Demokratická revoluce v Egyptě bude muset teprve začít

2. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

"Vládnoucí egyptští generálové vůbec nerozumějí ekonomice," směje se Wael Gamal, editor egyptského časopisu Úsvit. "Volba nového premiéra Kamala Ganzouriho byla velmi špatná?" dodává Gamal. "Chce ve vládě nechat třetinu členů staré vlády a dva její členové byli Mubarakovi ministři. Myslím, že se lidé vrátí na náměstí Tahrir, jakmile budou vyhlášeny první výsledky voleb."

"Avšak to, k čemu v Egyptě došlo, je velký pokrok. Samozřejmě, volby byly občas porušovány, ale ve srovnání s tím, co se dělo předtím, je to velký pokrok. Jsem optimista," dodává.

To není v současnosti v Egyptě všeobecně sdílený pocit, A jestliže vyhraje Muslimské bratrstvo největší množství křesel, bude pod obrovským tlakem: Od dělníků, od odborů, ze Spojených států. Okamžitě po volbách začnou lidi zase stávkovat. "Bratrstvo tvrdí, že nezmění daňový systém, takže oni se postaví proti chudým lidem? To nepřinese vyrovnaný rozpočet. Myslím, že selžou. Klíčová bude ekonomika. Egypt vydělává spoustu peněz z turistiky. Bude Muslimské bratrstvo podporovat turistiku?"

Podle Gamala je Muslimské bratrstvo rozhádané. Už teď se od něho oddělily dvě nové soupeřící strany, mladí členové jsou v konfliktu se starci, vedení strany je v konfliktu s armádou. Dodává: "Obavy z moci Muslimského bratrstva jsou přehnané. A salafisty nepřijímá v Egyptě ani venkov. Možná získají 10 procent voličů."

Gamal si myslí, že se egyptská revoluce inspirovala pouličními hnutími, která svrhla diktatury v Jižní Americe. "Budoucnost bude záviset na další konfrontaci. Vojenská junta v Egyptě je nesmírně slabá. Pokaždé, kdy se na náměstí Tahrir shromáždí 100 000 lidí, padne vláda. Jsou v defenzívě. Problémem ale je, že lidé na náměstí Tahrir nemají možnost vyvinout větší tlak, rozbít zájmové sítě, které se skrývají za vojenskou juntou a postavit se starému režimu na pracovištích. Právě tam se uskuteční teprve ta pravá válka za demokracii a sociální změny."

"Podívejte se," říká Gamal, "uplynulo jen tři čtvrtě roku a síla armády se rozpadá. Kdo by si býval pomyslel, že lidi budou skandovat 'Pryč s vojenskou juntou?' Pro politický pokrok v Egyptě je to dobré. Armáda se snaží bránit vlastní výsady, a to bude terčem protestů na náměstí Tahrir zítra.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7155

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2011