BRITÁNIE:

Konzervativní premiér: "Stávka přijde Británii na půl miliardy liber"

25. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Odbory zaměstnanců ve státním sektoru se připravují na celostátní stávku na obranu starobních důchodů. Stávka se bude konat ve středu 30. listopadu a podle všeho se jí budou účastnit miliony zaměstnanců, mj. i včetně univerzitních učitelů. (Stávka znamená, že zaměstnavatelé zaměstnancům odeberou za den stávky jejich plat.)

Britská vláda se staví ke stávce značně nervózně. Britský premiér David Cameron přišel s prohlášením, že stávka přijde Británii na půl miliardy liber a povede k dalšímu propouštění. Šéf labouristické opozice Ed Miliband obvinil premiéra Camerona ze stávky, "které je třeba se vyhnout" a vyjednávat. Požadoval ústupky obou stran.

Stávkovat mají v zemi s vládou posedlou imigračními kontrolami i imigrační úředníci v britských přístavech a na letištích. Vláda se snažila přesvědčit úředníky ze státní správy, aby se ve středu postavili za imigrační pulty a kontrolovali cestující. Mluvčí imigračních úředníků to odmítl jako absurdní návrh. Poukázal na to, že imigrační úředníci procházejí kvalifikačním kursem, který trvá 19 týdnů. Bez kvalifikace prý nikdo pohraniční kontroly provádět nemůže.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5807

Diskuse

Obsah vydání | 25. 11. 2011