Maďarský autor donucen uprchnout v osmdesáti ze své země

17. 11. 2013

čas čtení 3 minuty

Maďarský spisovatel Akos Kertesz (80) dostal v Kanadě politický azyl. Musel uprchnout z Maďarska, a azyl v Kanadě obdržel, přestože Kanada Maďarsko považuje za bezpečnou zemi, upozorňuje Miloš Kaláb.

Kertesz je veřejný intelektuál, autor více než dvacet knih, her a stovek esejů. Je nucen v osmdesáti zahájit nový život v zemi, jejímž jazykem nemluví. Je to děsivé, napsal kanadský časopis McLean's, nikoliv však tak děsivé, jako, když vám ve vlastní zemi vyhrožují a nadávají kolemjdoucí, lidi, které vůbec neznáte.

V srpnu 2011 napsal Kertesz poněkud neopatrně v americkém časopise, který vychází v maďarštině, že Maďaři jsou "geneticky podlézaví", a tak dávají před demokracií přednost diktaturám (ultrapravicové ve třicátých a čtyřicátých letech a později komunismu sovětského stylu). Také uvedl, že Maďaři jsou jedinými Evropany, kteří nepřijali žádnou odpovědnost za holocaust, během něhož bylo za pomoci maďarské vlády a policie vyvražděno půl milionu židů.

Kertesz později odvolal slovo "geneticky", ale nikoliv to ostatní. I když Kertesz a jiní toto říkali už v minulosti, tentokrát to vyvolalo mediální bouři. Ultrapravicová strana Jobbik požadovala, aby byl Kertesz zbaven všech svých poct. Maďarský premiér souhlasil a přislíbil, že vláda schválí zákon, který zakáže takové "rasistické, protimaďarské, zrádné výroky". Vznikla vlna emailových útoků, s přísliby znovu otevřít tábor v Dachau a zastřelit tuto "špinavou židovskou svini a jeho etnické souputníky".K invektivám proti Kerteszovi se přidaly ultrapravicové servery.

Kertesz, jehož tvář je veřejně známá, se stal terčem hrozeb na ulici. Shazovali ho z chodníků a pronásledovali ho. Jeho manželka se bála vyjít z domu. Jeho právník mu sdělil, že nemá cenu se obracet v této věci na policii, "dokud nebude prolita krev". "Je mi osmdesát," řekl Kertesz. "Už nechci bojovat."

V poslední době se zvyšuje v Maďarsku počet rasistických incidentů. Byla poškozena socha hrdiny holocaustu Raoula Wallenberga, a památník umučeným židům byl poškozen barvou. Gangy útočí na židy v ulicích.

Před rokem požadoval poslanec strany Jobbik v parlamentě, aby sněmovna vypracovala seznam všech židů, zasedajících v ní. Nikdo, ani opoziční socialisté, proti tomu neprotestovali, i když vláda později vysvětlila, že takový seznam vypracovávat nebude.

Kertesz přicestoval do Kanady v únoru 2012 a požádal tam o politický azyl. Ten dostal, navzdory tomu, že kanadská vláda označila Maďarsko za "bezpečnou zemi". Od té doby jsou maďarští Romové, prchající před agresivní diskriminací v Maďarsku, z Kanady systematicky navraceni domů.

Kerteszovi odebrali jeho čestný klíč k Budapešti poté, co získal azyl v Kanadě. Jeho mnoho knih bylo přeloženo do 11 jazyků, do angličtiny nikoliv. Anglický překlad jeho knihy Makra má vyjít v Kanadě v roce 2014.

0
Vytisknout
12036

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2013