Deset let po 11. září: Nadbytek konspiračních teorií

6. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Barbara Olsonová je mrtva, to je jisté. Avšak zemřela během letu společnosti American Airlines č. 77, když se stroj zřítil na Pentagon, krátce poté, co uskutečnila poslední zoufalý telefonát manželovi?

Nebo byla Olsonová tajně unesena, telefonáty zfalšovány s pomocí technologie napodobování hlasu a její tělo svrženo do moře poté, co byl Pentagon ve skutečnosti zasažen raketou v rámci vládního spiknutí s cílem provést útoky z 11. září?

Jakkoliv tvrzení, že skutečné spiknutí z 11. září ve skutečnosti nemá na svědomí al-Kájda, ale jakási washingtonská intrika, může vypadat směšně, existuje mnoho lidí, kteří mu věří. Útoky daly vzniknout bestsellerům, populárním filmům a nezjistitelnému množství konspiračních webových stránek, jejich teorie se točí kolem spiknutí mnohem složitějších než spiknutí al-Kájdy.

Mezi nejrozšířenější patří tvrzení, že "Dvojčata" ve Světovém obchodním centru byly zničeny kontrolovanými exlozemi; že izraelská výzvědná služba o útocích věděla, protože, jak se nesprávně tvrdí, nezemřeli žádní Židé; a že letadla, která narazila do věží na Manhattanu, byla naplněna výbušninami a dálkově řízena.

Od vraždy JFK v Dallasu neměli konspirační teoretici tolik materiálu k přežvykování, ačkoliv řada z těch, kdo považují 11. září za vládní spiknutí, současně tvrdí, že holocaust je mýtus.

To vak neznamená, že tito lidé nejsou bráni vážně. Podle jednoho z výzkumů provedeného v roce 2006 každý třetí Američan věřil, že Bushova administrativa byla v útocích namočena, ať už v tom smyslu, že je nechala proběhnout, aby ospravedlnila invazi do Iráku, nebo je dokonce měla sama provést.

Americká vláda byla natolik znepokojena, že v roce 2009 vydala dokument, který se konspirační teorie snažil vyvrátit. Nefungovalo to. Mezi těmi, kdo věří na vládní spiknutí, jsou veteráni CIA, bývalí vojáci a akademici.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
16412

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2011