůh, ne proto, že bych byl na straně vítězů. Především je nutné si uvědomit, že politika je tvrdý svět, že nestačí mít pravdu a hlásat dobro, že nějaká objektivní shoda na tom, kdo je dobrý manažer nebo jak hledat věcná, nestranná řešení je iluze, pokud jsou ve hře ty skutečné zájmy, zájmy mocenské, ekonomické. A na ně strana poražených zjevně narazila.

Palácový převrat v Praze 1

16. 1. 2020 / Roman Kanda

čas čtení 2 minuty

Myslím, že palácový převrat na Praze 1 vyjevil to, co soudný a kriticky uvažující jedinec musel tušit neřkuli vědět už dlouho: naprosté pokrytectví antibabišismu tzv. demokratické opozice ODS, STAN a TOP 09, účelovost jejich údajné snahy „zachránit demokracii“. V radě Prahy 1 teď zřejmě zasednou trestně stíhané osoby, a ODS, STAN i TOP 09 tím ztratily jakýkoli politický, natož morální kredit, aby mohly útočit na trestně stíhaného premiéra.

Jedinečná výstava Jiřího Davida

17. 1. 2020

čas čtení 3 minuty

(Fotografie z výstavy v tomto článku Patrik Šimon)

"Jsem tady" je název nové a naprosto jedinečné výstavy Jiřího Davida v DOXu, kterou lze číst ve smyslu základní odpovědi na otázku odkud jsme a kam jdeme, píše Patrik Šimon.

Je to autorova citlivá, ale i lakonická odpověď na relativní roli člověka v universu světa a subtilní sonda do fascinující mystiky Davidova mystéria, jehož nelze v žádném z jeho uměleckých výkonů uchopit jednoznačně, protože se proměňuje a ovládá mistrovství japonských samurajů. Umí totiž neupadnout do zajetí.

Radost z čisté malby chápaná v rozměru jakéhosi nového impresionismu je jen jednou z mnoha faset výkladů rafinovaného cyklu, na němž se v citlivé instalaci kurátorsky podílel Viktor Pivovarov.

Našli vědci náhradu za cvičení?

17. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Protein zvaný sestrin, který se v těle přirozeně vyskytuje, může odpovídat za řadu výhod vyplývajících ze cvičení. Při experimentech provedených na muškách a myších protein napodoboval výhody cvičení.

Těsně před zahájením procesu s Trumpem výrazně zhoršil jeho postavení svým televizním vystoupením Lev Parnas

17. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

 
Američan ruského původu Lev Parnas je nejnovější obskurní figurou, která se náhle octla v ohnisku impeachmentu Donalda Trumpa.

Lev Parnas byl blízkým spolupracovníkem Trumpova osobního právníka Rudyho Giulianiho. Ve středu dramatickým způsobem svědčil v americké televizi, že Trump osobně řídil úsilí donutit Ukrajinu, aby zdiskreditovala jeho politického soupeře Joea Bidena.

"Prezident Trump věděl přesně, co se děje," řekl Lev Parnas v televizním rozhovoru s moderátorkou Rachel Maddow ve středu v televizi MSNBC. "Věděl o všem, co jsem dělal... Nedělal jsem vůbec nic bez souhlasu Rudyho Giulianiho či prezidenta Trumpa."

Interview se vysílal právě v době, kdy Sněmovna reprezentantů přenášela dokumentaci k impeachmentu do Senátu.

Putin signalizuje setrvání u moci po roce 2024. Ale dokáže řešit strukturální problémy?

17. 1. 2020

čas čtení 7 minut

Zdá se, že Vladimir Putin nachytal značnou část ruské mocenské elity nepřipravenou, když 15. ledna odvolal celou vládu. S implementací Putinem velmi ceněných národních projektů vládou v potížích a když reálné příjmy rok za rokem klesají, bylo zřejmě jen otázkou času, než hlavní ruská rozhodovací instance obětuje ěkoho ze socioekonomického bloku vlády. Nicméně jen málo kremelských insiderů očekávalo odvolání premiéra (a někdejšího prezidenta), Dmitrije Medveděva, když z Putinova čtvrtého funkčního období stále ještě zbývají čtyři roky, píše Simon Saradzhyan.

Asad včera usmrtil toto dítě

16. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Putinova a Asadova letadla zintenzivňují bombardování civilistů. Koho by to zajímalo.

