RASISMUS V ČR:

Neumět oddělit establishment a lidi je projevem hlouposti

7. 3. 2014 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 2 minuty

Jan Čulík má pravdu. Neumět oddělit establishement a zemi a její lidi je opravdu projevem hlouposti. Psát o Rusku, že je "vředem" a nepatří do Evropy či dokonce varovat před přítomností Rusů v České republice a doslova je označovat za nějakou potenciální pátou kolonu, je opravdu xenofobní rasismus.

V české společnosti ale jen málo lidí chápe obsah slova rasismus a domnívá se, že rasismus musí nějak korelovat s barvou kůže. To je omyl. Je to způsob uvažování o těch, kteří nějak a něčím neodpovídají údajné normě nějaké společnosti a ta norma je přitom považovaná za kulturně nadřazenou, zatímco odlišnost je považována za projev "něčeho horšího" či "špatného". Rasismus v sobě vždycky obsahuje hierarchický vztah nadřazený - podřadný.

Je skutečně šokující, kam až protiruská kampaň v České republice může dojít. Sama se musím stydět i před mými ruskými přáteli, kteří mají mimochodem Česko a Čechy hodně rádi. Česko opravdu většinu Rusů nezajímá a toufám si říct, že nezajímá ani Kreml. Ty, které zajímá, považují Česko za krásnou zemi- tak trochu malebnou pohádku, kam rádi zajedou na dovolenou. Ostatně Praha a Karlovy Vary jsou místa kam řada lépe situovaných Rusů touží jet. Kdyby se lidi v ČR o tu zemi více zajímali, tak by možná zjistili kolik toho máme vlastně společného. Předsudky a neznalosti jdou ruku v ruce.

Neumět oddělit politiku a establishement od lidí a kultury, to je hodně smutné. Připomíná mi to opravdu válečné štváčství v létě 1914. Vypadalo to velmi podobně. Také se pořádaly en bloc "hony" na příslušníky "nepřátelského národa" a předhánělo se ve vykreslování obrazů nepřítele, což je přesně to co dnes česká média dělají na prvním místě.

Aby bylo jasno - nic z toho není obhajoba politiky Putina vůči Ukrajině. Obhajovat koholiv mi nepřísluší. Je to kritika toho "jak se o Rusku mluví" v rámci ukrajinské krize v ČR. Není to volání po nekritickém postoji nebo stranění někomu (typické pro mediální kampaně). Vůbec je znechucující a varovné, jak moc česká média vedou mediální kampaně, namísto aby informovala. A lidé, kteří čtou taková média si potom paradoxně myslí, že v ČR je demokracie a v Rusku není.

0
Vytisknout
9917

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2014