Jak to ti pánové mluví? A za koho?

11. 8. 2012 / Egon T. Lánský

čas čtení 4 minuty

Politický boj má docela široké meze. Nejsem jistě sám, jemuž jsou často nemilé, ale tím se dnes zabývat nebudu. Církve a náboženské organizace mají meze od politiky dost odlišné. Obvyklé bývalo, že se jejich představitelé vyjadřovali mírněji a k politice se, ani v demokratických zemích, nevyslovovali.

Autor je bývalý místopředseda vlády ČR

Olympijské hry v Londýně:

Británie se proměnila v Sovětský svaz

12. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Za poslední týden jsem byl mimo dosah britských médií a sledoval jsem olympijské hry v německé mutaci vysílání stanice Eurosport. Tam byly olympijské hry prezentovány bez symboliky, kterou jim dávají Britové. Na televizním okruhu Eurosport je sport prostě jen sport, ať jsou to olympijské hry, anebo nějaká sportovní akce v pátek večer, a i když jsou jistě úspěchy britských sportovců povzbuzující, v televizi Eurosport zůstaly prostě jen sportem, a nestaly se součástí jakéhosi slavného národního probuzení, píše Martin Kelner v deníku Guardian.

Podrobnosti v angličtině ZDE

O vlivu narkomanie na život Čechů

11. 8. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Jednou z mých dalších zkušeností z letošní prázdninové návštěvy Prahy je setkání s jedním mladým výtvarným umělcem, kterého znám již dlouho, ale s nímž jsem se viděl letos poprvé. Vždycky mne udivovala deprese obsažená v jeho výtvarných dílech (deprese, ovšem, jak on zdůrazňuje, není v jeho případě jenom nějaká tma, nýbrž jde o proces, o cestu, která má své pozitivní aspekty) a až teď jsem se dozvěděl, že to souvisí s jeho zkušeností s LSD a že tento tzv. "bad trip" (zdaleka ne každá zkušenost s LSD končí takto), tedy cesta do jiného světa, z níž se mozku/duši nepodaří už vrátit, ho zmrzačil podobně, jako by (jeho vlastními slovy) přišel o obě nohy nebo obě ruce.

Diskriminace starších lidí na trhu práce je jeden z největších problémů české společnosti

12. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

Musím reagovat na pana Petra Nešvaru. Jeho příspěvek je poněkud demagogický, míní Jan Kolář. Píše, že podle jiných zpráv Evropa není pro mladé. To je vysoce manipulativní. Jako příklad uvádí Španělsko. Ale Španělsko není nic jiného než cesta, po které jdeme a jsme o zhruba patnáct let nazpět.

Po Frankově pádu se před zemí otevřely nové možnosti. Jak už to bývá, byly zapotřebí řeči, flexibilita, zkušenosti ze zahraničí(které střední a starší generace obvykle v té míře neměla) a také schopnost zacházet s tehdy zaváděnou výpočetní technikou(vzpomeňme na dobu, kdo pracoval, často pouze psal na počítači, byl považován za experta).

Afghánec, kterému Američané usmrtili pět příbuzných, žaluje britskou vládu, že jim k tomu poskytla informace

10. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

Britská role při poskytování informací americké armádě o tom, koho usmrtit v Afghánistánu bezpilotními letadly, se stala terčem žaloby uprostřed rostoucí kontroverze ohledně amerických vojenských úderů bezpilotními letady proti údajným povstalcům a pašerákům drog.

Afghánec, jemuž Američané raketovým úderem z bezpilotního letadla usmrtili pět příbuzných, se obrátil na britské soudy, aby donutily britský Úřad pro vážný organizovaný zločin (SOCA) a britské ministerstvo obrany zveřejnit informace o tom, do jaké míry se Velká Británie podílí na vypracovávání seznamů osob, které mají být popraveny americkými leteckými údery.

Proč budu volit komunisty aneb Tahle země není pro starý

10. 8. 2012 / Radek Tůma

čas čtení 11 minut

Jsem podruhé nezaměstnaný, a to jen proto, že zde lze beztrestně tunelovat. Pracoval jsem v pěti zaměstnáních: první dvě byla ve státním sektoru, zbytek v soukromém. Dvě ze tří soukromých firem se staly obětí tunelování -- jak symptomatické pro dnešní dobu. Já a mnozí jiní jsme přišli o práci, aby si nějací gauneři koupili další auta, vily, jachty. Skoupí akcie firmy, maso sežerou, vyplivnou kosti a jdou o dům dál. Znova procházím tím ponižujícím kolotočem hledání práce -- když už se člověk vůbec dočká odpovědi, je to něco ve smyslu "my se vám ozveme" (rozuměj: už nás neotravujte) nebo "opravdu si velice vážíme vašich zkušeností, ale s politováním vám oznamujeme, že byla dána přednost jiným kandidátům" (rozuměj: jste starý).

Je mi 43 let a připadám si jako obtížný hmyz tváří v tvář arogantním manažerským a personalistickým frikulínům (krásný český novotvar z free, cool a in), navíc neumím anglicky, byť se to dnes požaduje pomalu i po řidiči ještěrky. Dělal jsem vždy v českých firmách s českými lidmi; co jsem tedy měl dělat - každý rok platit desetitisíce za kurs angličtiny, aby byla stále "živá"?

Co by komunisté měli udělat?

11. 8. 2012 / Jiří Drašnar

čas čtení 1 minuta

Ačkoliv se mohu ztotožnit s panem Tůmou v jeho kritice současného režimu v Čechách (mimochodem "frikulín" je opravdu skvělý novotvar), jeho hodnocení čtyřicetileté vlády komunistů se mi spíš zdá být výsledkem kognitivní disonance týkající se způsobu, jakým funguje naše paměť, než výsledkem pokusu o byť jen vzdáleně objektivní analýzu. Paměť, jen při troše sebereflexe, zkrátka není spolehlivý nástroj a definitivně to není dokonalá, v mozku vytesaná, kopie minulosti.

