Plesl, novinář oligarchie

8. 9. 2011 / Ivo Bubeník

čas čtení 5 minut

Tak jsem se zas jednou díval na Hyde Park. Na odpovědi a argumenty prý nejlepšího českého novináře a komentátora J.Plesla z deníku HN. Musím konstatovat, že mne nezklamal svou servilitou k vládě, která svými reformními triky bezostyšně nahrává bohatým. Ne že bych s ním v něčem nesouhlasil. A ač v něj diváci vkládali asi velké naděje jak to vládě natře, jak vše objektivně a nestranně vysvětlí, nic z toho se nestalo. Zásadně ovšem konstatoval, že by se vláda měla přestat hádat.

Jestliže však novinář Plesl na dotaz diváka souhlasil, že 80% veřejnosti opovrhuje vládou, a později na další dotaz sdělí, že je příznivcem dnešních reforem, nejde mi to dohromady. Kdo se tedy mýlí? 6-7 milionů obyvatel nebo novinář Plesl, nebo vláda? Troufnu si řici, že to je naprosto stejná situace jako za vlády KSČ. Lid sice slyšel a viděl všechny nestoudnosti, vláda a její novináři psali a mleli své chvalozpěvy.

Reformy jsou podle Plesla nevyhnutelné. Plesl tvrdí, že prý nejsou peníze, musí se šetřit. Musíme omezit spotřebu, osekat výdaje. Přitom Česká republika je jednou z nejméně zadlužených zemí v Evropě.

Jak (ne)přicházet o iluze

8. 9. 2011 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

To, že je tisk jako médium prodejný, jsme mohli zjistit nejpozději pár let po tzv. sametové revoluci. Veškeré noviny od místních po centrální byly postupně prodány nebo různým způsobem zašantročeny majitelům novinových koncernů, kteří k tomu vždycky našli ochotné domácí pomahače, často z řad bývalého režimního establišmentu. Za prachy všechno! bylo jejich heslem dávno před revolucí.

ČÍNA:

Kde jsou miliony chybějících žen?

8. 9. 2011 / Miloš Kaláb

čas čtení 12 minut

Paní Mara Hvistendahlová je v Pekingu dopisovatelkou časopisu Science a dřívější profesorkou žurnalistiky na Fudanské univerzitě v Šanghaji. Je autorkou knihy Unnatural Selection (Nepřirozený výběr), v níž ukazuje, že asijská praxe, která dává přednost při porodech jednomu pohlaví zatímco druhé potlačuje přerušením těhotenství, způsobuje poruchy v číselném poměru mužů a žen na celém světě. Následující text je vzat z její diskuse s panem Brianem Bethunem, reportérem kanadského týdeníku Maclean's.

Znechucen

8. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Současná doba je už taková, že jsem zcela znechucen, protože už devět měsíců se snažím získat nějaké zaměstnání. Skoro denně rozesílám životopis a jezdím na výběrová řízení apod. a stále nic.... Zato mám zajímavé zkušenosti ZDE, píše Jiří Řeháček.

Spolkový ústavní soud omezil další sanace zadlužených zemí, zakázal fiskální unii

8. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Německý ústavní soud se rozhodl vyhnout "soumraku bohů" a přijal šalamounské rozhodnutí. Schválil kroky ve prospěch hospodářsky slabých členských zemí měnové unie, které už spolková vláda podnikla, ale do budoucna takové kroky významně omezil a zakázal kroky směřující k evropské fiskální unii. Jinak řečeno, tento nález znamená konec eurobondů.

I čísla mohou (někdy, kéž by!) mluvit (7)

Také se (žel, v horším směru) srovnal teď krok mezi EU a USA

8. 9. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

Pokud máme z čeho žít, anebo dokonce pokud máme výnosné zaměstnání, je nám zřejmě hej (i bez toho následného "počkej"). Samozřejmě teď neuvažujeme třeba o zhoršování těch příjmů či úspor případnou inflací. Případná míra nezaměstnanosti je dvousečnou "zbraní": Především tím, že ubývá plátců daní. Následně tím, že úměrně přibývá těch, kterým musí stát ze svých zmenšených příjmů poskytnout aspoň trochu přijatelnou podporu v nezaměstnanosti. Zároveň takto klesá poptávka na trhu, což podvazuje nejen výrobu potravin a jejich odbyt.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

USA: Rozhodnutí o ponechání jednotek v Iráku dosud nepadlo

8. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Obamova administrativa se přiklání k ponechání menších vojenských sil v Iráku i po roce 2011, protože velitelé se domnívají, že je to nezbytné. Ale i relativně malý kontingent může být pro poradce Bílého domu příliš, protože se obávají stavu americké ekonomiky a také o šance prezidenta Obamy na znovuzvolení.

