Sedmý listopad - den infožádostí

5. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva Pirátské strany

Piráti vyhlásili 7. listopadu Dnem infožádostí s podtitulem "Zeptej se svého úředníka, dokud můžeš". Chtějí pomoci svým příznivcům i dalším občanům s podáváním žádostí o informace, které musejí úřady poskytovat. Piráti tím upozorňují na možnosti zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím. Současně kritizují chystanou novelu z dílny ministerstva vnitra, která by tento zákon výrazně oslabila.

Sedmého listopadu Piráti zahájí informační kampaň za používání zákona 106. "Prostřednictvím sociálních sítí budeme lidem radit jak infozákon používat a budeme je povzbuzovat k podávání žádostí o informace. Kromě toho mezi 11:00 a 19:00 otevřeme v Praze i kontaktní místo, kde budeme lidem radit osobně, a to v čajovně Šamanka poblíž stanice metra I.P. Pavlova (Hálkova 8)", říká Mikuláš Ferjenčík, místopředseda Pirátů.

Ve snaze změnit novelu z dílny ministerstva vnitra jsou Piráti otevřeni i spolupráci s občanskými sdruženími, která často "stošestku" používají, a s dalšími neziskovými organizacemi. Jedním z lidí, kteří budou sedmého listopadu s vyplňováním žádostí pomáhat, proto bude Matěj Hollan z občanského sdružení Brnění, který má s infožádostmi řadu zkušeností.

Spontánní kampaň proti novele z dílny ministerstva vnitra bude mít pokračování v pátek 9.11. , kdy chystá protestní happening občanské sdružení Pražské fórum

0
Vytisknout
7618

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2012