Komunistický režim byl utlačitelský

11. 8. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Ač plně chápu frustraci pana Tůmy (diskriminaci starších lidí či žen, mimochodem 43 let není žádný věk, ve slušných zemích odstraňují efektivní protidiskriminační zákony) a respektuju názor zřejmě značné části dnešní veřejnosti, že byl příchod "demokracie" a "svobody" do ČR za posledních dvaadvacet let zklamáním, myslím si, že vzpomínkový optimismus a hněv nad dnešní politickou a hospodářskou situací vytváří u lidí poněkud falešné přesvědčení, že "za komunismu bylo líp".

K tomu je, ovšem, myslím nutno zdůraznit jednu důležitou věc. Vládní pravice a její mediální komentátoři straší veřejnost spojováním dnešní KSČM se stalinským režimem v Československu v padesátých a normalizačním režimem v sedmdesátých a osmdesátých letech. To je hrubá ahistorická chyba.

Komunistický totalitní režim mohl vzniknout v Československu pouze pod vlivem Sovětského svazu. Česko však už přes dvacet let není kolonií Ruska a zřejmě jí v dohledné době, nebo nikdy, už znovu nebude. Bez politické a vojenské moci Ruska není KSČM totalitní stranou a nikdy by se jí nepodařilo vytvořit znovu stalinský či normalizační režim. KSČM je poněkud hloupá, zastaralá politická strana, jejíž zejména extremističtější představitelé říkají v médiích provokativní pitomosti, avšak je to organizace, která už více než dvacet let plně respektuje demokratický provoz v České republice. Anebo snad někdo víte o tom, že by komunisté na českém území organizovali teroristické atentáty? :)

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O bývalých problémech s komunisty, aneb co s nimi dneska?

11. 8. 2012 / Uwe Ladwig

čas čtení 1 minuta

Uwe Ladwig Radek Tůma v BL podrobně vysvětlil, z kterých osobních důvodů bude příště voli komunisty a proč už nikdy nedá svůj hlas nějaké "demokratické" straně. Jeho argumentace je nějak pochopitelná, má ale malý, avšak důležitý háček. Nějvětší problém s komunistickými politiky v minulosti by neexistoval, kdyby to byli demokraté. Sociální systém s demokratickými politiky, kteří nejsou lumpové, to by bylo přece něco. A možná si někteří čtenáři BL dokonce vzpomenou na to, že právě v Československu chtěli lidé takový politický systém instalovat ve své zemi. Rudí fašisté, kteří si říkali komunisté, to tehdy znemožnili. Byla to světová tragedie. A tragedie byla asi I to, že se hodně z tehdejších členů KSČ z toho nepoučilo a že se z nich nestali obecného blaha se domáhající "slušní" sociální demokraté, ale v kapitalistickém systému jen politikové, hledající osobní výhody.

Chápu, že takoví lidé se najdou v nejrůznějších politických stranách. Ptám se ale, jestli vy víte, zda jsou dnešní čeští komunisté demokrati nebo ne.

Dnešní exekutoři nejsou jako stalinští vrazi

11. 8. 2012 / Antonín Líman

čas čtení 6 minut

Zcela chápu, že v demokracii je nutno dát hlas každému. S tím problém nemám. Mám ho však s výroky jako:

"Vždyť komunisté zavraždili Horákovou, Slánského a další, řeknou mnozí. Je tento režim humánnější, když nevraždí lidi přímo? Kolik životů mají na svědomí exekutoři, právníci, tuneláři a jiné hyeny? Může si umýt ruce jako Pilát? Ve svém okolí znám jeden případ člověka po padesátce, kterého propustili z práce. Novou si v této době, posedlé kultem mládí a dravosti, nenašel a spáchal sebevraždu."

Pro koho všeho tato zem není

11. 8. 2012

čas čtení 4 minuty

Reakce na článek "Proč budu volit komunisty aneb Tahle země není pro starý" od Radka Tůmy.

Pan Radek Tůma napsal článek ze svého pohledu, tedy z pohledu člověka zřejmě nepříliš vzdělaného, ale ochotného se živit poctivou prací. Kdyby mu tu práci někdo nabídl. Ovšem bez nároků na jazyky a patrně i bez nároku na stěhování za prací, píše Petr Nešvara.

Když čteme články jiné, tak se kupodivu dozvíme, že tato země (a Evropa obecně) není naopak pro mladé. V takovém Řecku či Španělsku je míra nezaměstnanosti mladých kolem 50%. Sehnat první práci pro mladé je i u nás velký problém.

Proč je v Česku automobilka Hyundai

11. 8. 2012 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Petr Nešvara píše o globalizačních tlacích v liberalizované ekonomice. Možná není od věci připomenout, že od osmdesátých let zavedla jihokorejská vláda přísnou ochranářskou politiku pro vlastní ekonomiku. Cíleně jihokorejský stát investoval do domácích podniků, do jejich rozvoje a do rozvoje inovativních technologií. Zároveň nepouštěl do země zahraniční společnosti, aby nepřeválcovaly dosud slabé domácí podniky. Teprve když domácí podniky získaly solidní bázi a vypracovaly se natolik, aby mohly úspěšně vstoupit na světový trh, jihokorejská vláda domácí ekonomiku otevřela. Je to model, který byl nesmírně úspěšný, v Čechách se o něm moc neví. Právě proto má v Česku v současnosti pobočku automobilka Hyundai, ale Škodovka už není v českém vlastnictví a pobočku v Jižní Koreji nemá.

