Uprostřed nové chudoby v Británii, "policie by neměla trestat lidi, co kradou jídlo v supermarketu

19. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

"Policisté by měli při krádežích jídla postupovat podle vlastního uvážení," říká policejní dozorčí orgán. Nový vrchní inspektor policejních sborů tvrdí, že trestné činy z chudoby by měly být "řešeny tím nejlepším možným způsobem"."


Krize životních nákladů vyvolá nárůst kriminality a policisté by měli při rozhodování, zda stíhat lidi, kteří kradou, aby se najedli, postupovat "podle vlastního uvážení", prohlásil nový vrchní inspektor britských policejních sborů.

"Dopad chudoby a dopad nedostatku příležitostí pro lidi skutečně vede k nárůstu kriminality. O tom nejsou žádné dvě možnosti," řekl Andy Cooke v době, kdy inflace v Británii právě  dosáhla čtyřicetiletého maxima 9 %.

Cooke řekl, že není zastáncem amnestie pro lidi, kteří páchají trestné činy z chudoby, ani "nedává lidem volnou ruku, aby chodili krást do obchodů". Namísto toho doporučil policistům, aby se ujistili, že záležitosti týkající se vymáhání práva jsou "řešeny tím nejlepším možným způsobem".

Jeden z šéfu britsk= policie, v jehož oblasti se nacházejí ohniska chudoby, s Cookem souhlasil. "Je rozdíl mezi prvopachatelem, který krade chleba, sýr nebo mléko, aby se najedl, a někým, kdo krade, aby ukojil svou závislost na drogách," uvedl. "Policie je tu od toho, aby pomáhala lidem v krajní nouzi, proto jsme se stali policisty. Můžeme je nasměrovat do potravinové banky nebo na podobnou pomoc."

1
Vytisknout
4684

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2022