Víte, která jsou nejlepší léta?

8. 9. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

Ta určitě ošidná otázka by mě zrovna teď nutně nenapadla. Mladším a mladým by nemuselo okamžitě moc říkat ani jméno "Jane Fonda", nemálo populární dcery přinejmenším stejně slavného filmového herce Henryho Fondy. Samozřejmě stěží člověku unikne, když očima zrovna teď, na sklonku léta, zakopne o to jméno hned ve dvou renomovaných týdenících, jak v NEWSWEEKu, tak v TIME. A ovšem, jen ti nemálo dnes již staří si ještě připomenou nejen mladou výraznou herečku, ale také to, s jakým nasazením působila jako mírová aktivistka v časech, kdy naplno zuřila válka ve Vietnamu. Takže už je venku přinejmenším to, že Jane Fonda dnes jistě nebude zrovna mladice. Takže pokud by odpovídal na shora zadanou otázku někdo takový, jako je "Fondová", šlo by jistě o zkušenost celoživotní, ne-li také důvěryhodně bilancující.

Osudový mýtus "úspěšného protestu"

6. 9. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Petr Jedlička ve svém facebookovém profilu shrnul výsledek několikadenní četby dokumentů WikiLeaks k radaru v Brdech (o níž ovšem konstatuje, že "je to fakt nuda ...") do hlavních bodů:

1) jednání probíhalo opravdu v plném významu toho slova. Topol, kníže a spol. si kladli požadavky, nešlo jen o nějaké servilní přikyvování
2) tzv. natoizace radaru byla podnícena ze strany USA, a to pro získání podpory sociální demokracie. Nikoliv v důsledku iniciativy ČR a na nátlak Zelených
3) Američané skutečně věřili, že štít budují proti hrozbě z Íránu
4) Vlasta Parkanová se bojí ruského vlivu a diví se, že to Češi neřeší
‎5) Vondra měl ze všech pro americkou pozici největší pochopení
6) Klvaňa byl jen člověk na odvedení zadané práce, nic nezpochybňoval, o ničem nevyjednával a na nic se neptal
7) Poláci chtěli výměnou za základnu řadu zištných výhod. Češi nechtěli cokoliv, co by mohlo působit jako úplatek
8) protestní hnutí Američany nezajímalo, zajímalo je ale mínění české veřejnosti odrážející se v průzkumech

Cameron chce vyšetřovat spolupráci britských služeb s Kaddáfího rozvědkou

6. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Británie patrně v minulosti spolupracovala s Kaddáfího režimem při únosech a mučení osob podezřelých z islámského radikalismu. Vyplývá do z dokumentů nalezených v úřadě někdejšího šéfa libyjských zpravodajských služeb Músy Kúsy. Britský premiér David Cameron požaduje, aby navrhované parlamentní vyšetřování britského podílu na "protiteroristických" aktivitách (Gibson inquiry) zahrnulo také prošetření této kauzy, které by mělo ukázat, do jaké míry britské tajné služby sdílely informace s libyjskými protějšky.

Když začalo povstání, britská divize americké zbrojovky pracovala pro Kaddáfího

8. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Britská divize americké zbrojovky General Dynamics modernizovala komunikační vybavení nejobávanější Kaddáfího jednotky právě v době, kdy na východě země vypuklo povstání. Smlouva se týkala nového rádiového vybavení pro tanky, dělostřelectvo a obrněné transportéry brigády Chamis, což byla elitní jednotka pod velením nejmladšího Kaddáfího syna.

G7 bude jednat o krizi v EU

8. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Dluhová krize v Evropě bude hlavním tématem diskuse finančníků sedmi největších světových ekonomik, jež koncem týdne proběhne ve Francii, sdělil CNN vysoce postavený úředník amerického ministerstva financí.

Nemocná pojišťovna! A co potom opravdoví pacienti?