Výzva statečným umělcům

10. 8. 2012 / Václav Meškan

čas čtení 1 minuta

V minulých dnech podepsala skupina umělců výzvu senátorům za schválení tak zvaných církevních restitucí ZDE. O několik dní dříve spustilo Hnutí za přímou demokracii masivní e-mailovou kampaň, pomocí které již více jak 10 000 občanů České republiky odeslalo výzvu přesně opačného smyslu všem koaličním poslancům a senátorům ZDE.

Navrhovaný zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi je velmi problematický a v mnoha bodech sporný.

Upravme církevní stavby ke světským účelům

10. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

V některých textech o církevních restitucích) se používá jako argument teze o "velmi špatném stavu církevních staveb". Při své návštěvě Edinburghu na podzim loňského roku jsem v centru města vstoupil do třech objektů, které zvenku vypadaly jako kostely. Jeden byl přestaven na bar pro příznivce metalu, ve druhém bylo konferenční centrum, několik obchodů a restaurace. Jen třetí kostel, ten hlavní, nadále sloužil církevním potřebám - v jeho sklepeních ale byla otevřená kavárna.

Pokud velmi nadsadím a dopustím se chybného zobecnění jedné malé zkušenosti, tak bychom v Česku mohli "dohnat a předehnat" Británii v péči o církevní památky tím, že dvě třetiny prodáme soukromým podnikatelům na jakýkoliv účel, z krypty chrámu sv. Víta vyneseme ostatky a nanosíme místo nich sudy s pivem a pípu, píše Roman Matoušek.

V sekularizovaných společnostech přece nelze očekávat, že budou všechny církevní památky v tak skvělém původním stavu, jako když celá společnost náležela k církvi - některé budou sloužit jinému účelu, některé mohou zaniknout (stejně jako zanikají např. památky industriální architektury). Nemusí se nám to líbit, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je tak jediné, co s tím můžeme dělat.

Hysterická kampaň proti sociálním demokratům

10. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Nedá mi to nereagovat na hysterickou kampaň namířenou proti sociálním demokratům za jejich předvolební téma k církevním restitucím. Výkřiky kritiků mi připomínají výkřiky inkvizice bojující proti "čarodějnictví". Nyní nedochází jen k odluce církví od státu, ale hlavně k odluce církví od občanů, míní Petr Pospíšil.

ANGLIE:

Muž zatčen, protože se při olympijském závodu neusmíval

9. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Mark Worsfold, 54, byl v Anglii zatčen policií a odveden v poutech, protože se při sledování olympijského cyklistického závodu neusmíval. Požaduje nyní od policie písemnou omluvu.

Worsfold je bývalý voják a učitel bojového umění. 28. července ho zatkla policie za údajné "porušování veřejného pořádku" krátce předtím, než místem v Leatherheadu v Surrey projel olympijský cyklistický závod. Worsfold seděl na zdi, odkud chtěl závod sledovat. Policisté mu nasadili pouta a odvezli ho na policejní stanici v Reigate, protože prý jeho chování "vyvolávalo znepokojení".

Osobní japonský kuchař Kim Jong ila se vrátil do Severní Koreje, odkud uprchl

10. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Kenji Fujimoto, osobní japonský kuchař Kim Jong ila, který r. 2001 uprchl do Japonska, žil v úkrytu a publikoval knihy o soukromém životě vládnoucí dynastie Kimů v Severní Koreji, byl nyní pozván Kim Jong-unem na návštěvu Severní Koreje. Cestu mu financovala jedna japonská televizní stanice, která o tom odvysílá dokumentární film. Kenji Fujimoto po návratu Severní Koreu vychválil do nebe. Obchody v Pchong-jangu jsou prý plné zboží a Kim Jong-un otevírá zemi. Jeho manželka je krásná a šarmantní a vládnoucí pár pro něho uspořádal recepci, na níž ale nemluvili o politice. Pozorovatelé usuzují, že může být něco na tom, že Kim Jong un chce Severní Koreu otevřít, anebo jde prostě o chytrý PR trik.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Lidé budou vydáni na absolutní milost a nemilost církvi

9. 8. 2012 / Jiří Matuszek

čas čtení 2 minuty

Vážení umělci, vědci a další osobnosti!

Obracím se na ty z Vás, kteří připojili svůj podpis k této výzvě z přesvěčení, jako věřící lidé, a ne z kariérních či jiných podobných důvodů. Věřím, že takových je mezi vámi celá řada.

Víra motivována potřebou smyslu života mimo každodenní zápas o obživu a je velký dar a mnoho lidí se pod jejím vlivem snaží o konání dobra a budování dobrých vztahů se spoluobčany.

Církevní restituce, ano či ne?!

10. 8. 2012 / Michal Horák

čas čtení 4 minuty

Aby nebylo mýlky, podotýkám, že jsem věřící katolík a určitě jím i nadále zůstanu, ať se děje cokoliv. I já však mám výhradu ke způsobu restituce církevního majetku. Církve v rámci restitucí získají majetek, který pro ně bude zátěží (ohromné množství zdevastovaných církevních staveb a dalšího nemovitého majetku) a samozřejmě též povinnost zajistit si financování své činnosti. Vycházím při tom z faktu, že církev má opravdu zájem angažovat se jí vlastním způsobem, což je zejména duchovní obroda všeobecně, školství, zdravotnictví především s péčí o staré a potřebné lidi.

Americké úřady pokutovaly Google za porušování soukromí uživatelů internetu

10. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Firma Google zaplatí rekordní pokutu ve výši 22,5 milionu dolarů americké Federální obchodní komisi za to, že sledovala uživatele IPhonů, iPadů a počítačů Macintosh tím, že obcházela koncem roku 2011 a začátkem roku 2012 ochranu soukromí v prohlížeči Safari.

