USA: Rozhodnutí o ponechání jednotek v Iráku dosud nepadlo

8. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Obamova administrativa se přiklání k ponechání menších vojenských sil v Iráku i po roce 2011, protože velitelé se domnívají, že je to nezbytné. Ale i relativně malý kontingent může být pro poradce Bílého domu příliš, protože se obávají stavu americké ekonomiky a také o šance prezidenta Obamy na znovuzvolení.

Američtí úředníci v Iráku a Washingtonu tvrdí, že o věci se dosud diskutuje a rozhodnutí nepadlo. Dva z nich ve středu sdělili, že administrativa navrhuje "reziduální vojenské síly" v počtu cca 3 000 - 5 000 mužů, které by měly pokračovat ve výcviku iráckých bezpečnostních složek i po 31. prosinci, kdy vyprší mezivládní dohoda z roku 2008.

Takové síly však nemohou příliš potlačit obavy z nedávného nárůstu násilí v Iráku. Američané uvažovali zhruba o 10 000 mužích. Irák formálně nepožádal o žádnou změnu platné dohody, podle níž by jednotky Spojených států měly odejít na konci letošního roku, a frustrovaní američtí úředníci tvrdí, že čas potřebný k přijetí rozhodnutí se krátí.

Na druhé straně se iráčtí představitelé nehrnou do oficiální žádosti, která by mohla vyvolat politickou pohromu, neboť někteří radikálnější Iráčané vyhrožují násilím a útoky na zbylé jednotky.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6080

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2011