Peake: Bojovníků s korupcí je příliš. Na nikoho už nezbývá, aby korupčníkem byl aneb Kouzlo nechtěného nezhynulo

1. 12. 2011 / Karel Hoff

čas čtení 5 minut

Vicepremiérka pro boj s korupcí a předsedkyně Legislativní rady vlády Karolína Peake v rozhovoru pro Parlamentní Listy.cz si zažertovala hned několikrát.

O svých úspěších: "Z poslední doby bych jmenovala domluvu, která padla na vládním výboru pro koordinaci boje s korupcí, který vedu, kdy jsme s ostatními ministry odhlasovali, že bude zaveden do trestního řádu institut účinné lítosti."

Ke kauzám Vondra, Kocourek atd. moudře poznamenala: "Nejhorší, co se zde může stát a děje se to neustále, je, že všechno vyšumí do ztracena a po všem zůstane pouze velká pachuť."

A na otázku, odkud pramení penízky Kocourkovic mátinky, děla: "To opravdu nemohu tušit. Je ale pravda, že společnost Key Investments, která je do případu zapletena, rovněž vyvolává různé otázky. Těch otazníků je zde tedy mnoho a bylo by je dobré rozplést." (Jak se "rozplétají otazníky"? Jak se to konkrétně dělá? Nerozumíme. To asi není česky. Pozn. red.)

Kdo to ale udělá, když je velení tak nalomené? A je vůbec boj proti korupci co platný? "Jestli se něco povedlo, je to právě vyzvednutí tématu korupce. Dokonce až do takové míry, že se boj s korupcí stává skoro klišé. Obávám se, aby se nám to nakonec nevymklo z ruky a boj s korupcí se nestal kouřovou clonou pro korupci samotnou, to bych byla velmi nerada."

A teď už to skvostné ťápnutí, jež jsem opsal a vložil do názvu článku:

Nebezpečí spočívá v tom, "že se bude o korupci všude mluvit a všichni na sebe budou vzájemně ukazovat, kdo je největším korupčníkem a kdo největším bojovníkem s korupcí. Teď to skoro vypadá, že největším bojovníkem s korupcí je celý národ, všichni politici, všichni podnikatelé, a na nikoho už vlastně nezbývá, aby korupčníkem skutečně byl."

Svatá prostoto! Myslíme si snad, že korupce je toliko na nejvyšších místech?

Nebuďme naivové, jest všude, a proto nelze korupci dělit na velkou a malou... Vážená dámo, kdyby se aspoň něco vyšetřilo v kauze Právnické fakulty Plzeň? Vyměnilo se tam vedení, možná dostalo nezlatý padák pár úředníků, zrušeno pár titulů a vše se zamázlo.

Že bychom se ale dověděli, kdo komu a za kolik, tož to ani omylem, nevzpomínám si, že by ano. A přitom by stačil pár zkušených policajtů, a víme všechno -- první hmatatelný protikorupční úspěch, který by možná i pozastavil pád preferencí VV a povzbudil i koaliční partnery a pan Gazdík by Vás nemusel kritizovat.

Jistě by to prospělo více než litování se a blábolení o úspěších v budoucnosti. V souvislosti s "plzeňským" případem člověk jen obtížně odhání hříšnou myšlenku, že i tady to míří v místa nejvyšší. Rozhovor s vrchním koordinátorem boje proti korupci, v němž, obávám se, že paní magistra ani netušila, o čem mluví, jest na Parlamentních listech, a proto se dalšími perlami nebudu zabývat.

Ještě jsme se nezbavili podnikatelského subjektu VV a už tu máme další dva. "Ano" miliardáře A. Babiše a "Bílou lilii" podnikatele Z. Bakaly. Jakoby paní magistra trefila hřebík po hlavičce. Ovšem kdo pléskl kladívkem, těžko říci, paní magistra jednoznačně držela hřebík oběma rukama. Skutečnost je ale jiná: peníze bez politické moci tendují k nerozmnožování.

A opět scénář ala Bárta a VV. Solidní provozní kapitál, mediálně známí lidé (u VV R. John), u Babiše miliardy, k němu či k nim se hlásící spisovatel Viewegh, naznačení, že i socioložka Jiřina Šiklová nebo expředsedkyně Unie svobody a aktivistka hnutí Veřejnost proti korupci Hana Marvanová.

Obě přitom veřejnou podporu Babišovi celkem rezolutně dementují.

Miliardář Bakala to zase zkouší přes auru slávy exprezidenta V. Havla -- viz předání ceny Bílé lilie bývalému poslanci bývalé strany ODA Kužílkovi.

Babiš se netají touhou vyhrát volby a státi se premiérem, Bakala politické ambice odmítá, ale špitá se, že má dobré vztahy s T0P 09, všechny pak spojuje nesmrtelná idea protikorupčního boje. Rád bych věřil, že voliči podruhé nenaletí.

Profesor Jan Keller, mně nesmírně sympatický, sice tvrdí, že Babiš zaujme toliko čiré zoufalce, ale domnívám se, že špičkový sociolog mohl více promyslet název svého příspěvku do PL, kdyby napsal čiré blbce, tož prosím, ale zoufalce?, to mně nesedí, poněvadž čirým zoufalstvím jest nasáklý celý národ, kdežto čirým blbstvím přece jenom lidí méně.

Možná ale jsem trapným optimistou, sociologem rozhodně nejsem, proto se hrozím toho, že Jan Keller má pravdu.

Jak se říká: "Uvidíme, řekl slepý a šlápl do člověčince." Už jenom malou poznámečku ke kouzlu nechtěného: Odborářtí bosové svolali jakousi manifestaci proti -- a divili se, že zůstali osamoceni jako jakešovské kůly v plotě.

K tomu jenom tolik: prošvihli správný čas, tož ať se nediví! Lidé dříve nebo později usoudí, kdy je ten správný čas, aniž by čekali na výzvu třeba předsedy odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka, který hrdě podporuje Babiše, a vyrazí do ulic -- ovšem samet z čirého zoufalství nečekejme!

0
Vytisknout
7538

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2011