Šéf OSN vyzývá k přechodu na obnovitelné zdroje energie a říká, že lidstvo se chystá spálit náš jediný domov

19. 5. 2022

čas čtení 2 minuty
Šéf OSN António Guterres ve středu kritizoval "rozbitý" globální energetický systém, který vede lidstvo "stále blíže ke klimatické katastrofě", a vyzval světové lídry, aby se místo toho chopili "záchranného lana... přímo před námi" - přechodu na obnovitelné zdroje.

"Musíme skoncovat se znečišťováním fosilními palivy a urychlit přechod na obnovitelné zdroje energie, než spálíme náš jediný domov," řekl generální tajemník OSN António Guterres, píše Andrea Germanos.

Jeho postřehy zazněly ve videoprojekci, která doprovázela vydání nejnovější stěžejní zprávy Světové meteorologické organizace o stavu globálního klimatu v roce 2021.
 

Tato publikace podle Guterrese představuje "pochmurnou litanii selhání lidstva v boji proti narušenému klimatu".

Zpráva uvádí, že čtyři ze sedmi klimatických ukazatelů dosáhly v loňském roce rekordních hodnot.

Vzhledem k tomu, že koncentrace skleníkových plynů dosáhla v roce 2020 nového celosvětového maxima, a to 413,2 částic na milion, údaje z monitorovacích míst v reálném čase, včetně Mauna Loa na Havaji, potvrzují, že rostoucí trend CO2, metanu a oxidu dusného pokračoval i v roce 2021.

Zpráva navíc uvádí, že roky 2015 až 2021 byly sedmi nejteplejšími roky v historii, přičemž nový rekord zaznamenal i vzestup hladiny moří.

Pokračovalo také ohřívání oceánů, přičemž obsah tepla v roce 2021 zaznamenal nejvyšší hodnotu v historii. "Očekává se, že se bude oteplovat i v budoucnu - změna, která je nevratná v časovém horizontu sta let až tisíciletí," varuje zpráva.

Guterres rovněž vyzval k zajištění globálního přístupu k obnovitelným zdrojům energie a surovinám.

Dalším krokem, který musí státy učinit, je "vyrovnat podmínky" pro obnovitelné zdroje energie tím, že se odstraní systémy, které zvýhodňují fosilní paliva, a místo toho se urychlí schvalování ekologických projektů, jako je solární a větrná energie.


Celý článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5424

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2022