Paříž odsoudila "nepřijatelné" britské rozhodnutí neudělit francouzským lodím povolení k rybolovu

1. 10. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Paříž považuje neudělení licencí k rybolovu v britských vodách za politický naschvál. 

Francie během dvou týdnů rozhodne o možné odvetě za to, že Británie a ostrov Jersey odmítly udělit desítkám francouzských rybářských lodí povolení operovat v jejich teritoriálních vodách.

Paříž obvinila Londýn z politizace postbrexitových rybolovných práv a vyzvala ostatní země EU, aby přijaly podobně tvrdý postoj k tomu, co označuje za neúctu Británie k novým obchodním vztahům.

Spor o rybolov přichází v okamžiku, kdy Paříž zuří kvůli zapojení Británie do nového indopacifického paktu s USA a Austrálií, které vedlo k rozhodnutí Canberry zrušit smlouvu o nákupu francouzských ponorek.

Francouzský ministr moří Annick Girardin prohlásil, že francouzští rybáři by neměli být rukojmími Britů kvůli jejich politickým cílům a odveta by měla zahrnovat dodávky energie, vzdělávací výměny, obchodní toky a železniční spojení.

"Britové v každé záležitosti buď dělají naschvály, nebo neplní své závazky," sdělil Girardin novinářům po setkání s rybáři v Paříži.

Vládní mluvčí Gabriel Attal odsoudil "zcela nepřijatelná a nepřípustná rozhodnutí", která "protiřečí dohodě, jež byla podepsána v rámci brexitu".

Rybolov a kontrola britských teritoriálních vod byly během britského referenda o vystoupení z EU horkými tématy. Ale britští rybáři od té doby obvinili vládu, že je prodala, když dál povoluje evropským lodím působit v britských vodách.

Británie prohlásila, že udělila povolení k rybolovu v pásmu 12-200 námořních mil takřka 1 700 plavidlům a dalších 105 povolení pro plavidla v pásmu 6-12 mil.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
8361

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2021