Barzání: Irák bude potřebovat americká vojska i po roce 2011

7. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Irák potřebuje americkou vojenskou přítomnost i napřesrok a stažení amerických sil zvýší pravděpodobnost propuknutí občanské války, prohlásil v úterý prezident poloautonomní kurdské oblasti Masúd Barzání.

Do vypršení smlouvy mezi Washingtonem a Baghdádem z roku 2008 zbývají méně než čtyři měsíce a irácká vláda má problém s rozhodováním o tom, zda si přeje, aby některé americké jednotky v zemi zůstaly i po Novém roce, kdy by měly podle dohody odejít.

Kurdští představitelé si přejí, aby Američané zůstali, zejména v roli nárazníku v ropném městě Kirkúk a na dalších sporných územích, na něž si činí nárok jak centrální vláda v Baghdádu, tak kurdská vláda v Irbílu.

Nicméně kurdský prezident zatím pronesl asi nejexplicitnější prohlášení na toto téma ze všech iráckých představitelů.

Více než osm let po invazi mají USA v iráku stále asi 43 000 vojáků a 43 základen. Jakékoliv rozhodnutí o prodloužení jejich pobytu by bylo vysoce riskantní, a to jak z vnitropolitických iráckých důvodů, tak v samotných USA, kde Obama slíbil stažení.

Premiér Malikí se může pokusit obejít šíitského radikála Sadra tím, že americké jednotky označí za poradce pro výcvik. To by mu umožnilo neprojednávat nové smlouvy v parlamentu a podepsat je na úrovni jednotlivých ministerstev.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6611

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2011