FTC v březnu 2010 uvalila na firmu Google příkaz týkající se dodržování soukromí, platný po dobu dvaceti let, poté, co vzniklo znepokojení v důsledku zprovoznění její kontroverzní sociální sítě "Buzz".

V tomto nejnovějším případě komisaři rozhodli, že firma Google porušila příkaz FTC neuvádět zákazníky v omyl, co se týče její praxe ohledně respektování soukromí uživatelů.

Jon Leibowitz, předseda FTC, konstatoval v prohlášení: "Rekordní pokuta v této věci vyslala jasný signál všem podnikům, jimž FTC vydala příkaz týkající se dodržování soukromí. Všechny firmy musejí dodržovat příkazy FTC, vydané proti nim a plnit své přísliby o dodržování soukromí vůči zákazníkům, jinak zaplatí mnohokrát více, než kolik by je stálo splnit podmínky příkazu FTC."

Porušení příkazu dodržovat soukromí zjevně postihlo miliony uživatelů počítačů a mobilů firmy Apple, píše britský deník Guardian. FTC začala případ vyšetřovat před půl rokem, když si Jonathan Mayer, výzkumník na Stanford University, povšiml, že reklamní síť firmy Google "DoubleClick" ignoruje opatření, zabudovaná do prohlížeče Safari, která měla zabránit využívání cookies pro sledování pohybu uživatelů po internetu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PR agentura Grayling: "Google nastavil ty nejvyšší standardy v oblasti ochrany soukromí a bezpečnosti"

10. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

PR agentura Grayling, která podle stránek Google zastupuje tuto firmu v České republice, požádala v souvislosti s mezinárodní zprávou, že firma Google dostala v USA rekordně vysokou pokutu ve výši 22,5 milionu dolarů za porušování soukromí uživatelů internetu, o zveřejnění níže uvedené tiskové zprávy. Žádost Britských listů, aby byl identifikován pracovník firmy Google, který níže zveřejněné prohlášení údajně napsal, PR agentura Grayling odmítla. Prohlášení PR agentury Grayling je tohoto znění:

"V Googlu jsme nastavili ty nejvyšší standardy v oblasti ochrany soukromí a bezpečnosti našich uživatelů. Americká Federální obchodní komise (FTC) se zaměřila na naši stránku centra nápovědy z roku 2009, která byla zveřejněna dva roky před naší dohodou s FTC a rok před tím, než Apple změnil svá pravidla týkající se cookies. Tuto stránku jsme nyní změnili a také jsme podnikli kroky k odstranění reklamních cookies, které z prohlížečů Apple nesbíraly žádné osobní údaje."

Náměstek ruského premiéra Rogozin označil Madonnu za kurvu

10. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

"S věkem každá bývalá k. se snaží všem dělat přednášky o morálce. Zejména během zahraničních turné." To je zpráva, kterou poslal na twitteru ruský náměstek premiéra Dmitrij Rogozin.

Madonna si během svého koncertu v Moskvě napsala na záda heslo "Pussy Riot" a vystoupila, stejně jako členové této provokativní ruské organizace, s maskou na obličeji. Pochválila tři členky Pussy Riot, které v současnosti stojí v Rusku před soudem, za odvahu a dodala, že se modlí za jejich osvobození. Desetitisíce fanoušků na moskevském Olympijském stadionu na to reagovaly obrovským potleskem. Dívky z Pussy Riot podpořila také Yoko Ono.

Madonna má vystoupit také v Petrohradě, kde hodlá vystoupit proti novým drakonickým petrohradským zákonům, zakazujícím "homosexuální propagandu". Jeden kněz ruské pravoslavné církve apeloval na veřejnost, aby policii posílali zprávy, že je v petrohradské koncertní síni bomba, a tak koncert zlikvidovali.

Podrobnosti v angličtině ZDE

27959

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Půjdeme líbat zadek kozlovi, mami?

10. 8. 2012 / Štefan Švec

čas čtení < 1 minuta

Na plotě sportovního klubu v Praze-Tróji je pěkná plachta. Člověk by řekl, že satanisti a čarodějnice se takhle veřejně prezentovat nebudou, natož aby přímo sháněli děti pro černou mši. Ale doba je mnohem tolerantnější, než se zdá. Vzhůru na sabat - nejlíp vybranou zkratku na světě!

Proč tento koutek?

Reklama je součástí veřejného prostředí. Ovlivňuje naši řeč a vnímání estetiky, ať chceme nebo ne. Proto by měla dodržovat aspoň základní kulturu vyjadřování. Budeme publikovat takové příklady firemní komunikace, kde neschopnost jejího tvůrce či zadavatele překročila míru jazykové či jiné normy. Snad to přispěje ke kultivaci okolí nás všech.

Komerční tlaky brání občanům ve volném užívání českého jazyka

9. 8. 2012 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Český olympijský výbor zakázal muzeu vidlí olympiádu. Prostřednictvím své marketingové agentury pořadatelům "olympiády v Muzeu vidlí" zaslal dopis, v němž je upozornil na to, že pojem "olympijské" v názvu her užívají neoprávněně.

Neuvěřitelné. Zvednou se Češi proti omezování a cenzuře vyjadřovacích schopností ve svém vlastním jazyce?

Příště si někdo označí jako obchodní značku výrazy "láska", "dobro", "svoboda", "lidskost"? A úřady v ČR, předstrašeně ustupující komerčním tlakům, mu to schválí?

Útokem na jazyk vždycky začíná útok na svobodu. A nakonec teče krev.

To, že se komerční firmy v Británii chovají arogantně, a britské úřady v této věci jako pitomci (před zahájením Olympijských her v Londýně vyvolávala exkluzivní práva na olympijskou značku velkou mediální kontroverzi) přece neznamená, že si i Češi musejí nechat cenzurovat jazyk.

