Rozhovor Britských listů 496. Je politický aktivismus něco nepřístojného?

24. 5. 2022

čas čtení 1 minuta



Je politický aktivismus pro vědce či novináře něco nepřístojného? Nebo je demokracie založena na aktivní občanské společnosti? Společnost od devadesátých let děsivě zmátl Václav Klaus, který v české demokracii nadělal obrovskou paseku. Bohumil Kartous o těchto tématech hovoří s výzkumnicí Michaelou Pixovou z pražské pobočky Newyorské univerzity, která se zabývá ve své práci především ekologickou krizí a globální udržitelností. Dr. Pixová je také postdoktorská výzkumnice na BOKU, University of Natural Resources and Life Sciences ve Vídni. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 24. května 2022.

 18725

Vít Rakušan a ukrajinští Romové

24. 5. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty



Ministr vnitra Víta Rakušan napsal krásný text o ukrajinských Romech na pražském Hlavním nádraží. Tvrdí v něm, že oni nejsou tím nebezpečím pro naši společnosti, bát se musíme naopak „po generace děděných předsudků“, tedy rasismu. S tím naprosto souhlasím a tomu tleskám.

Co z toho ovšem plyne? Že máme psát vznešené protirasistické apely? Kolik jich už bylo a předsudky se dále dědí! Komunisté v době své diktatury mluvili proti rasismu, jak mohli, ale fakticky provozovali brutální segregaci romských dětí na tzv. zvláštních školách. Jistě pan Rakušan nechce jít v jejich stopách.

Západ se zavázal poslat na Ukrajinu modernější zbraně

24. 5. 2022

čas čtení 11 minut


- Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba se vyjádřil, že ruská ofenziva v Donbasu je "největší na evropské půdě od druhé světové války"

Kuleba na Twitteru uvedl, že je "příliš brzy" na to, aby se dalo usuzovat, že Kyjev již má všechny zbraně, které potřebuje k obraně proti ruské ofenzívě.

Vyzval spojence, aby "urychlili dodávky zbraní a munice, zejména MLRS (vícenásobných raketových odpalovacích systémů), dělostřelectva s dlouhým doletem a APC (obrněných transportérů)".

Kuleba obvinil ruské "zloděje", že kradou ukrajinské obilí, nakládají ho na lodě a poté proplouvají Bosporem,  a pokoušejí se ho prodávat v zahraničí.

Vyzval země, aby "takové návrhy odmítly" a kradené obilí nekupovaly, a dodal:

"Nestávejte se spoluviníky ruských zločinů. Krádež ještě nikdy nikomu nepřinesla štěstí."

-  Ruský parlament zváží zrušení horní věkové hranice pro přihlášení do armády, což je další známka toho, že se země potýká s nedostatkem pěšáků pro pokračování ofenzivy na Ukrajině.

V současné době mohou první smlouvu s armádou uzavřít Rusové ve věku 18-40 let a cizinci ve věku 18-30 let. Návrh zákona, který má v úterý na programu dolní komora Státní dumy, by tuto horní věkovou hranici zcela zrušil.

Dva poslanci vládnoucí strany Jednotné Rusko, kteří zákon předložili, uvedli, že tento krok by armádě umožnil využívat dovednosti starších profesionálů.

Vojenští experti tvrdí, že Rusko čelí neudržitelným ztrátám vojáků a vybavení na Ukrajině po sérii vojenských neúspěchů, které Moskvu donutily snížit své válečné cíle.


- Třída míru v Mariupolu před příchodem ruských vojsk a po něm:
- Luhanský gubernátor vydal chmurné varování, že na evakuaci tisíců civilistů z obléhaného města Severodoněck je příliš pozdě, protože čelí trvalému ruskému úsilí o dobytí města a částí provincie, které jsou stále v držení Ukrajiny.

Severodoněck a města a vesnice na západ od něj, obklíčené ze tří stran ruskými silami, které se snaží dokončit obklíčení kapsy kolem města, byly v posledních dnech intenzivně bombardovány.

Předpokládá se, že ve městě se stále skrývá v krytech patnáct tisíc obyvatel.

Ruské síly se pokoušely přerušit ukrajinské zásobovací linie do Severodoněcka.

Ukrajinské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že se ruské síly pokoušejí prolomit ukrajinskou obranu v okolí města Popasna ve snaze proniknout na západ k Bačmutu, klíčovému uzlu, který slouží jako velitelské centrum pro velkou část ukrajinského válečného úsilí.

"Vzhlédla jsem od svých modliteb a uslyšela děsivý zvuk," řekla 82letá Maria Majašlapaková, obyvatelka Bačmutu, který je opakovaně svědkem leteckých útoků. "Každý den se modlím k Bohu s prosbou, abych se vyhnula zraněním. Bůh mě vyslyšel. Bůh na mě dohlíží."
 

 18766

Je to zvláštní. NYT argumentuje, že vám sice někdo zničil byt a zabíjí členy vaší rodiny, ale je to vaše vina. Máte mu dovolit další vraždění

24. 5. 2022

čas čtení 15 minut

Foto: Azovstal

Andrij Zagorodňuk: "Ti, kdo říkají, že Ukrajina nemůže vyhrát, nechápou situaci
 

Článek redaktora New York Times s názvem "Válka na Ukrajině se komplikuje a Amerika není připravena", který vyšel 19. května, okamžitě vyvolal rozruch nejen na Ukrajině.

Pochází z média, které má pověst média podporujícího americkou pomoc Ukrajině proti ruské invazi, a mnohé překvapil, píše list Kyiv Independent.

Deník New York Times poté, co americký Senát schválil historickou pomoc Kyjevu ve výši 40 miliard dolarů, uvedl, že není "v nejlepším zájmu Ameriky vrhnout se do totální války s Ruskem".

Přestože ruský útok, největší v Evropě od druhé světové války, byl "překvapivě nepořádně provedený", je podle redakce NYT  Rusko stále příliš silné a rozhodné vítězství Ukrajiny není realistickým plánem.

Tento předpoklad zazněl i přesto, že v předchozích dvou měsících války Rusko utrpělo řadu vážných porážek, muselo se zcela stáhnout ze severní Ukrajiny a soustředit svůj aktivní boj ve východní oblasti Donbasu, kde ruská ofenziva skončila rovněž mimořádně nákladně a pomalu.
 

 18591

NYT: Válka na Ukrajině se komplikuje a Amerika na ni není připravena

24. 5. 2022

čas čtení 5 minut

Senát minulý čtvrtek schválil balíček nouzové pomoci Ukrajině ve výši 40 miliard dolarů, ale vzhledem k tomu, že malá skupina izolacionistických republikánů výdaje hlasitě kritizuje a válka se dostává do nové a komplikované fáze, není další podpora obou stran zaručena.

Ředitelka národních zpravodajských služeb Avril Haines nedávno varovala senátní výbor pro ozbrojené služby, že příštích několik měsíců může být nestabilních. Konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem by podle ní mohl nabrat "nepředvídatelnější a potenciálně eskalační trajektorii", přičemž se zvyšuje pravděpodobnost, že by Rusko mohlo pohrozit použitím jaderných zbraní, míní editoriální panel deníku New York Times.

 18768

Ropa financuje válku! Organizace Greenpeace promítala vládě vzkaz, aby skončila s ruskou ropou

24. 5. 2022

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva Greenpeace ČR

Praha/Litvínov - 24. května: V noci na dnešek promítala organizace Greenpeace na zeď u Úřadu vlády v Praze a na chladicí věž rafinerie u Litvínova, kde se zpracovává ropa dovážená z Ruska. Vzkazy, které se v noci na těchto stavbách objevily, vyzývaly vládu premiéra Petra Fialy, aby podpořila konec dovozu ruské ropy Evropy do konce letošního roku a nepožadovala z něj výjimku.

 18765

Důkazy, že Rusko krade na Ukrajině pšenici

24. 5. 2022

čas čtení 9 minut

Maxar Technologies: Rusko nakládá na svou loď na Ukrajině ukradenou pšenici

- Nové satelitní snímky ukazují ruské krádeže ukrajinského obilí, informuje CNN a potvrzuje tak tvrzení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že potraviny Rusko na Ukrajině postupně krade

Snímky, které pořídila společnost Maxar Technologies, pocházejí z 19. a 21. května. Jsou na nich vidět dvě lodě pro přepravu volně loženého zboží s ruskou vlajkou, které nakládají obilí z obilných sil, u nichž kotví.

