Zrušení víz do Kanady

15. 11. 2013 / Jiří Jírovec

čas čtení 4 minuty

Když byla víza v roce 2009 zavedena, pokusil jsem se vysvětlit, jak to je s imigrací do Kanady. Mimo jiné jsem napsal:

Politický asyl je úzkoprofilové zboží, protože jeho udělení přece jenom vrhá špatné světlo na zemi, odkud žadatel přichází. Nepříjemné to je zejména v situaci, kdy se jedná o takzvanou demokratickou společnost a třeba spojence v NATO.

Kanada mohla prohlásit, že ČR je "bezpečná země", což by vyhovovalo českým politikům, protože tím by jim pravoslavně demokratická země potvrdila, že je všechno v pořádku. Takové řešení by ale nadále vedlo k žádostem o asyl a posléze by vrhalo špatné světlo na schopnost kanadských politiků definovat, co je a co není bezpečná země. Proto nastoupila viza, která zabíjejí víc než dvě mouchy jednou ranou.

Česká vláda se snažila o malou domů nabídkou zrušení přímých letů z Prahy do Toronta. Tím by se zdánlivě vyřešila otázka, proč má uprchlíka přijmout zrovna Kanada a ne jiná svobodná země, někde na trase. Bude-li český občan přestupovat třeba ve Frankfurtu, měl přece o asyl požádat tam.

V nedávné době se například nedalo emigrovat z Československa do Švédska přes Dánsko, ale pouze přes NDR. Pak ještě existovalo pravidlo 24 hodin, strávených na švédské půdě, které znamenalo, že žadatel, který omylem požádal o politický asyl hned na hranici, mohl být nevpuštěn za závoru, ale vrácen na loď, kterou přijel. Po 24 hodinách neřešily žádost pohraniční orgány, ale policie a případně soudy a právníci.

Podle dalšího vypečeného pravidla nezakládá právo na politický asyl situace, která postihuje populaci en bloc. Třeba občanská válka. To, že v ČR nemají rádi Romy, není pro imigračního úředníka argument, ledaže žadatel dokáže, že individuálně trpěl víc než jiní soukmenovci a že se dostatečně liší od průměru.

Kanadský velvyslanec v ČR, Otto Jelinek, v rámci televisní show poněkud teatrálně roztrhal visový formulář. Nebude již třeba. No možná... Současně prohlásil, že ČR je na seznamu bezpečných zemí -- čti: to jsou ty, jejichž občané nemají nárok na politický asyl. Současně to znamená, že se Romům v ČR podle kanadské strany nic zvláštního neděje.

V ČT 24 komentovala zrušení víz jakási expertka. Utrousila cosi o sociálních dávkách, ale neodvážila se jít pod povrch. Snad kromě zmínky, že si Kanada musela dát svůj imigrační systém do pořádku. Jistě, proč mluvit o tom, že se od zavedení víz situace Romů dále zhoršila, že vznikají gheta a roste nenávist mezi "slušnými" a "nepřizpůsobivými" lidmi. Zcela bez povšimnutí zůstalo, že bezvizový styk neznamená automatické vpuštění do země.

Zařazení ČR mezi bezpečné země je v tomto směru jen berličkou na cestě k širším ekonomickým zájmům Kanady.

Velvyslanec Jelinek v Událostech 14.11. 2015 řekl, že Kanada musela něco udělat s českými občany, kteří žádali o politický asyl před rokem 2009. Prý jich bylo asi 1800 a úřady byly zavaleny žádostmi. S tím zavalením to je nadsázka, protože přistěhovalce má v referátu úřad Immigration and Employment Canada, který se stará i o ostatní příjemce sociálních podpor.

Pan velvyslanec samozřejmě neřekl, že jen v Ontariu jsou na sociální podpoře statisíce lidí. Přesná čísla se těžko shánějí. Podle tohoto zdroje jich bylo 740000 v roce 2009 a 820000 o rok později.

Z toho vyplývá, že oněch 1800 českých žadatelů představuje něco málo přes 0.2% všech příjemců sociální podpory v Ontariu a zhruba stejné procento nákladů. Kdyby každý žadatel dostal podporu na hranici chudoby, šlo by o celkovou částku asi 28 miliónů dolarů ročně. To je asi půlka rozpočtu jednoho klubu NHL.

Martin Veselovský se bohužel nezeptal, zda se změnil pohled Kanady na situaci Romů v ČR, když byla naše země zařazena mezi ty bezpečné.

0
Vytisknout
11529

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2013