Afghánec, kterému Američané usmrtili pět příbuzných, žaluje britskou vládu, že jim k tomu poskytla informace

10. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

Britská role při poskytování informací americké armádě o tom, koho usmrtit v Afghánistánu bezpilotními letadly, se stala terčem žaloby uprostřed rostoucí kontroverze ohledně amerických vojenských úderů bezpilotními letady proti údajným povstalcům a pašerákům drog.

Afghánec, jemuž Američané raketovým úderem z bezpilotního letadla usmrtili pět příbuzných, se obrátil na britské soudy, aby donutily britský Úřad pro vážný organizovaný zločin (SOCA) a britské ministerstvo obrany zveřejnit informace o tom, do jaké míry se Velká Británie podílí na vypracovávání seznamů osob, které mají být popraveny americkými leteckými údery.

SOCA a ministerstvo obrany dostaly právní dopisy, které je varují, že účast britských státních činitelů na těchto rozhodnutích "se pravděpodobně rovná trestným činům". Britský podíl na vypracovávání těchto seznamů vyvolává znepokojení, zejména v těch případech, kdy bylo zřejmě porušeno mezinárodní právo na ochranu civilistů.

Údaje o tom, jak jsou vypracovávány seznamy osob, které mají být usmrceny bezpilotními letadly, jsou přísně tajeny. To silně znepokojuje organizace hájící lidská práva. Zpochybňují legalitu takových operací a poukazují na to, že jsou při nich často usmrcováni civilisté.

Žalobu podal Afghánec, který poukazuje na to, že jeho příbuzní byli nezákonně usmrceni v důsledku chyb na jednom seznamu lidí určených k popravě. Habib Rahman, bankovní úředník z Kábulu, přišel o dva bratry, dva stráce a tchána při útoku americké rakety na jejich automobil dne 2. září 2010. Jeho příbuzní pomáhali jinému členu rodiny ve volební kampani pro tehdy nadcházející všeobecné volby. Celkem bylo tehdy při americkém útoku usmrceno 10 Afghánců a další osoby byly zraněny.

Rahman uvádí, že většina usmrcených osob byli pracovníci předvolební kampaně. Avšak útok pochválilo NATO, které uvedlo, že cílem útoku byl talibánský předák a že jeho doprovod byli povstalci. Jenže podrobná studie incidentu, kterou provedla organizace Afghanistan Analysts Network oficiální verzi události odmítla. Muž, o němž Američané tvrdí, že ho tehdy usmrtili, je stále naživu. Úder bezpilotním letadlem usmrtil jiné lidi, avšak Američané si dodnes myslí, že hlavní terč jejich útoku a muž, který unikl, jsou jedna a tatáž osoba.

Právníci poukázali v dopise britským úřadům na právně platné Ženevské konvence, podle nichž osoby, které se nepodílejí na bojích, musejí být chráněny před násilím a před vražděním. Právníci poukazují i na to, že pašeráci drog, kteří vzbouřence podporují jen finančně, nemohou být podle mezinárodního práva považováni za bojovníky a je nezákonné je usmrcovat.

Běžnou praxí mezinárodních jednotek v Afghánistánu podle právníků je, že když je osoba v blízkosti cíle, který má armáda na seznamu, je považována za legitimní terč útoku. To je politika, která je podle mezinárodního humanitárního práva protizákonná, varují právníci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8716

Diskuse

Obsah vydání | 10. 8. 2012