Od CNN:

    Je těžké s jistotou říci, zda se na lodi nakládá ukradené ukrajinské obilí, ale Ruskem anektovaný Krym sám produkuje jen málo obilí, na rozdíl od zemědělsky bohatých ukrajinských regionů Cherson a Záporoží bezprostředně na severu. Ukrajinští čintielé a zdroje z průmyslu sdělili CNN, že ruské síly v okupovaných oblastech vyprázdnily několik sil a obilí odvezly na jih.

    Začátkem tohoto měsíce provedla podobnou misi loď Matroš Pozynič: naložila obilí a vyplula z Černého moře do Středozemního moře. Původně měla se svým nákladem namířeno do Egypta, ale po varování ukrajinských čionitelů, že obilí je kradené, Egypt náklad nepřijal.  Byl lodi také zakázán vstup do Bejrútu a nakonec zakotvila v Latákíji v Sýrii, kde Rusko již léta podporuje režim Bašára Asada.

Rusko mezitím zastavilo ukrajinský vývoz z přístavů, čímž vznikla hrozba globální potravinové krize. Vzhledem k tomu, že Ukrajina je předním vývozcem pšenice a dalších potravinářských produktů, zásobování světa je nyní problematické.

"Světové společenství musí Ukrajině pomoci odblokovat námořní přístavy, jinak bude energetická krize následována potravinovou krizí a bude jí čelit mnoho dalších zemí," řekl o víkendu Zelenskij.

 16447

Dlouhý covid: U některých pacientů může způsobit trvalé poškození srdce, plic a ledvin, zjistila studie

24. 5. 2022

čas čtení 4 minuty



Každý osmý pacient hospitalizovaný  na  covid měl o dva měsíce po prodělání covidu zánět srdce, zjistili vědci


Vědci sledovali zdravotní stav  159 osob hospitalizovaných s covidem v období od května 2020 do března 2021.

Poškození tělesných orgánů včetně plic a ledvin je u lidí, kteří byli hospitalizováni s covidem, běžné, přičemž u každého osmého byl zjištěn zánět srdce, odhalili vědci.

 18760

Davos: Ruská agrese proti Ukrajině ohrožuje ekonomiku slabších zemí

24. 5. 2022

čas čtení 2 minuty

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) varovala, že ruská agrese proti Ukrajině zhoršila vyhlídky světové ekonomiky a mohla by vést k recesi ve zranitelnějších zemích


Kristalina Georgievová předpověděla, že rok 2022 bude náročný, a odmítla vyloučit globální recesi, pokud se podmínky výrazně zhorší.

Na otázku, zda MMF předpovídá globální recesi, Georgievová odpověděla v rámci zasedání o světové ekonomice na výročním zasedání Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu: "V tuto chvíli ne. To ale neznamená, že je vyloučena."

Výkonná ředitelka MMF uvedla, že její organizace nedávno snížila vyhlídky růstu 143 svých členských států, které představují 80 % světové produkce.

Ruský diplomat: Nikdy jsem se tolik nestyděl za svou zemi

24. 5. 2022

čas čtení 5 minut

"Válečné štvaní, lži a nenávist": Ruský diplomat v Ženevě rezignoval kvůli invazi na Ukrajinu

Veterán ruské diplomacie v Ženevě rezignoval kvůli invazi Ruska na Ukrajinu.

Boris Bondarev, rada na ruské stálé misi při OSN v Ženevě, napsal ve veřejném prohlášení: "Nikdy jsem se tolik nestyděl za svou zemi "

"Ministerstvo zahraničních věcí dnes nedělá diplomacii," napsal diplomat, který na ruském ministerstvu zahraničí působil  20 let. "Je to jen o válečném štvaní, lžích a nenávisti. Slouží zájmům několika málo lidí, velmi málo lidí, čímž přispívá k další izolaci a degradaci mé země. Rusko už nemá spojence a není na koho svalovat vinu, jen na jeho bezohlednou a nepromyšlenou politiku."



 18758

Nově zveřejněné fotografie z mejdanu v Downing Street během lockdownu dokazují, že Johnson lhal parlamentu

24. 5. 2022

čas čtení 5 minut

Aktualizace: Vyšlo najevo, že Johnson se pokoušel přesvědčit státní úřednici Sue Grayovou, aby zprávu o mejdanech v Downing Street nevydávala:


Na fotografiích, které v pondělí zveřejnilo zpravodajství britské komerční televize ITV News, je Boris Johnson, jak 13. listopadu 2020 uprostřed tvrdého covidového lockdownu na mejdanu, kde je dalších osm lidí,  zvedá skleničku k přípitku. Dosud tvrdil, že se žádné mejdany nikdy nekonaly. V době, kdy se tento mejdan konal, bylo kvůli covidu v Británii celostátně zakázáno setkávání více než dvou osob. 

Boris Johnson čelí novým obviněním, že lhal  poslancům v parlamentu poté, co se objevily fotografie, na nichž si připíjí na rozlučkové akci na Downing Street během tvrdého covidového lockdownu v listopadu 2020.

Metropolitní policie později pokutovala zaměstnance za účast na akci 13. listopadu 2020 - Johnsona, který je jasně vidět, jak v místnosti plné alkoholu zvedá sklenku, však nesankcionovala.

Množství alkoholu na stole:


Johnson opakovaně tvrdil v Dolní sněmovně, že žádné mejdany se nekonaly,  "a předpisy byly vždy dodržovány".

Rozhovor Britských listů 495. Jak oligarcha Křetínský vydělává - a závisí - na ruském plynu

20. 5. 2022

čas čtení 1 minuta



Albín Sybera interviewuje reportéry Deníku Referendum Daniela Koteckého a Lucii Čejkovou, kteří vypracovali investigativní reportáž o tom, jak silně závisí podnikání oligarchy Křetínského na dodávkách ruského plynu. (Jejich reportáž, na níž se podílela i  Gaby Khazalová, je nyní publikována i v zahraničí, především ve Francii, kde má Křetínský podnikání a mediální vliv.) Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 20. května 2022.

Článek, o kterém je řeč:


 18761

Goethe jako náboženský člověk

24. 5. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Měl jsem na Facebooku zajímavou debatu o tom, kam vlastně nábožensky řadit Goetha. Když se podíváme do anglické wikipedie na heslo Johann Wolfgang Goethe, zjistíme, že to vskutku není snadné. Jeho osobní sekretář Eckermann ho považoval za vzorného luterána, literát August Schlegel zase za konvertitu k islámu (asi kvůli sbírce Západovýchodní díván). Goethe sám se hlásil ke Spinozovi (Spinoza byl tehdy mezi průkopníky německého osvícenství oblíbený a je zajímavá otázka, kam takovou recepci Spinzy i Spinozu samotného vlastně zařadit) a Nietzsche v Goethovi viděl šťastného fatalistu.

 18691

Motivy feministického hnutí #MeToo v dramatech Václava Havla

23. 5. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 51 minut

Do třetice:



Objednejte si tuto pozoruhodnou knížku ZDE

K šedesátinám (dne 6. dubna 2022) profesora Petra Bílka, významného literárního vědce, teoretika a historika populární kultury, působícího na filozofických fakultách Univerzity Karlovy a Jihočeské univerzity, vydali jeho kolegové z Prahy, Českých Budějovic, Brna, Olomouce a Glasgow k jeho poctě tuto publikaci. Nenechte se odradit "odborností" této publikace: obsahuje celou řadu velmi aktuálních textů. Lidé, čtěte!

Čtenáři si mohou Petra Bílka pamatovat z našich Rozhovorů Britských listů:


Dnes přinášíme třetí ukázku, článek Jana Čulíka o tom, jak přesně od šedesátých let zaznamenával Václav Havel - zjevně na základě své vlastní sexuální promiskuity - ve svých dramatech pokusy stárnoucích mužů dostat mladé dívky do postele.

