NATO vysílá do Polska a Rumunska výzvědné letouny

10. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

NATO nasazuje v Polsku a Rumunsku výzvědné letouny, které budou monitorovat ukrajinskou krizi. Začaly působit ode dneška, sdělil mluvčí Aliance, a budou se pohybovat výlučně nad územím členských států.

Tento krok přichází poté, co si Rusko pojistilo vojenskou kontrolu na poloostrovem Krym před nedělním referendem o připojení k Ruské federaci. Ukrajina a Západ hlasování označují za ilegální.

Letouny třídy AWACS mají určitou schopnost monitorovat pohyb vozidel na zemi, ale jejich hlavním úkolem na této misi bude ujištění spojenců o závazcích. Lety budou prováděny ze základen v Německu a Velké Británii.

Spojené státy již vyslaly šest letounů F-15 do Pobaltí a dvanáct letounů F-16 na manévry do Polska.

Oznámení NATO přichází několik hodin poté, co muži v uniformách vtrhli do vojenské nemocnice v krymském Simferopolu, kde se léčí ukrajinští vojáci a veteráni.

Při jiném incidentu se proruské jednotky pokusily zmocnit dopravní základny v Bachčisaraji, na cestě mezi Simferopolem a Sevastopolem. Stříleli přitom do vzduchu, ale Ukrajinci nátlaku nepodehli.

Ruské jednotky krok za krokem proti malému odporu likvidují schopnost Ukrajinců na Krymu klást ozbrojený odpor.

Proruští aktivisté dnes také obsadili kanceláře regionální správy v Luhansku na východě Ukrajiny a přinutili guvernéra k rezignaci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8573

Diskuse

Obsah vydání | 11. 3. 2014