Bretaň se bouří proti politice prezidenta, kterého si zvolila

15. 11. 2013

čas čtení 3 minuty

Francouzský prezident Francois Hollande tvrdí, že to nejhorší z ekonomické krize už má země za sebou a čeká ji lepší budoucnost - ačkoliv má rekordní nezaměstnanost, rostou daně a ekonomický růst je slabý. Národ však zůstává malomyslný a v Bretani, předním zemědělském regionu, došlo na masivní protesty. Bretaň trápí propouštění a zavírání podniků v kombinaci se zvyšováním daní. Bývala baštou socialistů, ale podobně jako Skotsko nebo Wales postupně mobilizuje lidi všech společenských vrstev pod národní prapor - proti vládě, kterou vloni pomohla zvolit.

Městečko Lampaul-Guimiliau v těžce postiženém departmentu Finistere je jedním ze symbolů protestů proti vládě. Zemědělský a potravinářský sektor byl těžce postižen uzavřením jatek Gad. Sídlo má jen 2 094 obyvatel a přišlo o více jak 770 pracovních míst, na něž byly navázány další ekonomické aktivity.

Norská firma Marine Harvest zpracovávající lososy oznámila, že v Bretani zruší 400 pracovních míst, 300 dalších je ohroženo v místní drůbežárně Tilly-Sabco - a seznam se dále prodlužuje. Kdysi kvetoucí potravinářský sektor v Bretani čelí ostré cenové konkurenci zahraničních subjektů.

A vedle toho vláda v říjnu oznámila, že od ledna zavede novou celostátní ekologickou daň. Jde o součást balíku opatření zvyšujících v příštím roce daně o celkem tři miliardy eur.

Potravinářský sektor v Bretani je nadprůměrně závislý na dopravě - území leží daleko na severozápadě země - takže ho daň opět silně postihne.

A mnoho Bretonců je naštvaných, tajně ničí radary předem zřízené kolem silnic za účelem zajištění výběru daně. Místy dochází k násilným protestům demonstrantů v červených čapkách a s černobílými vlajkami v rukou. Pokud by situace nebyla tak napjatá, zavedení daně by ovšem prošlo bez většího pozdvižení.

Vláda se tváří v tvář protestům rozhodla zavedení daně odložit a minulý pátek oznámila, že kromě jiných opatření věnuje více jak miliardu eur do nouzového fondu určeného pro Bretaň.

Jenže protesty neskončily a na 30. listopad je ohlášeno velké shromáždění.

Bretaň je nejdůležitějším zemědělským regionem Francie a zemědělství a potravinářství má klíčový význam pro celkovou obchodní bilanci země. Ta je největším zemědělským producentem EU a jedním z největších světových exportérů.

Zemědělský a potravinářský sektor v Bretani zaměstnává níce než 60 000 osob. A tento region je také tradiční baštou socialistů. Ve druhém kole zde volilo prezidenta Hollandeho více než 56% hlasujících, což je nad celostátním průměrem 51,6%. Z 27 poslanců je 21 socialistů. Pokud by se tedy právě Bretaň vzbouřila, byla by to pro vládu ekonomická i politická porážka.

Tradiční keltský region s vazbami na keltské oblasti za kanálem La Manche má silnou vlastní identitu a dlouhodobě lobbuje za větší autonomii na centrální vládě. Politický nacionalismus je slabý, avšak snaha o udržení kulturní identity má silnou podporu a v posledních letech došlo i k oživení zájmu o bretonštinu.

Někteří experti ale prognózují, že by bretaňské zemědělství mohly nahradit alternativní energetika a turismus.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7806

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2013