Definice bolševismu: Dávat a brát

1. 10. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta
Chodící definice bolševismu a současně jeho nejtíživější dědictví až do dnešních dob.

"Dávat a brát". Nikomu nic zadarmo, ultimátní sobectví. Nikomu nepomoct. Když hodně beru a málo dávám, je to super. Když hodně dávám a málo beru, jsem za vola.

 

Materialismus jako měřítko všeho: peníze, majetky. Ostatní věci (třeba soucit, solidárnost, kulturnost v širším smyslu slova) jsou nepodstatné. Domovy důchodců, kojeňáky, pasťáky, nezájem. Závist. Lhostejnost ke škaredosti veřejného prostoru, ale vypiplané vlastní obýváčky a zahrádečky.

Porážkou bolševika v roce 1989 jsme ze společnosti odpreparovali jejich oficiální ideologii, která byla stejně už jen mrtvým nádorem, slepým střevem hloupého režimu. Co zůstalo, je materialismus, lhostejnost, sobectví, závist. To totiž nebylo ve stanovách KSČ, ale v duších lidí. Těžko se to odstraňuje.

A nechápu, jak kdokoli s příčetnou myslí může tuhle zlořádnou chásku označovat za "levici". Nic není vzdálenější pravdě.

Pozn. JČ: Přitom to samozřejmě není pravda. EU obstaral pro ČR vakcíny, nyní poskytuje stamiliony eur pro obnovu ekonomiky po covidu. Z našeho průběžného zpravodajství z Británie můžete usoudit, do jak obrovských problémů se dostane i někdy velká a mocná země, která se svévolně z idiocie vyloučí z evropské komunity, evropské ekonomiky, a uvalí sama na sebe ekonomické a politické embargo.

2
Vytisknout
6312

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2021