Druhá ukázka, článek Davida Skalického o tom, jak ultrapravicoví stoupenci "přirozenosti" ostrakizují všechny, kdo podle nich jsou "jiní", a tedy nebezpeční, je ZDE

První ukázka, článek Jakuba Češky o tom, jak si v týdeníku Respekt vymysleli o Hrabalovi nepodložené nesmysly, je ZDE


---


Motivy feministického hnutí #MeToo v dramatech Václava Havla

Jan Čulík

(University of Glasgow)

Nikdo se dosud nezabýval skutečností, že Václav Havel v celé řadě svých dramat docela systematicky tematizuje a vlastně paroduje značně problematické úsilí stárnoucích vlivných nebo mocných mužů udržovat si vedle manželky i milenku a dostat snad každou mladou dívku do postele. Je to paradoxně téma, které je v poslední době, kdy se konečně ženám podařilo prosadit svůj hlas, především na Západě, ale do určité míry snad i v České republice, značně aktuální. Možná se může zdát překvapivé, že se toto téma znovu a znovu objevuje v Havlových hrách už od šedesátých let. Přítomnost tohoto tématu lze interpretovat jako součást Havlovy analýzy úsilí mocných či vlivných jedinců utlačovat své spolubližní k vlastnímu, poživačnému prospěchu.

Čas oponou trhnul a změněn svět. Politolog Ondřej Slačálek v nedávném televizním Rozhovoru Britských listů upozorňuje, že se v některých ohledech v poslední době hodně změnil hodnotový systém mladé generace Čechů, kteří nyní kladou daleko větší důraz na rovnost pohlaví a na potřebu toho, aby muži považovali ženy za svébytné lidské bytosti, nikoliv jen za sexuální materiál do postele (viz Slačálek 2021). Podíváme-li se ze zpětného pohledu na dramata Václava Havla, uvidíme, že byl Havel v této věci před mnoha desetiletími v podstatě věštec. Nikdo si dosud kupodivu této skutečnosti nepovšiml, nicméně je faktem, že skoro od samého začátku své dramatické tvorby Václav Havel ve svých hrách tematizuje velmi problematický vztah (stárnoucích) mužů vůči ženám.1
 

 18763

Burianův obraz

24. 5. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 8 minut

Jakmile se kdekoliv vysloví jméno Zdeněk Burian, okamžitě všichni zpozorní a přímo bleskovou rychlostí jim na mysli vyvstane povinná školní četba od Eduarda Štorcha, Lovci mamutů s excelentními ilustracemi tohoto jedinečného českého malíře a ilustrátora dobrodružných knih, který proslul nejen svými paleontologickými rekonstrukcemi, na nichž spolupracoval s profesorem Karlem Augustou, ale i obrazem známé sošky, takzvané věstonické Venuše, na němž zachytil její výrobu pravěkým umělcem. Namaloval ho v roce 1958 olejem na plátno o rozměru 62 x 43 cm a právě tento obraz byl také použit jako ilustrace ve zmíněné školní četbě. Ale o tom, kdo tuto keramickou sošku nahé ženy pocházející z mladého paleolitu a datovanou do období 29 000 – 25 000 let př. n. l., objevil, ví už málokdo. A právě všem těm, kteří by se chtěli o jejím objeviteli dozvědět něco více, je určena kniha z nakladatelství Academia, s názvem Karel Absolon, jejímž autorem je Petr Zajíček.

 18207

Jak se chodí kolem horké kaše snížených daní

23. 5. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

 

V nedělních Otázkách V. Moravce jsem se zájmem sledoval debatu guvernéra ČNB Rusnoka, ekonomky Horské a šéfa ČMKOS Středuly o inflaci, mzdách, rozpočtu. Shodli se na jedné věci: snížení daní fyzických osob v souvislosti se zrušením superhrubé mzdy bylo velkou chybou. Paní Horská mluvila o tom, že tak vzrostly lidem příjmy o 7%, ale zapomněla dodat, že těm chudým to nepřineslo prakticky nic.

 18753

Jste nemocný, chudý a osamocený. Nikdo vám nepomůže

23. 5. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 12 minut

Zdravotní a sociální lůžko se stalo přepychem pro občany této země. Co v tomto stále více asociálním státě funguje? Tak třeba byznys pražského poslance zlatých časů ODS - MUDr. Borise Šťastného v "ALZHEIMER HOME" …

Třeba je to jen první z dlouhé řady návštěv, z nich každá bude jiná. Budou se střídat a bude jich hodně…Všichni si ponesou něco, o co se budou moci opírat a hrabat mi s tím ve věcech, všichni mi pro začátek uštědří pořádnou ránu do hlavy a pak mne budou celý den zlostně a znechuceně pozorovat. Budu muset ten dotazník přepsat tak, aby vyhovoval každému z nich.

(Samuel Beckett, Malone umírá, 1952, str. 93, překlad: Tomáš Hrách)

Martin Freund (muž, který v sociální oblasti rozhýbal již mnoho zajímavých činů a projektů v Brně, Bratislavě a teď v Praze ) na svém fb profilu poukázal na obrovský problém, o kterém politici raději mlčí nebo ho různě popírají a zlehčují. Dlouhodobě akutní nedostatek zdravotních a sociálních lůžek pro gerontologické a gerontopsychiatrické klienty. Když je rodina funkční a zejména finančně zajištěná, péče o klienta se nakonec nějak zvládne společnými silami. Ta stále se zhoršující funkčnost a neexistující propojenost zdravotní a sociální péče je však pro každého občana většinou šokem.

Jiná situace však nastává, pakliže jste nemocný, chudý a osamocený…Zůstáváte v pasti sociálně/zdravotního pomezí.

 18757

Je pozornost médií upřena výhradně na Ukrajinu? A jak dlouho?

23. 5. 2022 / Vít Kučík

čas čtení 2 minuty

Víte, co nyní dělá Asadův režim v Aleppu?

Jak se vede afghánským ženám za vlády Talibů?

Co dělá studentská opozice na Barmě, kde se nedavno vratila k moci vojenská junta? ptá se Vít Kučík.

Pozn. red.: Jsou to oprávněné otázky, ale my tyhlety věci víme. Světová média nejsou výlučně mesmerizována Ukrajinou, jak pan Kučík naznačuje. Například včera přišla zpráva, že Taliban nařídil moderátorkám v afghánské televizi, aby si před kamerou zahalovaly obličej. Dosud se tomu bránily. Přicházejí také informace o pokračující válce a hladomoru v Sýrii. Viz například ZDE Média také hojně upozorňují na naprostý hospodářský rozvrat na Srí Lance. - Ovšem v ostatním upozorňuje pan Kučík na důležité věci:

Ukrajinská akutní bolest trvá už nějaké tři měsíce. Tři měsíce je na ni upřena pozornost světa. Ukrajina pozornost světa životně potřebuje ke svému přežití, neboť bez pozornosti není podpory a bez materiálni podpory nemá její heroismus proti ruské přesile šanci.

Rozhovor Britských listů 494. Seď, buď potichu, neozývej se a nepodnikej žádnou akci!

17. 5. 2022

čas čtení 1 minuta



Co budou mladí lidé v České republice dělat s tím, že nemají v politice vůbec žádné zastoupení a že padesátníci ovládající českou politiku na jejich zájmy, včetně absolutní nutnosti co nejrychleji a nejefektivněji bojovat proti globálnímu oteplování, které tvrdě postihne právě dnešní mladou generaci? O tom hovoří Jan Čulík s Vojtěchem Petrů, šéfredaktorem Studentských listů. Podle něho je to ovšem problém, protože školy většinou mladým lidem vštěpují "Seď, buď potichu, neozývej se a nepodnikej žádnou akci!" Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 17. května 2022.


 18508

Apokalypsa? Nezadržitelně roste globální potravinová krize

23. 5. 2022

čas čtení 14 minut

Generální tajemník OSN António Guterres minulý týden znovu bil na poplach, když uvedl, že nedostatek potravin na Ukrajině by mohl přispět k tomu, že se "desítky milionů lidí ocitnou v situaci nedostatku potravin". Výsledkem by mohla být "podvýživa, masový hlad a hladomor v krizi, která by mohla trvat roky" - a zvýšit pravděpodobnost globální recese.

 18755

Británie podniká razantní kroky proti šíření opičích neštovic

23. 5. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Blízkým kontaktům osob nakažených vzácnou nemocí byly nabídnuty vakcíny a bylo jim doporučeno, aby se izolovali až na 21 dní

Vážněji ohroženy jsou těhotné ženy a malé děti. Starší lidé, kteří byli do r. 1980 očkováni proti neštovicím, mají imunitu

Komunitní přenos v Británii je z velké části soustředěn do městských oblastí a převážně se s ním setkáváme u osob, které se samy označují za homosexuály nebo bisexuály.


