V IDnes by se měli poučit, co je to veřejnoprávní vysílání

1. 2. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Bulvární server IDnes zuří, že Rada ČRo uznala stížnost Štěpána Kotrby proti zaujatému komentáři Adama Drdy, odvysílanému v Českém rozhlase. IDnes tvrdí, že "podstatou komentáře je subjektivnost, snaha získat posluchače pro určitý názor".

To právě ale veřejnoprávní mediální instituce nesmí dělat. Je s podivem, že v IDnes to netuší. BBC samozřejmě nevysílá žádné komentáře. Její reportéři nesmějí vyjadřovat žádný osobní politický názor.

BBC dělá rozhovory a reportáže. Její novináři směji projevit "profesionální úsudek", nikoliv osobní politické zaujetí. Profesionální úsudek se projevuje zohledněním nejméně dvou protikladných názorů v předkládaném materiálu. To je přesně to, co člověku, zvyklému na britská média, v českých médiích chybí nejvíc.

Tak se chovají všichni seriozní novináři, kteří ve svých analýzách věcně zohledňují fakta z obou stran. Je sice fakt, že ve světě existuje mnoho aktivistických periodik, čtenáři je však z toho titulu neberou příliš vážně. Všude platí: čím zaujatější médium, tím víc si z něho čtenáři dělají legraci. Obávám se, že pražská média jsou na nezadržitelné trajektorii pádu. Snaží se usilovně o co nejsilnější vlastní diskreditaci.

Instituce veřejné služby nesmějí šířit subjektivně pojaté materiály a mají za povinnost seznamovat své konzumenty s protikladnými pohledy a postoji, aby si konzument sám mohl udělat vlastní názor.

IDnes svým zuřivým výstupem proti Kotrbovi jen dále prohlubuje svou diskreditaci.

Osobně bych chtěl dodat, že sleduju "práci" Adama Drdy už léta a je to jeden z nejzabedněnějších propagandistů v České republice. Za novináře bych ho tedy neoznačil.

iDnes: Český rozhlas stáhl protizemanovský komentář, padly i tresty ZDE

Česká pozice: Sebekastrace Českého rozhlasu ZDE

Týden: Drdo, nezlob - aneb jak v Českém rozhlase bodli demokracii do zad ZDE
Lidovky: Český rozhlas trestal za politický komentář ZDE
Hans-Jörg Schmidt (zpravodaj DieWelt) Aktuálně.cz, Landeszeitung Prag: Klanění před Zemanem aneb Jak Český rozhlas potrestal "nevyváženost" ZDE

0
Vytisknout
14493

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2013