Afghánistán: Dohoda s Talibánem uspíšila kolaps, uvedli američtí vojenští představitelé

1. 10. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Podle vojáků byla Trumpova dohoda s Talibánem chybná a Biden zatloukl "poslední hřebíček do rakve" afghánské vlády. 

Přední američtí bezpečnostní představitelé uvedli, že převzetí Afghánistánu Talibánem lze vysledovat nazpět k dohodě mezi tímto uskupením a Trumpovou administrativou.

Takzvaná dohoda z Dauhá byla podepsána v únoru 2020 a určila datum stažení amerických vojáků.

Generál Frank McKenzie řekl, že dohoda měla na afghánskou vládu a ozbrojené síly "skutečně zhoubný účinek". Ministr obrany Austin s ním souhlasil a dodal, že dohoda (vyjednaná zcela bez účasti afghánských oficiálních orgánů - pozn. KD) Talibán "posílila". Američtí bezpečnostní představitelé vystoupili ve středu ve výboru pro ozbrojené složky Sněmovny reprezentantů.

Kromě stanovení data stažení dohoda zahrnovala široké závazky Talibánu jako zabránit skupinám typu al-Kájdy v ohrožení bezpečnosti USA a jejich spojenců.

Po svém zvolení prezident Joe Biden pokračoval v plánu stahování, ale místo květnového data stanovil datum stažení na 31. srpen.

Generál McKenzie řekl výboru, že dohoda z Dauhá měla silný psychologický dopad na afghánskou vládu, protože stanovila datum, kdy "mohli očekávat, že se veškerá pomoc zastaví".

Generál dodal, že je "dost dlouho" přesvědčen, že pokud by Američané snížili počet svých vojenských poradců v Afghánistánu pod 2 500, tamní vláda a ozbrojené síly by se nevyhnutelně zhroutily.

Po dohodě z Dauhá byl podle něj Bidenův rozkaz ke stažení "dalším hřebíčkem do rakve".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4935

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2021