8. 9. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 8 minut

Nemohu se zbavit dojmu, že stále více skutečností potvrzuje fakt, že to s českým zdravotnictvím obecně,jde od deseti k pěti. Jakkoliv se tvrdí, že konkurence je zdravá, v případě zařízení, které mají co do činění se zdravím, je to poněkud problematické.

Volební pochod skřetů

7. 9. 2011 / Chris Hedges

čas čtení 10 minut

Jediné zboží, které skřetí stát nabízí, je strach. - Všechny sentimentální výzvy adresované Obamově administrativě, aby použila peníze z fiskálního stimulu na veřejné investice jako jsou školy, knihovny, silnice, kliniky, veřejná doprava a oprava přehrad, a k tvorbě pracovních míst, jsou asi stejně účinné jako upřímné výzvy Stalinovi v éře Sovětského svazu. - Postarají se o to, abychom se navzájem sežrali.

KD│ Byl zahájen volební pochod skřetů. Vylezli z kanálů PR firem, organizací pro výzkum veřejného mínění, komerčních médií, dvou korporátních politických stran a z úřadu obsazovaného volbou, aby plnili éter stupiditami a absurditami, dokud nenastane stupidita poslední - prezidentské volby v roce 2012.

Proč nechci být přizpůsobivým občanem

6. 9. 2011

čas čtení 8 minut

Po shlédnutí videa z proběhlého pogromistického pochodu v Rumburku a agitace "slušných" občanů zvoucí k účasti na protestních setkáních hned ve třech městech na Šluknovsku, předkládám Britským listům hrstku dojmů, které mne při "čtení" situace doprovázely. Týkají se plíživého posunu uplatňované klasifikace mezi Námi/Majoritou a Druhými/Jinými směrem od kategorizace etnické, k dělení rámovanému snahou zdůraznit občanskou linii konfliktu. "Na oko" se tak proměnily distinkční znaky, jenž jsou skupinou hlásící se k majoritě ve vymezování skupinovosti aplikovány jako hraniční linie. Důležitým mementem přitom je, že k tomu dochází cíleně. "Kauza Šluknov" je tak zdařile přeložena do sémantických kategorií většinové společnosti. Na jedné straně sémantické barikády stojí v nastoupeném šiku hesla upozorňující na stoupající kriminalitu nebo sociální nepřizpůsobivost (Romů), na druhé pak "slušní lidé". S nimi se dokáže identifikovat řádově větší skupina lidí středního proudu, jimž tato nálepka dodá legitimitu strážců pořádků v zemi české. Nastoupili jsme tak cestu k sociální nerovnosti, kdy se skupina označená jako nepřizpůsobivá stává skupinou Nepřizpůsobivých reálně existující v našem nazírání Druhých, napsal Michal Pavlásek.

Recept na Kocourkův energetický koktejl: vraž do toho 7 Temelínů, 2 zbourané obce a 50 megatun emisí

8. 9. 2011

čas čtení 5 minut

tisková zpráva Greenpeace, Hnutí DUHA, sdružení Calla, EPS, Centra pro dopravu a energetiku a Ekologického institutu Veronica

Předložený návrh je ve flagrantním rozporu s platnou koaliční smlouvou, programovým prohlášením vlády, předvolebními programy všech vládních stran i sliby premiéra Nečase a ministra Kocourka starostům obcí ohrožených těžbou.

Ministerstvo průmyslu připravilo další návrh Státní energetické koncepce České republiky na roky 2011 až 2060. Ekologické organizace považují nový plán ministra Kocourka za tragikomický. V praxi znamenal vybudování naprosto exotické, nekonkurenceschopné podoby energetiky ovládané dominantními firmami, s novými doly na hnědé i černé uhlí a uran a novými jadernými reaktory za humny řady měst a obcí, vysokou energetickou spotřebou a souvisejícím znečištěním.

Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.

8. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Aktuální zpravodajství ze světa dostupné nejen na sociální síti Facebook, ale i na webu. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, o kterých se v Česku ale mnoho nedovíte. Připravuje Štěpán Kotrba

Od pondělí, kdy se rozběhla zpravodajská stránka Jiné zprávy, jste si do včerejší půlnoci zobrazili 58.479 příspěvků. Čtenářů měla stránka za den 3160. Nejvíce vás zajímala cesta pákistánského prezidenta Asifa Alí Zardárího do Pekingu a fakt, že Rusko bude udržovat kontakt s Prozatímní národní radou Libye.

Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Nejvíce zajímá "jiné" zahraniční zpravodajství muže (76%) ve věku 25-34 let (39%). Tato cílová skupina je prakticky shodná s posluchači Radiožurnálu. Stránka si našla čtenáře i v Maďarsku, Japonsku a Švédsku.

webová stránka JINÉ ZPRÁVY ZDE

RSS 2.0 kanál k odběru zpráv ZDE

Stanovisko ProAltu k vládou plánovaným škrtům v železniční dopravě

7. 9. 2011

čas čtení 5 minut

Rozpočet připravovaný vládou na rok 2012 předpokládá kroky, které ohrožují systém veřejné železniční dopravy v zemi. Nejdříve ministr Kalousek oznámil, že odepře krajům 600 milionů Kč z balíku, z nějž kraje financují objednané regionální vlaky. Asociace krajů se bránila poukazem na memorandum z doby Fischerovy vlády, které mělo zajistit stabilitu regionální dopravy na příštích 10 let. Ministr Kalousek ovšem právní závaznost memoranda neuznává, a proto celá věc pravděpodobně skončí soudem.

Berlín možná vybuduje vlastní protiraketovou obranu

7. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Německá společnost OHB-System AG z Brém údajně hledá partnery z dalších zemí NATO pro vybudování satelitního systému Afina pro likvidaci balistických raket ve startovní fázi letu na severní polokouli. Systém by měl stát zhruba 500 milionů eur a měl by být určen proti zemím jako Írán, Sýrie, Pákistán a KLDR. Podle představitelů OHB by Rusko mělo být vyloučeno ze sledování a pokrytí tímto systémem.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Republikán Romney: Pracovní místa vytvořím daňovými škrty, sankcemi proti Číně, těžbou ropy a oslabením odborů

7. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Republikánský prezidentský kandidát Mitt Romney má v plánu vytvořit pracovní místa tím, že omezí regulace a sníží daně firmám, omezí federální výdaje, zavede sankce proti Číně za její kurzovní praktiky, bude těžit více fosilních zdrojů v USA a oslabí postavení odborů. Oznámil to v úterý na mítinku v Nevadě.

Americké poště akutně hrozí bankrot

5. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

The United States Postal Service dlouho žila na pokraji finančního pádu, ale nikdy se ještě neocitla tak blízko jako dnes: Má tak málo peněz, že nebude schopna zaplatit v září 5,5 miliardy a bude muset na celou zimu ukončit provoz, pokud Kongres nepodnikne rozhodnou akci na její finanční stabilizaci.

Sedí na Hradě ta správná osoba?

5. 9. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Včera jsem v Otázkách V. Moravce s napětím očekával, jak ministr zahraničí Schwarzenberg "vybruslí" z Moravcova naléhání na to, aby zaujal postoj k prezidentovu proslovu na setkání s velvyslanci, kde prezident, slovy ministra samotného, zahraniční politiku ministerstva zahraničí "sepsul".

Konec jakobínství? Menšiny, státy a násilí

6. 9. 2011 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 4 minuty

V moderním světě neexistuje stát bez "menšin". Řečeno jinak, v každém státě je nějaká skupina, které se připisuje vysoký sociální status, ať je definována pomocí rasy, náboženství, jazyka, etnicity nebo nějakém kombinace těchto atributů. A pak jsou v ní vždy ti ostatní, kteří tyto atributy nemají. Tyto "menšiny" jsou na tom skoro vždy hůř co do využívání ekonomických, politických a sociálně -kulturních práv. Jsou v tomto elementárním smyslu utlačovány a svůj útlak pociťují. Obvykle se tím či oním způsobem snaží získat rovné postavení, na něž mají podle svého názoru jako občané státu nárok. Menšina není číselný pojem. Jsou "menšiny", které zahrnují většinu občanstva.