Rozhovor Britských listů 493. Uprchlíci na pražském Hlavním nádraží: Systémové selhání

13. 5. 2022

čas čtení 1 minuta


Je pozoruhodné, jak rychle se z ukrajinských uprchlíků v českých médiích stali "Romové". Jenže společnosti vždycky dělají mechanicky a automaticky to, co jim vštěpují média - jen se podívejte dnes do Ruska, do hitlerovského Německa třicátých let dvacátého století, nebo do dnešní České republiky. Nikdo se neptá na individuální příběhy těchto lidí, nikdo nevnímá, že jsou ztraumatizovaní, nevadí nám, že nemluvňata a malé děti spí na pražském nádraží na zemi. O tom, co to všechno znamená, mluví Jan Čulík s Matějem Žaloudkem, zastupitelem za Stranu zelených na Praze tři, který ve čtvrtek 12.5. strávil jako dobrovolník na pražském Hlavním nádraží tři hodiny. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 13. května 2022.


 18556

Fašismus jako levná výmluva: Kde hledat kořeny ruského zla?

23. 5. 2022

čas čtení 3 minuty

Válečné zločiny a zločiny proti lidskosti, které nyní ruské síly páchají na Ukrajině, jsou poslední ozvěnou těch, jež sovětští vojáci páchali ve východní Evropě na konci a bezprostředně po 2. světové válce. Jde však o kontinuitu, kterou Západ nechtěl a nechce vidět, upozorňuje Dmitrij Savvin.

Rozhovor Britských listů 492. Chudoba v ČR vládne a Češi na sobě nechávají dříví štípat

9. 5. 2022

čas čtení 1 minuta



Jaká by v současnosti měla být v ČR férová mzda? Jan Čulík o tom mluví s politoložkou Kateřinou Šmejkalovou z Platformy pro minimální důstojnou mzdu a z Nadace Friedricha Eberta. Podle provizorních údajů ze začátku roku 2022 by měla být mimopražská minimální důstojná mzda 33 909 Kč hrubého, a pro Prahu 39 974 Kč. Ale jak přimějete podniky, aby takové mzdy lidem skutečně platily? A kdy bude mít česká vláda řádnou ekonomickou strategii, aby ČR přestala být pouhou montovnou a vyráběla inovativně vlastní výrobky v oblasti IT a přechodu na ekologické energetické zdroje? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 10. května 2022.




 18752

Postmoderní neofašismus jako ruská státní doktrína

23. 5. 2022 / Adam Tomáš

čas čtení 22 minut

Od Putinovy invaze na suverénní Ukrajinu už konečně padá středoevropská averze k Rusku na základě historické zkušenosti se Sovětským svazem a s tím související sentimenty a ahistorické srovnávání současného Ruska se značně zmytizovanou představou velmoci někdy z dob Leonida Brežněva, který nese odpovědnost za naší konkrétní českou a československou zkušenost s ruskou okupací. Na těchto troskách se rodí více či méně na faktech založená averze nová, která souvisí se současným ruským imperialismem a, což je slovo, které je v jednom textu s Putinem konečně reálně skloňováno, i s fašismem.

 18754

Spojené státy posílají Ukrajině vojenskou pomoc za miliardy – jenže ne systémy, které potřebuje

23. 5. 2022

čas čtení 7 minut

Ještě doutnající zkroucený kov; vykuchaný trup vozidla, jeho horní polovina utržená – to je to, co za sebou zanechává turecký Bayraktar TB-2. Do tohoto útoku na ruskou obrněnou kolonu severně od Kyjeva byly zapojeny dva takové bezpilotní letouny – pro Západ docela výhodná cena něco méně než 2 miliony dolarů za platformu, napsal Andrew Milburn.

 18497

Válka o nebe nad Ukrajinou. Polsko darovalo obrovské zásoby zbraní

23. 5. 2022

čas čtení 2 minuty

Místo stíhaček MiG-29 Polsko poskytlo Ukrajině obrovské zásoby náhradních dílů a zbraní pro tyto stroje. Díky těmto dodávkám může ukrajinské letectvo průběžně obnovovat bojeschopnost svých letounů. Ukrajina si zatím podle expertů vede ve vzduchu překvapivě dobře. Čeká však na nová letadla. Žádá nejen postsovětské MiGy-29, ale i americké F-16 nebo švédské Gripeny, informuje Edyta Żemłová.

 18214

Putinovo impérium jako selhávající stát

23. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

Ruská federace je v současnosti klasickým příkladem zhrouceného státu, který není schopen plnit své funkce, zejména ty sociální. S válkou na Ukrajině se situace jen zhorší a svět se musí připravit na rozpad Ruska, říká sibiřský regionalista Semjon Arcyševskij.

 18530

Zelenskij: V bojích na východě země může zahynout až 100 ukrajinských vojáků denně

23. 5. 2022

čas čtení 9 minut


- Zelenskij v Davosu vyzval k "maximálním sankcím" proti Rusku
 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij ve svém projevu na Světovém ekonomickém fóru v Davosu vyzval k "maximálním sankcím" proti Rusku. Zelenskyj prohlásil, že Rusko by v únoru 2022 nenapadlo Ukrajinu, kdyby mu byl po anexi Krymu v roce 2014 uštědřen tvrdší ekonomický úder. Požaduje:

-  úplné ropné embargo
-  zákaz vstupu všech ruských bank do globálních systémů bez jakýchkoli výjimek
-  přerušení vazeb s ruským IT průmyslem
- zákaz obchodování s Ruskem

Každá firma, která opustí Rusko, se může přesunout na ukrajinský trh, říká Zelenskij s tím, že firmám by prospělo, kdyby skutečně podporovaly svobodu.

K obrovské výzvě obnovy Ukrajiny Zelenskij řekl:

    Nabízíme světu šanci vytvořit precedens, co se stane, když se pokusíte zničit sousední zemi. Vyzývám vás, abyste se na této obnově podíleli.

Navrhl, že by obnova mohla být částečně financována vyhledáním ruských peněz v zahraničí, jejich zmrazením a přidělením do zvláštního fondu na pomoc těm, kteří byli válkou poškozeni.

Zelenskij citoval George Marshalla, který dal své jméno plánu obnovy Evropy po druhé světové válce, který řekl, že není proti žádné zemi, ale proti "hladu, chudobě, zoufalství, chaosu".


- Ruský voják odsouzen k doživotnímu vězení

Ruský voják byl shledán vinným a odsouzen na doživotí za zabití neozbrojeného civilisty v prvním procesu s válečnými zločinci, který se na Ukrajině konal od ruské invaze.

Jednadvacetiletý Vadim Šišimarin se přiznal k vraždě 62letého civilisty, k níž došlo 28. února v severovýchodní ukrajinské obci Čupachivka.



31019

Věčný návrat

23. 5. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 9 minut

Kolo času

Jak je možné, že i v 21. století spěje lidstvo opět k věčnému návratu?

Tak nad touto filozofickou myšlenkou a současně i otázkou, podle níž se celek světa v nekonečném čase stále dokola opakuje, se už v předsokratovské době zamýšlel řecký filozof Herakleitos z Efesu. Ani po tolika staletích, nezůstal v tomto přemýšlení osamocený. Nejvíce tuto jedinečnou myšlenku, která stále nedá spát těm tvořivějším a hloubavějším rozšířil do bližšího povědomí německý spisovatel a filozof Friedrich Nietzsche ve svém díle pocházejícím z roku 1883 Tak pravil Zarathustra. Ale ani on nezůstal v tomto hloubání osamocen. Dalším filozofem, který se touto myšlenkou zabýval ve své knize Mýtus o věčném návratu, byl rumunský spisovatel Mircea Eliade, jehož dílem se nechala inspirovat úspěšná česká výtvarnice, absolventka nejen Akademie výtvarných umění, ale také účastnice stáže na Robert Gordon University – Gray´s School of Art, Abberdeen, Scotland a finalistka Leinemann – Stiftung für Bildung und Kunst Award, Radka Bodzewicz, jejíž obrazy, zamýšlející se nad touto myšlenkou, jsme mohli před nedávnem zhlédnout v Galerii Václava Špály v Praze, na výstavě In illo Tempore.

