Nový český zákon umožňuje policii vymáhat peníze za nezaplacenou pokutu od řidičů jiných vozidel registrovaných na stejného majitele

23. 3. 2023 / Tomasz Oryński

čas čtení 1 minuta


Není to vyloženě polská absurdita, protože to souvisí s novým zákonem v ČR, ale má to dopad na polské podniky, tak jsem chtěl přidat i tuto informaci, píše Tomasz Oryński.

Jak uvádí polský portál pro nákladní dopravu 40ton, nový český zákon umožňuje policii vymáhat peníze za nezaplacenou pokutu od řidičů jiných vozidel registrovaných na stejného majitele.

Problém je v tom, že v Polsku, pokud si vozidlo pronajmete, bude v technickém průkazu jako vlastník uvedena banka.  



Polskému dopravci Hor-Ban Trans z Poznaně zabavily české úřady kamion poté, co původně odmítl zaplatit nezaplacené pokuty. 

Nakonec souhlasili se zaplacením téměř 24 000 korun, protože náklady na vyřazení vozidla z provozu pro ně byly příliš vysoké. 

Česká strana ani nebyla schopna poskytnout informace o tom, za co jsou pokuty, od kdy nebo jaká byla registrační čísla vozidla, které se dopustilo přestupku. 

Je tedy velmi pravděpodobné, že polský dopravce právě zaplatil vysokou částku za neuhrazené pokuty, které mu dlužil jeho konkurent - pokud si svá vozidla pronajímal prostřednictvím stejné finanční instituce. 

Pro český rozpočet je to jistě velmi dobré, ale těžko si dovedu představit, jak to lze považovat za spravedlnost, nebo dokonce za zvýšení bezpečnosti silničního provozu. 

To je jistě něco, čím by se měli čeští zákonodárci zabývat. 



0
Vytisknout
4400

Diskuse

Obsah vydání | 28. 3. 2023