Některé problémy vědecké práce vzhledem ke společnosti

6. 9. 2011

čas čtení 9 minut

Věda je jedním ze způsobů, jimiž člověk popisuje skutečnost a manipuluje s ní -- zabývá se skutečností. Situace vědce je v práci jistě nelehká. Narozdíl od řemeslné či mechanické práce před ním leží větší díl společenské odpovědnosti -- to proto, že jen neudržuje, nýbrž s něčím přichází, něco vybojovává (často na sobě, se sebou) -- a vybojované pak nechává sdílet a působit. V dalších řádcích se budu zabývat nikoli problémy metodologie a nároků na výzkum ve striktně vědeckém smyslu, nýbrž spíše tím, jaké požadavky na vědu a vědce klást z hlediska širšího, z hlediska jeho společenského působení, z hlediska působení vědeckých teorií, napsal Otakar Bureš.

Deutsche Bank se obává návratu krize

6. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Josef Ackermann, šéf Deutsche Bank, prohlásil, že labilita trhů mu připomíná dobu, která bezprostředně předcházela kolapsu banky Lehman Brothers. Obvinil také Mezinárodní měnový fond, jehož výzvy k povinné rekapitalizaci evropských bank situaci "neprospívají".

Tuhle arbitráž vyhrajeme

6. 9. 2011 / Petr Frish

čas čtení 13 minut

Arbitráž, neboli rozhodčí řízení, bylo vynalezeno, když se americký právní systém stal tak dokonalým, že už se s ním už nedalo vydržet. Po každém rozhodnutí soudu se strana, která prohrála, mohla odvolat, a zase odvolat, do nekonečna. A ještě předtím než soudní řízení začalo, žalující strana dostává jistá práva, jako právo 'k objevům' (discovery), které jí umožní si vyžádat vnitřní, jinak soukromé dokumenty, které by mohly pomoci žalovanou stranu usvědčit.

Polovičatá novela zákona o rozhodčím řízení

6. 9. 2011 / Aleš Uhlíř

čas čtení 5 minut

V textech Rozhodčí řízení v ČR nesmí být zákonem povolenou formou zlodějny a Rozhodčí řízení v pracovněprávních vztazích aneb konec práva na spravedlivý proces, které se mimo jiné dostaly na oficiální stránky České advokátní komory, jsem se podrobněji zabýval rozšířením rozhodčího řízení na oblast pracovněprávních vztahů, umožněným novelou Zákoníku práce od 1. 1. 2007. Negativní jevy související s praktikováním rozhodčího řízení v ČR, které jsem zmínil, jsou obecně známy a Ministerstvo spravedlnosti již delší dobu usiluje o novelizaci zákona o rozhodčím řízení.

Litva -- jak ji nechceme znát

6. 9. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 3 minuty

Snad až na podivné chování velryb, které se někdy z neznámých důvodů vrhají na pobřeží a pak hynou, jiné živočišné druhy nemají zapotřebí páchat sebevraždy, ani se navzájem zabíjet v míře, jak to dokázali lidé. Určitě jste se i vy mnohokrát zamýšleli na příčinami, které nutí člověka, aby si zkrátil cestu na věčnost.

Poslouchejte hlasy z pískoviště

6. 9. 2011

čas čtení 4 minuty

Politikové nechávají politická témata spát. Taškařice typu kdo koho kde kupuje a uplácí, kdo kdy kradl, na kterém ministerstvu, kdo může či nemůže sedět na ministerstvu, nejsou skutečnými tématy pro diskuze politiků -- státníků. Opravdové diskuze jsou přenechány našimi volenými zástupci nám nezvoleným, hospodským rozumbradům a mámám na pískovištích, napsala Martina Kotyková z KDU-ČSL.

Greenpeace zahajuje DETOX tour 2011 za čisté řeky

6. 9. 2011

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Greenpeace ČR

Greenpeace zahajuje inspekční plavbu po Labi "DETOX tour 2011". Bude odhalovat aktuální nebezpečí, která ohrožují české řeky, upozorní na neřešené problémy minulosti, propojí česká témata s globální kampaní DETOX, vrátí se na místa úspěšných kampaní z uplynulých dvaceti let, bude bilancovat u Spolany, Spolchemie či Synthesie. Během čtrnáctidenní plavby odebere Greenpeace vzorky vody a sedimentů na vybraných lokalitách a zmapuje nejrizikovější faktory, které ohrožují naše řeky dnes.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2011

7. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V červenci 2011 přispělo finančně na Britské listy 222 osob bankovním příkazem celkovou částkou 50 484.75 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v přehledu hospodaření za srpen, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 90 268.90 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

30930