Pod hory trosek pohřbila letadla režimu Bašára Asada včera v Idlíbu toto dítě. Tým Bílých helm se ho zoufale snažil zachránit živého, ale smrt pro něho byla rychlejší než ony. Přišel o život spolu s jedním dobrovolníkem od Bílých helm  a 18 dalšími lidmi. 

https://twitter.com/SyriaCivilDef/status/1217817903191511041?s=20

Ruská a režimní letadla zintenzivňují bombardování nových oblastí v severní Sýrii a hrozí novou humanitární katastrofou. Popkračují brutální nálety. Ruská a Asadova letadla bombardovala mnoho cílů v západním Aleppu. Záchranářské práce pokračují.


Les se zmenšoval, ale...

16. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

Les se zmenšoval, ale stromy dál hlasovaly pro sekyru. Neboť sekyra byla chytrá a přesvědčila stromy, že vzhledem k tomu, že je její topůrko ze dřeva, je jednou z nich.

Západoasijská bajka


Jednání v Bruselu o uprchlických dětech

16. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Přátelé,

5.února, (shodnou okolností na den mých narozenin), jsem pozván do Bruselu do Evropského parlamentu k jednání u kulatého stolu, jehož tématem bude sociálně-pravní ochrana dětí v EU.
Tato záležitost úzce souvisí s podmínkami v evropských uprchlických táborech, neboť v nich momentálně tráví své dětství opravdu velký počet dětí, píše na Facebooku Jaroslav Miko.

Dle mého soudu je potřeba o těchto věcech neustále veřejně a nahlas hovořit. O stavu, v jakém se ty evropské tábory nacházejí a jaké podmínky k životu v nich panují. Podávat ta svědectví a dělat vše proto, aby byla šance ke skutečné nápravě.

K tomu:

Neonacisté se zřejmě stanou v nadcházejících volbách druhou nejsilnější stranou na Slovensku

16. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Slovensko se zřejmě stane nejnovější evropskou zemí pod vlivem ultrapravice. Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že ve  všeobecných volbách dne 29. února tam výrazně posílí neonacisté, píše v britském deníku Independent Jon Stone.

Strana Kotlebovci-ĽSNS se od začátku prosince umísťuje v průzkumech veřejného mínění pevně na druhém místě. V roce 2016 byla pátá.

Slovenská politická scéna: Kotlebovci posilují, Smer oslabuje

16. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

Podle lednového průzkumu veřejného mínění AKO pro slovenskou televizi TA3 by se do slovenského parlamentu probojovalo devět politických stran. Kdyby se parlamentní volby konaly těsně po uplynulých svátcích, u voličů by nejvíce bodoval Smer-SD. Avšak v porovnání s předchozími měsíci, kdy se těšil přízni 20 procent voličů, by si pohoršil.

Nyní by Smer-SD mezi korespondenty získal 17,7procentní podporu. Za vládní stranou by skončila Kotlebova Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS), kterou by volilo 11,7 procent oslovených.

Na třetím místě by se ziskem deseti procent skončili kiskovci, následovaní koalicí PS a Spolu, která by překročila devět procent. Liberální stranu Sloboda a Solidarita (SaS) by podle tohoto průzkumu volilo pouze 6,8 procenta Slováků.

Zdroj ZDE

Human Rights Watch: Izrael a Palestina v roce 2019

16. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Izraelská vláda v loňském roce pokračovala v praktikách tvrdých a diskriminačních restrikcí proti palestinskému obyvatelstvu; tj. např. omezování svobody pohybu osob a zboží z Gazy a zpět a transfer izraelských občanů do osad na okupovaném Západním břehu.

Izraelská blokáda, na níž se podepisují i egyptské restrikce, trvá už 12 let. Sankce omezují přístup k pitné vodě, lékařské péči, ke vzdělávání, dále pak k ekonomickým a jiným příležitostem dvou milionů Palestinců žijících v Gaze. Osmdesát procent obyvatel Gazy závisí na humanitární pomoci.

Iráčtí šíitští lídři volají po milionovém pochodu proti americké vojenské okupaci

16. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

Vlivný irácký šíitský klerik Muktada Sadr a další šíitští lídři tento týden uvedli, že ve spolupráci s iráckými lidovými jednotkami chtějí uspořádat milionový pochod, kde budou požadovat, aby americký prezident Donald Trump stáhl americký vojenský kontingent z Iráku. Muktada Sadr má v iráckém parlamentu nejsilnější zastoupení, píše blízkovýchodní odborník Juan Cole.