Paní Bodzewicz, čím to, že právě Eliadovo dílo vás oslovilo nejvíce?



 18448

Syrští experti na barelové bomby jsou v Rusku, mají pomáhat Putinovi v bourání civilních oblastí na Ukrajině

22. 5. 2022

čas čtení 4 minuty

S Putinovými silami spolupracuje více než 50 syrských specialistů na shazování barelových bomb z vrtulníků 

Technici spojovaní s nechvalně proslulými barelovými bombami syrské armády, které způsobily zkázu na velké části území země, byli vysláni do Ruska, aby pomohli potenciálně připravit podobnou kampaň ve válce na Ukrajině, domnívají se evropští představitelé.

Podle zpravodajských důstojníků je v Rusku již několik týdnů více než 50 specialistů, kteří mají bohaté zkušenosti s výrobou a dodávkou této surové výbušniny, a pracují společně s představiteli armády Vladimira Putina.

Jejich příjezd je chápán jako jeden z faktorů, který stojí za varováním USA a Evropy, že ruská armáda se možná připravuje na použití chemických zbraní.

Barelové bomby - surové výbušniny umístěné v sudu a shazované  z vrtulníků - byly používány s ničivým účinkem po celou dobu syrské války. Režim byl také pravidelně obviňován z plnění kanystrů chlórem a jejich shazování na města ovládaná opozicí, což způsobilo stovky mrtvých a vyvolalo všeobecný poplach.

Mariupol čelí zdravotnické a hygienické katastrofě, říká starosta

22. 5. 2022

čas čtení 11 minut

- Zbabělec Putin chodí všude v neprůstřelné vestě:






-  Starosta ukrajinského Mariupolu Vadim Bojčenko v sobotu varoval, že hromadné hroby v mělkých jámách po celém městě a selhání kanalizačních systémů mohou vyvolat zdravotní krizi.

Dodal, že letní deště hrozí kontaminací vodních zdrojů, a naléhal na ruské síly, aby umožnily obyvatelům bezpečně opustit město.

Kromě humanitární katastrofy, kterou vyvolali(ruští) okupanti a kolaboranti, je město na pokraji vypuknutí infekčních chorob, uvedl.

- Gazprom zastavil vývoz plynu do Finsk
a

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom uvedla, že zastavila vývoz plynu do Finska.

Země odmítla požadavky Moskvy platit za ruský plyn v rublech poté, co západní země zavedly sankce kvůli invazi na Ukrajinu.

Finský státní velkoobchodník s plynem Gasum, finská vláda a jednotlivé finské společnosti odebírající plyn uvedly, že jsou na zastavení dodávky ruského plynu připraveny.

Většina evropských dodavatelských smluv je denominována v eurech nebo dolarech.

Minulý měsíc Moskva odřízla plyn Bulharsku a Polsku poté, co odmítly platit v rublech.

Australské volby: Zvítězili labouristé, ekologičtí nezávislí a zelení

21. 5. 2022

čas čtení 4 minuty

Aktualizace: Je stále pravděpodobnější, že labouristé vytvoří v Austránii většinovou vládu.

Po téměř deseti letech prohrála konzervativní vláda

Labouristická strana Anthonyho Albanese porazila vládnoucí koalici, ale možná nebude mít dostatek hlasů pro vytvoření většinové vlády


Vítězství labouristů a výrazné zisky zelených a nezávislých kandidátů

 

Australská pravicová koaliční vláda přišla po téměř deseti letech o moc a sobotní volby ukázaly prudký posun k progresivním stranám, který vyústí ve vládu labouristů pod vedením Anthonyho Albaneseho - ten však může potřebovat podporu nezávislých nebo zelených, kteří se zaměřují na klima.



 18448

Obava z jaderné války s Ruskem je lichá

21. 5. 2022

čas čtení 5 minut

Je přirozené, že se obáváme hrozby jaderné války, zejména s ohledem na rétoriku, která zaznívá z Ruska. Zde je má analýza z pohledu výzkumu autoritářských režimů, výsledků války a mezinárodního vyjednávání, píše Olga Chyž, politoložka na univerzitě v Torontu.

Závěr je, že hrozba eskalace jaderných zbraní je nízká, ať už tato válka pro Rusko dopadne jakkoli.

Putin NENÍ zahnán do kouta. NEpotřebuje ústupovou cestu, aby si zachoval tvář. NECHYSTÁ se vyrazit  a vybombardovat svět - a to ani v případě, že ukrajinské síly vyženou jeho vojska  z celé Ukrajiny, včetně Donbasu a Krymu.

A to proto, že válka na Ukrajině NENÍ jeho okamžikem smrti, NENÍ provazem, na kterém bude viset, a NEVEDE k jeho odstranění od moci, ať už se stane cokoli. Abyste to pochopili, musíte rozumět vnitřnímu fungování Putinova režimu a teorii mezinárodních vztahů.


 16821

Otevřený dopis Noamu Chomskému (a dalším podobně smýšlejícím intelektuálům) o rusko-ukrajinské válce

21. 5. 2022

čas čtení 9 minut

{Pozn. red. Noamu Chomskému je 93 let. Možná, že v takovém věku už člověk trochu ztrácí soudnost...)

Jurij Gorodničenko, profesor ekonomie | 19. května 2022

spoluautoři Bohdan Kucharskij (City University of New York), Anastassia Fedyk (UC Berkeley) a Ilona Sologub (VoxUkraine)

 

Vážený pane profesore Chomsky,

jsme skupina ukrajinských akademických ekonomů, které zarmoutila řada Vašich nedávných rozhovorů a komentářů k ruské válce na Ukrajině. Jsme přesvědčeni, že Vaše veřejné stanovisko v této věci je kontraproduktivní a brání ukončení neoprávněné ruské invaze na Ukrajinu a všech obětí a utrpení, které přinesla naší vlasti.
 
Poté, co jsme se seznámili s obsahem vašich rozhovorů v této věci, jsme si všimli několika opakujících se chyb ve vaší argumentaci. V následujícím textu bychom vás na tyto omyly chtěli upozornit spolu s naší stručnou reakcí:

 17360

Španělsko se připravuje na vlnu veder mimořádné intenzity

21. 5. 2022

čas čtení 6 minut

Španělsko bylo varováno před rizikem oranžových prachových bouří. I Francii nejteplejší květen v historii
 
V sobotu mají teploty v některých částech jižního Španělska přesáhnout 42 °C. Vlna veder "mimořádné intenzity" přináší prašnou oblohu, zvýšené riziko lesních požárů a vedro, které je obvyklé spíše ve vrcholném létě než v polovině května.

Španělská vláda ve čtvrtek večer aktivovala národní plán pro případ nadměrných teplot poté, co státní meteorologická agentura Aemet varovala, že Španělsko čelí "jednomu z nejteplejších květnů v této zemi za poslední roky".

Aemet uvedl, že z Afriky  proudí masa horkého a suchého vzduchu, která s sebou nese prach ze Sahary a "mimořádně vysoké" denní teploty, které jsou o 10 až 15 °C vyšší než sezónní průměr.

"Poslední aktualizace meteorologických modelů potvrzují mimořádnou intenzitu této vlny veder," řekl Rubén del Campo, mluvčí společnosti Aemet.

 17360

Globální oteplování omezuje lidem spánek na celém světě, zjistila studie

21. 5. 2022

čas čtení 5 minut

Údaje ukazují, že se  hůře spí, zejména ženám a starším lidem, což má vážné dopady na zdraví



Dobrý spánek je pro zdraví a pohodu zásadní. Globální oteplování však zvyšuje noční teploty ještě rychleji než ve dne, což ztěžuje spánek. Analýza odhalila, že průměrný obyvatel světa již přichází o 44 hodin spánku ročně, což vede k 11 nocím s méně než sedmi hodinami spánku, což je standardní měřítko dostatečného spánku.

 18748

Jak byste se cítili, kdyby vám vybombardovali (až vám vybombardují) byt?

