Kdo je John Boehner - a co udělá?

10. 10. 2013 / Miloš Kaláb

čas čtení 7 minut

Bílý dům odmítá smlouvat s Republikány o zdravotním pojištění (ObamaCare) zatímco vedoucí Republikánů John Boehner čelí ultrakonzervativní skupině nazývané Tea Party, která trvá na svých požadavcích. Jak tyto dvě skupiny zabrání americké finanční krizi? Termín 17. října se rychle blíží.

Ve svém druhém příspěvku přibližuje pan William Marsden svým severoamerickým čtenářům osobu Johna Boehnera. Vrací se až do roku 1995, který byl pro tohoto politika rozhodujícím. Tehdy byl totiž přistižen, jak rozdával šeky zákonodárcům přímo ve Sněmovně reprezentantů. Peníze pocházely od tabákových společností, které usilovaly o to, aby vláda nadále poskytovala dotace jejich průmyslu. Při velice těsném hlasování zvítězily peníze. V době, kdy hledali zákonodárcí možnosti, jak snížit výdaje, tabákový průmysl získal státní podporu ve výši mnoha milionů dolarů z peněz daňových poplatníků. Při tom jich tabák ročně zabíjí v průměru 443 tisíc.

Když byl pan Boehner konfrontován, hájil se tím, že byl požádán, aby rychle rozdal půl tuctu šeků a tedy to udělal rychle, čili vyhověl požadavku na něho kladenému. V té době byl na čtvrtém místě v Republikánské straně co se jeho postavení týkalo. Potom ale otočil a zahájil moralizující kampaň: "Nebylo to sice překročení pravidel Sněmovny, ale dochází k tomu až příliš často, takže se snažíme zamezit tomu. Vím, že už nikdy nic podobného neudělám. Bylo to něco, k čemu by nemělo docházet".

John Boehner je tak poddajný jako plastické hmoty, které prodával předtím než vstoupil do politiky. Je známý jako dřívější náborčí, jehož hlasování bylo často v souladu s finančními příspěvky korporací. Je také známý jako zákonodárce, který je v úplné opozici vůči názorům skupiny Tea Party, jejíž požadavky ale nyní paradoxně prosazuje. Přejete si početně omezenou vládu? John Boehner proti tomu vůbec není - aspoň ne do té doby než změní svoje názory.

V r. 2001 podporoval významný program George W. Bushe nazvaný "No Child Left Behind" (Žádné dítě nesmí zůstat pozadu), který zvýšil rozpočet na vzdělání o 80%. Letos ale podpořil zrušení tohoto programu. Také podporoval program "Troubled Asset Relief Program" ustavený k záchraně bank po finančním pádu v r. 2008. Tyto výdaje zvýšily státní dluh o jeden bilion dolarů. Potom ale tento program kritizoval jako plýtvání. Firma Goldman Sachs, která z tohoto programu měla největší prospěch, patří dnes mezi nejvýznamnější dárce pro volební kampaň pana Boehnera.

Zatímco ho finančně podporují firmy vydělávající na fosilních palivech, pan Boehner nevěří na oteplování Země. Žije v bytě, jehož majitel lobbuje ve prospěch národního zdravotního pojištění, ale on sám odmítá ObamaCare.

