Kalousek se mstí

5. 11. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Realita současné české politiky: za to, že nebyli Tluchoř a Šnajdr (a Langer a Dlouhý) zvoleni do užšího vedení ODS, bude potrestána tato země tím, že Kalousek o 40 miliard korun sníží prorůstové výdaje (omezení vědy a výzkumu, platů učitelů, spolufinancování evropských projektů, pomocí kterých k nám plynou miliardy z Bruselu). Aspoň tak to vypadá podle článků v Hospodářských novinách.

Jaká je za tím "logika"? Tluchoř a spol. mohou nechat vládu padnout. Nečas a Kuba chtějí vládnout, a tak Tluchořovi ustoupí a nezvýší DPH. Kalousek se jim za to "pomstí" tím, že "ukáže", že bez jeho geniálního návrhu na zvýšení DPH (kdy se beztak vybere méně peněz než před zvýšením) bude celá země bičována drakonickými škrty. Dokonalé, že?

Dohoda uvnitř ODS byla blízko. Pak se vzbouřenci zase rozzlobili, pád vlády hrozí dál

Návrh rozpočtu na příští rok nepočítá se zvýšením DPH. Bude o 41 miliard nižší

ODS vůbec nereflektuje, že je vnímána jako strana zlodějů

5. 11. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Letošní Kongres ODS byl první sjezd nějaké politické strany, který jsem podrobně sledoval. Nebyl jsem tolik překvapen jenom hloupostí většiny projevů, nýbrž zejména tím, že představitelé ODS téměř vůbec nereflektují to, že tato strana je už dlouho vnímána -- a stále více -- jako strana zlodějská a prokorupční.

Začalo to už Klausem a "podnikateli" 90. let, všemi těmi privatizacemi a lehkými topnými oleji, které dodnes pokračují v případě nelegálního obchodu s lihem.

Po volbách v roce 2010 mi kamarád podnikatel s nadšením vyprávěl, že má informace, že po vykroužkování Ivana Langera si v ODS už budou dávat pozor a zreformují se.

Také jsem věřil, že ODS má šanci se změnit, nicméně tuto naději pohřbila Drobilova aféra. Ostatně Drobil i Langer mluvili na Kongresu, jako by to byly vzory ctnosti a pravdy.

Setrvalé nečasí

5. 11. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Tento text by se také mohl jmenovat "Jak jsem se zmýlil v ODS" - neboť po krajských a senátních volbách jsem předpokládal, že pud sebezáchovy povede onehdy nejsilnější českou politickou stranu k personální obměně. To se ovšem nestalo. S instalací otevřeně kmotrovských persón typu Kuby do předsednického křesla se zatím váhá a Fuksa - který má mimochodem též na krku aféru Tendergroup vyšetřenou "do ztracena" - se nestal dalším v řadě relativně přijatelných regionálních politiků zastírajících navenek nevábnou realitu Bratrstva kočičí pracky.

PŘEČETLI JSME:

Usnesení ukončujícího kongresu ODS: Neexistujeme, jsme zbyteční, balíme to

5. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Vláda složená z nelegitimních a neexistujících stran ohrožuje demokracii a měla by dobrovolně odejít. Obvyklý argument, že po pádu vlády a předčasných volbách přijde Sobotka s komunisty, není protentokrát použitelný. Oddalováním voleb bude síla nejen komunistů, ale i dalších antisystémových stran jako Suverenita či DSSS, jenom narůstat, protože ODS jasně předvedla, že není žádného posunu schopna (a dalšímu volebnímu projektu TOP09 se preference trvale snižují). Buď je nám vláda s tichou či hlasitou podporou komunistů souzena, nebo se strany, jako jsou KDU-ČSL či zelení, dokážou zvednout a stát se relevatní politickou silou. Pokud to ale nedokázaly doteď, tak další rok a půl nehraje roli. ODS bude jistě v případě přelezení 5 % sehrávat roli důstojné opozice -- podívá se jako jeden muž, jak hlasují komunisti, a bude hlasovat naopak...

S pokřikem "HOŠI, ZABALTE TO" odkazuji na krátký film Robina Kvapila natočený na loňském kongresu ODS a jdu si namazat rohlík z Lidlu. Z obou stran.

