Putin zabírá Mariupol, ale širší vítězství na Donbasu se mu vzdaluje

20. 5. 2022

čas čtení 6 minut
I když se Kreml připravuje na převzetí plné kontroly nad ruinami města Mariupol, čelí sílící vyhlídce na porážku ve snaze dobýt celý ukrajinský východní Donbas, protože jeho zdrcené síly postrádá další personál pro významný postup, napsali Tom Balmforth a Jonathan Landay.

Ruský prezident Vladimir Putin se možná bude muset rozhodnout, zda poslat další vojáky a zbraně, aby doplnil své dramaticky oslabené invazní síly, protože příliv moderních západních zbraní posiluje bojovou sílu Ukrajiny, říkají analytici.

Je nepravděpodobné, že by ruské síly byly rychle poraženy, i když se neuskuteční žádné velké rozmístění nových jednotek, což připraví půdu pro čtyři týdny starou bitvu o Donbas, která bude pokračovat.

"Myslím, že to bude buď porážka se současným rozložením sil, nebo mobilizace. Nemyslím si, že existuje nějaká střední cesta," řekl Konrad Muzyka, ředitel společnosti Rochan Consulting se sídlem v Polsku.

On a další analytici uvedli, že ruské invazní síly čelí neudržitelným ztrátám vojáků a vybavení a že jejich okno pro průlom se zužuje, protože Ukrajina nyní nasazuje do boje západní těžké dělostřelectvo.

"Čas rozhodně pracuje proti Rusům. Dochází jim vybavení. Docházejí jim zvláště moderní přesně naváděné rakety. A samozřejmě jsou Ukrajinci téměř každým dnem silnější," řekl Neil Melvin z think-tanku RUSI v Londýně.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v úterý řekl, že "vše půjde podle plánu... není pochyb o tom, že všech cílů bude dosaženo," uvedla agentura RIA.

Ale v neobvykle kritickém komentáři na hlavním ruském televizním kanálu tento týden prominentní vojenský analytik řekl, že Rusové by měli přestat polykat "informační uklidňující prostředky" o tom, co Putin nazývá speciální vojenskou operací.

S rostoucím přílivem amerických a evropských dodávek zbraní ukrajinským silám se "situace pro nás rozhodně zhorší," řekl Michail Chodarjonok, plukovník ve výslužbě.

Rusko napadlo Ukrajinu 24. února v neúspěšném pokusu o dobytí hlavního města Kyjeva. Poté se stáhlo, aby se soustředilo na "druhou fázi" oznámenou 19. dubna, zaměřenou na dobytí jihu a celého Donbasu, jehož část je od roku 2014 v držení separatistů podporovaných Moskvou.

Rusko si zachovalo svůj pozemní koridor na jihu Ukrajiny, ale bylo brzděno ukrajinskými jednotkami, které 82 dní odolávaly masivnímu bombardování v ocelárnách Azovstal v Mariupolu, než tento týden ukončily svůj odpor.

Mezitím se Putinovy ​​síly tlačily proti bojem zoceleným, opevněným pozicím Ukrajiny na východě, zatímco se je snažily odříznout v masivním obklíčení postupem na jih od ukrajinského města Izjum.

Přibližně třetinu Donbasu drželi před invazí separatisté podporovaní Ruskem. Moskva nyní ovládá přibližně 90 % Luhanské oblasti, ale nepodařilo se jí udělat větší průnik do klíčových měst Slavjansku a Kramatorsku v Doněcku, aby rozšířila kontrolu nad celým regionem.

"Jsem hluboce skeptický k jejich vyhlídkám" na dobytí celého Donbasu, řekl Michael Kofman, expert na ruskou armádu z CNA, americké neziskové výzkumné a analytické organizace.

"Mají co do činění s dramaticky oslabenou silou, pravděpodobně podstatně sníženou morálkou. Důstojníci mají slabou touhu pokračovat ve snaze provádět ofenzívu a ruské politické vedení jako celek otálí, i když čelí strategické porážce," dodal.

Muzyka řekl, že se zdá, že Rusko mění své zaměření na Donbas a přesunulo taktické praporní skupiny na východ poté, co nedokázalo prolomit ukrajinskou obranu v Doněcku.

"Nedokázali se prosadit z Izjumu, tak se přesunuli k Sěvěrodoněcku a Lymanu, možná s cílem pokusit se obklíčit ukrajinské síly kolem Sěvěrodoněcku a Lymanu. Jestli k tomu dojde, nebo ne, je úplně jiná věc," řekl.

Generál Valerij Gerasimov, náčelník ruského armádního štábu, navštívil tento měsíc frontu ve zjevné snaze vyřešit problémy, ale neexistují žádné důkazy, že uspěl, řekl Jack Keane, předseda Institutu pro studium války ve Washingtonu.

"Ta ofenzíva se skutečně zastavila," řekl.

Na sever od Donbasu zahájil Kyjiv u města Charkiv na severovýchodě Ukrajiny protiofenzívu, která vyhnala ruské síly schopné ostřelovat druhé největší město země - a na jednom místě dokonce dosáhla hranice.

Muzyka řekl, že Ukrajina by tento týden mohla zajistit významnou část své hranice s Ruskem severně od Charkiva.

Ukrajina však nebude schopna zopakovat tento rychlý postup na Donbasu, kde jsou ruské jednotky mnohem hustěji soustředěny.

"Bude to těžký boj. Bude to tvrdý boj a potenciálně i dlouhý boj. Ruská armáda si nevedla dobře v ofenzivě, ale také se nerozpadá nebo se snadno nevzdává," řekl Kofman.

'Dělostřelecká válka'

Příliv západního těžkého dělostřelectva včetně mnoha amerických - a některých kanadských - houfnic M777, které mají delší dostřel než jejich ruské ekvivalenty, by mohly poskytnout Ukrajině náskok ve válce, která se točí kolem dělostřeleckých soubojů.

"Ukrajinci začínají Rusy předstihovat. To znamená, že jsou schopni operovat bez hrozby palby z kontrabaterií ze strany Rusů," řekl Muzyka.

"Nechápejte mě špatně, Rusové si stále užívají celkovou dělostřeleckou převahu, co se počtu týče, ale nejsem si jistý, jestli totéž nyní platí o kvalitě... Tohle je dělostřelecká válka."

Muzyka a Kofman uvedli, že i když Putin pošle více vojáků, organizace takového kroku může trvat měsíce.

"Je zcela jasné, že se připravují alespoň na nějaká opatření, aby povolali muže s předchozími zkušenostmi ze služby. Ale právě teď, z toho, co mohu říci, Putin jen odkládá rozhodnutí a nechává situaci v ruské armáda ve skutečnosti zhoršovat,“ řekl Kofman.

"Zatím to vypadá na poslední ruskou ofenzívu," řekl.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5133

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2022