Deutsche Bank se obává návratu krize

6. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Josef Ackermann, šéf Deutsche Bank, prohlásil, že labilita trhů mu připomíná dobu, která bezprostředně předcházela kolapsu banky Lehman Brothers. Obvinil také Mezinárodní měnový fond, jehož výzvy k povinné rekapitalizaci evropských bank situaci "neprospívají".

Před třemi lety kolaps banky Lehman Brothers odstartoval proces, který uvrhl svět do hluboké finanční krize. Avšak nyní, když ekonomické indikátory skýtají jen málo důvodů k optimismu, může být na obzoru nová krize.

Tak znělo pondělní sdělení šéfa Deutsche Bank Josefa Ackermanna na konferenci uspořádané listem Handelsblatt ve Frankfurtu. "Musíme se smířit s tím, že 'nová normalita' se vyznačuje labilitou a nejistotou," řekl Ackermann. "To vše nás upomíná na podzim 2008."

Hlavní německý index DAX v pondělí spadl na dvouleté minimum a akcie evropských bank včetně DB ztrácely hodnotu.

Evropská centrální banka navíc oznámila, že evropské banky v ní v pátek přes noc deponovaly sumu ve výši 151 miliard euro, což je nejvyšší částka za více než rok. Odráží to rostoucí nedůvěru na finančních trzích.

Ackermann také napadl předsedkyni MMF Christine Lagardeovou za doporučení nařídit povinnou rekapitalizaci evropských bank. Podle něj by to ničemu nepomohlo a může to naopak podrýt snahy pomoci členům eurozóny, kteří se dostali do potíží. Nucená rekapitalizace by znamenala zprávu, že EU postrádá důvěru ve vlastní strategii záchrany společné měny.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9692

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2011