Cameron chce vyšetřovat spolupráci britských služeb s Kaddáfího rozvědkou

6. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Británie patrně v minulosti spolupracovala s Kaddáfího režimem při únosech a mučení osob podezřelých z islámského radikalismu. Vyplývá do z dokumentů nalezených v úřadě někdejšího šéfa libyjských zpravodajských služeb Músy Kúsy. Britský premiér David Cameron požaduje, aby navrhované parlamentní vyšetřování britského podílu na "protiteroristických" aktivitách (Gibson inquiry) zahrnulo také prošetření této kauzy, které by mělo ukázat, do jaké míry britské tajné služby sdílely informace s libyjskými protějšky.

Bývalý labouristický ministr zahraničí Jack Straw tvrdí, že tento vývoj událostí vítá, ale tvrdí, že nikdy nespustil žádný tajný program únosů nebo mučení výzvědnými službami. Podle něj by se vyšetřování mělo zaměřit na obavy, že bezpečnostní služby mohly být zapojeny do operací bez jeho vědomí a souhlasu.

Dokumenty ukazující na spojení mezi tajnými službami obou zemí byly nalezeny v úřadě Músy Kúsy, který byl v minulosti šéfem Kaddáfího bezpečnostních služeb. Během probíhajícího konfliktu, už jako ministr zahraničí, uprchl do Tuniska a odsud do Británie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Pozn. KD: Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv už řadu let dokumentují případy podobné spolupráce západních států s opresívními režimy. V případě únosů a mučení podezřelých je doložena například také spolupráce s Alžírskem, Jordánskem nebo Sýrií. Kúsovy dokumenty tedy nepředstavují nic řádově nového, ale spíše skýtají vítanou šanci nakydat špínu na opozici právě v okamžiku, kdy nynější britská vláda v Libyi aktivně vojensky i finančně podporuje aktivity, jež si s únosy a mučením prováděnými Kaddáfího režimem rozhodně v ničem nezadají...

0
Vytisknout
5377

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2011