Trump se snaží posílit svou volební podporu množstvím shromáždění bez roušek

19. 10. 2020

čas čtení 2 minuty


Donald Trump už má jen něco málo přes čtrnáct dní k tomu, aby zvrátil pokles své volební podpory, který signalizují průzkumy veřejného mínění. Během sílící vlny koronovirové epidemie, která ohrožuje jeho volební vítězství, se Trump rozhodl uspořádat sérii veřejných shromáždění v nerozhodných amerických státech.

Každý den nyní v průměru stoupá v USA počet nových nákaz o více než 55 000 případů, podle vládních údajů je to nejvyšší míra od července. Míra infekcí stoupá ve více než 40 amerických státech, včetně těch mnoha, v nichž Trump musí 3. listopadu zvítězit.

 

Avšak navzdory tomu, že Trump v průzkumech volebních preferencí za Joem Bidenem nyní zaostává  většinou o více než 10 procentních bodů, a to hlavně kvůli nesouhlasu amerických voličů ohledně toho, jak se Trump staví k pandemii, Trump dále pořádá velká předvolební shromáždění se svými stoupenci bez roušek a bez dodržování sociálního distancování.

V neděli byl Trump v Nevadě. Tisíce lidí se očekávají na jeho shromážděních v pondělí v Arizoně, v úterý v Pennsylvánii a ve středu v Severní Karolíně. Na těchto shromážděních chce Trump hovořit o naději na hospodářské oživení, nikoliv o nových karanténních opatřeních.

V rozhovoru pro jednu rozhlasovou stanici ve Wisconsinu dostal Trump otázku, zda shromáždění se stoupenci bez roušek natlačenými těsně vedle sebe nevysílá chybný signál.

"To si nemyslím, protože já nevěřím v karanténu," řekl Trump.

V USA bylo nyní nakaženo více než 8,1 milionu občanů a zemřelo téměř 220 000 lidí.

Gretchen Whitmerová, demokratická guvernérka Michiganu, která byla v minulých dnech terčem ultrapravicového spiknutí, jehož cílem bylo ji unést a zřejmě usmrtit, Trumpa v neděli obvinila, že "inspiruje a podporuje domácí americký terorismus". Trump totiž pozitivně reagoval během sobotního shromáždění na skandování účastníků, určeného Whitmerové, "Lock her up!" "Zavřít ji do vězení!"

Whitmerová řekla v televizi NBC: "Je neobyčejně znepokojující, že americký prezident, deset dní po odhaleném spiknutí, které mě chtělo unést a popravit mě, znovu inspiruje a podporuje tento druh domácího terorismu. To není dobré. Je to nebezpečné nejen pro mě a pro mou rodinu, ale pro státní zaměstnance kdekoliv, kteří dělají svou práci a snaží se ochránit své americké spoluobčany. Lidé dobré vůle z obou hlavních amerických politických stran musejí vystoupit a odsoudit to."

Třináct lidí bylo v souvislosti s tímto spiknutím obžalováno.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 



0
Vytisknout
5472

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2020