Sedí na Hradě ta správná osoba?

5. 9. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Včera jsem v Otázkách V. Moravce s napětím očekával, jak ministr zahraničí Schwarzenberg "vybruslí" z Moravcova naléhání na to, aby zaujal postoj k prezidentovu proslovu na setkání s velvyslanci, kde prezident, slovy ministra samotného, zahraniční politiku ministerstva zahraničí "sepsul".

Schwarzenberg v reakci na Moravcovo naléhání nezaútočil na Hrad přímo, což podle mého názoru (a také zřejmě podle názoru ve studiu přítomného L. Zaorálka) měl udělat, nýbrž označil prezidentovy názory za směšné a prezidenta za "zábavného provokatéra". Když uvážíme, že v ČR je za zahraniční politiku výhradně odpovědná vláda a že prezident porušuje ústavní pravidla svým neustálým vměšováním se do zahraniční politiky, byla to odpověď celkem kultivovaná. Prezident ČR nemá žádné právo na to, aby s ním vláda zahraniční politiku konzultovala, zpovídala se z ní před ním nebo si ji od něj dokonce nechala diktovat.

Nyní se ale Klaus v reakci na Schwarzenbergovy výroky dožaduje toho, aby se ministr zahraničí "vrátil k věcným argumentům", jako by se vůbec s Klausem dalo věcně diskutovat. Schwarzenberg podle Klause ničí politickou kulturu v této zemi. Neničí ji spíše Klaus, který odmítá respektovat Ústavu a který stojí za instalováním Ladislava Bátory na vysoké místo na MŠMT? Schwarzenberg podle mne nepochopil, že s Klausem žádná rozumná domluva nebude a že tato vláda jakožto vláda Klausova opravdu nemá smysl. Jaký další ponižující kompromis po jarním ustoupení z tlaku na odchod VV z vlády a po nedávném povýšení Ladislava Bátory, které bylo výsledkem "protibátorovského trucu" ze strany TOP09, je Schwarzenberg ještě ochoten udělat? Odprosí prezidenta na kolenou? Neříkají si už nějakou dobu Kalousek a Nečas (stejně jako před rokem možná Topolánek), že by jim Švejnar na Hradě byl nakonec mnohem milejší?

0
Vytisknout
12464

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2011