Glosa

Sto hodin absencí a odebrat dávky

16. 1. 2020 / Lukáš Kraus

čas čtení 1 minuta

Kdo bude mít neomluvenou hodinu ve škole, jelikož se rodiče rozvádějí a dítě je ve stresu, dostane pomoc od paní Maláčové ve formě toho, že dítě přijde nejen o "pastelkovné", ale i o střechu nad hlavou. Aby to bylo jo jisté, že to dítě půjde v dospělosti rovnou do kriminálu. Děkujeme paní Maláčová a posíláme vám klíčenku a barnevernet. Třeba se ale pletu. Přeci jen má paní Maláčová větší vhled do problematiky absencí z rodinných důvodů ze svého okolí.

Funkčnost návrhu paní Maláčové v odebírání dávek za absenci sta a více hodin bych tedy nejdříve prověřil v parlamentu a na výborech. Odebrat dávky a benefity chronickým flákačům z řad poslanců a senátorů přinese státní kase násobně více než vozit se po školácích ze základky a je třeba vyslat jasný signál vaší politické podtřídě paní Maláčová.


Rodičům záškoláků chce Maláčová vzít dávky na bydlení

Zdroj: novinky.cz




Trump mění verzi týkající se atentátu na Kásima Solejmáního

16. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Donald Trump se nyní snaží tvrdit, že „skutečně nezáleží“ na tom, zda přední íránský generál Kásim Solejmání představoval pro americká vojska bezprostřední hrozbu předtím, než Bílý dům nařídil jeho cílené usmrcení bezpilotním letounem u mezinárodního letiště v Bagdádu. Donald Trump však několik dnů dříve tvrdil, že Solejmání plánoval útok na čtyři ambasády.

Klimatická krize: Rok 2019 byl druhým nejteplejším od doby, co se to začalo zaznamenávat

15. 1. 2020

čas čtení 1 minuta



Posledních pět let i posledních deset let bylo nejteplejších za posledních 150 let


Nejteplejším rokem byl rok 2016, protože v tom roce došlo k zvýšení teploty v důsledku tzv. jevu El Niño.

K dispozici jsou nová data průměrné globální teploty vzduchu při povrchu Zeměkoule. Více než 90 procent tepla zachyceného v důsledku emisí skleníkových plynů vypouštěných člověkem absorbují oceány a v pondělí vědci informovali, že rok 2019 byl nejteplejším rokem v mořích od doby, kdy se to začalo zaznamenávat, a označili to za "děsivou zprávu".

Průměrná teplota v roce 2019 byla o 1,1 stupňů Celsia vyšší než průměr z let 1850-1900, než bylo zahájeno rozsáhlé spalování fosilních paliv. Světoví vědci varují, že globální oteplení nad 1,5 stupnů Celsia podstatně zhorší extremní počasí a utrpení pro stamilionuy lidí.

Globální analýza rizik Světového hospodářského fóra pro nadcházející desetiletí, také zveřejněná ve středu, zjistila, že pět nejvýznamnějších nebezpečí je ekologických: extremní počasí, neschopnoste se připravit na klimatickou změnu a zničení přírody.

"Poslední desetiletí bylo daleko nejteplejším desetiletím od doby, kdy se to začalo zaznamenávat, a je to první desetiletí, které bylo o více než 1 stupeň Celsia teplejší než teplota koncem 19. století," řekl Gavin Schmidt z Goddardova institutu NASA pro vesmírná studia.

"Důležitá je totalita důkazů z mnoha druhu nejrůznějších dat, že se Země otepluje, že to způsobuje lidská činnost a že dopady cítíme jasně," dodal. "To, co říkám, může znít tak trochu jako prasklá deska, ale je to bubnování antropocénu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Ruské vraždění v Idlíbu pokračuje

15. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

Deset nevinných lidí zatím usmrceno, včetně dobrovolníka od Bílých helem, v důsledku obnovení brutálních útoků Ruskem a Asadovým režimem na Idlíb a okolní města. Vysíláme SOS světu, protože jsou ohroženy miliony lidí.


Útoky na Válkovou jsou zástupné problémy

15. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva  Spolku zastánců dětských práv – české sekce DCI 

Rada Spolku zastánců dětských práv – české sekce Defence for Children International – vítá další spolupráci s prof. Helenou Válkovou jako vládní zmocněnkyní pro lidská práva, první v této funkci, která veřejně vyhlásila jako svou prioritu práva dítěte. Již od svého jmenování činí aktivní kroky ke změnám legislativy tak, aby se nejlepší zájem dítěte stal předním hlediskem při rozhodování o všech věcech, které se dětí týkají. K tomu Českou republiku již od jejího vzniku zavazuje Úmluva o právech dítěte.

