Úřad práce ČR pomáhá vězňům v Pardubicích…7. 4. 2022, zpráva GŘ ÚP ČR

8. 4. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

"Unikají ti jednotlivosti, a co do těch, býváš často ukvapen. Avšak nikdy ti neujde celek jakožto globál, nikdy ti neujde bytost jakožto celek, a její podstata."

Josef Jedlička

Napětí v české společnosti, která je zasažena souběhem mnoha společenských, ekonomických, politických a ve výsledku vždy nakonec sociálních problémů, stoupá. Úřady práce poprvé po smrtelné tzv."Drábkově reformě" před deseti lety, se konečně alespoň trochu snaží přes otevřené dopisy předáků svých odborových organizací volat o pomoc, dokonce i média si ve větší míře začínají všímat kolapsu této stěžejní instituce, která je doslova klíčová pro přežití stovek tisíců občanů na území tohoto státu, ale MPSV a GŘ ÚP stále na potápějící se lodi předstírají "předsmrtný tanec" ve valčíkovém rytmu…

Připomeňme si jasná fakta:

Úřady práce ČR dlouhodobě nejsou schopny v zákonných lhůtách vyplácet sociální dávky a válka na Ukrajině dokázala definitivně zasadit smrtelnou ránu tzv. marketingu předstírání. Bývalá ministryně Maláčová toto uměla dokonale a současný ministr Jurečka by rád v této disciplíně, která je stěžejním uměním pro stranické šíbry (ne však pro státníky) pokračoval. Jenže loď jménem ÚP již najela definitivně do útesu jménem Ukrajina a najednou všechny za ta dlouhá léta utajované, zakrývané a neřešené problémy se vylévají jako "splašky" překvapené společnosti na hlavu. Zdá se, že ministr Ing. Marian Jurečka a generální ředitel ÚP ČR Mgr. Viktor Najmon dnes stojí před jediným možným řešením:

Říci konečně pravdu o současné situaci na Úřadech práce ČR a nastínit možnosti krizového řešení.

Žádám opakovaně pana Ing. Mariana Jurečku a Mgr. Viktora Najmona k společné tiskové konferenci, kde zazní konečně "chlapské" odpovědi například na tyto jasně položené otázky:

1, jak urychleně zvýšit počty pracovníků na ÚP v horizontu týdnů (jasný časový harmonogram a krizový scénář, jakými motivačními prostředky navýšit počet pracovníků)?

2, okamžité zvýšení platů a odměn zaměstnancům ÚP, který musí být zvýšen minimálně o 8 000 tisíc korun měsíčně na pracovníka za přepážkou, který čelí v první linii akutnímu stresu, nadávkám a roztrpčení klientů a vlastně nese svoji "kůži na trh" za politickou reprezentaci a řídící management MPSV a ÚP, jejich současný plat je naprosto ostudný

3, jak bude v řádech týdnů ošetřena komplexní "psychohygiena na pracovištích" (přívětivější pracovní prostředí ze strany řídícího managementu, kdy zaměstnanec cítí opravdovou podporu u svého nadřízeného a ne jen zvyšování již tak nesnesitelného stresu), otevřená komunikace se zaměstnanci nejen vertikálně ale i horizontálně, urychlené zavedení funkčních a nezávislých "ombudsmanů" pro všechny zaměstnance Úřadů práce ČR, kde se bude řešit dlouhodobě neřešený mobbing a bossing na pracovištích, dále je nutností okamžité zajištění pravidelné supervize pro zaměstnance, jasně nastavené motivační bonusy…

4, jakým způsobem lze v řádech měsíců proměnit naprosto nefunkční, předražený "psací stroj" jménem aplikace OKslužby, alespoň na trochu funkční, systém přenosu dat a informací pro sociální pracovníky a úředníky v 21.století, který propojí na úvod "alespoň" agendy v sociální oblasti (od roku 2007 se například sociální pracovník sociálního odboru stále nemůže podívat do společného systému této nesmírně předražené aplikace. Klíčová otázka, na kterou je dnes a denně pracovník na obci dotazován - zda pro desítky tisíc seniorů naprosto klíčový příspěvek na bydlení byl již byl vyplacen úřadem práce, nebo ne, tak nelze zodpovědět. Naprosto jednoduchým úkonem tzv. nahlížení, by se usnadnila tolik teoreticky propagovaná "součinnost" mezi a ÚP a místně příslušným sociálním odborem.

5, opravdu srdečně poděkovat pracovníkům této instituce (poslední dopis ministra Jurečky zaměstnancům Úřadů práce ČR byl jen špatnou parodií na poděkování a řadové zaměstnance spíše urazil). Dále je nutné otevřeně vysvětlit laické veřejnosti v jak těžké situaci se v tomto - po dlouhá léta zanedbaném resortu za přihlížení takřka všech politických stran se musí všichni úředníci a sociální pracovníci pohybovat

Zatím jsem se však dozvěděl jako hlavní zprávu dnešního dne z portálu GŘ ÚP ČR, že se chystá nový projekt pro práci s vězni v Pardubicích (nic proti vězňům v Pardubicích pochopitelně nemám a projekt jim přeji, pakliže jim bude k něčemu platný)…. Myslím si však, že tato "důležitá" informace v této "chvíli krize" mluví za všechny další komentáře.


Držte si klobouky, jedeme z kopce!

1
Vytisknout
7420

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2022