21. 5. 2022

čas čtení 1 minuta


- Ukrajinské děti:




Ludmila: "Já vám řeknu tohle. Kdybych se z metra mohla prostě jen vrátit domů, bylo by to jiné. Všechny ty lidi, s nimiž jsem tam poslední dva měsíce byla, mohla bych je pozvat domů na návštěvu. Mohli bychom se setkávat a přátelit. Ale já nemám kam jít. "


Valentina: "Moje dcera a vnučka jsou tak daleko - v Německu. Cizinci v cizí zemi. Myslím, že to nepřežiju. Zemřu a už je neuvidím. Nemám kde bydlet, ale mám všechny tyhle věci, které vlastně nepotřebuju. Nosím to pořád s sebou, takže s tím mám práci. Ale nepotřebuju to. Můj život skončil."

 
Ruská vojska v pátek tvrdě bombardovala ukrajinské město Severodoněck.

Paraic O'Brien z Channel 4 News natočil reportáž o osudech lidí, kteří žili poslední dva měsíce v charkovském metru. Rusové jim zničili byty. Kam jít?

Toto je Ludmilin byt:

 18661

O touze z nouze

20. 5. 2022 / Petr Haraším, Pavel Haraším

čas čtení 9 minut

Německo, Francie a Itálie ve obdivuhodné snaze zachránit čest Vladimíra Adolfa Putina vyvíjí zákeřný tlak na Ukrajinu. Chtějí snad, aby Ukrajina srdnatěji bojovala za své přežití, aby snad bojovala s dodanými zbraněmi (ne německými) víc a udatněji? Ó nikoli. Tři dobráci chtějí, aby se vzdala svého území ve prospěch fašistů z Ruska, podepsala mírovou dohodu a prohlásila Putina za cara vší Ukrajiny. Státy OSY a mnichovských dobrodinců ví, co se sluší a patří. Mnohem lepší bude nabídka, že výše uvedené odvážné státy věnují všemocnému Rusku části svých území i s lidmi a Rusko přestane okupovat Ukrajinu. Telefonista Macron Vladimírovi cinkne a zítra může být po válce světů.

Ukrajinský ministr zahraničí ovšem prohlásil, že pro Ukrajinu představuje vítězství osvobození všech Ruskem okupovaných území, včetně Donbasu a Krymu. To se třem uvedeným borcům zrovínka moc nelíbí.

 18530

Zelenskij: V Donbasu je peklo

20. 5. 2022

čas čtení 27 minut

- Lidé v Petrohradě na koncertu punkové skupiny skandují  "Do prdele s válkou!"


-  Profesor Alexej Fenenko z Ústavu mezinárodních bezpečnostních studií vysvětlil v ruské televizi, že pro Rusko je válka na Ukrajině přípravou pro potenciální větší válku se Severoatlantickým společenstvím:




V Rusku dochází i nadále k "nepochopitelným" výbuchům:

- 87. den ukrajinského odporu. Exploze v sobotu ráno v Kyjevě, v Charkově a v Chersonu. Rusko začalo vydávat videa s ukrajinskými rukojmími na okupovaných územích, donucených omlouvat se a svědčit, že se podrobují "denacifikaci". Další důkaz útlaku:


- Ve čtvrtek se odvážila jedna studentka v Jekatěrinburgu ptát se mluvčí ruského ministerstva zahraničí, jak je možné, že Rusko nerespektuje územní celistvost a nezávislost Ukrajiny. Odpověď: Donedávna jsme byli jediný národ.

 

 18747

Toxiny v životním prostředí zhoršují pandemii obezity, varují vědci

20. 5. 2022

čas čtení 10 minut

 Znečišťující látky jsou schopny  narušit metabolický termostat lidského organismu a některé z nich dokonce způsobují vznik obezity u dětí

Podle rozsáhlé vědecké studie  zvětšuje chemické znečištění v životním prostředí globální epidemii obezity.

Informace, že toxiny nazývané "obezogeny" mohou ovlivňovat způsob, jakým tělo kontroluje svou váhu, zatím není součástí hlavního proudu medicíny. Desítky vědců, kteří za touto studií  stojí, však tvrdí, že důkazy jsou nyní tak silné, že by se jí měla stát. "Je to velmi důležité, protože současná klinická léčba obézních pacientů je žalostně nedostatečná," uvedli.

Nejznepokojivějším aspektem důkazů je to, že některé chemické vlivy, které zvyšují váhu lidí, se mohou přenášet z generace na generaci tím, že mění fungování genů. Mezi znečišťující látky, které vědci uvádějí jako látky zvyšující obezitu, patří bisfenol A (BPA), který se běžně přidává do plastů, a také některé pesticidy, zpomalovače hoření a znečištěné ovzduší.
 

 16524

Tisková zpráva:

Europoslanci schválili nulové clo na ukrajinské výrobky. Na návrhu pracovala Markéta Gregorová

20. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

Europoslanci hladce schválili dočasnou liberalizaci obchodu s ukrajinskými výrobky. Návrh vítá stínová zpravodajka návrhu Markéta Gregorová, podle které přispěje k podpoře a posílení stávajícího obchodního toku z Ukrajiny do Evropské unie. To podpoří ukrajinskou ekonomiku, která je aktuálně napadena Putinovou válkou.

Drzí pražští řidiči. Proč policie nezasahuje?

20. 5. 2022

čas čtení < 1 minuta

K tomu Muriel Blaive: Titíž čeští řidiči ve Vídni přísně dodržují dopravní předpisy a chovají se vzorně, protože vědí, že tam policie, nepostižená korupcí, tvrdě vymáhá za jejich nedodržování velké pokuty. Proč ne v Praze?

 18437

Jak Putin dotlačil Finsko do NATO

20. 5. 2022

čas čtení 5 minut

Skutečnost, že Finsko a Švédsko se chystají vstoupit do NATO, je ještě pozoruhodnější, než vykresluje mnohá média. Nejen, že obě země udržovaly po mnoho desetiletí důslednou neutralitu, ale – zejména Finsko – činily tak pod tlakem Moskvy, upozorňuje Fred Kaplan.

 18588

Nesnesitelná brutalita bolševiků

20. 5. 2022

čas čtení 8 minut

"Příliš dlouho," píše sir Antony Beevor, "jsme dělali chybu, že jsme mluvili o válkách jako o jediné entitě." V knize Rusko: Revoluce a občanská válka předkládá záznamy hořkých roků mezi lety 1917 a 1921 a odhaluje nesčetné množství způsobů, jak se jednotlivé akce navzájem poskládaly a zahynulo 12 milionů lidí. Toto není příběh o vítězích a poražených. Jak kdysi napsala válečná korespondentka Martha Gellhornová o každém konfliktu, všude: "Neexistuje ani vítězství, ani porážka; existuje jen katastrofa", uvádí ve své recenzi Sara Wheelerová.

 17865

Úspěch nebo neúspěch?

20. 5. 2022 / Muriel Blaive

čas čtení 9 minut

Historička Muriel Blaive se na Facebooku zamyslela nad třiceti lety své práce v oboru české historie - v ČR, s přesahem do zahraničí. Zajímavé jsou myslíme i reakce jejích kolegů, většinou zahraničních historiků. Zanonymizovali jsme je.

Letos v září to bude přesně 30 let, co jsem se přestěhovala do České republiky a usadila se v Praze, abych se stala historikem komunistického Československa a postkomunistického Česka, takže je čas na průběžné bilancování. Myslím, že jsem slušný historik, rozhodně se moje úroveň zdá být v pořádku, možná je dokonce nadprůměrná,  pokud vezmu v úvahu své mezinárodní výsledky, pokud jde o publikace a stipendia. 

Přesto jsem za těch třicet let nebyla ani jednou, co se pamatuji, pozvána k prezentaci své práce ve vědeckém semináři Ústavu pro soudobé dějiny, ani ve vědeckém semináři Ústavu pro hospodářské a sociální dějiny, ani k příspěvku do časopisu Soudobé dějiny či jiného českého časopisu.