Tato její dnešní aktivita naprosto převažuje nad zástupnými problémy, jakým je i jeden odborný článek, který jako začínající výzkumnice publikovala před 40 lety a jehož spoluautora si sama nevybrala, nýbrž jí ho určili nadřízení.

Toto prohlášení schválila Rada spolku jednomyslně na svém zasedání 13. ledna 2020.

Mailové spojení: dci.praha@seznam.cz

Bližší informace: Miroslav Prokeš, předseda spolku

Spolek zastánců dětských práv byl založen v roce 1991 a od té doby monitoruje naplňování Úmluvy o právech dítěte v České republice. Je tvořen výhradně dobrovolníky, nepobírá žádné dotace od vlád ani jiných úřadů ani nepořádá sbírky. Je členem evropské organizace Eurochild, mezinárodní organizace Defence for Children International a prostřednictvím české národní Aliance za dětská práva i světové organizace Child Rights Connect.

Vždy poté, co vláda ČR zašle Výboru pro práva dítěte se sídlem v Ženevě periodickou zprávu o plnění Úmluvy, posílá spolek tamtéž svou alternativní zprávu. Poslední slyšení českých spolků před ženevským Výborem se konalo 2. 10. 2019. Na jeho základě požádal Výbor českou vládu o doplnění mnoha dat a informací s doporučeným termínem 14. února 2020. Poté pozve vládní delegaci na svoje květnové zasedání, na němž jí bude pokládat řadu otázek. Pak přijme na svém uzavřeném zasedání doporučení pro Českou republiku jako signatářský stát Úmluvy.

Amnesty International: Pište dopisy!

15. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta



Nebudete tomu věřit, ale dopisy veřejnosti zachránily můj život, píše Moses. Když mu bylo 15, byl zatčen a obviněn, že ukradl tři mobily. Byl uvězněn a mučen. Policie mu vytrhala nehty, aby se přiznal. Měl být popraven.

Ale pak přišlo od stoupenců Amnesty International 800 000 dopisů.

Ty dopisy zachránily můj život. Bylo rozhodnuto mě propustit.

Pište ty dopisy!



Británie: Konzervativní politikové nutili lorda Dubse, aby přestal požadovat ochranu dětských uprchlíků

15. 1. 2020

čas čtení 3 minuty

Foto: Čech lord Dubs, poslanec Horní sněmovny


Tři konzervativní náměstci britského ministra vnitra si tento týden pozvali na kobereček labouristického lorda českého původu Alfa Dubse (88), který vede kampaň za přijetí dětských uprchlíků a nutili ho, aby přestal prosazovat klíčový dodatek k zákonu o odchodu Británie z EU.

Součástí platné legislativy EU je zákonné ustanovení, že pokud má dětský uprchlík, který se dostane na území EU, v nějaké členské zemi EU příbuzné, ta země má povinnost ho přijmout a umožnit sjednocení rodiny. Británie zamýšlí po brexitu tuto povinnost zrušit.

Exekutorská komora čelí žalobě za neposkytnutí dat

15. 1. 2020

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Institutu prevence a řešení předlužení

Data o exekucích by měla přejít pod resort spravedlnosti, myslí si odborníci. Proti Exekutorské komoře podávají žalobu

Boj o data o exekucích pokračuje. Institut prevence a řešení předlužení (IPŘP) podává proti Exekutorské komoře ČR žalobu. Odborníkům došla s Komorou trpělivost. O aktuálnější data ji žádají dle zákona o svobodném přístupu k informacím už déle jak rok. Komora navíc nemá kapacity tato data sama zpracovávat, přesto jejich poskytnutí podmiňuje vysokými poplatky nebo nelegitimními podmínkami. Řešením je podle Institutu přesun dat pod ministerstvo spravedlnosti.

Debata o počtu exekucí v Česku nabírá nových rozměrů. Institut prevence a řešení předlužení, který nyní spoluzodpovídá za aktualizaci Mapy exekucí, podává proti Exekutorské komoře ČR žalobu. Komora, která podle zákona spravuje Centrální evidenci exekucí, ovšem dlouhodobě odmítá zdrojová data poskytovat dalším subjektům k jejich dalšímu zpracování, případně je podmiňuje vysokými poplatky. Sama přitom zveřejňuje na svém webu jen základní statistiky bez jakékoli aktualizace.

Dohoda o libyjském příměří se v Moskvě zasekla

15. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

Ruští představitelé vítají "pokrok" jednání, ačkoliv libyjský válečný podnikatel Haftar odložil podpis dohody. Válčící frakce se mají koncem ledna sejít v Berlíně, aby finalizovaly dohodu o trvalém ukončení nepřátelství.

Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
24465