Německo: Problém ministryně se stíhačkami a snahou "zbavit se odpovědnosti"

7. 12. 2022

čas čtení 4 minuty
Ministryně obrany chce obstarat stíhačky F-35 a u desetimiliardového projektu naráží na velká rizika. V koalici zaznívá kritika, že Lambrechtová (SPD) nedostává nejistoty pod kontrolu. Pokus o záchranu jejího jména je úspěšný jen částečně, napsal Thorsten Jungholt.

Je tomu pět let, co bývalý parlamentní komisař pro ozbrojené síly ve své výroční zprávě identifikoval "plíživý trend". V německých ozbrojených silách je přemíra byrokracie, napsal Hans-Peter Bartels (SPD), "regulace všeho a všech prostřednictvím tisíců vlastnoručně vytvořených předpisů Bundeswehru", které téměř znemožňují vést jednotky. Výsledkem je "systém rozptýlení odpovědnosti, ve kterém nikdo nenese odpovědnost za celek", ale svou cestu si nachází bezpečnostní mentalita spojená s pocity bezmoci.

Tato diagnóza z vojenské zprávy z roku 2017 se dodnes nezměnila. Nejnovějším příkladem je několik zadání zakázek od spolkového ministerstva obrany rozpočtovému výboru Spolkového sněmu, ve kterých žádá nejen první peníze ze speciálního fondu ve výši 100 miliard eur, ale především jsou popsány problémy. Jeden návrh se týká nákupu 35 amerických stíhaček F-35, které nahradí zastaralá Tornada. Uvádí různá rizika projektu za deset miliard eur.

Hrozí navýšení nákladů a zpoždění, upozornilo ministerstvo poslance, kteří mají nákup schvalovat. Potřebná přestavba letecké základny Büchel v Porýní-Falcku je komplikovaná, bezpečnostní požadavky amerického prodejce jsou vysoké a při schvalování stíhaček pro letový provoz v Německu mohou nastat potíže.

Téměř v každém zbrojním projektu existují rizika tohoto druhu. Úkolem ministerstva je minimalizovat je a mít je pod kontrolou. Poslanci takovou koncepci řízení nechali být a místo toho se pokusili "zbavit se odpovědnosti", jak to neobvykle ostře zkritizoval v Bild am Sonntag rozpočtový politik SPD Andreas Schwarz svou stranickou kolegyni, ministryni obrany Christine Lambrechtovou. V pondělí se ministryně pokusila znovu získat poslance semaforové koalice v konferenčním hovoru.

To se podařilo jen částečně. "Dnes jsme opět dali jasně najevo, že F-35 je projekt nejvyšší priority a vyžaduje plnou pozornost ministryně," řekl rozpočtový expert FDP Karsten Klein WELTu po krizových jednáních s Lambrechtovou, státním tajemníkem pro vyzbrojování Benediktem Zimmerem a inspektorem letectva Ingo Gerhartzem. Jde přece o zajištění účasti Německa na programu sdílení jaderných zbraní v NATO, "projekt centrální pro obrannou politiku s významnými investicemi přes deset miliard eur".

Pokud by byla porušena časová osa s dodáním prvních strojů v roce 2026, vznikaly by značné následné náklady na další provoz starých letounů Tornado. "Tomu je třeba zabránit," řekl Klein a podmínky k tomu "musí vytvořit ministerstvo obrany".

Jinými slovy, poslanci činí ministryni osobně odpovědnou za projekt F-35. Mohou také stanovit svá očekávání v usnesení zavazujícím exekutivu příští týden.

"Německo hledá problémy"

Vláda problémy v rozhovoru prezentovala jako méně závažné než v písemném podání. Mluvčí Lambrechtové řekl, že je běžné, že se v procesu plánování poukazuje na rizika. To však "vůbec" neznamená, že by k těmto také docházelo. Existuje jen několik faktorů, "které ještě nemáme plně pod kontrolou", což je v současné fázi plánování normální. V tomto ohledu také není na místě mluvit o krizi.

Inspektor letectva Gerhartz se již dříve od návrhu ministerstva distancoval. "Problémy s F-35?" zeptal se na Twitteru. "Německo hledá problémy tam, kde Nizozemí, Norsko, Belgie, Itálie a další evropské národy žádné nevidí. A my také ne! Je tam jiný vzduch?"

Opozice použila šablonu k opětovnému útoku na ministryni. "Paní Lambrechtová dodnes pořádně nepochopila svou práci," řekl expert na rozpočet CDU Ingo Gaedechens WELT. "Být ministryní obrany neznamená bránit se každý den." Místo toho má vést ministerstvo, které spolu s Bundeswehrem zajišťuje obranu země a aliance. Pokud to nepochopí, je a zůstane omylem."

Gaedechens poukázal na to, že jak Unie, tak koalice jsou pro zachování schopnosti F-35 pro sdílení jaderných zbraní.

Zdroj v němčině: ZDE

1
Vytisknout
4548

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2022