Zdroj: ZDE

Cameron: Prodej britských zbraní autokratickým režimům na Blízkém východě je legitimní

5. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Prodávat britské zbraně autokratickým režimům v Saúdské Arábii a ve Spojených arabských emirátech je "legitimní a správní", protože autokratické země mají právo na sebeobranu, vyjádřil se britský konzervativní premiér David Cameron a odcestoval na nenápadnou návštěvu na Blízký východ, kde bude přesvědčovat tyto autokratické režimy, aby nakoupily britské stihačky.

Na dotaz, zda je etické prodávat zbraně nedemokratickým zemím, Cameron řekl: "Jsme přesvědčeni, že země mají právo se bránit. A jsme si také jisti, že Británii má důležité zbrojovky, které zaměstnávají přes 300 000 lidí, a tento druh podnikání je naprosto legitimní a správný."

Francouzská krize: Zachrání ekonomiku obnova konkurenceschopnosti?

5. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Mnoho lidí teď čeká na konkurenceschopnost jako na návrat Mesiáše. Podle těch kdo konkurenceschopnost propagují je to cesta z pasti deindustrializace a masové nezaměstnanosti. Jak by se dal takový zázrak uskutečnit? V podstatě se říká, že by stačilo snížit podnikům mzdové náklady. Jinak řečeno, bez ohledu na zvolený postup by bylo výsledkem snížení příjmů zaměstnanců a jejich rodin.

Obama vs. Romney a zahraniční politika

5. 11. 2012 / Oskar Krejčí

čas čtení 17 minut

Čím větší je role Spojených států ve světové politice, tím méně zkušeností z mezinárodní politiky mají noví američtí prezidenti. Z dvanácti, kteří řešili globální problémy po 2. světové válce, pouze dva měli takovéto osobní zkušenosti před příchodem do Bílého domu: Dwight Eisenhower a George Bush st. To je pro zahraniční partnery i protivníky USA, ale také pro analytiky problém: co od nezkušeného politika očekávat?

Bublina, nebo pevná zeď?

5. 11. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 108 minut

Jakou roli Čína v současném světě hraje, a jakou roli bude hrát do budoucna? Je to jenom jedna z rozvojových zemí, jejíž ekonomický rozvoj je přeceňován, a jež stojí před politickým i ekonomickým kolapsem? Nebo se jedná o budoucí supervelmoc, která bude svět ekonomicky ovládat a která výrazně posílí také vojensky a bude tak představovat bezpečnostní hrozbu (Perceptions of Danger: The China Threat Theory, Journal of Contemporary China, Volume 12, Issue 35, 2003)? Je možné v případě Číny hodnotit její politický i ekonomický systém buď jako komunistický, nebo jako kapitalistický? Jsou neliberální omezení trhu v Číně známkou komunismu, nebo jde spíše o určitou podobu kapitalismu, jež není založena na soutěži, zato však vyžaduje silný stát? Jaké podmínky vytváří Čína pro nadnárodní korporace a proč tyto firmy ve velkém do Číny přicházejí? Jaká je v Číně praxe a k jakému modelovému systému má blíže? Která kritéria by měla být v posuzování čínského modelu rozhodujícími? Jak Čína ovlivňuje další země a jaký lze u ní predikovat budoucí vývoj (Odmítnutí Číny jako bezpečnostní hrozby pro svět), a to nejenom ekonomický, ale i sociální a demografický?

To jsou otázky, na něž tento článek hledá aspoň přibližné odpovědi.

Schovat se v davu

5. 11. 2012 / Jiří Jírovec

čas čtení 5 minut

Úsloví "skrýt nebo schovat se v davu" bylo v podstatě důvodem, proč StB, svým způsobem břídilská organizace, musela pracně shromažďovat informace s pomocí donašečů a primitivními, té době odpovídajícími technickými prostředky. Nebyly mobily, ani digitální kamery, sledování korespondence odpovídalo století páry, jejímž prostřednictvím byly údajně rozlepovany obálky podezřelých adresátů.

Sedmý listopad - den infožádostí

5. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva Pirátské strany

Piráti vyhlásili 7. listopadu Dnem infožádostí s podtitulem "Zeptej se svého úředníka, dokud můžeš". Chtějí pomoci svým příznivcům i dalším občanům s podáváním žádostí o informace, které musejí úřady poskytovat. Piráti tím upozorňují na možnosti zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím. Současně kritizují chystanou novelu z dílny ministerstva vnitra, která by tento zákon výrazně oslabila.

