Plíživá změna zákona o přístupu k informacím

14. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva Strany Zelených

Strana zelených odhalila legislativní přílepek, jehož cílem je tajit výši odměn a platů vyplácených z veřejných zdrojů.

Ministerstvo zdravotnictví v rámci zdravotnické reformy ukrylo do 24. části návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o zdravotních službách, *novelu zákona o svobodném přístupu k informacím*. Novela zakazuje zveřejňování platů, odměn a dalších obdobných plnění poskytovaných z veřejných rozpočtů. Návrh zákona je již ve Sněmovně jako tisk 408 a byl schválen v prvním čtení.

"Tento skandální pokus o přílepek ukazuje, jakým způsobem si současná vládní garnitura zvykla jednat s občany. Tajně a ve skrytu se snaží znemožnit kontrolu toho, jak nakládá s veřejnými prostředky, ač po občanech vyžaduje další a další utahování opasků. Je to exemplární snaha podvést voliče, pro kterou nelze najít omluvu. Další průzkumy, kolik lidí důvěřuje vládě, jsou zbytečné. Nevím, kde by se takoví lidé mohli dnes ještě vzít," řekl předseda Strany zelených Ondřej Liška.

"Přímou odpovědnost za zdravotnickou reformu, a tedy i za tento zákon, nese ministr zdravotnictví Leoš Heger. Měl by to tedy být on, kdo přizná pochybení a sám navrhne vyškrtnutí skandálního přílepku z navrhovaného znění zákona. Pokud tak neučiní, bude to jen další důkaz, že on i jeho TOP 09 brala svá slova o lepším hospodaření jen jako trik na voliče," doplnil člen Předsednictva SZ Ladislav Vrchovský.

Nejvyšší správní soud rozhodl v květnu tohoto roku o tom, že informace o odměnách a platech veřejných činitelů mají být veřejné. Na základě tohoto rozhodnutí získala veřejnost informace o vyplácení vrcholných funkcionářů na ministerstvech a dalších státních organizacích hospodařících s veřejnými rozpočty. Díky "veřejnosti" těchto údajů byly odhaleny excesy při vyplácení managementu Českých drah či náměstků některých ministrů.

"Dosud zveřejněné informace o platech a odměnách odhalily plýtvání rozpočtovými prostředky v době deklarovaných úspor, obcházení platových předpisů a neodůvodněné rozdíly v odměňování zaměstnanců ve srovnatelných pozicích. Zveřejnění platů a odměn ve veřejné správě pomůže mimo jiné odstranit i takové neduhy, jako je nerovné odměňování mužů a žen," uvedla Petra Kolínská, místopředsedkyně Strany zelených.

0
Vytisknout
8257

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2011