Podrobnosti: ZDE

V důsledku horentního školného se k univerzitnímu studiu v Anglii přihlásilo o 15 000 studentů méně než loni

9. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Zvýšení univerzitního školného v Anglii na 9000 liber (více než 270 000 Kč) ročně vedlo k poklesu žadatelů o univerzitní studium o 15 000, tedy o přibližně 9 procent.

Zvýšení školného vedlo v Anglii k rozsáhlým demonstracím a k likvidaci politické pověsti strany Liberálních demokratů, slabšího partnera v konzervativně-liberálnědemokratické vládě. Liberální demokraté totiž před volbami v květnu 2010 výslovně slíbili, že univerzitní školné zruší. Šéf strany Nick Clegg v té věci dokonce před kamerami podepsal veřejný příslib. Po volbách pak Liberální demokrati tento příslib zrušili.

Přehled finančních příspěvků z mobilu na provoz Britských listů

9. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Viz obrázek. Vím, jsme uprostřed léta, ale prosím, nezapomínejte na finanční příspěvky. Minimální míru finančních příspěvků pro provoz BL potřebujeme.

Informace, jak finančně přispět mobilem, jsou ZDE.

Někteři čtenáři si stěžovali, že minimální darovací částka 149 Kč je příliš vysoká. To je pravda, ale musíte si uvědomit, že my platíme z toho daru mobilní firmě poplatek a čím je darovaná částka menší, tím je ten poplatek percentuálně vyšší. Nemá cenu, aby čtenář velkou částku svého daru mobilní firmě, což by byl případ u menších částek. Raději s darem počkejte pár týdnů a pak pošlete větší částku, manipulační poplatek je v tom případě menší. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat i na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500 nebo úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Díky

Jan Čulík, šéfredaktor

Krize na britských univerzitách - to, co přijde do Čech

8. 8. 2012

čas čtení 1 minuta



Upozorňujeme znovu na video, zveřejněné původně koncem minulého roku

Jan Čulík v Praze se snaží vysvětlit, jak v Británii manažeři ukradli společnosti vysoké školy. Likvidace britských univerzit bude jistě napodobena i v České republice...

Hlavním problémem podle Jana Čulíka je skutečnost, že jakmile podřídíte vysoké školy komerčnímu principu, zlikvidujete jejich svobodu dělat neomezený výzkum. Komerční univerzita se musí přizpůsobit požadavkům trhu, a tedy snížit všechno, co dělá, výuku i výzkum, na nejnižšího společného jmenovatele, na to, co požaduje veřejnost. Jenže univerzity vždycky existovaly proto, aby objevovaly nové skutečnosti - skutečnosti, o niž trh a veřejnost dosud neví. Pokud budou univerzity pod tlakem komerčního principu, budou smět dělat jen to, co už je dávno známo a co je "nejpopulárnější". Zlikviduje se svoboda bádání do nejoriginálnějších a nejinovativnějších oblastí, v nichž by objevy přinesly prospěch za dlouho v budoucnosti, způsobem, který dnes nikdo neumí předvídat.

Globální ceny potravin v červenci v důsledku extremního počasí prudce vzrostly

9. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Globální ceny potravin v důsledku dramatických změn v počasí v různých částech světa v červenci prudce vzrostly, informuje Organizace OSN pro potraviny a zemědělství. Vznikají obavy, že se bude opakovat potravinová krize z let 2007-2008, která postihla nejchudší obyvatele této planety.

Ke zvýšení cen vedly intenzivní deště v Brazílii, sucho v USA a problémy ruského zemědělství, konstatuje organizace.

Ceny potravin v červenci stouply o 6 procent, poté, co před tím čtvrt roku klesaly.

Organizace OSN pro potraviny a zemědělství nyní mimořádně publikovala údaje o cenových indexech potravin v důsledku jejich podstatného zvýšení.

Cena cereálií stoupla o 17 procent a cena cukru o 12 procent poté, co silné deště zabránily v Brazílii sklizni cukrové třtiny.

Cena kukuřice stoupla v důsledku extremního sucha v USA v červenci o 33 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

O komercionalizaci všeho

9. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Právě jsem si poslechl prvních 15 minut vašeho projevu, který jste uvedl pod článkem "Krize na britských univerzitách - to, co přijde do Čech," píše Dalibor Rozsypal. Poslouchal bych dále, ale bohužel nemohu, jelikož musím začít pracovat.

Říkám bohužel, protože ten váš proslov tam na tom náměstí je velmi zajímavý. Ta situace, o které hovoříte, je ale bohužel také dost smutná a alarmující. Vidíme to hlavně na soukromých školách (na jedné soukromé střední škole jsem v minulosti měl tu příležitost učit, takže z vlastních zkušeností vím, co tím chcete říci). Kvalita vzdělanosti rapidně klesá a rozhodujícím faktorem jsou jen peníze a zisk.

Řekl jste to zcela přesně a není k tomu co dodávat. Důvod, proč vám ale píšu, je ten, že školství není jediným odvětvím, které je tímto komerčním fenoménem postiženo. Nechci zde bagatelizovat tento problém ve školství, ale co třeba zdravotnictví? Cožpak tam nepáchá ta komerční hydra škody ještě větší? Cožpak není ještě větším zločinem, ano zločinem, když se povýší touha po zisku nad zájem léčit lidi? Když se na staré a nemocné lidi pohlíží jako na zdroj zisku, který je nutno co nejvíce vydolovat?