Jak jsem kontroloval v ČSSD, aneb soc. dem. pod nadvládou mrtvých duší

5. 11. 2012 / Jiří Beránek

čas čtení 11 minut

Kromě toho, že častým námětem Britských listů je kritika české mediální scény, zejména té mainstreamové, jmenovitě Boris Cvek se často věnuje kritice českých parlamentních stran. Naposledy reflektoval svoji situaci zklamaného voliče ODS s tím, že považuje tuto stranu za nereformovatelnou. Chtěl bych obdobně vyjádřit svoje zklamání z ČSSD, jímž jsem byl členem od června 2008 do října 2012, přičemž od října 2010 do ukončení členství jsem byl předsedou obvodní kontrolní komise (OKK) v jedné z pražských obvodních organizací.

Proč je třeba, aby v amerických volbách vyhrál Barack Obama

5. 11. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Toto je můj první a samozřejmě poslední článek, v němž budu "lobbovat" za znovuzvolení Baracka Obamy do úřadu amerického prezidenta. Na rozdíl od českých voleb, kdy se stavím za "aktivně nihilistický" přístup Karla Dolejšího, a tudíž volím neúčast v této kocourkovské frašce, se domnívám, že volba amerického prezidenta by měla být celosvětová, neboť se přímo dotýká každého z nás, byť si to možná ani pořádně neuvědomujeme.

Sucho v Texasu

5. 11. 2012 / Uri Avnery

čas čtení 11 minut

Každý v Izraeli ten příběh zná. Když byl předsedou vlády Levy Eškol, jeho asistenti se k němu v panice přihnali: „Levy, přišlo sucho“. „V Texasu?“ zeptal se úzkostlivě Eškol. „Ne, v Izraeli“, volali asistenti. „Tak na tom vůbec nezáleží,“ ujistil je Eškol. „Vždycky můžeme dostat všechno obilí, které potřebujeme, od Američanů.“

To se stalo před 50 lety. Od té doby se nic moc nezměnilo. Volby v USA za několik dní jsou pro nás důležitější, než naše vlastní volby, které se budou konat za tři měsíce.

Vyšetřování skončilo, zapomeňte

5. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Jak se asi bohužel dalo předpokládat, tak se vůbec nic nestalo. Metanolová aféra se změnila na stíhání pár jedinců, lhostejno, zda pět nebo dvacet lidí, píše Petr Novák.

Jasný vzkaz kongresu ODS jejich voličům

5. 11. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 2 minuty

Nasypali jsme si popel na hlavu, napovídali spoustu slov, propátrali možnosti, proč jste zůstali doma a nechali nás ve štychu. Naslibovali jsme sobě i tomu nejcennějšímu, tedy vám, našim drahým voličům, jak se polepšíme a jak pro vás a ve váš prospěch budeme neúnavně makat. Víc po nás nechtějte. Jsou tu naši koaliční soudruzi a ti nám určitě víc neumožní. Možná snad, když všechno dobře dopadne, tak vybojujeme nějakou tu kosmetickou úpravičku. Jsme vázáni dohodami. Pochopte, nic víc nemůžeme a nezmůžeme, pokud chceme udržet alespoň ještě chvilku bradu nad hladinou.

Novela zákona zakazuje svépomocnou instalaci solárních elektráren pod pokutou 100 000 Kč

5. 11. 2012

čas čtení < 1 minuta

Jak parazité zákonem k zisku přišli? Vzniklo, bylo schváleno, vetem prezidenta odmítnuto a znovu přehlasováno další, zákonem nařízené parazitování jedněch na druhých, včetně omezení osobních svobod a odpovědnosti občana pod výhrůžkou stotisícové pokuty. Zákonodárci České republiky zákonem zakázali svépomocnou instalaci solárních elektráren pod pokutou 100 000 Kč.

Podrobnosti: ZDE

Svou Prahu nedáme

5. 11. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 2 minuty

Ministerstvo kultury rozhodlo, že dům na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice neprohlásí za kulturní památku. Majitel, který se chystá dům zbourat a na jeho místě postavit nový, tak může požádat o demolici. Odchod Bessera z ministerstva kultury nepomohl, ministryně Hanáková drží svědomitě štafetu v započatém tempu.

