Streptokok A už v Británii usmrtil 19 dětí. Británie aktivovala program alternativních antibiotik

15. 12. 2022

čas čtení 3 minuty
 
Nejméně 19 dětí zemřelo na streptokok A  a počet případů spály je více než trojnásobný oproti předchozímu vrcholu sezóny.

Hlavní lékařská poradkyně britské Agentury pro zdravotní bezpečnost uvedla, že probíhá "hloubkový průzkum" zaměřený na osoby, které se vážně potýkají s onemocněním streptokokem A
 
Vyšlo najevo, že na streptokok A zemřely další tři děti, a lékárníci ve Velké Británii byli informováni, že mohou dodávat alternativní antibiotika k těm původně předepsaným, ve snaze zmírnit nedostatek některých forem penicilinu.

Podle údajů britské Agentury pro zdravotní bezpečnost (UKHSA) zemřelo v celé Velké Británii na streptokok A již nejméně 19 dětí, přičemž v letošní sezóně bylo dosud zaznamenáno 7 750 případů spály. To je více než trojnásobek oproti 2 538 případům ve stejném období roku během poslední srovnatelně vysoké sezóny v letech 2017 až 2018.

 
Nárůst počtu hlášení však tehdy nastal v jiném období. V letech 2017 až 2018 bylo celkem zaznamenáno 30 768 oznámení spály.

Ministerstvo zdravotnictví a sociální péče vydalo protokoly o závažném nedostatku  (SSP)
 tří penicilinových léků v souvislosti se zvýšenou poptávkou po těchto antibiotikách.

Lékárníci a praktičtí lékaři ve Spojeném království se potýkají s vážnými potížemi při zajišťování dodávek penicilinu a amoxycilinu, antibiotik používaných k léčbě infekcí včetně streptokoku A. V důsledku toho rodiče hlásí, že museli navštívit řadu lékáren, aby získali léky předepsané pro své nemocné děti, zatímco cena některých antibiotik prudce vzrostla - lékárníci tvrdí, že jim tato situace způsobila ztráty.

Prof. Susan Hopkinsová, hlavní lékařská poradkyně UKHSA, ve středu na webináři pořádaném Královskou lékařskou společností uvedla, že došlo k výraznému nárůstu poptávky po některých antibiotikách.

"V posledních dnech mi bylo řečeno, že používáme pětkrát více penicilinu než před třemi týdny," řekla a dodala, že i když "může docházet k nějakému zákulisnímu zisku", pacientů se to nedotkne.

Ve středu bylo oznámeno, že se Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy bude zabývat rostoucími náklady na antibiotika.

Protokoly SSP odstraňují nutnost, aby se pacient v případě nedostupnosti určitého léku vracel ke svému lékaři pro nový recept. Místo toho mohou lékárníci legálně vydat určitou alternativu.

Ve středečním projevu Hopkinsová dodala, že probíhá "hloubkové zkoumání" těch, kteří se vážně necítili dobře kvůli streptokokovi A.

"Víme například, že asi u třetiny invazivních případů byl současně zjištěn další respirační virus," řekla s tím, že možná souběžná infekce znamenala větší pravděpodobnost, že se bakterie dostanou do plic a způsobí vážný problém. Dodala však: "To jsou v tuto chvíli jen spekulace."

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4519

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2022