Ve skutečnosti je českých kolegů, kteří mi nabídli nějaké hmatatelné přijetí, pomoc nebo pracovní příležitosti (většinou neplacené), tak málo, že je mohu všechny snadno vyjmenovat (a jsem jim za to vděčná):

 18514

Výsledek energetické krize: České firmy chtějí obnovitelné zdroje a energetické úspory

20. 5. 2022

čas čtení 6 minut

 

Lidé i firmy hledají způsoby, jak ušetřit

Ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman v úvodu diskusního setkání připomněl, že Evropská komise včera zveřejnila dlouho očekávané legislativní i nelegislativní texty související s odchodem od fosilních paliv. Jejich poselstvím je posílení obnovitelných zdrojů, investování daleko více peněz do OZE a zjednodušení administrativy svázané s dotacemi. „Pořád jsou v České republice prostory pro úsporná opatření. Je teď na jednotlivých členských státech, jak se s tím popasují. Řeší se rychlá novela energetického zákona,“ uvedl Petr Valdman. Představil, jakým způsobem je možné investičně podpořit transformaci energetiky průmyslu, domácností, ale i měst a obcí. „Ve výzvě na energetické úspory veřejných budov jsou připraveny 3,3 miliardy korun, v dotačním programu Nová zelená úsporám je pro obytné domy alokováno 11 miliard korun. Zájem o fotovoltaické panely je čtyřikrát vyšší než v loňském roce. Je to zcela logické, lidé hledají způsoby, jak ušetřit,“ dodal ředitel SFŽP ČR.

Petr Valdman zmínil také Modernizační fond, který je určen na přechod průmyslu na obnovitelné zdroje, a to od podpory jednoduchých projektů, až po ty komplexní. Úplnou novinkou je program Podpora rozvoje komunální energetiky. Jedná se o podporu tzv. komunitní energetiky, zásady jejíhož fungování budou stanoveny v novele energetického zákona. „Je to téma blízké budoucnosti, už teď tím připravujeme základ pro komunitní energetiku. Nevýhoda fotovoltaiky spočívající v tom, že například panely umístěné na střechách škol a školek vyrábějí nejvíce energie v létě, když jsou budovy prázdné, bude kompenzována propojeností v rámci komunity například dodáváním energie do čistíren odpadních vod, které běží celoročně,“ vysvětlil Petr Valdman. O osazení budov v majetku města fotovoltaikou projevilo zájem mimo jiné Hlavní město Praha.

Události na Ukrajině potřebu realizace zásad Green Dealu ještě akcelerovaly

Předseda představenstva a generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák zdůraznil, že spekulace o konci Green Dealu, které se začaly objevovat po začátku války na Ukrajině, jsou neopodstatněné. „Obnovitelné zdroje jsou základem energetické soběstačnosti a nezávislosti České republiky. Je potřeba dekarbonizovat teplárenství. Miliony lidí jsou u nás závislé na centrálním zásobování a bylo by nesmyslné od tohoto systému odstupovat,“ řekl Kamil Čermák. To, co podle jeho slov může posunout energetiku v České republice dál, je přechod od uhlí a plynu na obnovitelné zdroje v kombinaci s jadernou energetikou. „Je tu jasná vůle podniků i institucí dekarbonizovat. I banky o to mají zájem a zohledňují tento proces při úvěrování. Nakonec i jednotliví zákazníci sledují uhlíkovou stopu. To jsou jasné signály trhu,“ popsal Čermák.

To, co je podle generálního ředitele ČEZ ESCO potřeba, je zprůchodnění úřadů a povolovacích procesů. ČEZ ESCO zaznamenává v posledních měsících zájem o dekarbonizaci i od takových segmentů, jako je například sklářství. „Máme obrovský boom poptávky, všichni chtějí mít soláry. To všechno jsou příležitosti a ony se dějí s obrovskou akcelerací,“ dodal předseda představenstva a generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák. Jako úspěšný příklad z minulosti uvedl největší EPC projekt s garantovanou úsporou 21,7 milionu korun ročně a s úsporou 4 400 tun emisí CO₂ ročně, který se týkal celkem třiceti budov ČVUT v Praze.

Banky jdou cestou zvýhodněného úvěrování „zelených“ projektů

Členka představenstva a vrchní ředitelka Komerční banky Jitka Haubová uvedla, že Komerční banka se zavázala být do roku 2026 uhlíkově neutrální. „Chtějí to po nás naši investoři, druhým důvodem jsou regulace. Za poslední roky jsme snížili spotřebu energií o 30 %. Přestěhovali jsme se, zavedli jsme dynamický home office, zaměřili jsme se také na to, jak vyrábíme naše produkty, například z hlediska chlazení našich datových center,“ řekla Jitka Haubová. Pokud je venkovní teplota vyšší než 8 °C, nepotřebuje díky rekuperaci sídlo společnosti zemní plyn k vytápění. Komerční banka se z hlediska energetických úspor zaměřila také na své klienty, má expertní poradenský tým, ochotně spolufinancuje příslušné dotační programy. „Zelené financování máme za zvýhodněné úrokování. Alternativní zdroje sice nemůžou nahradit vše, ale tato cesta, stejně jako cesta energetických úspor, má smysl,“ uzavřela Jitka Haubová.

I dříve dotované provozy mohou po energetických úsporách vydělávat

Kvestor ČVUT Jiří Boháček popsal, jakým způsobem řešila škola s 18 tisíci studenty a 8 tisíci lůžek problematiku energetických úspor. Spolupráci v rámci EPC projektu zahájilo ČVUT v roce 2018, realizace probíhala v letech 2019 až 2020. „Největší problém byl na kolejích a v menzách. Koleje na Strahově byly zanedbané, museli jsme měnit tepelné zdroje, v menzách se měnila vzduchotechnika,“ uvedl Boháček. Podle jeho slov je třeba se při úvahách o energetických úsporách věnovat konkrétním detailům a projektové dokumentaci tak, aby zvolené technologie skutečně vedly k co největším úsporám. „Například technologií vaření se dá ušetřit až 30 % energií. Dá se vydělávat i v provozech, které byly dříve dotovány,“ dodal Jiří Boháček. Úspory díky EPC projektu dosáhly 36 % zemního plynu a 31 % elektrické energie a za první rok úsporu o 1 milion korun vyšší, než bylo v plánu.

***

Diskusní cyklus Energetická bezpečnost ČR pořádá Institut pro veřejnou diskusi (IVD) ve spolupráci s deníkem E15. Partnerem diskusního setkání je Skupina ÚJV a Svaz průmyslu a dopravy ČR.


 18744

Demonstrace na podporu ukrajinských Romů u pražské kachlíkárny

19. 5. 2022

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva:

Před pražským ministerstvem vnitra se konalo protestní shromáždění na podporu ukrajinských Romů 


Dne 19. 5. od 18 hodin proběhlo v Praze před ministerstvem vnitra protestní shromáždění Uprchlíci vítejte: Za důstojné podmínky pro všechny příchozí z Ukrajiny. Jeho cílem bylo vyjádřit nesouhlas s diskriminační azylovou politikou České republiky. Akce se uskutečnila v reakci na humanitární krizi, která aktuálně probíhá na pražském Hlavním nádraží, ale i na mnoha dalších místech státu. Shromáždění svolaly kolektivy Iniciativa Hlavák, RFK, Kolektiv 115. Na shromáždění vystoupili zástupkyně Iniciativy Hlavák, zástupce romské komunity z Mostu, antropolog Filip Pospíšil a další.

Ruský voják požádal ukrajinskou vdovu během prvního soudního procesu s válečnými zločinci o odpuštění

19. 5. 2022

čas čtení 3 minuty


Vadim Šišimarin, jednadvacetiletý velitel tanku, se přiznal k vraždě neozbrojeného dvaašedesátiletého civilisty



Jednadvacetiletý ruský voják požádal ukrajinskou vdovu, aby mu odpustila vraždu jejího manžela, když se soud v Kyjevě ve čtvrtek sešel ke druhému slyšení v prvním procesu s válečnými zločinci  v důsledku ruské invaze z 24. února.

Vadim Šišimarin, velitel tanku, se ve středu přiznal k vraždě Oleksandra Šelipova, neozbrojeného 62letého civilisty, k níž došlo 28. února v severovýchodní ukrajinské obci Čupachivka.

"Uznávám svou vinu... Prosím vás o odpuštění," řekl ve čtvrtek vdově Kateryně Šelipovové.

O ukrajinských uprchlících v Česku: Neziskovky nedokážou suplovat nefunkční stát

19. 5. 2022

čas čtení < 1 minuta




O Komenském v britském rozhlase

19. 5. 2022

čas čtení < 1 minuta


V pořadu rozhlasu BBC "In Our Time", k poslechu ZDE 

(Stránky BBC k tomuto pořadu obsahují i relevantní bibliografii)

O neuvěřitelném pokrytectví Víta Rakušana

19. 5. 2022

čas čtení < 1 minuta

Ministr vnitra Vít Rakušan  oslavuje Nicholase Wintona, který se jistě obrací v hrobě v souvislosti s tím, co Rakušan - rasisticky - dělá ukrajinským romským uprchlíkům.