Odmítám svět podle senátora Kubery

5. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Senátor Kubera pronesl na kongresu ODS v Brně myšlenku, že je nutné, aby role státu byla co nejmenší, aby nezasahoval do našich životů, neboť se prý lidé dokáží dohodnout sami. Svoji myšlenku demonstroval na příkladu zákazu sekání elektrickou kosou ve dnech volna. Prý co je komu na druhem konci města do toho, když se sousedi dohodnou a sekat si (vyrábět notně nepříjemný hluk) si dovolí.

Podle mne je jeho vize mimořádně nebezpečná, neboť si pan senátor evidentně neuvědomuje, že lidé nejsou beránci a že za situace kdy zjistí, že mají nad druhým např. fyzicky či mocensky navrch, tak se o dohodu v pravém slova smyslu slova jednat nebude, píše František Štván.

Apple platí mimo USA pouze 2% daň

5. 11. 2012

čas čtení < 1 minuta

Firma Apple platila mimo Spojené státy ze svých zisků pouze 2% daně, ukazuje přiznání, které podala v USA u regulátora Security Exchange Commission. Řadí se tak do stejné skupiny jako Starbucks, Facebook a Google, jejichž údaje byly zveřejněny již dříve. V žádném z těchto případů nepadlo obvinění, že by se firmy přitom dopustili něčeho nezákonného.

Američtí Demokraté spoléhají při prezidentských volbách na levicově orientované ženy

4. 11. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 8 minut

Podle diskusí v laboratoři i na ulici jsem získal dojem, že Kanaďani dávají ve velké míře přednost Baracku Obamovi před novým uchazečem o funkci prezidenta, guvernérem Mittem Romneym. Nyní to potvrdily noviny statistickými údaji. Současně ukázaly, že bude výsledek voleb záležet na tom, jaká bude volební účast levicověji orientovaných Američanek.

Ještě jednou k pracovišti typu openspace

5. 11. 2012 / Radek Tůma

čas čtení 1 minuta

Dobrý den, i já měl tu pochybnou čest učinit zkušenost s pracovištěm tohoto typu. Společným znakem takovýchto pracovišť je nízký věkový průměr firmy, nízké platy (nemluvím zde o managementu a odděleních mimo samotný openspace), časté využívání brigádníků, velká fluktuace a neustálé monitorování zaměstnanců.

Otřesnou úroveň politiků prokázal sjezd ODS

4. 11. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Rozhodl jsem se, že při tomto kongresu ODS si projdu aspoň příspěvky nejznámějších účastníků či hostů a opatřím je krátkým komentářem na svém Facebooku. Uvědomil jsem si, jak je úroveň české politiky a českých politiků děsná. Vybírám některé momenty.

Schwarzenberg: Nebavme se tolik o hospodářství, ale o vizích a svobodě.

BC: Až bude hospodářství úplně na dně, on přijde nějaký ten Hitler s patřičnými vizemi.

Bělobrádek: Na našem příkladu se ukazuje, že sebereflexe je velice důležitá.

BC: Tím nejlepším příkladem je, myslím, Čunek.

Spadl pravicový volič z Marsu?

4. 11. 2012 / Michal Rubáš

čas čtení 6 minut

Na otázku, proč pravicoví voliči vynechali poslední volby, nabídli domácí komentátoři dvě odpovědi. Obhájci hospodářské politiky českého kabinetu se shodovali na tom, že se vládě nepodařilo její reformy dostatečně srozumitelně vysvětlit. Odpůrci škrtací agendy premiéra Nečase zase poukazovali na přemíru korupce mezi politiky vládních stran a na postupující pokles životní úrovně dosavadních voličů pravice.

Jsem přesvědčen, že kdyby pravicoví voliči skutečně pochopili základní teoretické a hodnotové principy neoliberální doktríny, na níž stojí naše reformy, žádná míra korupce nebo chudoby by je od vhození hlasovacího lístku pro ODS nebo TOP 09 nikdy neodradila. Stavím se tedy na stranu teorie nedostatečného či neúspěšného vysvětlování. Kdo za to může?