Aniž bych tedy jakkoli zlehčoval podobnou situaci ve školství, musím dodat, že například ve zdravotnictví si to "odskáčeme" daleko více. Bohužel. Manažérské skupiny různých farmaceutických firem nám totiž nechtějí prodávat léky, které opravdu léčí. Jde jim spíše o to, abychom byli nemocní a neustále si kupovali léky nové a nové či platili drahé lázeňské pobyty. Zdravý člověk pro ně není komerčně zajímavý. Krásným příkladem je například "výroba" nemocí dnešními povinnými vakcínami. Krásným příkladem je například nárůst takových nemocí, které tady před pár desítkami let v takové míře nebyly, tedy alergie, autismus, roztroušená skleróza, Alzheimer atd.

Nuž, tady bychom měli asi hlavně bíti na poplach...

27958

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Jsme tu dobře v koncentráku?

9. 8. 2012 / Štefan Švec

čas čtení 2 minuty

Tento koutek není o reklamě, ale o stylu textů určených zákazníkům. Představte si, že máte pěkně udělaný penzion v krásném prostředí, s velmi dobrou kuchyní a výtečným personálem. Docela dobře jste zvládli i webové stránky (www.ramzova.cz), byť použít pro vlastní soukromé podnikání doménu se jménem celé osady je trošku divoká privatizace. Natěšení hosté k vám přijedou, poprvé se najedí a spokojeně se jdou ubytovat. A v chodbě u pokojů najdou přiložené cedule.

Na celém velkém "Provozním řádu" je jen třikrát napsáno prosím, zato vykřičníků je tu (s chybnými mezerami za slovy) devětadvacet -- někdy i na samostatném řádku. Fašounská dikce je plná příkazů, zákazů, rozkazovacích infinitivů ("lyžáky odkládat pouze v lyžárně") a dokonce i speciální gramatické kategorie - učitelského buzerálu ("Při odchodu z lyžárny každý zkontroluje, zda jsou zavřeny dveře!!!"). Ing. Císař Ivo, podepsaný příjmením napřed a pro jistotu i s titulem, aby si někdo nepomyslel, že je třeba nějak hloupý, to moc neumí s interpunkcí, před vykřičníky a závorkami píše mezery, za čárkou ve větě je naopak nedělá. Z celého textu svítí (kromě červeně zdůrazněných "přísných zákazů") to, že své zákazníky má za hmyz, který dělá problémy a je třeba ho srovnat do latě. S tím vědomím se vám hned líp bydlí.

Proč tento koutek?

Reklama je součástí veřejného prostředí. Ovlivňuje naši řeč a vnímání estetiky, ať chceme nebo ne. Proto by měla dodržovat aspoň základní kulturu vyjadřování. Budeme publikovat takové příklady firemní komunikace, kde neschopnost jejího tvůrce či zadavatele překročila míru jazykové či jiné normy. Snad to přispěje ke kultivaci okolí nás všech.

Špatní diskutéři

9. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Poslechl jsem si rozhovor pánů Veselého a Jocha na téma Izraele a Palestinců. Ani diskuze, ani diskutující mě nijak neoslnili - oba pánové se omezovali na neustálé opakování vlastních stanovisek a projevovali ostentativní nezájem o argumenty protistrany, píše Ivo Baran.

Zaujala mě jiná věc.

V současném světě je všeobecně obvyklé, že pravicoví aktivisté jsou na straně Izraele, zatímco levicoví na straně Palestinců (nebo palestinských Arabů).

Není od věci připomenout, že takováto profilace různých názorových proudů ale vůbec není samozřejmostí. V 50. a 60. letech bylo naopak alespoň v USA daleko obvyklejší, že se pravicoví konzervativci stavěli na stranu Arabů, zatímco levicoví aktivisté sympatizovali s Izraelem.

Irsko rychle opouští náboženství

9. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Postavení katolické církve v Irsku se za poslední desetiletí výrazně zhoršilo, především v důsledku zdrcujících skandálů sexuálního zneužívání dětí. V Irsku se rozšířilo přesvědčení, že katolická církev reagovala na tato odhalení pomalu a že ji šlo spíš o vlastní obhajobu než o pomoc obětem.

Z mezinárodního průzkumu vyplynulo, že počet Irů, kteří se považují za věřící, poklesl z 69 procent r. 2011 na méně než polovinu tohoto počtu. Z 57 zemí, které se účastnily tohoto průzkumu, bylo Irsko počtem přesvědčených ateistů na sedmém místě.

Britové obviňují Američany, že se záměrně snaží poškodit britské banky

9. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

Šéf britské banky Standard and Chartered Peter Sands odmítl obvinění Američanů, že tato britská banka se spikla s Íránem a proprala pro něho 250 miliard dolarů. Konstatoval, že je obvinění založené na "nepřesnostech", že není nic špatného na kultuře britské banky, a omluvila se za několik málo porušení amerického embarga. Uvedl, že si není vědom částky 250 miliard dolarů ani 60 000 transakcí s Íránem. I obvinění, že prý činitel banky reagoval, že "zasr. Američané nám nebudou diktovat, jestli smíme obchodovat s Íránem", je nepřesné. Tyto skutečnosti šéf banky Standard and Chartered prý dokáže při slyšení dne 15. srpna.

Červenec 2012 byl nejteplejší měsíc v USA za posledních 118 let

9. 8. 2012

čas čtení 1 minuta



Více než polovina okresů ve Spojených státech je nyní ve stavu primární přírodní katastrofy. Zdá se, že se nyní vážně projevuji klimatické změny. Vyhlášení primární přírodní katastrofy znamená, že farmáři, postižení suchem, mohou žádat ministerstvo zemědělství o mimořádnou finanční pomoc.

Od letošního března dochází na území Spojených států k porušování teplotních rekordů. Podle nové zprávy National Oceanic and Atmospheric Administration se sucho, které postihlo loni Texas, vyskytlo dvacetkrát pravděpodobněji nyní než v šedesátých letech dvacátého století. Ovzduší je totiž dnes o hodně teplejší než tehdy a to podporuje vznik extremních povětrnostních podmínek.