Kultura utajování a obviňování ruských vrchních velitelů ochromuje ruské vojenské úsilí

19. 5. 2022

čas čtení 10 minut

- Koncert v Ufě:  "Vlast, přátelé, to není prezidentova prdel, kterou je nutno neustále líbat. Vlast, to je žebračka, babička na nádraží, která tam prodává brambory." Ruská policie hned poté obvinila zpěváka Jurije Ševčuka z pomlouvání ruských ozbrojených sil.




Britské ministerstvo obrany uvádí, že dva klíčoví ruští vojenští velitelé  byli suspendováni za svá selhání na Ukrajině

Britské ministerstvo obrany vydalo svůj každodenní veřejný zpravodajský briefing o situaci v Rusku a na Ukrajině a ve čtvrtek  ráno se zaměřilo na situaci v ruské armádě. Ministerstvo uvádí, že generálporučík Serhij Kisel byl suspendován za selhání při obsazování Charkova a viceadmirál Igor Osipov byl suspendován z velení Černomořské flotily. Ministerstvo píše:

"V ruském vojenském a bezpečnostním systému pravděpodobně převládá kultura utajování a svalování viny na činitele. Mnoho velitelů zapojených do invaze na Ukrajinu bude pravděpodobně stále více ochromváno snahou vyhnout se osobnímu obvinění  za operační neúspěchy Ruska.

- Rusko si uvědomuje, že nikdo nevěří lžím jeho státních médií o válce na Ukrajině, tak zahájilo kampaň přesvědčování západních novinářů. Přivezlo je do Mariupolu a tvrdí jim, že město zničili sami Ukrajinci.

- Další útoky na civilisty. Dalších pět mrtvých:

 17773

Jak se Florida stává orbánovským Maďarskem

19. 5. 2022

čas čtení 8 minut

"Možná se Florida stává naším americkým Maďarskem," uvažoval minulý měsíc konzervativní komentátor Rod Dreher ve svém sloupku, v němž chválil Maďarsko za to, že připravuje cestu americkým konzervativcům, kteří chtějí potlačit práva LGBTQ. Dreher je vedoucím redaktorem časopisu American Conservative a otevřeným obdivovatelem maďarského premiéra Viktora Orbána - a to do té míry, že se usadil v Budapešti a vžil se mezi tamní provládní inteligenci, píše Washington Post. 

 17804

Orbán a USA na konferenci CPAC v Maďarsku sdílejí ideologii "velkého nahrazení bělochů"

19. 5. 2022

čas čtení 6 minut

 
Americká krajní pravice se dlouhodobě hlásí k maďarskému premiérovi, který hovoří o "sebevražedné" imigrační politice Evropy

Maďarský premiér Viktor Orbán si stěžuje na migranty do Evropy z "jiných civilizací"

 

Maďarský nacionalistický vůdce Viktor Orbán bude hlavním řečníkem na mimořádném zasedání americké Konzervativní politické akční konference (CPAC), která se bude konat tento týden v Maďarsku, ve snaze upevnit vazby mezi radikální pravicí na obou stranách Atlantiku pod praporem ideologie "velkého nahrazení bělochů".

V pondělním projevu se Orbán výslovně zmínil o této ideologii, která tvrdí, že existuje liberální spiknutí, jehož cílem je rozmělnit bělošskou populaci v USA a v evropských zemích prostřednictvím imigrace. Toto krédo, stále více rozšířené mezi americkými republikány, citoval i vrah, který v sobotu zahájil palbu v supermarketu v převážně černošské oblasti Buffala ve státě New York.

Joe Biden ji v úterním projevu v Buffalu označil za "zvrácenou ideologii" a "lež".



30777

Šéf OSN vyzývá k přechodu na obnovitelné zdroje energie a říká, že lidstvo se chystá spálit náš jediný domov

19. 5. 2022

čas čtení 2 minuty

Šéf OSN António Guterres ve středu kritizoval "rozbitý" globální energetický systém, který vede lidstvo "stále blíže ke klimatické katastrofě", a vyzval světové lídry, aby se místo toho chopili "záchranného lana... přímo před námi" - přechodu na obnovitelné zdroje.

"Musíme skoncovat se znečišťováním fosilními palivy a urychlit přechod na obnovitelné zdroje energie, než spálíme náš jediný domov," řekl generální tajemník OSN António Guterres, píše Andrea Germanos.

Uprostřed nové chudoby v Británii, "policie by neměla trestat lidi, co kradou jídlo v supermarketu

19. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

"Policisté by měli při krádežích jídla postupovat podle vlastního uvážení," říká policejní dozorčí orgán. Nový vrchní inspektor policejních sborů tvrdí, že trestné činy z chudoby by měly být "řešeny tím nejlepším možným způsobem"."


Krize životních nákladů vyvolá nárůst kriminality a policisté by měli při rozhodování, zda stíhat lidi, kteří kradou, aby se najedli, postupovat "podle vlastního uvážení", prohlásil nový vrchní inspektor britských policejních sborů.

"Dopad chudoby a dopad nedostatku příležitostí pro lidi skutečně vede k nárůstu kriminality. O tom nejsou žádné dvě možnosti," řekl Andy Cooke v době, kdy inflace v Británii právě  dosáhla čtyřicetiletého maxima 9 %.

Cooke řekl, že není zastáncem amnestie pro lidi, kteří páchají trestné činy z chudoby, ani "nedává lidem volnou ruku, aby chodili krást do obchodů". Namísto toho doporučil policistům, aby se ujistili, že záležitosti týkající se vymáhání práva jsou "řešeny tím nejlepším možným způsobem".

Jeden z šéfu britsk= policie, v jehož oblasti se nacházejí ohniska chudoby, s Cookem souhlasil. "Je rozdíl mezi prvopachatelem, který krade chleba, sýr nebo mléko, aby se najedl, a někým, kdo krade, aby ukojil svou závislost na drogách," uvedl. "Policie je tu od toho, aby pomáhala lidem v krajní nouzi, proto jsme se stali policisty. Můžeme je nasměrovat do potravinové banky nebo na podobnou pomoc."

 18077

Finsko a Švédsko vstoupí do NATO, což bude na úkor všeho

19. 5. 2022

čas čtení 5 minut

Očekávaná žádost Finska a Švédska o vstup do NATO je smutnou a dosti patetickou ironií.

Během studené války byl Sovětský svaz vojenskou velmocí, okupoval většinu střední Evropy, jeho vojska byla umístěna v srdci Německa a sovětský komunismus - alespoň po určitou dobu - se zdál být skutečnou hrozbou pro západní kapitalistickou demokracii. Po celá tato desetiletí však Finsko a Švédsko zůstávaly oficiálně neutrální, píše Anatol Lieven.

 18384

Americká armáda musí obnovit svou misi, aby mohla čelit globální krizi vyvolané klimatickými změnami

19. 5. 2022

čas čtení 6 minut

Zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC), která byla zveřejněna 28. února, představuje výzvu "teď, nebo nikdy" k odvrácení katastrofických dopadů oteplování způsobeného člověkem.

Je také do očí bijící, že lví podíl na tom, co je ve zprávě podrobně popsáno, připadá na vrub americké armády. A čím více bude nedbalé civilní vedení - jak na národní, tak na místní úrovni - otálet s vážnými opatřeními k přizpůsobení se změně klimatu a jejímu zmírnění, tím více se tato skutečnost bude zhoršovat, míní Lawrence Wilkerson.

29463

Jak mediální zprávy o "střetech" matou Američany ohledně izraelsko-palestinského násilí

19. 5. 2022

čas čtení 3 minuty

Izraelská policie 13. května 2022 zaútočila na smuteční hosty nesoucí rakev zavražděné palestinsko-americké novinářky Shireen Abu Akleh, mlátila je obušky a kopala do nich, když padli na zem. Přesto ti, kdo přelétli titulky prvních zpráv několika amerických médií, mohli získat o tom, co se stalo, jiný dojem, píše Ramzy Baroud.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
18097