Prezidentská debata: Muž se samopalem Uzi

4. 11. 2012 / Uri Avnery

čas čtení 9 minut

Byl jednou jeden mladý Izraelec, kterého zajali kanibalové. Strčili jej do hrnce a již se chystali pod hrncem zapálit oheň, když on vyslovil poslední přání: „Prosím, zavažte mi uši.“ Když mu náčelník kanibalů vyhověl, Izraelec vyskočil, namířil svůj Uzi a své uchvatitele zkosil. „Měl jsi Uzi pořád, proč jsi jej neužil dříve?“ zeptali se ho. „Nemohu to udělat, dokud se nerozzlobím.“

Tento vtip mi připomíná debatní výkon Baracka Obamy. Při prvním střetnutí byl zvadlý a neživotný. Prostě chtěl, aby ta hloupá věc skončila. V průběhu druhé debaty to byl změněný muž. Energický. Agresivní. Rozhodný. Krátce – rozzlobil se.

Diagnóza bez léčby

4. 11. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

Je to již přes rok, co euroatlantickou civilizací hýbalo hnutí Occupy Wall Street. Řada komentátorů se tehdy shodla na tom, že jde převážně o nespokojené mladé lidi, kteří vědí, co nechtějí, kteří ale neumějí formulovat alternativu a říci, co by být mělo a na jakém základě.

Dobře zapitý svátek

4. 11. 2012 / Václav Jumr

čas čtení 6 minut

I letos česká politická „elita“ připomínala 28. říjen jen jako den, kdy byl vyhlášen vznik Československé republiky. Měly by být naprosto zapomenuty prezidentské dekrety z poválečného období, především o odsunu sudetských Němců a o znárodnění většiny průmyslových podniků, pojišťoven, bank, zavedení centrálního plánování, o všeobecné pracovní povinnosti atd.; mezi ně patří dekrety spojené především s konfiskací majetku etnických Němců a Maďarů. Byly předneseny projevy, ale 28. říjen 1945 v nich byl totálně potlačen.

Oběti hurikánu před volbami bojují s chladem

4. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Některé oběti hurikánu Sandy na východním pobřeží v neděli, dva dny před prezidentskými volbami, stále bojují s nedostatkem paliv a výpadky proudu. Teploty se v noci přiblížily nule a ačkoliv bylo vyvinuto značné úsilí ohledně zásobování palivem a obnovy dodávek elektřiny, newyorský starosta Michael Bloomberg varoval, že do úplné obnovy dodávek paliv a energií zbývají ještě celé dny.

Odhady uvádějí, že západní sankce proti Teheránu ohrožují na životě miliony lidí

3. 11. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Minulý týden ve čtvrtek bylo ve Spojených státech šest milionů lidí bez elektřiny. Headliny o přírodní katastrofě, která postihla USA i Karibik, se přirozeně prohýbají pod náporem informací (v druhém případě o poznání méně); v ulicích New Yorku se rozdává zmrzlina zadarmo atd. Nicméně ve stejné době US/EU sankce uvalené na Írán, tedy žádná neodvratitelná živelná pohroma jako hurikán Sandy, ale záměrně vykalkulovaný politický krok, ohrožují na životě šest milionů nemocných. To však nikoho ze snu neburcuje. Najednou, když se to nehodí, není Írán v centru pozornosti masových sdělovacích prostředků.

BRITÁNIE:

Muž tvrdí, že ho sexuálně zneužíval konzervativní politik

3. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Oběť sexuálního zneužívání v dětském domově v severním Walesu v sedmdesátých letech apeloval na britského premiéra, aby zahájil nové vyšetřování tohoto skandálu. Steven Messham tvrdí, že byl jedním ze stovek dětí, které byly po dvě desetiletí v tomto dětském domově sexuálně zneužívány. Řekl v televizi BBC, že případ byl navzdory tříletému vyšetřování v devadesátých letech "zameten pod koberec". (Jakpak asi vypadá situace v dětských domovech v ČR?)

Manipulují úřady s rozbory vody z okolí ložisek břidlicového plynu?

3. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Herec a aktivista Mark Ruffalo vydal prohlášení, v němž reaguje na obvinění, že Pennsylvánský úřad pro ochranu životního prostředí záměrně manipuloval s laboratorními výsledky rozborů vody od obyvatel, kteří se obávají kontaminace v důsledku těžby břidlicového plynu metodou hydraulického štěpení. Státní zástupce Jesse White vyzval k zahájení federálního vyšetřování, poté co obdržel výpověď vysoce postaveného úředníka ve věci žaloby proti plynařské společnosti Range Resources.