27955

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Plznička

9. 8. 2012 / Štefan Švec

čas čtení < 1 minuta

Krásnou plachtu nám z České ulice v Brně, kde se bude otvírat restaurace Plznička, poslal Josef Schwarz. A dodal: "Tak nevím - budou hosté chodit do hospody, nebo do konceptu? O velkém V ve Vás ani nemluvím."

Proč tento koutek?

Reklama je součástí veřejného prostředí. Ovlivňuje naši řeč a vnímání estetiky, ať chceme nebo ne. Proto by měla dodržovat aspoň základní kulturu vyjadřování. Budeme publikovat takové příklady firemní komunikace, kde neschopnost jejího tvůrce či zadavatele překročila míru jazykové či jiné normy. Snad to přispěje ke kultivaci okolí nás všech.

Svatá restituce svatoušků

8. 8. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 3 minuty

K napsání nejspíše zbytečných řádek mě vyprovokovala čtenářka BL paní Václavíková. Lidem vracení rozsáhlého majetku církvi římskokatolické a k tomu několika miliardový platinový padák se šňůrami z pravých perel velmi vadí, Tož, chtěl bych ti Karle bohumilý, světící biskupe, chlapče skromný a vírou prodchnutý, připomenouti naše ministrování v kostele sv. Cyrila a Metoděje; byli jsme chudí synečci, čistě věřící, takže společensky trošilinku nežádoucí, že?

Já zpíval v kostele, i ve školním souboru Rudý šátek. Dvojitý milovník života vezdejšího, řeklo by se po disidentsku. Pán na nás vzhlížel s nadějí, že jednoho dne zabráníme násilí a nespravedlnosti. Nu, začínali jsme jako učni, bohatýři dělnictva -- život se s námi vůbec nepáral.

Budoucnost prodchnuta východním sirovodíkem...

Tajemství olympijského úspěchu britských sportovců - peníze?

8. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Při Olympijských hrách v Atlantě r. 1996 získal britský sportovní tým pouze jedinou zlatou medaili. Letos jich získal už 22 a je na třetím místě za Čínou (33 zlatých medailí) a Spojenými státy (30 zlatých medailí). Jenže Čína má miliardu obyvatel, Spojené státy 330 milionů a Británie pouze 60.

Společnost BBC argumentuje, že za úspěchem britských sportovců jsou především investované peníze.

Od r. 1997 začala minvestovat britská Národní loterie velké finanční částky do vrcholového olympijského sportu. Výsledky byly okamžité: Už při Olympijských hrách v Sydney r. 2O00 získali Britové 11 zlatých medailí.

Do přípravy vrcholových britských sportovních týmů pro letošní londýnské Olympijské hry se investovalo 264 milionů liber (8 miliard Kč).

Jedna zlatá medaile tak v průměru přijde na 10 milionů liber (300 milionů Kč).

Stát dotuje vrcholový sport 40 procenty rozpočtu, 60 procent jeho rozpočtu je financováno Národní loterií.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Morrissey přirovnal britskou olympijskou hysterii k atmosféře Hitlerova Německa

8. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Zpěvak a textař Morrisey kritizoval "přehnaný šovinismus" Olympijských her v Londýně a přirovnal tamější atmosféru k Hitlerovu Německu v roce 1939. Na svých internetových stránkách napsal: "Na Olympijské hry nejsem schopen se dívat v důsledku přehnaného šovinismu, který proniká všemi akcemi. Byla Británie kdy tak odporná svým patriotismem? 'Oslniví' příslušníci královské rodiny samozřejmě Olympijské hry zneužívají pro své vlastní empirické cíle a v tisku nemá prostor žádný opoziční hlas. Je děsivé toho být svědkem."

Morrissey, který nebyl pozván na zahajující ceremonii a je uprostřed svého evropského turné, konstatoval, že "Londýn se náhle teď prodává jako superbohatá značka, zatímco zbytek Anglie se třese v důsledku škrtů".

Labouristická poslankyně Kerry McCarthy Morrisseyho kritiku odmítla: "Ano, lidé kritizovali komercialismus, kontrolu, kterou nad akcemi mají sponzoři a určité organizační problémy, avšak od zahajovací ceremonie až do nynějších sportovních výkonů neprojevuje Británie šovinismus, ale národní hrdost, a myslím si, že je to oprávněné."

Avšak komentátor listu Independent Simon Kelner k tomu napsal. "Mně horečnatý šovinismus, kterým je prodchnuto vysílání BBC, od Olympijských her naprosto odpuzuje. Vyvolává to ve mně pocity opačné, než je pocit hrdosti. Tak, teď jsem to řekl, a můžete si mě odvléci do Toweru a popravit."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rozhovory z Debatního klubu též ve formátu mp3

7. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Jeden čtenář se dotazoval, zda by bylo možno zpřístupnit diskuse v Debatním klubu jen v audiu, aby "je mohl poslouchat v autobuse". Tady jsou, ovšem režisér Alexandr Vojta varuje, že bez obrazu mají diskuse úplně jinou dynamiku. Nicméně, kdo by si diskuse chtěl stáhnout, má možnost:

Čulík-BestZDE

Havlík-Tejkl ZDE

Čulík-Joch ZDE

Joch-Veselý ZDE

Kohout-Šteg ZDE

Lauterbachová-Jedlička ZDE

Špidla-Jedlička ZDE

Daniel Veselý a Roman Joch diskutují o Izraeli, Palestincích a o Blízkém Východě

7. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta



Křesťanský univerzalismus ve vztahu k Blízkému a Střednímu východu. Kdo má či nemá právo na sebeurčení v palestinském geografickém prostoru. Blízký východ a hrozba 3 světové války respektive střet křesťanské a islámské civilizace.