Panu Boehnerovi je nyní 64 roků. Vyrostl v bytě o dvou ložnicích s 11 sourozenci v dělnické čtvrti města Cincinnati, kde měl jeho otec bar. John Boehner se stal v r. 1985 reprezentantem státu Ohio. V r. 1990 získal místo v kongresu poté, co jeho předchůdce Buz Lukens byl zachycen kamerou, když mluvil s nějakou ženou, že by dal její nezletilé dceři 40 dolarů, kdyby s ním měla sex v jeho vlastním bytě. Navíc byl pan Lukens obviněn z úplatkářství. Byl usvědčen a tedy musel opustit kongres, čímž uvolnil místo pro pana Boehnera. Ten jedná jako tvrdý a otevřeně mluvící obyčejný člověk, který vyřkne svoje názory a ihned odejde. Naneštěstí často při tom vypadá hrozně jako robot. Jeho oblíbeným rčením je "crap sandwich" nebo "chicken crap", čímž charakterizuje Obamovu politiku. Umělým hněvem a vynuceným pláčem občas doprovází svoje výroky. Lidé, kteří mu fandí, tvrdí, že tím ukazuje svoji "lidskost". Jeho odpůrci ale zvedají oči ke stropu a pozastavují se nad ním jako nad člověkem, který pláče nad zákonodárstvím. Když má promluvit o něčem jiném než o stranické politice, volí takové perličky jako: "Jediný způsob, jak dostat naše hospodářství opět do pohybu a jak vyřešít naše rozpočtové problémy je ten, že dostaneme naše hospodářství do pohybu".

John Boehner se stal "speakrem" v r. 2011 a znova v r. 2013. Zatím se ale dynamika Sněmovny reprezentantů změnila. Nových členů bylo najednou více než dosavadních a mnoho těch nových je členy skupiny Tea Party. Ti se vyznačují novým druhem sebedůvěry a nekompromisní jistotou, že víra v malou vládu je naprosto správná. "Přišli do sněmovny v době, kdy ta je rozdělena stranickou politikou", řekl o nich Tim Hagle, profesor pro politickou vědu na Univerzitě státu Iowa a dřívější poradce prezidenta. "Dnes upadla mentalita, že je dobré vycházet s jinými lidmi, aby tito lidé chtěli vycházet s námi. To ovšem do značné míry odráží stav, jaký panuje i u veřejnosti".

Skupina Tea Party nepřijímá příkazy od Johna Boehnera. Naslouchá nováčkovi senátorovi Tedovi Cruzovi z Texasu. Jako diskusní šampion z právnických fakult Princetonské a Harvardské univerzity se stal senátor Cruz vášnivým oponentem Johna Boehnera. Vytvořil si svůj vlastní senátní "caucus" ze svých následovníků, který soupeří s "caucusem" Johna Boehnera. Zatím vítězí senátor Cruz a speaker Boehner tančí, jak mu senátor Cruz píská.

Pan Boehner má obavy ze svého zástupce, vedoucího sněmovní většiny Erica Cantora, který pošilhává po pozici speakra. Podle republikánských zdrojů pomlouvá pan Cantor svého šéfa za jeho zády při každé možné příležitosti.

Členové Tea Party jsou přesvědčeni, že John Boehner kapituloval v lednu, když souhlasil s tím, aby byly zvýšeny daně velice bohatým občanům a při tom nebyl snížen rozpočet. Nyní chtějí jeho hlavu. Chtějí zrušit ObamaCare jako cenu za to, že by souhlasili s rozpočtem a zvýšením hranice státního dluhu.

Neochota Bílého domu vyjednávat dostala pana Boehnera do kouta. Nepřátelství na něho čiší ze všech stran a on sám ztratil nad situací kontrolu. Pan Marsden ale varuje, že by bylo předčasné Johna Boehnera odepisovat. Republikánský reprezentant Peter King říká, že je John Boehner člověkem, který se může spoléhat na lidi, s nimiž se přátelí a s nimiž má dobré vztahy. Bílý dům a umírnění Republikáni jako je Peter King zastávají názor, že by měl pan Boehner dosti hlasů u umírněných členů, aby opustil krajní pravici a odsouhlasil "čistý" rozpočet bez různých podmínek vázaných na ObamaCare. Pan Boehner tvrdí, že těch hlasů dost nemá. Současně ale říká, že nedovolí, aby Spojené státy zbankrotovaly.

Podlehne-li Obamovi, přestane být asi speakrem velice brzy. Jako vždycky ale zřejme hraje o čas dokud nezjistí, která strana mu přinese užitek.

0
Vytisknout
10995

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2013