Perverzní svět Petra Nečase

2. 11. 2012 / Radek Batelka

čas čtení 2 minuty

Radek John se již dávno stal tragickým komediantem českého veřejného života. Ať už jde o jeho obhajobu Bártovy půjčkové demokracie, jeho prezentaci "strategie a programového řízení MVČR", jeho podporu návrhu zákona o obecném referendu, který žádným zákonem o referendu není a mnoho dalšího. Nevěřím, že se v Česku najde jediný člověk, kterého by nyní skutečně autenticky překvapilo Johnovo rozhodnutí začít opět pracovat jako investigativní novinář souběžně s výkonem mandátu poslance a předsedy či člena politické strany Věcí Veřejných. Když klaun v manéži zakopne, pobaví to jen ty diváky, kteří jsou v cirkusu poprvé.

Trapas: Olomouc "hledá génie"

2. 11. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Myslím, že opravdová inteligence se mimo jiné projevuje zejména tím, že inteligentní člověk nemá nejmenší zájem být hrdý na své IQ. Je to tak, jako by někdo byl hrdý na to, že je zrzek nebo dlouhán. S vysokým IQ se člověk rodí a je otázka, jak tohoto nástroje dál použije. Když ho použije k tomu, aby se jím chlubil a cítil se členem nějakého prestižního klubu, je to blbec.

Čína otestovala už druhý bojový letoun páté generace

2. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Ve čtvrtek se na webu objevily letové fotografie prototypu druhého čínského letounu kategorie "stealth". Ukazuje to na rostoucí vyspělost čínského leteckého průmyslu kdysi odkázaného na bezlicenční kopie zastaralých sovětských strojů.

Klausův labutí zpěv k 28.říjnu 2012

2. 11. 2012 / Václav Chyský

čas čtení 6 minut

Labutě nepatří mezi zpěvné ptáky, avšak podle antických mýtů smutně a překrásně zpívají před blížící se smrtí. Ve třetím století před Kristem se v antickém Řecku zpěv umírající labutě stal literárním tématem a v 18. a 19. století byla zpívající umírající labuť tematisována i evropskou hudbou a literaturou.

BRITSKÉ LISTY UVÁDĚJÍ:

"Ztratili jsme étos vlasti a naší identity!"

2. 11. 2012 / Josef Brož

čas čtení 7 minut



Ve snaze zpřístupnit názory kandidátů na prezidentský úřad přinášejí Britské listy rozhovor Josefa Brože s prezidentskou kandidátkou Zuzanou Roithovou. Kamera, režie, střih a produkce Alexander Vojta.

Josef Brož k tomu napsal:

Kandidátka na úřad prezidenta České republiky Zuzana Roithová říká: "Ztratili jsme étos vlasti a naší identity!"

Mám pocit, že pro mne Zuzana Rothová zůstane asi navždy senátorkou. Tehdy v oněch letech kolem vzestupu Čtyřkoalice, která se vymezila proti opoziční smlouvě, jež uzavřela ODS s ČSSD, jsem se s ní setkal vůbec poprvé. Vždy na mne působila, a to od prvního pohledu, jako: "krásná paní".

To označení zní možná trochu staromilsky, kalendářově, ale vždy mi tím imponovala v onom širším významu slova: tím zvláštním klidem, přístupností, mimořádným pochopením pro potíže ostatních. Byla a zůstává i dnes pro mne ukázkou političky, za kterou jsem se nemusel nikdy stydět. Estetická dimenze je ale také neméně důležitá, nezbavuje nás totiž citovosti. Ženy bývají citové jaksi z podstaty...

Z ARCHIVU BRITSKÝCH LISTŮ

Vladimír Dlouhý chce být českým prezidentem

31. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

V letech 1994 - 1995 se Vladimír Dlouhý po dobu několika měsíců schovával za svého tiskového mluvčího Kamila Čermáka a vyhýbal se rozhlasovému rozhovoru o privatizaci Škodovky. Třicetiminutový sběrný pořad Jana Čulíka zaznamenávající neuvěřitelné výmluvy Kamila Čermáka a zaměstnanců ministerstva průmyslu a obchodu, jejichž prostřednictvím se po dobu několika měsíců vyhýbali žádosti o rozhovor s tehdejším ministrem průmyslu a obchodu Vladimírem Dlouhým o privatizaci automobilky Škoda, vysílalo někdejší Radio Alfa v dubnu 1995 a na přání posluchačů ho opakovalo v květnu téhož roku. Poslechněte si, je to neuvěřitelné chování.