To jsou témata, o nichž hovořili v Debatním klubu Daniel Veselý a Roman Joch.

Úvaha o umění ze setkání s Janem Paulem

7. 8. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Před týdnem v úterý jsem se v Praze jako v posledních letech každoročně setkal s Janem Paulem, abychom prošli galerie, podebatovali o současném vývoji umění a probrali život. V Galerii hl. města Prahy jsme k velkému údivu narazili na zaměstnankyni pletoucí velké, různobarevné pásy, jež pak mají využít jacísi současní umělci pro své výtvarné dílo. Na umění dnešních umělců se tak daňový poplatník neúčastní jen různými dotacemi a koupěmi děl do veřejných galerií, nýbrž i tím, že umožňuje využívání zaměstnanců galerie k této podivné práci, za kterou kdo ví, zda jsou placeni. Proč oni umělci raději nezaplatí někoho mladého a nezávislého, proč využívají (zneužívají?) staré zaměstnankyně veřejné galerie, jejichž náplň práce vždy byla zcela jiná než plést pásy vlny?

Proč je čekání na brzkou společenskou změnu utopie

6. 8. 2012 / Bohumil Kartous

čas čtení 20 minut

Společenská atmosféra je napjatá. Jestliže na konci devadesátých let vládla blbá nálada z toho, že se zcela "nepochopitelně" nepodařilo vytvořit z totalitně handicapované společnosti za pár týdnů obrodných procesů (s velkým otazníkem) demokratickou společnost s etickými měřítky založenými na jejich dlouhodobém respektování, na počátku druhé dekády 21. století lze termín blbá nálada považovat za eufemismus.

Mediálně filtrovaná korupční podezření a skandály střídají v těsném sledu jeden druhý s velkou rychlostí a razancí, přičemž většina z nich skončí po pár týdnech mediálního exposé v postupném zapomnění.

Po každém z nich ale zcela evidentně nabývá na síle rozhořčenost, vyvolaná nikoliv přímo tím, že politika je prokorupční (to se tak nějak v ČR předpokládá), ale více méně tím, že v období, kdy se snížil reálný příjem populace a kdy jsou omezovány sociální kompenzace poskytované státem, vycházejí najevo případy toho, jak je s veřejnými prostředky, na nichž jsou státem poskytované kompenzace závislé, hospodařeno.

Zameťte si před prahem a v e-mailových schránkách

8. 8. 2012 / Václav Meškan

čas čtení 3 minuty

Jako řadový občan této země jsem využil snad poslední možnost, abych dal poslancům a senátorům najevo, že nesouhlasím s podobou návrhu zákona o tak zvaných církevních "restitucích". Nejde o to, že bych nechtěl, aby bylo navráceno, co bylo ukradeno, ale obyčejný selský rozum mi praví, že zde není něco v pořádku. Argumenty proti církevním "restitucím" byly napsány a vysloveny již mnohokrát. Nepochybuji, že připravované "restituce" jsou v zásadě legální, ovšem podle mě jsou zcela nemravné a nespravedlivé. Tentokrát mě ovšem zarazilo něco jiného. Již si zvykám, že názory občanů politiky nechávají celkem chladnými. Ale opět ten můj selský rozum. Nejsou snad občané ti, kteří je v minulosti volili a kteří budou volit zas? Není lid zdrojem veškeré státní moci (to jsem četl v Ústavě)?

Lepší způsob oslovení poslanců a senátorů

8. 8. 2012 / Michal Škop

čas čtení < 1 minuta

Existuje lepší způsob oslovení poslanců a senátorů.

Jak sám vidíte, pokud napíšete všem 100+ vládním poslancům, nanejvýš se naštvou, ale každopádně se tím nezabývají. Ani jeden.

Napište "svým" poslancům a "svému" senátorovi (např. dopis senátorovi za Karvinou od člověka z Aše asi moc nezaujme). Vizte ZDE

Napište jim osobně (ne prefabrikovanou zprávu, kterou za Vás napsal někdo jiný; pokud Vám věc nestojí ani za to sepsat pár svých důvodů, proč by se tím měl vlastně někdo zabývat?). Vizte ZDE

Napište jim pomocí NapisteJim.cz (-:

Zde si třeba předem můžete vyfiltrovat poslance, kteří se Vaší zprávou jistě nebudou zabývat - pp. Nečas, Benda, Kalousek, Pospíšil, atd. - abyste neplýtval zbytečně energií - ZDE

A samozřejmě - ještě lepší je je navštívit osobně.

Michal Škop

(jeden z autorů NapisteJim.cz)

Debatní klub

Diskuse Roman Joch - Jan Čulík

2. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta



  • Jsou západní média svobodná, nebo pracují pro establishment?
  • Lidská práva -- střední a nižší třída versus bohatí a vlivní.
  • ČR a Izrael - je na místě paralela mezi současným státem Izrael a První republikou?
  • Politická idea a představa její realizace.

Na pozvání režiséra Alexandra Vojty debatoval v minulých dnech o aktuálních politických otázkách Jan Čulík v Debatním klubu s Romanem Jochem, poradcem premiéra Nečase.

K aktuálním politickým otázkám v minulých dnech také diskutovali v Debatním klubu Jan Čulík a Eric Best, vydavatel časopisu Fleet Sheet, na tato témata:

  • Kde končí kritika establishmentu a začíná aktivismus?
  • Role médií v aktuálních kauzách a smysl veřejnoprávních médií - jejich budoucnost.
  • Je Česká republika důležitá z mezinárodního hlediska?

DISKUSE JAN ČULÍK - ERIC BEST

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2012

8. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

V červenci 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 51 590.99 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v květnu 2012 částkou 6814 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2012 částku 197 126.12 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

58960