Jak může mít takovýto člověk vůbec drzost ucházet se o prezidentský úřad? .

Britské listy samozřejmě rády natočí a zveřejní prezidentský rozhovor i s Vladimírem Dlouhým. Zejména by se ho rády zeptaly na to, zda považuje výše zdokumentované chování svých ministerských úředníků za normální a zda bude reformovat prezidentskou kancelář v témže duchu.

Jan Čulík: "Sebrané vytáčky Kamila Čermáka" ZDE

Nesnesitelná neviditelnost bytí

2. 11. 2012 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Nedávno jsem zavzpomínal na šedesátinách svého přítele, s nímž jsme se poznali ještě jako mladí básníci, jak jsme, spolu s dalšími podobně postiženými, z touhy a snů splétali metafory a při víně utvrzovali podivuhodná přátelství s laskavými múzami, které byly slitovné k naší naivní pýše, v níž jsme si představovali, že život je džigitovka na Pegasu bez sedla. Per aspera ad astra! Snili jsme o křídlech a výškách a s pády nepočítali. A pak jsme šlapali pěkně po svých, hlavy nám šedivěly a opadávaly a začínali jsme vnímat, jak někdy bolí celý člověk, aby se na křivolakých cestách udržel (jak pravil Marcus Aurelius) zpříma, nikoliv vzpřimován.

Řecký soud odmítl penzijní reformu

2. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Penzijní reforma požadovaná zahraničními věřiteli může být neústavní, rozhodl ve čtvrtek řecký soud. Vláda tak zaznamenala výrazný neúspěch ve snaze prosadit úsporný balíček, který jí měl zabezpečit přístup k zahraniční pomoci.

Hodnocení zajímavé, ale nepatřičné, ne-li zavádějící

2. 11. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 8 minut

Výsledky krajských a senátních voleb nejspíš notně hnuly žlučí pravicovým ani ne tak voličům, jako jejich představitelům. Jednak totální propadák, ale také z toho plynoucí obavy o možný průnik komunistů do vlády. Proto se muselo něco podniknout, aby se motivace voličů, kteří dali hlas levici a hlavně pak komunistům, nějak otupila.

Sandy: Konec křižáckého tažení za "rozvoj" zatím v nedohlednu

2. 11. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 11 minut

Redaktor týdeníku Business Week Paul M. Barrett v komentáři pro Bloomberg nazvaném It's Global Warming, Stupid (Je to globální oteplování, hlupáku) analyzuje paradoxní fakt, že navzdory katastrofálním dopadům hurikánu Sandy se mainstreamový politický diskurs stále ani v nejmenším nemění. Vědci i zajišťovatelé sice nepochybují, že v důsledku změn klimatu dochází ke zvýšení četnosti extrémních atmosférických jevů, což znamená častější a rostoucí škody, které nakonec ohrožují tradiční pojetí ekonomického rozvoje. Po historickém suchu, které letos zdevastovalo americké farmáře, přišel hurikán, jenž po střetu s arktickým prouděním zabil na území USA nejméně 40 osob a ekonomické škody dosáhly kolem 50 miliard dolarů. Leč politikové jazyk směřující k potracení jakékoliv věcné úvahy neposunuli ani o setinu milimetru. Jejich cílem zůstává "rozvoj" - ten, který ve svých důsledcích stupňuje všechny problémy, jimž země čelí.

Syrská opozice odmítá americké vměšování

2. 11. 2012

čas čtení < 1 minuta

Členové syrských exilových opozičních organizací ve čtvrtek odmítli plány Obamovy administrativy na "výběr" hlavních opozičních představitelů během konference v Kataru, která se uskuteční příští týden.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2012

4. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

V září 2012 přispělo finančně na Britské listy 180 osob bankovním příkazem celkovou částkou 32 886.45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2012 částkou 2044.98 Kč. Příjem z reklamy byl v září 2012 29 915 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 9. 2012 částku 117 501.95 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

39587